Címlap Blog zoli


zoli2017.11.25 11:33:50


  A szandálban (saruban) való futás egyik nagy parája a mechanikus sérülés, a másik pedig az időjárás.

  A mechanikus sérüléstől azért tartanak sokan mert cipő nélkül semmi nem párnázza, támasztja alá a lábat és semmi sem vezeti a pronációt. 
  A rossz hír az, hogy ez igaz, a jó hír pedig az, hogy pont ezért futunk cipő nélkül, hogy a láb szabadon tudjon mozogni, a saját biodinamikája párnázza alá, a talaj támassza meg, így eltűnik a pronáció és a szupináció, mintha soha nem is léteztek volna. Ezek olyan problémák, amiket a cipők úgy akarnak orvosolni, hogy saját maguk okozzák. 
  De e felett más cikkben morfondírozok.

  Az időjárástól pedig azért félnek sokan mert a szél, az eső és a hideg ellen semmi nem védi a lábat.
  Itt is az a rossz hír, hogy ez igaz, a jó hír pedig az, hogy megint csak ezért futunk cipő nélkül, hogy kapcsolatban maradjunk a külső természettel és ennek segítségével a sajátunkkal is.
  A lábfej egy megbonthatatlan ökoszisztéma részét képezi, ami pont a lábfejen keresztül tart kapcsolatot a talajjal és szabályozza a szervezet hő háztartását. 
  Senki ne ringassa magát illúzióban, a lábfejet a szervezet egyik legerősebb hőpajzsa védi, az időjárás az év legnagyobb részében egyáltalán nem okoz neki problémát. Télen az orrom meg a lábfejem szokott fedetlen lenni és ezek közül az orrom szokott jobban fázni.

  Eső

  A szandálos futást az eső akadályozza legkevésbé mert szakadó esőben cipőben sem lehet futni, hiszen megbontja a tapadást a talp és a talaj között, szemerkélő esőben pedig ugyanúgy lehet futni szandálban is mint esőben.
  Ráadásul a test nagy része felfogja a szemerkélő esőt, hiszen szandálban magunk alá, nem pedig magunk elé lépünk, így alig jut víz a lábfejre, a menetszél pedig azt is hamar felszárítja, Ellentétben a futócipővel, ami ha egyszer átázik nagyon nehezen szárad meg.

  Szél

  A menetszélen kívül alig lehet érzékelni a szelet, kifejezetten szeles időjárás kell hozzá, amiben esetleg cipőben sem futna az ember. Mivel a lábfejről leszárad az izzadság de még a szemerkélő eső is, a szelet meglepően kevéssé lehet érzékelni, vicces de hamarabb okoz kellemetlenséget a felsőtesten, ahol az izzadság nehezebben illan el.

  Hideg

  A lábfej mozgás közben jelentős mennyiségű hőt termel de nem csak termeli a hőt, hanem szabályozza is. Ez pedig eltünteti a hőérzet különbséget a lábfej és a környezet közül. Így az év legnagyobb részében, tavasztól-őszig, száraz időjárásban egyáltalán nem érezhető hőkülönbség a lábfej és a levegő között. 
  Ez ősszel kezd megborulni, amikor is pusztán az égbolt beborultával 5-10 fokokat kezd esni a hőmérséklet. Ám a lábfej még ezt is kompenzálja, meglepően sokáig.

  Hideg: 0 és +5 fok

  Én 5 fokban kezdem érezni a hőkülönbséget futás közben a lábfej és a levegő között.
  Ez kellemetlen tud lenni de nem fázik a lábam és nem is merevedik el, nem érzek teljesítmény csökkenést.

  Hideg: 0 fok alatt (-2 fok)

  0 fok környékén a lábfej több hullámban hűl le.
  Kialakul a hőkülönbség a lábfej és a környezet között, kellemetlenné válik de még nem kezd el fázni. Majd egyre többet hűl le a láb és egyre több idő kell a félfűtéshez, egyre nehezebben melegszik be. Végül elgémberednek a lábujjak és teljesítménycsökkenés tapasztalható a lábujjpárna mozgásában.

  Ilyenkor jön el az ideje a szandál korszerű anyagokkal való felbocskorosításának.
  Erre első körben jók a hagyományos vagy a kimondottan szandálokba gyártott öt ujjas zoknik.

    ...a cikk írása folyamatban...

  (Utolsó frissítés: 2017. 12. 01.)


  fizikai erő | futó szandál | Téli futás
Hozzászólások 0 Találatok: 49  

2017.11.02 14:52:00  A modern nyugati kultúrában általában azt tanítják, hogy egyenes, függőleges tartással kell futni, futás közben külső sarokéllel kell megfogni a talajt, ezután jön a gördítés, amikor is a lábfej átgördül a belső lábujjpárnára, amivel is elrugaszkodunk.

Ebből egyedül az egyenes tartás állja meg a helyét, a függőlegestől kezdve már egyik állítás sem igaz.
A trappolás anatómiája furcsa mód nem a telitalpas lépés, hanem a sarokra érkezés. Ugyanis a sarok jóval kijjebb van, mint a lábszár vonala, amire a testsúly nehezedik, így a nem megfelelő szögből érkező súly, a saroknál fogva lecsapja a lábfejet a talajra. 
Ez az erőfutás. Nem tesz jót sem a talpnak sem a térdnek, a túlzott alsó lábszári izmok használata pedig újabb felesleges fájdalmakhoz és sérülésekhez vezet. Ez a technika felelős a futók alsó lábszári izom és csonthártya valamint térdízület gyulladásáért.
  Ez a rendszer egyidős a modern cipővel, ami drámaian átalakította a járás és a futás biodinamikáját. Ha cipő nélkül próbálunk így járni vagy futni azonnal észrevesszük, hogy a sarkat nem talajfogásra találták ki. Kijjebb van a kelleténél és túlságosan kerek. Felmerül a kérdés: Hogy a manóba csinálták ezt régen?(A trappolás anatómiája furcsa mód nem a telitalpas lépés, hanem a sarokra érkezés. Ugyanis a sarok jóval kijjebb van, mint a lábszár vonala, amire a testsúly nehezedik, így a nem megfelelő szögből érkező súly, a saroknál fogva lecsapja a lábfejet a talajra.)

  Két alternatív talajfogási technika létezik, a lábujjpárnás és a talpközepes. Mindkettő egyenes de nem függőleges, hanem kissé előredőlt tartásra épít.

  A lábujjpárnás technika  A lábujjpárnás technika a lábfejet használja lengéscsillapítónak, tehát lábujjpárnával fogunk talajt, majd visszafelé gördítünk a sarok irányába, ami szinte le sem ér. Így futnak az állatok is és ezt a technikát alkalmazzák a falusi gyerekek is, amikor mezítláb futnak. 
  Ennek a technikának az eredeti lábbelije a szandál. Ma már vannak kifejezetten futószandálok is.

  A talpközepes technika  A talpközepes technika a futás biodinamikáját használja lengéscsillapítónak, a felesleges energiát a lábszárral vezeti el. Itt nem sarokkal de nem is telitalppal fogunk talajt, hanem valahol a kettő között. Csak azért nem lesz belőle telitalpas lépés, mert kissé előredőlünk. A futót nem csak az izommunka viszi előre, hanem az előredőlés okozta lépéskényszer, ami futás közben lendületté alakul át. Ez a lendület a gravitáció erejének felhasználása futás közeben. Így az alsó lábszári izmok szerepe erősen háttérbe szorul, mert nem azokkal toljuk előre magunkat, hanem inkább arra használjuk, hogy az alsó lábszári izmok segítségével gyorsan felemeljük a talpat a talajról. Ettől egy folyamatosan gördülő érzés jön létre, mintha nem is futnánk, hanem kerekeken húznának minket előre.
  Ennek a technikának az eredeti lábbelije a szandál, hidegebb éghajlaton a szandál köré tekert szövet, a bocskor, a csizma elődje. Ez nagyon elterjedt Indiában, Kínában, Koreában és Japánban.
  A talpközepes technika leveszi a terhelést az alsó lábszári izmokról és a térdről és megakadályozza a sérülésüket is.

  A lábbelik hierarchiája

  A legjobb futó lábbeli a szandál, erről a további cikkekben lesz majd bővebben szó.
  Ez után jön a tornacipő. Sok maraton és ultramaraton futó a legolcsóbb tornacipőben edz és csak a versenyekre veszik fel a szponzorált futócipőt, ami kifogyhatatlan konfliktus forrás a gyártók és az edzők között.
  A következő fokozat a klasszikus lapos talpú, mozgáskontroll nélküli futócipő, amit eredeti formájában már nem gyártanak de a mezítláb stílusú futás miatt megjelent a modern változata.
  És végül jön a modern sarok emelt, mozgáskontrollal ellátott futócipő. Ennek is megvan a maga létjogosultsága sérülés, mozgásszervi betegség esetén. A modern futócipővel a legnagyobb probléma, hogy ez gyakorlatilag egy ortopéd eszköz és ezt terjesztették el az egészséges futók számára is.

  Vannak egyéb lábbelik is amiket én nem tárgyalok mert nem tartom őket megfelelő eszközöknek. Ugyanazzal a hibával rendelkeznek mind, nem hoznak létre egységes futófelületet és a kövek akupresszúrásan átütnek rajtuk. Ez ujjnyi bőrkeményedés nélkül borítékolhatóan csonthártya ödémát okoz. 
  Ide tartoznak a fémsodrony zoknik, egyéb speciális anyagokból és szövéssel készült zokni. Illetve a Vibram Five Fingers. A VFF eredetileg hajósoknak készült, hogy mezítlábas élmény keretében de biztonságosan tudjanak állni a vizes fedélzeten. A hosszútávfutók hamar felfedezték de sok sportoló lába nem bírta a terhelést és a cég is jogi problémákba bonyolódott mert nem hangsúlyozta ki eléggé, hogy a lábbeli önmagában nem hoz létre sérülésmentes technikát, pusztán az eszköze lehet.

  A futószandál mint energiagyűjtő  Az indiai yoga, a kínai csikung és a japán kiko egy rendszer három értelmezésben. A segítségükkel olyan dolgokat írtak le évezredekkel ezelőtt, ami nyugaton óriási mániát váltott ki az ezoterikus rajongó rétegből és óriási fóbiát a tudósokból. Mindkét csapatnak ugyanaz a problémája: modern, nyugati és materialista módon gondolkoznak. Az ezotéria a természetéből adódóan, nagy tömegben exoterikussá válik és nem jut túl a babonás materializmus szintjén. Így sok ősi tanítás és gyakorlatrendszer marad elzárva az emberek elöl. 
A kínai, középtalpas, chi futás és a mexikói, lábujjpárnás futás a leghatékonyabb energiagyűjtők az átlagember számára.
  A tudományból hiányzik a szakralitás, az exoterikus ezotériából pedig a gyakorlatiasság. 
Ezért az orvosok a legritkább esetekben beszélnek arról, hogy az izomláz a rossz futótechnika és a rossz lazítás eredménye, ennek az egésznek a csúcsa pedig a sarokkal való talajfogás. Ez egy agyrém, egy betegség, amit kezelni kell. Így le lehet ellenőrizni egy orvos valós képesítettségét a hosszútávfutás terén. Én sosem kérném ki a véleményét egy olyan orvosnak futás ügyileg, aki maga nem fut és nem kezd el azonnal üvöltve röhögni azon, hogy valaki izomlázra izomlazító krémet használ.
Az exoterikus ezoterikusok sem sűrűn beszélnek arról, hogyan kell gyorsan, hatékonyan és az átlagember számára is elérhető módon finom-energiát gyűjteni. Ezekkel a ma még alternatív futó technikákkal kiválóan lehet ellenőrizni a különféle exo-ezo technikák hatékonyságát. Ugyan miért kéne bárkinek is megrendelni, bevonzani bármit is az univerzumtól vagy belemenni bizonytalan energia meditációkba ha azok nem ütik meg egy jó futás szintjét?
  Mexikói futótestvéreink valószínűleg megértettek valamit az élet lényegéből és elkezdték azt megközelíteni a futáson keresztül. A másik irányzat ami használja a futást a lelki gyakorlatai során a Tendai buddhizmus. Vicces de nincs két kultúra ami ennél távolabb lehet egymástól vagy éppen ennél közelebb, attól függően, hogy tartjuk a térképet. 
  A futás végül így vagy úgy de közelebb viszi valamihez az embereket, minél többet futnak, annál inkább meg fogják közelíteni.

  Ajánlott oldalak

  További bejegyzések a Hosszútávfutás témában

  (Utolsó frissítés: 2017. 11. 01.)


  fizikai erő | hosszútávfutás | lábujjpárnás technika | középtalpas technika | futó szandál | futó saru
Hozzászólások 0 Találatok: 83  

2017.11.02 14:50:21


  Az előző részek tartalmából... 

  A modern nyugati kultúrában általában azt tanítják, hogy egyenes, függőleges tartással kell futni, futás közben külső sarokéllel kell megfogni a talajt, ezután jön a gördítés, amikor is a lábfej átgördül a belső lábujjpárnára, amivel is elrugaszkodunk.
Ebből egyedül az egyenes tartás állja meg a helyét, a függőlegestől kezdve már egyik állítás sem igaz.
A trappolás anatómiája furcsa mód nem a telitalpas lépés, hanem a sarokra érkezés. Ugyanis a sarok jóval kijjebb van, mint a lábszár vonala, amire a testsúly nehezedik, így a nem megfelelő szögből érkező súly, a saroknál fogva lecsapja a lábfejet a talajra. 
Ez az erőfutás. Nem tesz jót sem a talpnak sem a térdnek, a túlzott alsó lábszári izmok használata pedig újabb felesleges fájdalmakhoz és sérülésekhez vezet. Ez a technika felelős a futók alsó lábszári izom és csonthártya valamint térdízület gyulladásáért.
  Ez a rendszer egyidős a modern cipővel, ami drámaian átalakította a járás és a futás biodinamikáját. Ha cipő nélkül próbálunk így járni vagy futni azonnal észrevesszük, hogy a sarkat nem talajfogásra találták ki. Kijjebb van a kelleténél és túlságosan kerek. Felmerül a kérdés: Hogy a manóba csinálták ezt régen?

  Két alternatív talajfogási technika létezik, a lábujjpárnás és a talpközepes. Mindkettő egyenes de nem függőleges, hanem kissé előredőlt tartásra épít.

  A lábujjpárnás technika

  A lábujjpárnás technika a lábfejet használja lengéscsillapítónak, tehát lábujjpárnával fogunk talajt, majd visszafelé gördítünk a sarok irányába, ami szinte le sem ér. Így futnak az állatok is és ezt a technikát alkalmazzák a falusi gyerekek is, amikor mezítláb futnak. 
  Ennek a technikának az eredeti lábbelije a szandál. Ma már vannak kifejezetten futószandálok is.

  Luna Sandals

  A Luna szandálok története Mezítlábas Teddel kezdődött.
Ő is egyike volt azoknak a futóknak akik minél drágább, jobb minőségűbb, kipárnázottabb, fejlettebb mozgáskontrollal rendelkező futócipót vettek annál jobban lesérültek, annál sűrűbben és hosszabban jelentkeztek a tünetek és a fájdalmak. Ted végső kétségbeesésében egy balul elsült edzés után mezítláb indult haza és a tünetei azonnal csillapodni kezdtek. Elkezdett mezítláb futni és minden problémája szépen lassan megszűnt. Ezután egy kicsit átesett a ló túlsó oldalára és innentől mezítláb edzett, keményebb talajon pedig Vibram Five Fingerst használt.

  Eközben egy amerikai sportújságíró és egy amerikai de mexikóban élő futólegenda összehozták minden idők legnagyobb amatőr futóversenyét, ami egyben egy találkozó is volt a legjobb nyugati és a legjobb mexikói futók, a rarámurik között. Mezitlábas Ted is meghívást kapott a versenyre és itt ismerkedett meg Manuel Lunával, aki a rarámurik egyik legerősebb versenyzője volt. Tőle tanulta a tradicionális rarámuri futólábbeli, a huarache készítését. Ezt kezdte el gyártani korszerű anyagokból Luna szandál néven.

  A névadás egyrészt tisztelgés Manuel Luna előtt, másrészt egy szójáték. A verseny kitalálója Caballo Blanco, holdkórosoknak (lunatic) nevezte a versenyzőket, akik vállalták az életveszélyes utazást a drogkartell területén keresztül a Barrancasba, ami mexikói Bermuda-háromszög néven is fut.

  A Luna szandál oldalán van szandi választó, ami segít eligazodni a modellek között, hogy a számunkra legmegfelelőbbet tudjuk kinézni magunknak. A vevőszolgálat jól működik chaten és mailben is, lehet segítséget kérni a modellek terén.
  Az általam kiválasztott modellek, a szandál választó és a vevőszolgálat ajánlása gyakorlatilag teljesen lefedték egymást.

  Az oldal segít a méret kiválasztásában a szandálok talpának a pontos méret megadásában, valamint kinyomtatható méretarányos sablonok letöltésében is. Ha ezt kinyomtatjuk és rálépünk, láthatjuk hogyan helyezkedne el a lábunk a szandin. Ezt lefényképezve lehet mailen segítséget kérni a vevőszolgálaton. Ezt egyébként javaslom is, én simán egy mérettel kisebb modellt választottam volna.

  Oso 2.0

  Én elsősorban a bicikli külsőből készült, kézműves futó szandálomat akartam egy masszívabb darabra cserélni. Így az elsődleges szempontom a vastagság volt.
  A legvastagabb modellek a Mono Gordo 2.0 (17 mm) és a Mono 2.0 (11+4) voltak. Ezek nekem túl robosztusnak tűntek és a futófelületük sem tetszett.
  Az Origen 2.0 13 mm vastag, ennek a futófelülete idézi legjobban a gumiabroncsét, a rarámurik kedvenc szandál alapanyagát de nekem nem tűnt elég strukturáltnak.
  Az Oso 2.0 13+4,5 mm vastag és jól strukturált, így e mellett döntöttem.

  Rendelés, szállítás

  A rendelés, fizetés menete egyszerű volt.
  Sajnos később derült ki, hogy a UPS nem hozza házhoz, hanem a határnál átadja a Magyar Postának, ami nagyjából egyet jelent azzal, hogy egy fekete lyukba dobja.
  A UPS trackkeréből eltűnt a rendelésszám, írtam a Lunának, hogy ők látnak-e valamit és ekkor küldték a Posta által megadott rendelésszámot.
A Posta trackerében ugyan lehetett látni, hogy mi történik éppen elméletben de a gyakorlatban nem történt. Én írogattam állandóan nekik, hogy látom adatbekérés van, akkor legyenek olyan kedvesek és kérjék be az általuk hiányolt adatokat. Végül postai értesítő és kiszállítás nélkül letétbe került a csomagom, újabb levélváltás után megtudtam, hogy a Posta privát álomvilágában a kézbesítés meghiúsult. Így el kellet érte zarándokolnom a központba. 
De már annak is örültem, hogy megvan a csomagom és hozzá is jutottam.

  Mi van a csomagban?

  Kaptam a csomagba egy menő matricát, egy új katalógust, egy kupont új vásárláshoz, egy kis ismertetőt a lábbeli befűzéséről és természetesen a szandált. A szandálhoz volt még két tépőzáras rögzítőszalag.  Az első benyomások(t's lazy, It's lunatic, It's Luna sandal.)

  A szandál talpa jóval merevebb és keményebb mint gondoltam. Ezen biztosan nem ütnek át a kövek, még kevésbé éreztem őket mint futócipőben. Így utólag bármelyik egy centis saru megtette volna. 
  A talp merevségéből adódóan a felület jobban csattog mint gondoltam, bár erre már a bicikli külsőből készült előző szandálom is hajlamos volt. A szíjak állítása nem bonyolult de egyszer neki kell ülni a beállításnak, hogy jó legyen.
  A szíjakról azt gondoltam, hogy puhábbak lesznek. Egyrészt jól állíthatóak, másrészt megszokhatóak. Az előző szandálom elkényeztetett a biciklibelső szíjaival, ezek most merevebbek.
  Nem szükséges a szandált szorosra húzni, mert a lábujjak amúgy is stabilan fogják, a sarok részt pedig meg lehet tartani a tépőzáras pöt szíjakkal.

  Tetszik a kivitelezés, a minőség. Láthatólag ez egy elpusztíthatatlan darab. El tudom képzelni, hogy a szíjakat néha cserélni kell de a talpban sok minden nem tud elromlani.
  A futófelület tényleg komolyan ki van képezve, jól tapad, nem csúszik. Kiváló városba, túrázni és természetesen futni.
  A talp felüli oldal finoman barázdált, jól tapad hozzá a láb, természetesen zokni nélkül is.
  Teljesen bele lehet feledkezni a futásba, miközben a láb reagál a talaj változásaira és az végzi a mozgáskontrollt nem nyomják a talpat a követ, ezen a talpon még egy üvegszilánk sem megy át. Ellenállóbbnak tűnik mint egy modern futócipő felülete.

  Főbb adatok

Típus: Futószandál
Anyaga: vibram talp (Non-Marking Vibram® Megagrip Outsole + Vibram® Midsole)

Lelőhely: Lunasandal -   Honlap: https://lunasandals.com

Ár és költségek:
- 30.600.- HUF (115 USD) szandál 
--- 2.700.- HUF (10 USD) postaköltség
--- 3.000.- HUF vámügynöki szolgáltatás
--- 8.670.- HUF vámteher
- 45.000.- HUF végüsszeg

  Ajánlott cikkek


  További bejegyzések a Hosszútávfutás témában

  (Utolsó frissítés: 2017. 11. 01.)

  Ajánlott oldalak

  Luna Sandals

  Honlap: https://lunasandals.com

  Szandál választó: https://lunasandals.com/pages/sandal-picker

  Méret választó: https://lunasandals.com/pages/size-chart


  futó saru | futó szandál | középtalpas technika | lábujjpárnás technika | hosszútávfutás | fizikai erő
Hozzászólások 0 Találatok: 78  

2017.08.20 16:41:27


  Az előző részek tartalmából...

  (A OneLife-ban) Az európai hálózatépítés kelet-Európa kivételével gyakorlatilag leállt. Sok vezető honlapja nyomtalanul eltűnt, Facebook profilja pedig semlegesre váltott, mintha a OneLife a világon sem lenne.
  Néhány vezető átment a BitClub Network-be.
Igen, a Homálynegyedelő következő rovatát bizony a BCN-nek fogom szentelni.

  5 + 2 figyelmeztető jel amiért nem fektetek BCN-be  Honlap -1

  A BCN honlapján a fejlécen és a láblécen kívül semmi nem látható a kezdőlapon, középen teljesen üres.

  Chrome után ránéztem, Firefox és Opera segítségével is de ugyanaz lett az eredmény.
Ez nem túl megnyerő.

  A honlap minősége az első figyelmeztető jel, amiért nem fektetek BCN-be.

  Közösség -1

  A fejlécen látható linkek működnek.
Innen megtudhatjuk, hogy a BitClub nem egy személy vagy egy szervezet irányítása alatt áll, hanem egy közösséget alkot amiben hálózatépítők, programozók, szakemberek, szakértők és vállalkozók vesznek részt.

  A hálózatos cégek egyre inkább alapítványi, közösségi jogi formát választanak maguknak. Ennek mindig megvan a maga jellegzetes marketing története de valójában nem az ügyfelek, hanem a befektetők érdekeit szolgálja. Így nagyon nehéz jogilag fellépni a cég ellen, modulárisabb tud lenni a marketing is, mert a cég mindig más és más arcot tud ölteni. 

  A közösség jogi formája és arcai a második figyelmeztető jel, amiért nem fektetek BCN-be.

  Bányászat +1

  A Kriptovaluták digitális pénzek, melyeket egy titkosított adatfolyamból fejtenek (bányásznak) ki, erre a célra fejlesztett számítógép és program segítségével. Az első kriptovaluta a Bitcoin volt.
  Ez a közösség adja a világ Bitcoin bányászatának a 4%-át.

  Ez egy valós adat, bárki leellenőrizheti a Blogchan Info-n

  Felhőbányászat -1

  A bányászaton túl adnak bérbe szervereket felhőbányászatra.
Ez azt jelenti, hogy aki nem akar bányászgéppel szöszmötölni és nem akar érmét vásárolni, az választhat egy közbülső megoldást. Bányász csoportokba (mining pool) fektet, amik így a legújabb vasakkal tudnak dolgozni, a befektető pedig a költségek levonása után cserébe érmét kap, ami így olcsóbb mintha vásárolta volna. Amennyiben a bányászat éppen kifizetődő, ami az aktuális kriptovaluta árfolyamon múlik. 

  A felhőbányászat egyik nagy problémája jelenleg az, hogy teljesen átláthatatlan.
Itt a dilemma az, hogy valós bányászat van és az ügyfeleket ebből fizetik ki, vagy a kifizetéseket a befizetésekből finanszírozzák.
A piramis játékok szeretik magukat álcázni, sokszor befektetéseknek, hálózatoknak vagy újabban kriptovaluta lehetőségeknek. És itt mindhárom veszélyfaktor jelen van. 
  A másik nagy probléma, hogy a bányászat költséges dolog, ráadásul az idő előrehaladtával egyre nehezebb. Ahogy fogynak az érmék, úgy nő a bányászat nehézségi foka (difficulty), Így egyre hosszabb a bányászat megtérülési ideje. Ehhez jön még hozzá, hogy az adott kriptovaluta árfolyamának az ingása nem teszi lehetővé a folyamatos, nyereséges bányászatot csak bizonyos árfolyamsávokban. Még a legjobb bányász csoportok, mint a Genesis Mining sem tudnak folyamatos és nagy nyereséggel dolgozni. Itt megint felmerül, hogy a BCN miből gazdálkodik, ráadásul egyéb költségeket is ki kell tudni fizetni, amiről az alábbiakban lesz szó. 

  Felhőbányászat a harmadik figyelmeztető jel, amiért nem fektetek BCN-be.

  Hálózat -1

  A bányászatra szóló szerződéseket hálózatban (multi-level marketing: többszintű marketing, hálózatos piacszervezés) értékesítik.

  Az mlm és a kriptovaluták nászán átok ül.
  A OneCoint a legnagyobb piacain már betiltották vagy erősen megjósolható kimenetelű vizsgálat folyik ellene.
  A Capricoin sosem nőtt meg, a bányászata az értékesítéséhez képest folyamatosan veszteséges, ezért akik ide fektették a pénzüket, azoknak évek óta beállt mint az agyhalál.
  A Firstcoin grafikonja első ránézésre már jobban néz ki de sajnos csak azért mert a bányászatot a kibocsátó tartja a kezében és védi vele az árfolyamot, amivel viszont árt a decentralizáltságnak.

  Az átoknak egyrészt az az oka, hogy sok piramisjáték álcázza magát mlm-nek vagy kriptovaluta lehetőségnek, másrészt pedig az, hogy az mlm-es kriptovaluának nincs sok létjogosultsága.

  Az mlm egy viszonylag bonyolult dolog amit magyarázni kell, az általa közvetített termék viszont ismerős de valamely tulajdonsága miatt nem szerezhető meg máshogy. Tehát a vásárló a hálózatos beszerzéssel előnyhöz jut.
Itt viszont egy átlagember számára két bonyolult dolog van egybecsomagolva. Elmagyarázni valakinek az mlm-es bányászást nem egyszerű dolog.
Aki pedig csak egy minimális szinten ért a témához, nem hálózatból fog hozzájutni, hiszen számára van egyszerűbb és olcsóbb módja is, amivel szemben az mlm-es beszerzés semmilyen előnnyel nem jár. 

  A kriptovaluta és az mlm keresztezése a negyedik figyelmeztető jel, amiért nem fektetek BCN-be.

  Tagdíj -1

  A BCN csatlakozási díja a 99 USD.
Ez után lehet választani a csomagok (bányásztársulások) között.

  A tagdíjak felett már rég eljárt az idő.
Mindenki próbál tőle megszabadulni mert csak feleslegesen lassítja az üzletet. Persze a költségeket valamiből fizetni kell de ezt egyre inkább a nyereségből szokták megoldani és a tagdíjakat megtakarítják az ügyfeleknek.
  A tagdíjak a piramisjátékok egyik fő jellemzője, ami lehetővé teszi a kifizetések, befizetésekből való finanszírozását, amíg az ügyfelek nem kezdenek túl sok profitot realizálni. Az természetesen nem tudom megmondani, hogy a BCN piramisjáték-e de a tagdíj mindenképpen erős rizikófaktor.

  A tagdíj megléte az ötödik figyelmeztető jel, amiért nem fektetek BCN-be.

  Csomagok -0

  1. 500 USD:
-1000 bányászati napon keresztül fizet.
-A profit 50%-nak a napi kifizetése, a profit 50%-ból új részesedés vásárlása. 

  2. 1000 USD:
-1000 bányászati napon keresztül fizet.
-A profit 60%-nak a napi kifizetése, a profit 40%-ból új részesedés vásárlása. 

  2. 2000 USD:
-1000 bányászati napon keresztül fizet.
-A profit 70%-nak a napi kifizetése, a profit 30%-ból új részesedés vásárlása. 

  A kriptovaluta befektetéseknél bevett szokás a csomagok vásárlása, az alapok is ezt használják. Ez egy teljesen természetes és bevett szokás.

  Bináris kompenzációs terv -1

  A BCN kifizetési struktúrája bináris.
  A két legelterjedtebb kifizetés a unilevel és a bináris.
  A unilevel az egyik legrégebbi struktúra, a vezetőhöz csatlakozik az első mélység vagyis a frontvonal, az első mélységhez pedig a második és így tovább. Minél szélesebb a struktúra, annál stabilabb, minél mélyebb, annál nyereségesebb. Ezért a jól működő üzletek kissé téglalap vagy kocka rajzolatúak. Az előnye, hogy hosszútávú és stabil, a hátránya, hogy sok időt igényel kezdetben.
  A bináris rendszerben a vezetőhöz két partner csatlakozik és az építkezés ezen a két lábon folytatódik. A hálózatok igyekeznek kialakítani egy rendszerlábat, amit a vezetők építenek, a belső láb pedig a partneré. Ezért hívják ezt döntött piramisnak is, mert ferde, a belső láb értelemszerűen kisebb lesz. 
Ennek az lenne az értelme, hogy a partner lássa, hogy az üzlet működik, hiszen a nagyobbik lábára kapja az üzlettársakat, akik ugyan nem az övéi de jutalékot kaphat utánuk, a belső lába arányában. Így motiválva van az üzletépítésben.

  A bináris előnye, hogy gyors és motiváló, viszont ennek komoly ára van. A bináris struktúra igazságtalan, hiszen nem mindegy, hogy egy vezető melyik lábára kerülünk, mert ez befolyásolja a felvehető jutalékunkat. A rendszer instabil, nagyon gyorsan tud nőni de nem tud stagnálni, a növekedés puszta lassulása már veszélyezteti. Nem véletlen, hogy nagyon kevés régi bináris cég van, mivel nem érnek meg magas kort.

  A bináris kompenzációs terv a hatodik figyelmeztető jel, amiért nem fektetek BCN-be.

  Clubcoin -1

  A BCN kiadott egy saját márkás kriptovalutát Clubcoin néven.
  Ez Proof of Stake módon működik. Befektetés után lehetett kapni érméket (dropping) egy kezdeti promóció erejéig, ma már csak vásárolni lehet. Ez a rendszer jutalmazza a felhasználó által letöltött, használt és így üzemeltetett elosztott hálózatot.
A clubcoint elsősorban fizetésre, pénzküldésre és kereskedésre hozták létre.

  A különböző valós, nyílt és kereskedhető kriptovalutákat több megbízható oldal is listázza, ilyen a Coin Market Cap is.
Itt a Clubcoin másfél éves, szomorú grafikonját láthatjuk. Fénykorában 80 centen állt, most (2017. 08. 25.) pedig a felén.
A piaci kapitalizációját az oldal sem tudta belőni. Jelenlegi mozgása 21.000 USD. Ez alapvetően az új, fizetésben még nem aktív érmék volumene. 
Hát ez elég lelombozó.

  A Clubcoin a hetedik figyelmeztető jel, amiért nem fektetek BCN-be.

  Összegzés

  A BCN esetében 9 elemet vizsgáltam.
  Ebből egyre adtam +1-et, egyre 0-át, 7-re pedig -1-et. Ez erősen a nem ajánlott kategória. 

  Ez azt jelenti, hogy a BCN biztosan piramisjáték?
  Nem.
  Csak átláthatatlan és tele van aggasztó elemekkel, potenciális veszélyforrásokkal. Mindezt egy amúgy is kockázatos piacon, ahol ráadásul bőven találhatunk ennél jobb befektetéseket is.

  Mi van a másik oldalon?  A kriptovaluta lehetőségből többféleképpen tudunk részesedni.

  Bányászhatunk érméket, amihez kell némi számtech felkészültség és matekból is jónak kell lenni, mivel nem mindig nyereséges a bányászat, valamint kell hozzá egy jó adag kalandvágy. Ez nem az átlagember terepe.

  Vehetünk érméket Buy and hold alapon.
Valahányszor a legambiciózusabb érmék ára visszaesik egy jellemző támasz szintre az erőteljes vételi jelzés. Ilyenkor érdemes belőle bevásárolni, letölteni egy titkosított tárolóra és elfelejteni 3-5 évre. persze lehet portfóliót kezelni de alapvetően ez egy középtávú befektetés, ahol nem számít az éppen aktuális árfolyam.


  Kereskedhetünk érmékkel dedikált kriptovaluta tőzsdéken, ilyenkor az érmét is birtokoljuk.
A dedikált tőzsdék elég szabályozatlanok, veszélyesek de a Forexen jól bevált technikák itt is működnek csak nagy időtávon (swing trade). De azért el kell mondani, hogy dedikált tőzsdén annyi pénzt tartsunk, amennyi nem fájna ha elvesztenénk.

  Kereskedhetünk érme párokkal Forexen, ilyenkor az érmét nem birtokoljuk.
A Forex brókerek közül vannak megbízhatóak akik kínálnak kripto kereskedést (Admiral Markets, XM, xtb). A Forexen jól bevált technikák itt is működnek de jellemzően óriásiak a spreadek, így csak nagy időtávon (swing trade) érdemes belevágni a dologba. 

  Mindkét tőzsdei kereskedés egy szakma, ráadásul egy nagyon nehéz szakma, aminek elsajátítása évekbe telhet!

  Fektethetünk indexekbe (Bit20, Bitquence, Colombus Capital, Iconomi), ahol a felkutatják a legjobb kriptovaluta lehetőségeket, folyamatosan kezelik a portfóliót és több kosarat is összeállítanak, befektetési vérmérséklet szerint. Ezen belül lehet különböző nagyságú csomagokat vásárolni.

  Ennek előnye, hogy nem kell 20 oldalra regisztrálni, 20 walletet letölteni, 20 érmét megvásárolni és 20 különböző kriptovalutát biztonságosan tárolni, valamint követni az árfolyamaikat.
  Ugyanakkor egy-egy ilyen portfóliót vagy akár egy részét mi is lemásolhatunk magunknak és akkor árfolyammozgásból is részesedünk és az érme is a mié
nk.

  Az Iconomi portfóliója 78%-ban lefedi a piaci kapitalizációt.
Mindezt átláthatóan, megbízhatóan és beszervezés mentesen. Ez iszonyatos hozam, anélkül, hogy felállnánk a gépünk mellől vagy, hogy szólnánk róla bárkinek. És ha mégis megtesszük akkor nem adunk mellé affiliate linket, kezdőcsomagot, csak örülünk, hogy tudtunk segíteni másoknak is. Lehet mondani, hogy ez lúzerség mert így elveszítjük a jutalékot, csak hát közel 500%-os hozam mellett nehezen lehet sírni... 


  Ajánlott linkek

  Bitclub Network

Honlap - angol

YouTube csatorna - magyar 

- Clubcoin: http://www.clubcoin.co

  Kriptovaluta indexek

- Bit20: http://www.bittwenty.com

- Bitquence: https://www.bitquence.com

- Columbus Capital: https://www.columbuscapital.com

- Iconomi: https://www.iconomi.net

  Kriptovaluta figyelő oldalak

- Blogchan Info: https://blockchain.info

- Coin Market Cap: https://coinmarketcap.com

  Kriptovaluta Forex brókerek

- Admiral Markets: https://admiralmarkets.com

- XM: https://www.xm.com/hu

- xtb: https://www.xtb.com

  (Utolsó frissítés: 2017. 10. 19.)


  BitClub Network | gazdasági műveltség | Homálynegyedelő rovat
Hozzászólások 0 Találatok: 274  

2017.08.10 13:43:50


  A könyv az emberiség legnagyobb találmánya és egyben az emberi kultúra legnagyobb teljesítménye.
  Nincs ennél hordozhatóbb, rugalmasabb adattároló. Még az elektromos könyvek is tartják a papír könyvek szerkezeti felépítését jól mutatva, hogy a könyv egy tovább nem fejleszthető formátum. Nem lehet benne további paradigmaváltást elérni, mert a könyv maga a paradigmaváltás.

  A könyv a tudatunkra kifejtett hatása is egyedülálló. Nincs még egy ilyen egyszerű eszköz, ami ilyen gyorsan és hatékonyan repítene minket relaxációba vagy meditációba. Valószínűleg a könyvolvasás a meditáció leghétköznapibb formája.
  Az olvasott történet a saját tudatunk hangján szólal meg, elsiklunk afelett amire még nem vagyunk felkészülve, rádöbbenünk arra ami éppen a következő lépés számunkra és hevesen bólogatunk arra, amit már értünk.
  A könyv aktív közreműködést kíván, akarva-akaratlanul mi leszünk a történet rendezői, mi válogatjuk a helyszínt, a színészeket, a hangokat és a zenét. Lefordítjuk az egészet a saját belső világunkra.

  Ez az a kölcsönhatás, ami miatt egy könyv annyi történetté válik, ahányan olvasták. És itt kezdődik a könyvek utóélete is, mert sok gondolatot nem a könyv tartalmaz, hanem a könyv indít el bennünk. Ez végül meghatározóbbá válik, mint a könyv maga.

  Néhány könyv pedig fenekestül felforgatja az életünket, olyan dolgokat látunk meg általa, amiket addig nem, egy új világ nyílik ki előttünk.
  Most azokat a könyveket mutatom be amik a legnagyobb hatást gyakorolták rám, reménykedve abban, hogy másoknak is megtetszenek vagy arra tudok inspirálni másokat, hogy összeírják és közreadják vagy felkutassák azokat a könyveket amik képesek erre.  

  Alkotó Álom

  Író/k: Kaleb Utecht, Paul Tholey
  Kiadó: Bioenergetic

  „Az álom is személyiségem része, Olyan valódi, amilyen én magam vagyok."
Erhard Hain


  Nekem ez volt az első könyv a tudatos álmodásról, előtte bár voltak spontán tudatos álmaim, nem ismertem fel őket, azt hittem hogy ez csak legenda. Mindmáig ezt tartom a legjobb műnek a témában. Racionális, tanulható, fejleszthető és minden tudományossága mellett nyitott az ősi kultúrákra, módszerekre és megközelítésekre.
  Tudatos álomban lehetőséget kapunk arra, hogy biztonságos körülmények között ismerkedjünk önmagunkkal, különösen a nem tudatos és nem integrált tudatrészeinkkel, amik álomalakok formájában jelennek meg.

  Bhaktivedanta Book Trust sorozat
  Író: Bhaktivedanta Prabhupada
  Kiadó: Bhaktivedanta Book Trust
  Első könyv: Bhagavad-gítá  A BBT kiadó Sríla Prabhupáda könyveinek a kiadója. 
Ő volt az első indiai lelki tanítómester, aki sikeresen be tudta mutatni a bhakti yogát, vagyis az odaadás útját a nyugati embernek. Ugyanakkor az általa alapított szervezet, a Krisna-tudatú mozgalom (ISKCON), legjobban Indiában terjed. Az ősi, bengáli vaisnava (Visnu-, Krisna-hívő) hagyomány bemutatásán kívül egyedülálló könyvgyűjteményt hozott létre.

  „Mindenki elérheti a tökéletességet, ha a rá jellemző tulajdonságoknak megfelelő munkát végzi. Halld most Tőlem, hogyan lehetséges ez!” Bhagavad-gítá 18.45.

  Az első könyve a Bhagavad-gítá volt, amit nem csak lefordított, hanem magyarázatokkal is ellátott. A magyarázatok felölelik a védikus írások és az előző korok lelki tanítómestereinek a kommentárjainak a legjavát. Nekem ez volt az első írás, ami érthetően, következetesen és a gyakorlatba átültethetően magyarázta el a védikus filozófiát.
  Fordítói módszere, a szanszkrit szöveg, a szavak egyenkénti fordítása, a vers fordítása és a hozzá fűzött magyarázat, mára etalonná vált.

  Boldog Élet Törvényei
  Író: Oleg Torszunov
  Kiadó: Active Vision

  Oleg Torszunov egy orosz áyurvédikus pszichológus.
Az áyurvéda az Indiában fennmaradt ősi gyógyászat szövege és az ahhoz tartozó hagyomány.
Első könyve az idő természetét mutatja be az áyurvédikus időbeosztásban, valamint a szervezetre és az elmére, végső soron az egészségre gyakorolt hatását. A könyv közérthető, néha szájbarágós de megvilágító erejű módon mutatja be az idő természetét.

  Chi Kung
  Író: Yang Jwing-Ming
  Kiadó: Lunarimpex Kiadó

  Jwing-Ming (kb: Juing-Ming) nagy érdeme, hogy rendet vág a kínai, taoista gyakorlatok erdejében és rendszerezi is azokat. Ezt előtte talán senki sem tette meg, vagy ha igen akkor jól titkolta. Leírja a csikung gyakorlatok biológiai és szellemi hatásait. Legnagyobb érdeme az, hogy fejleszthető képet ad, amibe más olvasmányokat is el tudunk majd helyezni. 

  Életed Története
  Író: Ted Chiang
  Kiadó: Agave

  "A látható világegyetem egy nyelv, rendkívül kétértelmű nyelvtannal. Minden fizikai jelenség egy kijelentés, amelyet két teljesen eltérő módon lehet értelmezni, az oksági és a teleologikus elvek mentén, és mindegyik jogos, és egyik sem kizárható, függetlenül attól, mennyire adott a szövegösszefüggés." 

  Először a novellából készült filmet (Érkezés) láttam és nagyon tartottam a könyv elolvasásától, pedig a könyv ugyanolyan döbbenetes mint a film. Nyilván a film látványosabb volt de a könyv több teológiát, filozófiát, fizikát és nyelvtant tartalmazott, mindezt érdekfeszítő, szórakoztató módon.

  Futni születtünk
  Író: Christopher McDougall
  Kiadó: Park KiadóElső futósarum

  "Láb- és térdsérüléseink jelentős részének az az oka, hogy olyan cipőben futunk, amely elsorvasztja lábunk izmait, túlpronálást és térdproblémákat okoz. Amíg a Nike 1972-ben elő nem állt a modern futócipővel, az emberek kifejezetten vékony talpú cipőben futottak, a lábuk erős volt, és jóval ritkábban fordult elő térdsérülések." 
Daniel Liebermann, a Harvard biológiai antropológiai professzora


  A Futni Születtünk több szálon fut (elnézést): láthatjuk egy hosszútávfutó újságíró felépülését a sérüléseiből a megfelelő technika megtalálásával, ellátogatunk a mexikói Rarámurikhoz (Tarahumárák), akik a legjobb ultrafutók a világon, megismerkedhetünk az egyik legvadabb futóverseny a Leadville Trail 100 történetével. Valamint olvashatunk a legnagyobb ultrafutó legendákról, akik mind nagyon hasonló utat futottak be (elnézést) az ideális futótechnika megtalálásához. Ehhez jön némi történelem, biológia és biodinamika is szórakoztató módon, röviden. És maga a döbbenet: nem a futás okozza a futósérüléseket, hanem a modern futócipő.
  A Futni Születtünk elképesztően erős és magával ragadó paradigmaváltó könyv.

  "Minden, amit a tarahumárákról megtudtam, kőkorszakinak tetszett, mégis csúfondárosan eredményes és idegesítően megfoghatatlan volt, akár egy zen mester találós kérdése. A legvagányabb emberek a legszelídebbek; a leginkább igénybe vett lábak a legruganyosabbak; a legegészségesebbek élnek a legsilányabb étrenden; az írástudatlanok a legbölcsebbek; és azok szórakoznak a legönfeledtebb örömmel, akik a legkeményebben dolgoznak."
Christopher McDougall 

  Használható Enneagram
  Író: Vörös Ákos
  Kiadó: Ezo tér

  "Nem kell, hogy tökéletes legyél, elég ha önmagad vagy."
Vörös Ákos


  Az enneagram eredete homályba vész. Az biztos, hogy jezsuita szerzetesek találtak rá a szufiknál és így közvetítették nyugatra, ahol pszichológusok felismerték benne az emberei tudat, karakter szintű térképét. 
A karakter egy tudattalan tudatstruktúra, ami sérülésekből és beidegződésekből áll, mivel nem vagyunk róla tudatosak, anélkül irányít minket, hogy tudnánk róla. Minden ember besorolható 9 karaktertípusba, ami megadja az életfeladatát, a gyengeségeit és az erősségeit. Hasonlóan egy szerephez, aminek nem az a célja, hogy azonosuljunk vele hanem az, hogy a segítségünkre legyen.
A legtöbb enneagram könyv adós marad a karakter kialakulásának és működésének a leírásával, valamint nem építenek fel racionális módszereket a karaktertípusok meghatározására.
Vörös Ákos könyve és workshopjai pont ebben erősek. Világviszonylatban is megállja a helyét.

  Jézus dinasztia
  Író: James D. Tabor
  Kiadó: JLX

  Szerintem a nyugati kultúra alapjaihoz öt eseményt meg megértenünk.
  Az első IV. Amenhotep fáraó reformja, aki hatályon kívül helyezte az Amon papságot és bevezetett egy új Istent, Atont, aki nem mellesleg az egyetlen igaz isten. Későbbi nevén Ehnaton reformja nem teológiai jellegű volt, hanem politikai, így tudta leszerelni a túl nagy hatalmú papokat. A kísérlet elbukott de az ötlet megmaradt.
  A zsidó törzsek Ehnaton technikáját továbbfejlesztették és centralizálták a törzseket, a templomokat, az áldozatokat. Betiltották az otthoni bálványokat ám a központi templomban a bálványimádat tovább folyt. Viszont a zsidók elvesztették a hazájukat, így a nemzetek között továbbra is a sokistenhit volt elterjedve. Bár a kazárok átvették a zsidó vallást, csakhamar ők is elveszítették a hazájukat de ők nem maradtak fenn nélküle és eltűntek a történelem színpadáról.
  Jézus, mint annyi más zsidó próféta bírálta és megpróbálta megreformálni a zsidó kultúrát, azonban a politikai állásfoglalásaiért kivégezték. Semmilyen korabeli információnk nincs arról, hogy feltámadt volna.
  Viszont a rómaiak is hasonló problémával néztek szembe mint az elődeik, szükségük volt egy vallásos és centralizált államstruktúrára. Az új vallás a kereszténység lett. Mivel a grékoromán birodalomban minden hős szent, szűz, anyaistennőtől született, valamely istenség volt az apukája és legalább egyszer meghalt és feltámadt, Páltól kezdve folyamatos volt a Krisztiánizmus romanizálása. Szent Máriától szűz lett, a Jézus jelenésekből testben való feltámadás és így tovább,
A zsidók ezért sem fogadták el Jézust, mert az Ószövetség alapján ők egy Istenkirályt vártak. A zsidó kultúrában teljesen értelmetlen volt szűztől születni, ahol a rabbiknak és a prófétáknak is volt feleségük. Nem várták a megváltótól a feltámadást sem. Erre sem is a zsidó, hanem a római kultúrkör ad magyarázatot. 
A leginkább valósághűen a zsidók és a muszlimok látták Jézus alakját, egy zsidó próféta, akit bár megöltek a tanítása tovább élt. Bár ironikus módon a Kereszténység erkölcsi vívmányai nem Jézustól, hanem a kor erkölcsi elvárásaitól származtak, a kereszténység csak az öntőforma volt.

  (Az ötödik esemény a reformációval kezdődött. A kereszténység kettészakadt és a két öntőforma elkülönült egymástól. A katolikus egyház lett a konzervatív, a református pedig a humanista vonal. Az állam és az egyház szétválásával ezt örökölte meg a politika, ahol két oldal áll szemben egymással. A jobb oldali, keresztény, konzervatív és a bal oldali, ateista, liberális oldal. Természetesen ennek semmi létjogosultsága sincs, ez egy ötszáz éve elavult rendszer, ami nagyon jól rámutat a hatalomgyakorlás főbb eszközeire.)

  James D. Tabor könyve Jézusról az emberről szól. Gondosan elemezte a bibliai iratokat, a kánonból kimaradt műveket és a korabeli szövegeket. Ezek alapján bemutatja a legjelentősebb változtatásokat és felkínál néhány régészeti alternatívát Jézus származását, családját illetően. Mindezt egyébként meglepő tisztelettel, a kereszténységen nem gúnyolódva de kíméletlen őszinteséggel teszi.
  Nekem ez egyike volt azon olvasmányaimnak aminek nagyobb utóélete volt, mint azt a mű indokolta volna. Azért került bele a listába mert hasonló gondolataim voltak és hatására újabbak születtek, amik mesze túlmutatnak a könyvön.

  Kiemelkedően sikeres emberek 7 szokása
  Író: Stephen R. Covey
  Kiadó: Bagolyvár Könyvkiadó

  Covey könyvének nagy előnye, hogy két részre osztja az önfejlesztő irodalmat és képzést.
  Az egyik kategória a személyiségetika, ami mindig is nagyon divatos volt de ma különösen az. E szerint mindenki az lehet ami akar, olyanná alakítja magát amilyenné akarja. A sikert külső eszközökkel akarja beteljesíteni.
  Az író a jellemetika mellett foglal állást, ami önmagunk megtalálásáról, nem pedig kitalálásáról szól, a külső sikert pedig a belső sikerre alapozza. Tehát a természetünk szerinti tevékenységünkben önmagunkban kell sikeresnek és elégedettnek lennünk, a külső siker, a társadalom felé nyitás csak ezután következik.

  Milliomos Agy
  Író: Thomas J. Stanley
  Kiadó: Alexandra

  A Milliomos Agy radikálisan máshogy közelít a gazdasághoz mint azt megszokhattuk. Egyik legfontosabb fogalma a nettó milliomos. A hagyományos vállalkozók között sok a bruttó milliomos, nagy bevétele van, nagy költségei vannak, nagy lábon él, amíg a pénzforgás az életében zavartalan de ha megakad az egész pénzügyi rendszere összeomlik. A nettó milliomosnak nincs akkora forgalma de nincsenek akkora kiadásai sem, így paradox módon több pénzt tud megtakarítani, ráadásul nem él nagy lábon sem. Ebből ered a nettó milliomosok szokásainak a vizsgálata, akik sok esetben látszólag azért olvadnak bele a középosztályba, mert olyan dolgokat akarnak birtokolni, amik könnyen pótolhatóak. Például egy szép, nyugodt, feltörekvő helyen vesznek házat, amit ha el kell adni akkor nyereséggel és gyorsan lehet értékesíteni. Megtehetnék de még sem mennek drága környékre és nehezen eladható, egyedi házakba. A könyv ezeket a paradigmaváltó szokásokat veszi sorra, amik nem csak milliomosoknak válnak be.

  Nagy Dobás
  Író: Michael Lewis
  Kiadó: Alinea

  A Nagy Dobás a 2008-as hitelválságról szól és a szintén zseniális és azonos című film alapjául szolgált. A dokumentumtörténet könnyen érthető, szórakoztató és megdöbbentően hatásos módon mutatja be a gazdaság működését, a nagy gazdasági szereplőket és elképesztő nemtörődömségüket. Valamint néhány olyan embert aki az egész válságot előre látta és olyat csinált amit soha, senki, a bedönthetetlennek hitt lakáshitelpiac ellen fogadtak.
  Az elképesztő történet mellett többször visszatér a befektetések alapeszméje. Olyan dologba jó fektetni, ami ha veszít akkor keveset veszítünk de ha nyer akkor sokat nyerünk.
Engem ez a történet inspirált a kriptovalutákkal való megismerkedésre. 

  Sikeres időgazdálkodás és életvitel 10 természettörvénye
  Író: Hyrum Smith
  Kiadó: Bagolyvár Könyvkiadó

  Hyrum Smith szakít azzal a hagyománnyal, hogy takarékoskodjunk az időnkkel apró trükkökön keresztül. Abból indul ki, hogy az ideális időmegtakarításhoz tudnunk kell mi a célunk, különben mihez képest takarékoskodunk vagy mire fordítjuk? A célhoz pedig logikusan végig kell gondolnunk, hogy mi az értékrendünk, mi a motivációnk és ennek mi lesz az eredménye.
  Az egész könyv olyan mintha Covey könyvét olvasnánk csak pepitában. Egyébként a két író és előadó megtalálta egymást és közös céget is alapítottak.

  (Utolsó frissítés: 2017. 08. 17.)


  könyvajánló
Hozzászólások 0 Találatok: 204  

1. oldal / 70
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>