Címlap Blog zoli Enneagram - Részlet - Az enneagram hagyománya

2010.09.30 11:21:47
zoli


  Részlet: Az enneagram hagyománya  Amit ma enneagramnak nevezünk az egy olyan ősi tanításra épül, aminek nincs ismert írásos hagyománya.
Pusztán egy kilenc szögű ábra ami ránk maradt (innen ered a neve is, enneagram, azaz kilenc-szög), kilenc elnevezéssel és néhány mondatnyi leírással.
Nem csak a tanítás nagy része veszett el de az sem világos, hogy mi célt szolgált.
Nem ismert a kultúra sem ahonnan származik.
Azt biztosan tudjuk, hogy átjött a közel-keleten, egy darabig szufi mesterek őrizték. Utána jutott el Jezsuita szerzetesekhez, majd utána az Egyesült Államokba.

  Oscar Ichazo és Claudio Naranjo ismerte fel az enneagram pszichológiai jelentőségét, dolgozta ki a pszichológiai hátterét majd vezette be a pszichológiába.

  Innentől az enneagram úgy kezdett el fejlődni mint a szűkebb értelemben vett pszichológia vagy a tágabb értelemben vett filozófia.
A pszichológia a filozófiából származik.
A filozófia egy megfigyelésen alapuló ötletre épül és annak a közvetett, kézzel nem fogható bizonyítására.
Különböző emberek, különféleképpen tudnak megfigyelni dolgokat, különböző ötleteik támadnak róla. Amíg ezek követik a filozófia szabályait, logikusak valamint a bizonyításuk értékelhető eredményt hoz, mindegyikük elfogadható helyesnek.

  Don Richard Riso és Russ Hudson dolgozta ki legjobban a típusok szárnyait vagy színezetét, illetve a típusokon belül a három, három részre osztott szintet, ahogy valaki a saját típusát megéli.

  Eli Jaxon-Bear mutatott rá a legélesebben, hogy az enneagram típusai nem igazán funkcionálnak jól személyiség típusokként, hanem sokkal inkább karakter típusokként használhatóak. Mivel a karakter nem olyan rugalmas mint a személyiség, nála jelenik meg legmarkánsabban az a gondolat, hogy a karakterek nem keverednek egymással, mindenki csak egy típusba tartozik és bár jellemző rá valamelyik szomszédos karakter tulajdonsága -ezt hívják szárnynak vagy színezetnek-ez nem változtatja meg a karakter típusát, pusztán árnyalja.

  Eli Jaxon-Bear könyveit magyarra, tanítványa Vörös Ákos fordította le.
Ákos a maga kilences típusához illően kiváló rálátással (adottság) de típusára nem jellemző szorgalommal (képesség) tanulta meg, igen precízen felismerni az enneagram típusokat. Bár nem vált világhírűvé de az amit hozzáadott az enneagramhoz az világviszonylatban is megállná a helyét.  enneagram | részlet | Az enneagram hagyománya
 

Válasz erre a bejegyzésre
Felhasználónév:

E-mail:

  Írja be a bal oldalt látható szöveget: