Címlap Blog zoli E-papír típusok

2010.10.13 23:56:23
zoli


  Az e-könyv olvasók legfontosabb újítása az e-papír technológia.
Ez egy olyan kijelző, ami nem világít, nincs átvilágítva, nem kap háttérvilágítást, magyarán nem bocsát ki fényt. Az olvasásához ugyanúgy fényre van szükség, mintha papíron olvasnánk.
Ennek a praktikus következménye, hogy kevésbé terheli meg a szemet.

  Az e-könyv olvasókról szóló cikkekben -különösen amikor azt szeretnénk eldönteni, hogy melyiket is szeressük- és technikai leírásokban rendszeresen feltüntetik az adott gép kijelzőjének a típusát. Ez a többi technikai infóval együtt ömlesztve folyik ki a képernyőből, a szerencsétlen felhasználó pedig üveges szemekkel nézi. Felmerül a kérdés: mik ezek az e-papír típusok?

  E-ink - http://www.eink.com

  Az e-ink technológia fejlesztése még az 1970-es években kezdődött és több változata létezett. A jelenlegi formáját egy olyan kijelző alkotja, aminek a védőlapja mögött kis (40 mikrométer átmérőjű), olajjal töltött kapszulák helyezkednek el, amiben elektronikusan feltöltött részecskék (titán-dioxid) lebegnek. A kép az elektronikus impulzusok hatására alakul ki, a negatív töltés vonzza a fekete részecskéket, a pozitív töltés pedig taszítja a fehér részecskéket. Ezek rajzolják ki a fekete-fehér képet.
Jelenleg a színes e-ink kijelző fejlesztése folyik.

  Vizplex - http://www.eink.com

  A vizplex ugyanazon az elven működik mint az e-ink csak itt az olaj helyett tiszta folyadék, a titán-dioxid részecskék helyett pedig pigmentek játsszák a főszerepet.
Az eredmény: gyorsabb válaszidő, nagyobb felbontás, jobb kontraszt, több szürke-árnyalat.
Az olvasók 90%-a vizplex kijelzőt használ.

  SiPix - http://www.sipix.com

  Az elv ugyanaz mint az e-ink esetében de visszanyúltak a fejlesztések korai szakaszához. Nem olajban úszkálnak fekete és fehér részecskék, hanem csak fehér részecskék, ellenben színes folyadékban.
Ez az újítás olcsó, szinte bármekkora méretben előállítható, nagy betekintési szöget biztosít.

  ChLCD - http://www.kentdisplays.com

  A fő működési elv itt sem változott, ellenben a képért felelős összetevők jelentős fejlesztésen mentek keresztül. A kapszulák folyékony kristályokat tartalmaznak, amik feszültség hatására láthatóvá, illetve áttetszővé válnak. Ez az újítás -brutális- 4096 szín megjelenítésére képes olvasót eredményezett. Sokan, jó okkal ezt tartják a legígéretesebb, színes e-ink technológiának.

  (Utolsó frissítés: 2010. 10. 14.)  e-könyv | e-könyv olvasó | chlcd | sipix | e-ink | vizplex | e-papír
 

Válasz erre a bejegyzésre
Felhasználónév:

E-mail:

  Írja be a bal oldalt látható szöveget: