Címlap Blog zoli E-papír típusok - electrowetting - liquavista

2010.11.25 15:27:52
zoli


  Az e-könyv olvasók kijelzői bár ugyanazon az elven működnek de egyre több szolgáltatást nyújtanak, miközben csökken a méretük és a súlyuk, előfordul, hogy még az energiafelhasználásuk is. Nagyon hasonló összetevők -ha úgy tetszik alkatrészek- alkotják őket de a köztük lévő éles határ egyre inkább elmosódik, egyre inkább integráltabb, egyneműbb hatást keltenek. Úgy tűnik a fejlesztések egy papír alapú, összehajtható, színes e-papír kijelző felé haladnak. Mindezt az electrowetting teszi lehetővé.

  Az electrowetting (elektronedvesítés) egy olyan technológia ami nagyon hasonlít az e-ink működésére.

  Az alapelv ugyanaz csak itt elektromos mező segítségével, egy rácshálóban lévő folyadék hidrofób tulajdonságait szabályozzák, hogy mekkora területet foglaljon el és hogyan (mennyire itatja át vagy "nedvesíti" a rácsot). Ez a technológia rendkívül szép és árnyalt színeket képes megvalósítani.
Egy ilyen kijelzővel már előállt a Liquavista.



  A hidrofób folyadékot egy rugalmas felületre vagy rugalmas felületek közé is fel lehet hordani, az így kapott kijelző tetszőlegesen alakítható, akár össze is göngyölhető vagy összehajtható.



  Most a Cincinnati Egyetem kutatói megoldották, hogy ez a rugalmas felület valódi papír legyen. A felfedezést több tudományos újság is címlapra kapta. Az egyetemről Andrew Steckl számolt be a kutatásról. A cél egy elérhető árú, nagy teljesítményű papír alapú kijelző.

  (Annak még nem tudtam utánajárni, hogyan tervezik az áram ellátását és a hidrofób folyadék tárolását.)

  Ilyen megoldásokat egyelőre még csak sci-fi filmekben láthattunk:



  Ez egy érdekes körforgás lenne, ha az e-könyv olvasók e-papír felülete visszatalálna a valódi papírhoz de magával hozná az e-papír technológia előnyeit. Tény, hogy semmi sem olyan jól kezelhető és olvasható mint a valódi papír.



  e-papír típusok | liquavista | electrowetting
 

Válasz erre a bejegyzésre
Felhasználónév:

E-mail:

  Írja be a bal oldalt látható szöveget: