Címlap Blog zoli Firefox: kis medvemacska

2010.12.07 21:54:19
zoli


  Bár a Firefox logójában egy vörös róka látható, az elnevezés nem a vörös rókára utal, hanem a kis medvemacskára (ailurus fulgens).  A medvemacska elnevezés a kínai nyelvből származik, ahol az általunk pandának ismert állatot nevezték így. Az óriás pandát hívták nagy medvemacskának, a kis pandát pedig kis vagy vörös medvemacskának. Úgy gondolták, hogy rokon fajokról van szó.

  A medvemacska vagy macskamedve elnevezés vélhetően arra utal, hogy medveszerű a külseje de ugyanolyan jól mászik fára és hasonlóan tisztálkodik mint a macska.

  A kínai hagyománytól eltérően a nyugati rendszertan az óriás pandát nem sorolja a medvemacskafélék közé, aminek egyetlen ma is élő faja a vörös medvemacska, ami így elnyerte a "súlyosan veszélyeztetett" címet.
A panda elnevezést az angolok az állat nepáli nevéből vették át ami "nigalja punja" vagyis "bambuszevő" volt. Egy darabig ők is rokonnak gondolták a két állatot, ezért főhősünket hívták kis pandának vagy vörös pandának is.

  Az angolok a saját nyelvükön firefox-nak, vagyis tűzrókának nevezték el. Innen kapta a Firefox böngésző is a nevét.

  A Firefox böngésző vállalata a Mozilla örökbefogadott két vörös macskamedve kölyköt, akiket a Youtube csatornájukon mutattak be de van saját honlapjuk is.

  Frissítés 1.

  A Firefox Live azért jött létre, hogy felhívja a figyelmet a vörös pandák veszélyeztetett állapotára. 250.000 órán keresztül kísérhették figyelemmel a rajongók a három kis panda kalandjait. Miután elérték a 8 hónapos kort a Firefox Live leállt és a pandák állatkertbe kerültek, ahol életük egy új fejezete kezdődik.
Bernadette a Virginia Zoo-hoz került (Norfolk, Virginia), Dolly és Winston pedig a Zoo Boise-hoz  (Boise, Idaho).  kis medvemacska | ingyenes | nyílt forráskód | firefox
 

Válasz erre a bejegyzésre
Felhasználónév:

E-mail:

  Írja be a bal oldalt látható szöveget: