Címlap Blog zoli Természetes célállítás - részlet - a lépcső

2010.12.22 20:22:06
zoli


   Amikor valaki egy adott tevékenységbe kezd, a fejlődése nagyon érdekesen fog alakulni.
Fejlődését két irány fogja megszabni. Ha ezt grafikusan szeretném ábrázolni akkor azt mondanám, hogy:
-egy vízszintes irány.
-és egy függőleges irány.
Mint a lépcső két síkja. Az egyik sík elvezet a másikhoz és így tovább.
A vízszintes sík az adott tevékenységhez szorosan kapcsolódó fejlődést jelenti. Ez lehet: sport, lelki élet, vállalkozás, voltaképpen bármi.
  Ezzel kapcsolatban azt hisszük, hogy fejlődésünk egyenletes lesz de csak egy darabig, mert aztán ott van a függőleges sík, ami a következő vízszintes síkhoz vezet.
A függőleges sík fejlődési irányát nem nagyon szeretik a mi kultúránkban, ami jellegzetesen fogyasztói értékrenddel bír, ugyanis ebben a fejlődési szakaszban látszólag nem történik semmi. Nincs produktivitás, nincs eredmény. Ez a fejlődés nem értékelhető a fogyasztói értékrendben és nem is látható.
Ez az állapot leginkább a kamaszkor plafon bámulására hasonlít, ami a kamaszkorú emberek egyik alaptevékenysége. Ilyenkor úgy látszik mintha nem történne semmi, pedig ilyenkor zajlik a kamaszkor megemésztése. Ez is egy tevékenység, elmaradásának pedig konkrét következménye van, melyről a pszichológusok tudnának elrettentő történeteket mesélni.
A függőleges síkon szerezzük meg mindazokat a dolgokat, amikre a következő vízszintes síkhoz szükségesek. Ilyenkor növünk fel jövőbeli önmagunkhoz, az új helyzethez, ilyenkor változunk. De ide tartozik a motivációnk is. Senki nem tud huzamosabb ideig cselekedni ha nincs hozzá megfelelő motivációja.
A legtöbb ember vak erre a fejlődési irányra.
Ezért minden tevékenységhez kapcsolódó képzésnek tartalmaznia kéne a függőleges sík koncepcióját. Annyian kutatták már a siker abszolút titkát de az, mint minden valamire való titok rejtve maradt. Én nem hiszem, hogy a sikernek titka lenne de ha van neki, akkor az a függőleges sík! És mint mondottam: „A legtöbb ember vak erre a fejlődési irányra.” Tehát itt a legtöbb ember számára bezárul a kör. Keresnek valamit de nem veszik azt észre. A legfontosabb különbség az un. sikeres és un. sikertelen emberek között, hogy a sikeres emberek tudatosan vagy nem de jól ismerik ezt a függőleges síkot. A nagy-siker-titka könyvek ennek részleges megértéséből fakadnak. Valakinek egy adott dolog segített továbbjutni a következő vízszintes síkra akkor máris kikiáltja azt a siker titkának. De csak azoknak fog ez különbséget hozni, akik szintén ezzel a problémával küszködnek. Mint ahogyan A BETEGSÉGRE sem létezik AZ ORVOSSÁG, hanem EGY BIZONYOS BETEGSÉGRE van EGY BIZONYOS ORVOSSÁG. A mi kultúránk egyik nagy betegsége, hogy meg akar találni egy hiper-szuperbiztos-mindenkinek-működő-módszert, a-nagy-titkot. Ez inkább egy modell, ami tartalmaz útmutatást azokhoz az összetevőkhöz amikre minden emberi lénynek szüksége van de modell volta lévén figyelembe veszi az egyéni jellegzetességeket is. Természetesen a függőleges síkról szóló oktatás nem érvényteleníti a vízszintes síkhoz szükséges szakmai oktatást. Ha egy új dologról hallunk, amit be kell építenünk az értékrendünkbe, akkor sokszor azt mondjuk, hogy ez egy kiegészítő dolog. Mondhatnánk a függőleges síkról szóló oktatásról, hogy ez jól kiegészíti a vízszintes sík szakmai oktatását. De ez tévedés lenne, ez ugyanis nem kiegészítő erő, hanem rendező erő. Elsőbbsége van és magasabb rendű. Ez akkor is igaz, ha a kultúránk ezt nehezen emészti meg. Ez az a titok ami nélkül nem működik semmi optimálisan.  természetes célállítás | részlet | lépcső
 

Válasz erre a bejegyzésre
Felhasználónév:

E-mail:

  Írja be a bal oldalt látható szöveget: