Címlap Blog zoli Enneagram - Eltérés más képzésekhez képest

2011.02.18 09:35:18
zoli

 
  Sokan kérdezik tőlem, hogy miért foglalkozok enneagrammal hiszen az -szerintük- lejárt lemez. 
Erre azt szoktam válaszolni, hogy valamire akkor mondjuk, hogy lejárt lemez ha divatba jött és aztán kiment a divatból, a divat-hullám pedig természetéből adódón nem teszi lehetővé, hogy megértsük azt amit felkapott, mivel a divat mindig csak a hordalékot kapja fel.
  Mivel az én életemben az enneagram nem csak egy divat-hullám, ezért jobban belemélyedtem, így az én enneagram képzésem némileg eltér a megszokottól.

  Ezek az eltérések azoknak lehetnek érdekesek akik már olvastak, halottak az enneagramról vagy részt vettek valamilyen képzésen.

  1. Az ideológiáról    Azt vettem észre, hogy az enneagram stílus irányzatokra nagy hatással van, hogy ki mit gondol a keletkezéséről.A keresztények természetesen keresztény eredetűnek tartják (Jézust használják példaként, hogy benne mind a kilenc szerep megvolt), az arabok arab eredetűnek (mivel a szufik ismerték az enneagramot ebben van is némi ráció még ha bizonyíték nincs is rá), a zsidók zsidó eredetűnek (az enneagram ábrája erősen emlékeztet néhány zsidó kultúrából eredő ábrára de éppen más egyéb ábrákra is). A pszichológusok tisztán mint pszichológiát alkalmazzák és mert tiszta pszichológia nincs, ezért a saját pszichológiai irányzatuk tulajdonságait alkalmazzák rá.
Szerintem itt nagyon fontos az őszinteség. Egyszerűen nem tudjuk, hogy honnan származik az enneagram, mi volt az eredeti célja, tanítása, neve és tartalma.
A mai enneagram egy pszichológiai karakter tipológia. Ez segíthet a lelki életben de az enneagram nem lelki élet. Ez segíthet elérni célokat de az enneagram nem egy tipikus siker-technika...
Az enneagram egyszerűen egy pszichológiai karakter tipológia. Így teljesen felesleges mind az enneagram keletkezéséhez mind az alkalmazásához olyan dolgokat csatolni, amik nem oda valóak. 

  2. A karakterről


   Az enneagram pszichológiai karakter tipológia.
Mindenki egyetlen karakter típushoz tartozik. Vagy még inkább mindenki karaktere egy típusba illik. Meglehetnek benne más karakter típusok tulajdonságai személyiség, viselkedés szinten de ösztönös viselkedésében mindig a saját karakteréhez illően fog viselkedni. A szárny és a színezet is csupán árnyalja a karakter működését de nem módosítja. 
A tipizálás az egyén tudatának egyfajta mechanizmusára vonatkozik nem magára az egyénre. Az egy másik kérdés, hogy az egyén mivel azonosítja magát. Lehet csoportosítani az öltözködési szokásokat is, ám ha nagyon sokat foglalkozik valaki az öltözködésével akkor az öltözködési szokásai tipizálását nagyon bántónak találhatja, mert nem érti mi a különbség a lelki egyénisége és a szellemi vagy anyagi szokásai között. 
A tipizálás célja, hogy a karakter öntudatlan reakcióit és egyben tudat alatti kényszerítő erejét befolyásolni tudjuk. 
Az enneagram karakter tipológiája emberekre lett kidolgozva, sem alacsonyabb sem magasabb létformákra nem működik.
Állatoknak nincsen enneagram szempontjából értékelhető és tipizálható karakter típusa. Megfigyelhető ugyan fejlett emlősöknél olyan viselkedés, ami erősen emlékeztet a karakter nyomára, bizonyos pszichológiai technikák is működnek náluk de az amit róluk illetve a karakterükről gondolunk az inkább szól rólunk mit róluk. Nagy része hibás elképzelés az adott állatfajról vagy az adott állatfaj archaikus szimbólumának tipizálása, ami így ebben a formában igen áttételes.
Megvilágosodottaknak sincsen enneagram szempontjából értékelhető és tipizálható karakter típusa. Bár a megvilágosodottak is felvesznek egy szerepet de ez a szerep nem hasonlítható a karakter kényszerítő erejéhez. Ez a szerep sokszor olyan lelki okkal rendelkezik, ami az adott megvilágosodottól származó, adott lelki irányzat igen részletes ismerete nélkül nem érthető.  Nem csak az mondható meg pontosan, hogy ki melyik karakterbe tartozik, hanem az is, hogy mik az adott karakter negatív vonásai, amit célszerű gyengíteni és mik a pozitív vonásai, amit célszerű erősíteni. Ezek vezetnek ki fokozatosan a karakterből és gyengítik a karakter kényszerítő és akadályozó erejét. 

  3. A karakter és a sors 

  A karakterek a lélek feltételekhez kötöttségének kilencféle fő állapotát mutatják be. Ebből nyílván több van, az enneagram filozófiája éppen kilenc kategóriába rakta be.
A sors egy rendkívül összetett mechanizmus, ami hatással van a tudatunkra és a testünkre, így a karakterünkre is. Folyamatosan hömpölyög akár egy folyó, így főbb tulajdonságaiban nem változik. Kinyílik akár egy virág.
  Éppen ezért én nem látom a karakter, szárny és altípus élesen elhatárolt állomásait, ami a pszichoterápiából szivárgott át az enneagramba. Minden ilyen élesen elhatárolt állomás tulajdonsága már előtte is egyértelműen észlelhető és beazonosítható. Természetesen amennyiben van már megfigyelhető viselkedés.
A megfigyelhető viselkedés megnyilvánulása pedig nem a karakter fejlődésétől függ. 
A sors egy szerep amiből tanulnunk kell de soha nem szabad összekeverni az üzenet hozóját az üzenettel. Sorsunknak nem oka semmilyen személy, körülmény, esemény még akkor sem ha úgy tűnik, hogy ezek alakították. Valójában itt a sors a rendező erő, minden más csak lecserélhető eszköz. Ha valaki sors-szerűen minden évben síbalesetet szenved annak az oka nem a balesetének a körülményeiben keresendő. Így a probléma nem a körülmény okainak elkerülésével oldható meg -esetleg egy darabig elódázható. 
  A pszichoterápia fő elképzelése az, hogy egy nem megfelelően megélt élményt amiből hibás viselkedésminta származik újra meg kell élni, ezúttal azonban megfelelő tudatossággal, így a hibás viselkedésmintát ki lehet javítani. Ez az elképzelés még a pszichológián belül is viták tárgyát képezi, különösen azért mert nem veszélytelen, miközben van biztonságosabb megoldás.

  4. Az enneagram célja 

  Az enneagram segít megérteni a karakter működését, megmutatja milyen szinteken funkcionál. A karakter és a karakter kényszerítő ereje a szellemi és a lelki fejlődés hatására egyre gyengül. A szellemi fejlődéshez tartozik az enneagram használata is.
De az enneagram használata önmagában nem tesz szabaddá. Az enneagram abban segít hogy minden folyamatban meggyengítsük a karakter szabta akadályokat. Így könnyebbé, szabadabbá, boldogabbá válik az életünk. De karakter ezen a szinten is létezik.
A karaktert egyedül a lelki gyakorlatokkal lehet megszüntetni. Így elkísér minket egészen a végső megvilágosodásig és a végső felszabadulásig.
Az enneagram jól támogatja a lelki életet is -bár önmagában nem az.

  "(Az enneagram) Nem való semmiféle manipulációra, rosszindulatú megjegyzésekre, önigazolásra. Ez a tiszta tanítás megérdemelné, hogy csak a lényegünkhöz való visszatalálás segítségére használjuk fel." - Eli Jaxon-Bear  enneagram | Eltérés más képzésekhez képest
 

Válasz erre a bejegyzésre
Felhasználónév:

E-mail:

  Írja be a bal oldalt látható szöveget: