Címlap Blog zoli Enneagram - Orbán kivégzi Svábyt

2011.03.03 18:58:23
zoli


  A hazai televíziós riportkészítés egyik legnagyobb bakiját akkor követte el a TV2, amikor hagyta, hogy Sváby András riportot készítsen Orbán Viktorral, a Naplóban.
A veszély előre látható volt.
Egyrészt Sváby elképesztő tájékozatlansággal ment bele a riportba és többször is árnyékra vetődött kérdezés közben.
Másrészt egy első éves pszichológustan hallgató is meg tudta volna mondani, hogy Sváby és Orbán karakter és személyiségdinamikája olyanok mint a párhuzamosok: csak a végtelenben találkoznak.

  Ez megint egy olyan blogbejegyzés lesz, amit inkább az enneagram alapfogalmaiban járatosak fognak tudni értékelni.

  Az enneagram karaktertipológiájában Sváby egy ötös szárnyú, szociális hatos.
Az enneagram három alapérzelmén belül a hatos a félelem oldal gyökérpontja, tehát tagadja az alapérzelmét.
Ambivalensen viszonyul minden kardinális helyzethez: döntéshelyzet, elkötelezettség, felelősség, hatalom, tekintélyszemély stb.
Az ambivalenciát az táplálja, hogy a hatosok nehezen találnak rá önmagukra így általában külső pontokhoz viszonyulnak.
  Mondok egy példát. Ha egy hatosnak szüksége van egy okostelefonra akkor a legritkább esetben méri fel, hogy pontosan mire van igénye. Így a telefonnal való kapcsolata nem a valós, véges és személyes emberi igényeire épül, hanem egy külső pont fogja meghatározni: melyik a legtrendibb? A hatosoknak nagyon fontos a mások véleménye és minden eltérő véleményt potenciális veszélyként, fenyegetésként fognak fel. Ezért próbálnak a trendhez igazodni. Így viszont valahányszor megjelenik egy trendi telefon, kimeríthetetlen stresszforrásnak élik meg, hogy nekik nem olyan van. Amikor a legdivatosabb telefonjuk van akkor attól félnek, hogy túlságosan a piac után mentek és mások felületesnek fogják őket tartani. Amikor elmennek egy underground irányba akkor pedig attól fognak félni, hogy túl specifikus telefont választottak.
Ezért egy idő után a hatosok rögzítik magukat egy szokásban, hogy megóvják magukat az érzelmi hullámzástól. Pl.: az iPhone, a Samsung stb. a legjobb és kész! Így nem csak egy külső ponthoz kezdenek el viszonyulni de a valósággal sincsenek összhangban, hiszen az igények figyelembevétele nélkül nem lehet személyes szempontból kiválasztani a legjobbat.
  Az összezavarodott hatosokra kifejezetten jellemző a félig tudattalanul, félig tudatosan kivitelezett tervszerű pontatlanság, figyelmetlenség. És ha az ember Orbán Viktorra vadászik akkor ezek azok a tulajdonságok amiket nem engedhet meg magának.
Ezt felerősíti az ötös szárny, ami növeli az ál-intellektuális érvelés hangulatát egy olyan helyzetben amibe a gazdája nem a logika útján került, hanem az érzelmei alapján.
A szociális altípus ebben a helyzetben még bizonytalanabbá teszi a végeredményt, mert nem az egymás felé közeledés jelét, hanem a bizonytalanság jelét mutatja.
  Egy hatos aki egyensúlyban van magával bárkivel ki tud állni egy előremutató, értelmes vitában. Minél inkább egyensúlyban van, tehát minél inkább legyőzte vagy csak kontroll alatt tartja az ambivalenciáját annál hatékonyabb lesz. Tehát Sváby hibája nem a hatosságában volt, hanem az ambivalenciájában.
Érzelmi alapon alakított ki álláspontot és tett fel kérdéseket. Sem hitelessége sem ereje nem volt ezt megvédeni.
  Gyurcsány aki szintén ötös szárnyú hatos, szociális vagy szexuális altípussal már képes volt állni a sarat egy Orbán elleni politikai, televíziós vitában. Nem annyira azért mert egyensúlyban volt magával, mint inkább azért mert hihetetlenül fegyelmezett, kontrollált volt, így a hatosokra jellemző ambivalencia még úgy sem tudott a felszínre törni, hogy nem volt feloldva.

  A ring másik felében Orbán Viktor az alapérzelmek között a düh oldalt képviselte, azon belül is a nyolcast, kilences szárnnyal, feltehetően szexuális altípussal.
A nyolcasokra az erő jellemző. Ez átjön az öltözködésükön, a mozgásukon, benne van a hangjukban ami mély és erős, az egész testfelépítésüket ez jellemzi. Az arcuk általában olyan mintha a Jóisten baltával faragta volna ki és a végén elfelejtette volna lesorjázni. Amíg valaki nem áll ennek az erőnek az útjában nincs is semmi baj. A nyolcasok az előítéletekkel ellentétben ritka nyugodtak és kiegyensúlyozottak tudnak lenni. De a bennük lévő erő, düh formájában azonnal rárobban arra aki az útjukba áll. Rájuk jellemző leginkább a hirtelen, kontrollálhatatlan totális dühkitörés és utána ennek a teljes levonulása, elillanása.
A kilences szárnnyal együtt jár a békésség, a béketeremtés és a szövetség alapú együttműködés hangulata, ami természetesen nem annyira lágy mint egy kilencesnél, hanem agresszív hangulatot kap: megvédelek akkor is ha nem akarod. Egy kilences szárnyú nyolcastól ritkábban lehet látni igazi dühkitörést, mivel a kilences szárny ezt némileg csillapítja. Ez félrevezető lehet és mint ilyen potenciális veszélyforrás, ha sikerül felbosszantani egy nyolcast, kilences szárnnyal és anélkül is épp úgy lezúzza az ember arcát.
Ami az egyik legmeglepőbb a nyolcasok viselkedésében, hogy alapállapotban kissé parasztosan viselkednek, egy kicsit bunkó benyomást keltve de ennek semmi köze nincs sem az intelligenciájukhoz, sem a műveltségükhöz. Mivel a nyolcas stresszátmenete az ötösben van, ezért ha sarokba szorítják őt a bunkó archetípusból a szemünk láttára változik át intellektuálissá és hirtelen adatokat kezd sorolni, logikusan érvel.

  Az ominózus riport a TV2 gyártásban készült és a Napló című műsorban ment le 2006. 09. 24.-én és hamar közkinccsé lett az interneten.
Sok más egyéb tulajdonsága mellett egy tankönyvi példát szolgáltat az enneagram területén: Hogyan és ki ne kommunikáljon egy nyolcassal?

  A videók minősége, különösen a hangjuk sajnos nagyon gyenge.

  Sváby Kontra Orbán A Naplóban 1.
Sváby az első videó végén kezdi el elveszteni az irányítást.  Sváby Kontra Orbán A Naplóban 2.
A második videó végén kezd el durvulni a vita.  Sváby Kontra Orbán A Naplóban 3.  Sváby Kontra Orbán A Naplóban 4.

  enneagram | Orbán kivégzi Svábyt
 

Válasz erre a bejegyzésre
Felhasználónév:

E-mail:

  Írja be a bal oldalt látható szöveget: