Címlap Blog zoli Firefox kiterjesztések: Flashblock - avagy az élet flash nélkül

2011.03.07 06:30:45
zoli


  Flashblock
  Engem kifejezetten idegesítenek a flash animációk, a villogó kis sávok, reklámok, különösen az automatikusan induló videók, amik betöltenek ha kell ha nem. A Flashblock letilt minden flash animációt és videót, helyén egy egy szürke felület és egy csinos, kék "f" betű jelenik meg, amit egy kattintással fel lehet oldani.
https://addons.mozilla.org/hu/firefox/addon/433 / http://flashblock.mozdev.org

  A flash animáció letiltása bizonyos oldalakat akár teljesen nézhetetlenné tesz, mivel mindenhol csak letiltott hasábok lesznek és egyesével végignézni, hogy melyik mögött mi rejtőzik elég körülményes.
Ezért ha valaki sűrűn látogat olyan oldalakat amin sok flash animáció van vagy kifejezetten flash oldalról van szó, annak lehet, hogy a flash blokkolása a gyakorlatban nem válik be.
Ha csak olykor-olykor téved valaki egy telibe flash oldalra, akkor kikapcsolhatja a kiterjesztést: Eszközök / Kiterjesztések / Kiegészítők / Letiltás.
Kipróbálni mindenképpen érdemes, hogy milyen az élet flash nélkül. Eltávolítani ugyanolyan könnyű mint telepíteni: Eszközök / Kiterjesztések / Kiegészítők / Eltávolítás.

  Ha valakinél csak a YouTube miatt bukik a dolog akkor vannak alternatív megoldások, íme néhány.

  Minitube - Alternatív Youtube böngésző: http://flavio.tordini.org/minitube
A Minitube nagy előnye, hogy a videókat nem flash-ként játssza le, így nem csak flash plugin-re nincs szükség de jóval kisebb a gépigénye is.
  Majdnem multiplatformos az alkalmazás, a cikk írásának a pillanatában a támogatott operációs rendszerek: Linux disztrók, Mac OS X, és elérhető forráskódban is. A Microsoft Windows verzió még készülőben van.

  Frissítés: Időközben elkészült a Microsoft Windows verzió is.

  Umplayer - A magyar fejlesztésű Mplyer egy újabb változata: http://www.umplayer.com
A lejátszó jobb felső sarkában van egy YouTube kereső aminek a segítségével ugyanúgy tudunk keresni a videók között mintha ezt a böngészőben tennénk, a találatok egy másik ablakban nyílnak meg. Mivel nem a böngésző flash lejátszóját használja a legcombosabb videó sem akasztja meg.
  Multiplatformos alkalmazás.  YouTube HTML5 Video Player - Flash mentes YouTube oldal: http://www.youtube.com/html5
Ez egy kísérleti oldal, ahol a videók flash helyett natív módon nézhetőek, HTML5 kódlással.
  A poszt írásának a pillanatában a támogatott böngészők: Google Chrome, Safari.

  Frissítés:
-Időközben a többi nagy böngésző is támogatottá vált.
-Két évvel ezelőtt senki sem gondolta volna, hogy a flash egy szép napon megbukik, egyre több videómegosztó tér át HTML5-re. Valljuk be, a flash formátumot valahogy nagyon nem videókra tervezték.  nyílt forráskód | kiterjesztés | firefox | ingyenes
 

2011.04.09 20:36:02

Nagyon hasznos volt az információ, köszönöm!

 
 
2011.04.09 21:48:10

Örülök, hogy tetszett! :-)

 
 
Válasz erre a bejegyzésre
Felhasználónév:

E-mail:

  Írja be a bal oldalt látható szöveget: