Címlap Blog zoli Tabletek és netbookok - bevezető

2011.04.28 18:25:34
zoli


  Az E-könyv olvasók sorozatomhoz hasonlóan elkezdem körbejárni a tabletek és netbookok háza táját is.

  Tablet

  A tablet egy gyűjtőfogalom.
Azokat a hordozható számítógépeket értjük alatta, amik egy klaviatúra nélküli, érintőképernyős kijelzőből állnak. Erre utal a neve is: tábla.
  Egyéb nevei:
-mid. Mobile Internet Device (Hordozható Internetes Eszköz).
-pad.
-tab.

  Jelenleg a legelterjedtebb tablet az Apple iPad, a legelterjedtebb tablet operációs rendszer pedig az iPad-en futó Apple iOS. Eddig az iPad-nek nem akadt kihívója, annak ellenére, hogy mindenki aki él és mozog tablet-et gyárt. Úgy tűnik csak az Apple tudta összpontosítani az erőit, míg az ellenfelek szétaprózódtak.

  A helyzet kísértetiesen hasonlít a néhány évvel ezelőtti okostelefon piacra, ahol az Apple iPhone hatalmasat robbantott. Akkor is mindenki a nagy kihívót várta, egyre-másra jelentek meg az iPhone gyilkos telefonokról szóló hírek de a háború végül nem a készülékek között dőlt el.
A gyártók legnagyobb problémája az operációs rendszer volt. Csak kevesen fejlesztettek specifikusan okostelefonra az idő pedig egyre sürgetett, új rendszer fejlesztésére sem pénz sem idő nem volt. Az okostelefonokat már csatasorba lehetett állítani de nem volt fegyver amivel harcolni tudtak volna.
A Google-nál előre látták a jövőt és szép lassan betolták ebbe a kialakuló állóháborúba a maguk trójai falovát a Google Android operációs rendszert. Pontosan azt adták amire a piacnak szüksége volt: egy ingyenes, jól alakítható okostelefon operációs rendszert. A Google Andoid pedig elkezdte legyalulni a piacot. Miközben igazából az iPhone-nak a mai napig nem akadt igazi riválisa az Andoid egyesítette az ellentábort. Arról a kérdésről, hogy ki milyen telefont használ, egyre inkább áttevődött a hangsúly arra, hogy ki mit futtat rajta?

  Frissítés 1.
 
  A Nielsen májusi elemzése szerint az okostelefon operációs rendszerek között a Google Android vezet 36%-al, második az Apple iOS 26%-al és harmadik a RIM BlackBerry OS 23%-al.  Míg az elmúlt éveket az nagy piaci mozgás és új platformok megjelenése jellemezte, most igazi állóháború alakult ki. Úgy tűnik ez egészen addig nem fog drámaian változni, amíg új szereplő nem jelenik meg a piacon.
A jelenlegi szereplők közül talán a gerilla megoldásairól híres Google tudna erősíteni vagy a sokat emlegetett Nokia-Microsoft szövetség.

  Most ugyanezt látjuk kialakulni a tablet piacon.
Mindenki őrületesen tempóban elkezdett tabletet gyártani de csak nagyon kevesen fejlesztenek operációs rendszert specifikusan táblagépekre. Az iPad ellentáborát itt is jó eséllyel az Andoid fogja összefogni.
Elemzők azt vizionálják, hogy az Andoid-ot futtató tabletek évről-évre egyre nagyobb piacot fognak elvenni az iPad-től.  Frissítés 2. 

  Utólag bevettem a tabletek mellé a laptopokat is.


  Netbook


  A netbookok a laptopok családjába tartoznak.
  A laptop is gyűjtőfogalom.
Alapvetően síkkijelzőre alapozott, telepes, hordozható számítógépet értünk rajta. A neve is ezt jelenti: ölbe-vehető, ölre-való.
Ezen belül számos egyéb elnevezése alakult ki. Némelyiknek van funkcionálisan létjogosultsága, némelyiknek inkább csak marketingfogás:

-notebook. A laptop egyszerűbb, kisebb, nem bővíthető változata.
-netbook. A notebookhoz hasonló hordozható számítógép, aminek a teljesítménye az internetezésre elegendő.

-lifebook. A Fujitsu dobta be a köztudatba. Ember legyen a talpán aki meghatározza, hogy mi ez. Valószínűleg azt szerették volna vele érzékeltetni, hogy ez egy laptopnál egyszerűbb gép de ezen kategórián belül viszont nagyobb teljesítményű és igényesebb kivitelű.
-mini laptop. Funkcionális szempontból kisebb, egyszerűsített de bővíthető, hordozható számítógép. Marketingelnevezésként viszont bármit jelenthet ami egy hagyományos laptop és egy vágódeszka között van.

  Kritériumok

  A kritériumaim, hogy mi alapján válogatom be az eszközöket a sorozatba, hasonlóak mint az e-könyv olvasóknál.
A tabletnek, netbooknak:
-legyen értékelhető honlapja.
-ára 200 dollár körül legyen.
-könnyen áttekinthetőek legyenek a típusai.
-nyílt forrású operációs rendszer fusson rajta vagy lehessen rajta futtatni (pl. BSD-család, Google Android, Linux-család).  tabletek | linux | laptopok | netbook | google android
 

Válasz erre a bejegyzésre
Felhasználónév:

E-mail:

  Írja be a bal oldalt látható szöveget: