Címlap Blog zoli E-könyv olvasók - Smartphone & tablet Plusz 2011

2011.05.01 06:10:56
zoli


  Előző posztomban írtam a HVG okostelefonokkal és tabletekkel foglalkozó kiadványáról.
Az újság egyik cikke megemlíti az e-könyveket, a másik pedig az e-könyv olvasókat.  Vágd zsebre a könyveidet! (79. oldal).
  A cikk két formátumot emel ki, az egyik a PDF, a másik pedig az EPUB. Mindkettőt e-könyv formátumként említi.
Itt jól látható, hogy a cikk írója egyrészt nem veszi figyelembe, hogy Magyarországon nem az EPUB kompatibilis dedikált e-könyv olvasók vannak többségben, hanem a MOBI / PRC-t támogatók. Másrészt elsiklik felette, hogy a PDF nem e-könyv formátum.
  Bemutat néhány alkalmazást amivel szöveg fájlokat és weboldalakat PDF-be lehet menteni.
Nekem feleslegesen soknak tűnnek az ajánlott programok, ráadásul némelyik még fizetős is. Az átlag felhasználónak teljesen felesleges erre vásárolni egy komplett programot és minden komolyabb szövegszerkesztő tud PDF-be menteni, ha máshogy nem hát kiegészítő telepítésével (Microsoft Office).
  Az utolsó szakasz az: E-book készítése, egyszerűen. A Calibre nevű méltán híres programot ajánlja és itt is az EPUB emeli ki.
Ha a készülő e-könyv képeket tartalmaz akkor a végén az EPUB-ba való konvertálás ugyanúgy "megeheti" a képeket, mint MOBI / PRC esetében. Sajnos azt kell mondanom e-könyvet csak akkor lehet egyszerűen készíteni ha az alapját képező tartalom egyszerű szöveg.
  Valahogy az volt az érzésem, hogy a cikk írója nem e-könyv olvasó, inkább tablet tulajdonos, ezért preferálja a PDF, EPUB formátumokat és ezért írta le ilyen egyszerűen a konvertálást.  Mivel olvassunk e-könyvet? (112. oldal).
  A cikk bemutatja a különféle olvasási szokásokat és azt, hogy ezek elkezdtek szép lassan megváltozni, eltolódni elektronikus irányba. Az Amazon Kindle-el indít, jól leírja az e-könyv olvasók lényegét, a matt, papír-szerű e-papír kijelzőt, ami nem bocsát ki fényt, így nem bántja a szemet, lehetővé teszi a hosszú távú olvasást. Negatívumként viszont megemlít két dolgot, ami nem tartozik az e-könyv olvasó lényegéhez.
Az egyik, hogy nem színes a kijelző, pedig pont ez az egyik dolog ami lehetővé teszi a hosszútávú olvasást, a színes szöveg sokkal jobban fárasztja a szemet, mint a fekete-fehér. A másik, hogy az Amazon által is bevallottan kísérleti böngésző nagyon nehezen vezérelhető.
  A többi e-könyv olvasót csak egy nyúlfarknyi jegyzetben említi meg a lap alján, az egyetlen példa ami benne szerepel a txtr olvasó és a magyarországi e-könyvesbolt szövetségese az e-konyv.hu
Pedig ez ár/érték arányban egy drága gép, ami ráadásul kevés formátumot ismer (EPUB, PDF). Érezhetően az e-könyvesbolttal akartak nagyot dobni rajta de eddig nagyon kevés könyv szerepel a kínálatban: aránytalanul nagy hányadban mára rég halott írók jogdíja vesztett művei, amik közül sok amúgy is ingyenesen és jogtisztán letölthető, a külföldi, kortárs irodalom pedig teljesen hiányzik.
Pedig rengeteg remek olvasó van a piacon még: Cybook, Pocketbooks, Sony csak amiről eddig én írtam.
Ezután kerül terítékre az Apple iPad, amin bár elérhetőek hagyományos e-könyvek is, de a tartalmat kicsit rászabták az iPadra: rövidebbek, színesebbek, interaktívabbak és inkább az élményre fókuszálnak. Jól kiemeli a különbséget a tablet és a dedikált olvasó között, mivel előbbi kijelzőjéből, energia-gazdálkodásából és súlyából adódóan nem alkalmas a hosszabb távú olvasásra. Míg az olvasó céleszköz, másra nem alkalmas, a tablet sokoldalú szolgáltatásokat nyújt, túlzás lenne pusztán olvasóként használni. A végén úgy kalkulál, hogy nem érdemes arra számítani, hogy megtérül az olvasó ára az elektronikus és a papír alapú könyvek közötti árkülönbségen, mivel hazánkban nagyon kevés kortárs, külföldi irodalom van kiadva elektronikus formában. Inkább külföldi tartalomra ajánlja, ahol jó érv, hogy a külföldi papír alapú könyvek nehezen és drágán szerezhetőek be.
Ezzel annyiban vitába szállnék, hogy meglehetősen komoly mennyiségű ingyenes és jogtiszta irodalom érhető el. Csak Rejtő összesen megtérülne az olvasó költsége. Letölthetünk, elküldhetünk a Kindle-re cikkeket. A hazai e-könyv kiadás nagy tragédiája, hogy miközben a kiadók képtelenek kezelni a helyzetet, az igények egyre nőnek. A kínálat és a kereslet rohamosan növekvő különbsége között pedig -nyílt titok- a warez világa nyílik egyre tágabbra. A felhasználók nem viccből warezolnak, hanem mert sok tartalom nem érhető el másként, pedig van rá fizetőképes vásárlói kereslet. Tehát az olvasó tulajdonosoknak igenis megtérül a gép ára, valami fura oknál fogva a kiadóknak sikerül kizárnia magukat a saját piacukról.

  Érezhető volt a cikkekben a piacorientáltság, ami megjelent az EPUB formátum, a fizetős programok, a kiadóval rendelkező olvasó a txtr kiemelésében (holott vannak jobb, hivatalosan kapható vasak az országban) és abban, hogy a második cikk végére valahogy az iPad felé éreztem eldőlni a mérleget. Ezt nem hibaként említem, hiszen egy kereskedelmi kiadványról van szó.

  A cikkeket mindenképpen ajánlom azoknak akik e-könyv olvasó vásárlása előtt állnak vagy újdonsült tulajdonosok, esetleg nem tudnak dönteni az olvasó és a táblagép között, kezdetnek, gondolatébresztőnek de ez alapján senki ne vonjon le messze menő következtetéseket a témában.  e-könyv olvasók
 

Válasz erre a bejegyzésre
Felhasználónév:

E-mail:

  Írja be a bal oldalt látható szöveget: