Címlap Blog zoli Amazon tablet - hivatalos bejelentés előtt - hírek

2011.05.11 06:15:04
zoli


  Ezt a cikket több mint fél éven keresztül írtam.
Végigkövettem a főbb híreket az Amazon tablettel kapcsolatban onnantól, hogy az első pletykák elkezdtek szállingózni, egészen a megjelenéséig.


  Elkezdődtek a pletykák, hogy az Amazon hamarosan előrukkol egy tablettel.
Bár a hírt hivatalosan nem erősítették meg, reálisan hangzik és több szakember is szinte biztosra veszi.(http://www.mota.ru / Kedvenc háttérkép oldalaim: Mota)

  Akkor kezdődtek a pletykák, hogy az Amazon Androidos mobil eszközön törheti a fejét, amikor elindította a saját alkalmazásboltját, Appstore for Android néven.

  Március

  Az első hír az Engadget társalapítójától Peter Rojas-tól származik, ő nevezte meg először, hogy a régóta emlegetett Andoidos eszköz egy tablet lesz.
Szerinte a tabletet nem az Amazon leányvállalata a Lab126 fogja gyártani, hanem a Samsung. Azt tartaná a legjobbnak ha az árát 250 dollár vagy az alá lehetne belőni.
Az Amazon szereti a nyár végi megjelenéseket, a Kindle 3 is augusztusban jelent, meg így a tabletet is nyárra várják.

  Az amazon leregisztrálta az amazonscratchpad.com domaint. Ez után nem lehetett másra gondolni mint, hogy a készülő tablet ScratchPad névre fog hallgatni.
Ezt azóta néhányan cáfolták, majd megint voltak akik megerősítették és így tovább.

  Május

  Míg eddig a Samsungot nevezték meg lehetséges gyártónak most felmerült a Quanta Computer neve is. A hírt a DigiTimes tajvani IT-portál jelentette meg. E szerint az érintőképernyőt az E-Ink Holding készítené, Advanced Fringe Field Switching (FFS) technológiával látnák el, ami lehetővé tenné, hogy erős napfényben is lehessen használni.
Az árát 250 dollár alá vizionálják. A megjelenést nyárra jósolják de mindenképpen még ebben az évben.

  A Boy Genius Report értesülései szerint az Amazon két tablettel is előrukkol, egy alacsonyabb és egy magasabb árkategóriás verzióval, az elöbbi Coyote, az utóbbi Hollywood kódnéven fut egyelőre. A Coyote-ot kétmagos Nvidia Tegra 2 processzor, a Hollywood-ot pedig négymagos Nvidia T30 „Kal-El” processzor hajtaná.
Az Nvidia Kal-El lapkái igazán durva darabok, az előzetes híresztelések szerint 12 óra folyamatos üzemre is képesek.
  Az Amazon, a Kindle e-könyv olvasóinál is hasonlóan járt el, készített egy olcsóbb (Wi-Fi) és egy drágább (3G + Wi-Fi) változatot, ez logikus húzás lenne tablet ügyben is.

  Bár hivatalos bejelentés továbbra sincs Jeff Bezos, az Amazon alapító-tulajdonosa voltaképpen elismeri, hogy az Amazon tabletet fejleszt.

  Míg az első hírek 250 dollár körüli árat vizionáltak egyre többen említik, hogy a Coyote 349, a Hollywood 449 dollárba fog kerülni.
 
  Június

  Nagy volt a csend, csaknem egy hónap telt el különösebb hír nélkül.
Most a DigiTimes tajvani IT-portál újra megszellőztette az Amazon tablet megjelenésének időpontját. Információik szerint a tengerentúlon augusztus-szeptember környékén jelenik meg, a gyártás pedig hálaadásra éri majd el a csúcspontját. 2011-ben 7-8000 darab tabletet fognak legyártani. Várhatóan Európában karácsony előtt lesz kapható.
Új gyártók neve is felmerült.
E szerint az érintőképernyőt -az E-Ink Holding helyett- a Wintek készítené, a processzorokat -az Nvidia helyett- pedig a Texas Instruments.

  Július

  Kedvenc hírszállítónk a DigiTimes azt jósolja, hogy az Apple iPad-ból 14-15 millió darabot szállítanak az év utolsó negyedévében, ennek -nem túl meglepő módon- a versenytársak közül senki nem fog tudni a közelébe sem kerülni -beleértve a Samsung-ot is. Viszont az Amazon tablet előrejelzett 7-8000 darabja helyett most -döbbenetes- 1-1,2 millió darabot emlegetnek. Ha ez igaz, akkor az Amazon azonnal megszerzi az előkelő második helyet a tablet mezőnyben.

  Míg sokan iPad gyilkos jelzővel illették előre is az Amazon tablet projektjét, addig a CNET értesülései szerint korántsem erről van szó. Visszatértünk a történet elejére. A legújabb hírek szerint egy darab 7 hüvelykes tabletet várunk, aminek nem lesz nagy a teljesítménye, valamint nem lesz rajta webkamera sem. Inkább a Nook Color-ra fog hasonlítani, ami a negyedéves eladásokat tekintve a Kindle 3 előtt jár. Sokan az erre adott válasznak tekintik az Amazon készülő tabletjét.
Amennyiben ez igaz, az ára is inkább a legelőször megszellőztetett 250 dollár körül lehet majd.

  Március óta folyamatosan jönnek az egymásnak ellentmondó információk. Ki lesz a gyártó, milyen lesz a vas, mennyibe fog kerülni? Az ellentmondó információk nagy része gondolom abból származik, hogy híján a hivatalos bejelentésnek mindenki találgat. Aztán a hírportálok is próbálják fenntartani az olvasottságot és minél hamarabb próbálnak előrukkolni valami hírrel. Kíváncsi vagyok, hogy mennyi kiszivárogtatott információ és dezinformáló mögött állhat az Amazon egyszerűen piactesztelés céljából. Mindenesetre tanulságos történet lesz ha megtörténik a hivatalos bejelentés.


  Szeptember

  Valami megmozdult mert egyre konkrétabb hírek érkeznek, egyre több hírforrásból kezdjük ugyanazt hallani. Úgy tűnik, hogy egy belépőszintű, 7 colos gép fog megjelenni valamikor ősszel (október-november) és jövőre fogja követni egy izmosabb darab. Itt megfordulni látszik az Amazon Kindle politikája. Eddig mindig az erősebb vasak jöttek ki először, aztán a gyengébbek és aztán folyamatosan lettek olcsóbbak. Most úgy tűnik az Amazon rögtön a végén kezdi a folyamatot és először egy belépőszintű tablettel teríti be a piacot és utána kezdi el a finomítani a kínálatot.

  Az Amazon a Techcrunch egyik szerkesztőjének megengedte, hogy egy órán át tesztelje az új gépet azzal a feltétellel, hogy nem jelentethet meg róla képet. Ez már félhivatalos bejelentésnek is minősülhet.
  A tesztből az derült ki, hogy a tabletet egyszerűen Amazon Kindle-nek fogják hívni, ami azokat a jóslatokat váltja valóra, amik azt mondták, hogy a tablet a Kindle márka családban jelenik meg és a Nook Color-ra fog hasonlítani. Tehát a Kindle e-könyv olvasók és a tabletek egymás mellett fognak létezni. Nincs hír róla, hogy a cég fejlesztene érintőkijelzős olvasót de arról pletykálnak, hogy gondolkozik e-papír kijelzős, érintőképernyős tabletben.
Bár a szerző nem közölhetett fényképeket de azt mondta, hogy ha valaki el szeretné képzelni a vasat az egy BlackBerry PlayBook-ra asszociáljon.
  7 colos kapacitív képernyővel rendelkezik ami támogatja a (két ujjas) multi-touch funkciókat.
A kereten nincsenek hardware-s gombok, teljesen érintőképernyővel működik.
6 GB-os tárhellyel rendelkezik, bővíthetőség egyelőre nincs de sokan tudni vélik, hogy a végleges modellben lesz microSD foglalat. Azt tudjuk, hogy az Amazon inkább felhő alapú tárhelyét szeretné előtérbe tolni. Ez a kiadás Wi-Fi-vel jön és az erősebb vas lesz 3G-s.
A készülék hátoldala gumírozott, az oldalán található a microUSB port, a bekapcsoló gomb, a hangszórók pedig a tetején. Kamerát nem tartalmaz.
A Kindle tablet egy átszabott Androidot futtat, amit a 2.2-es verzióból ágaztattak le, az Amazon színeiben (fekete, sötétkék, narancs) pompázik.
A főképernyő a multimédiás tartalmainkat mutatja egy pörgethető megvalósításban ami hasonlít az iTunes Cover-Flow megoldására. Kedvenc tartalmainkat az ez alatt található dokkolóra húzhatjuk, ami horizontális tartásban eltűnik. A dokk felett egy státuszmező van, ami hasonlíthat a Kindle olvasóéra, mert hasonló elemeket tartalmaz: idő, aksi, frissítések, a Kindle neve... stb.
Az Amazon integrálta a különféle tartalom szolgáltatásait. A zenelejátszó az Amazon Cloud Player, a videó lejátszó az Amazon Instant Video, az alkalmazásbolt az Amazon Android AppStore.
  Az ára 250 dollár lesz, ami nem csak egy belépőszintű tabletet jelent de egyértelműen mutatja, hogy az Amazon hosszú távon a szolgáltatásokra koncentrál, ezért adja a gépét megint olcsóbban.
  A terv az volt, hogy a 10 colos változat jön ki előbb aztán a 7 colos, a terv a nyáron változott meg és az erősebb vas majd csak 2012-ben jön.

  Az elmúlt hetekben dizájnváltás kezdődött az Amazon honlapján. Hamar kiderült, hogy nem csak egy egyszerű csinosításról van szó, hanem arról, hogy a honlapot szép lassan táblagépek számára is optimalizálják.
Sally Fouts, az Amazon szóvivője a The Wall Street Journalnak azt mondta, hogy a dizájnváltás  szeptember végére fog befejeződni és hivatalosan akkor fog debütálni.
  Az nyitó oldal jobb szélének közepetájékán megjelent egy sáv, ami az öt legtöbbet vásárolt tabletet mutatja: 1. Pandigital 72-70FW Remanufactured (85 $), 2. HP TouchPad (250 $), 3. ASUS Eee Pad Transformer (366 $), 4. Samsung Galaxy Tab 10.1 (500 $), 5. MOTOROLA XOOM (478 $).
Hamarosan új trónkövetelő kerül a listára.

  Az Amazon sajtótájékoztatót jelentett be szeptember 28.-ára.
Ez lehet a tablet várva-várt bejelentése.
Sokan számítanak arra is, hogy kiderül, lesz e új generációs Kindle olvasó.

  Megtörtént a hivatalos bejelentés.
Érdekes visszakövetni, hogy mely hírforrások voltak a legpontosabbak.
Az első híresztelések egy belépő szintű tabletről szóltak, innentől gyűrűztek a pletykák egyre komolyabb konfigurációk felé. Nehéz megmondani, hogy az újságírók dimenzionálták túl a dolgot, az Amazon gondolta időközben meg magát esetleg kifejezetten tesztelte a piacot vagy ezek egyszerűen későbbi tervek.
  A legjobb hírforrások az Engadget és a Techcrunch voltak. Azt hiszem ezeket érdemes továbbra is olvasgatni.  amazon tablet | hivatalos bejelentés elött
 

Válasz erre a bejegyzésre
Felhasználónév:

E-mail:

  Írja be a bal oldalt látható szöveget: