Címlap Blog zoli E-könyv olvasók - nook második kiadás

2011.06.10 11:13:01
zoli


  A Nook első kiadásáról annak idején írtam. Két változat jelent meg belőle egy Wi-Fi-s és egy Wi-Fi + 3G-s verzió.
Utána megjelentetett egy e-könyv olvasó funkciókra kihegyezett tabletet, a Nook Colort ami nekem mind e-könyv olvasóként mind tabletként értelmezhetetlen volt. E-könyv olvasóként LCD kijelzővel rendelkezett, tabletként viszont túl keveset tudott és ahhoz képest drága is volt. Szóval nekem nem jött be.
Most elkészült a Nook második kiadása.

  Az új kiadás a minimal design jegyében született, nagyon könnyű (212 gramm), és nagyon vékony.
Ehhez képest érintőképernyős e-papír kijelzőt kapott. Így az olvasó mérete is tovább csökkent, hiszen nincs szükség sem fizikai klaviatúrára, sem  az első kiadás sajátságos, alsó LCD érintőképernyős vezérlőjére sem.(http://www.barnesandnoble.com/nook/index.asp?PID=35699&)

  A második kiadás leírásában nagyon erősen kihangsúlyozták az egy akkumulátor feltöltésre eső használatot.
Két összehasonlítással mérték a teljesítményét. Az egyik a napi használat volt, a második a lapozás.
Egy feltöltéssel, kikapcsolt Wi-Fi-vel, napi 30 perc használat mellett két hónapig bírja vagy napi egy órával 1 hónapig.
Percenkénti lapozással 150 óra üzemidőt bírt, ami 25.000 lapozást jelent. Összehasonlították a Kindle 3 akkumulátorával, ami ugyanilyen terhelés mellett csak 56 óráig húzta.
  A korrektség kedvéért meg kell jegyezni, hogy ez az érték úgy jön ki, hogy míg a Kindle 3 lapozásonként frissít vagyis rajzolja újra az oldalt, addig az új Nook csak minden hat lapozásnál egyszer. Ennek van előnye és hátránya. Előnye, hogy kevesebb energiát fogyaszt, hátránya, hogy szellemképes maradhat az oldal.

  A támogatott formátumait egyértelműen a Barnes And Noble e-könyvesboltjához igazították ami az EPUB-ot preferálja, ezen kívül csak a PDF formátumot támogatja. Ez ma már gyenge választéknak számít.
Ugyanakkor a nagy riválisnak, az Amazon Kindle 3-nak sem sokkal több a "hasznos" formátum támogatottsága. Természetesen elfogadja az Amazon saját formátumát az AZW-t de innentől csak a MOBI / PRC, a PDF és a TXT marad.
Bár a specifikációkban a MOBI és a PRC két külön formátumként szerepel én egyként kezelem, a PRC a MOBI tenyérgépre megszült változata és innen terjedt el az e-könyv olvasókra is.
A DOC és a HTML feltüntetése miatt kicsit neheztelek az Amazonra, mert valójában nem kezeli csak egy konvertáló szolgáltatással átalakítja.

  Mindent összevetve az új Nook nagyon jól sikerült, egyértelműen a Kindle 3 riválisának szánták amit jól mutat az ára is. Nekem egyedül a sovány formátum támogatottság nem tetszik, az EPUB különösen nem.
Magyarországon a nem túl átgondolt e-könyv kiadók többsége is az EPUB-ot preferálja de a legtöbb olvasó viszont a MOBI / PRC-t. A warez kiadások között is ennek hatására nőtt a MOBI / PRC támogatottsága.
Ez az olvasó azoknak lehet jó akik főleg EPUB-ot olvasnak és/vagy külföldi EPUB támogatott e-könyvesboltból szeretnének vásárolni. Szerintem az olvasó magyarországi terjedésének ez fog gátat szabni.

  Barnes And Noble Nook (második kiadás)

-2 giga, SD bővíthetőség
-
6" e-ink pearl érintőképernyős e-papír kijelző
-klaviatúra nincs
-navigációs gomb van, horizontális gombsor nincs
-linux operációs rendszer
-139 dollár

Támogatott formátumai:  EPUB, PDF

  A Nook második kiadása ma, június 10.-én lép ki az előrendelés státuszból és kezdődik meg a kiszállítása.

  Ajánlott linkek

Barnes And Nobles: http://www.barnesandnoble.com
Nook második kiadás: http://www.barnesandnoble.com/nook/index.asp?PID=35699&

  Frisstés 1.

  Hazai forgalmazók

Euronics: http://euronics.hu
Extreme Digital: http://www.edigital.hu
Media Markt: http://www.mediamarkt.hu
Saturn: http://www.saturn.hu  e-könyv olvasók | nokk második kiadás
 

2011.06.12 11:34:13

Megjegyezném, hogy azóta sikerült engedélyezni rajta az ADW launchert, innéttől kezdve pedig a legtöbb androidos alkalmazás - és az általuk támogatott formátum - olvashatóvá válik.

Link: katt

ha valaki tudja hogy lehet emberi áron behozatni hozzánk, pls szóljon. Szedki a mail címemben a két @ közti sallangot

 
 
2011.06.12 13:37:12

Köszi a jó hírt!
Az nagyon látszik, hogy mekkora érdekellentét van a felhasználók és a gyártók között. Sokkal több lehetőség van a vasakban, mint amit szoftveresen kihasználnak. De hát erre való a hack és a jailbreak :-)

 
 
Válasz erre a bejegyzésre
Felhasználónév:

E-mail:

  Írja be a bal oldalt látható szöveget: