Címlap Blog zoli E-könyv olvasók - körkép

2011.07.31 20:14:41
zoli


  Ha valaki az e-könyv olvasók között szeretne válogatni akkor a legnagyobb probléma amivel szembe kell néznie, hogy rengeteg gyártó van ami számára nem ismert.
Ránézésre az olvasó jól néz ki, jó minőségűnek tűnik, megfelelőek a tulajdonságai, az ára is megfelelő de ha nem ismerjük a gyártót akkor jogosan bizalmatlanok leszünk a terméket illetően.
Most szeretném bemutatni azokat a gyártókat akik leginkább megszolgálták a piac bizalmát. Sajnos kicsiny hazánk nem mindig előnyös földrajzi és egyéb tulajdonságai miatt kénytelen voltam azokat előnyben részesíteni akik valamilyen formában szállítanak az országba.  (Uncrate - http://uncrate.com)

  Aluratek

  Kifejezetten fapados olvasó, ami gagyi is nem csak egyszerű. Érdekességképpen számoltam be róla, nem igazán tartom hosszú távon jól használhatónak.

  Amazon
Kindle

  Sokan -közöttük én is- úgy okoskodtak, hogy legyen ismert a márka, legyen előélete, szállítson hivatalosan Magyarországra. Ez utóbbi fontos egy esetleges reklamációnál, a garancia érvényesítésénél. Legyen saját e-könyv áruháza, gondolkozzon nagyban, tűnjön profinak.
Nem véletlenül a Kindle vált a legelterjedtebb olvasóvá, hiszen az Amazon meggyőzően tudott fellépni és bemutatni egy új technológiát. Négy fő kiadása létezik Amazon Kindle: 1st Generation, 2nd Generation, 3 vagy Latest Generation. Az első két kiadás voltaképpen elavultnak tekinthető, esetleg az olcsóbb ára jelenthet perspektívát a vásárláskor. A negyedik kiadás a DX, ami egy nagyalakú olvasó, amin nem okoz gondot akár a napilapok olvasása sem. Megrendelhető az Amazon oldaláról, a vásárlók teljes garanciát élveznek. Magyarországon a Hetek is forgalmazza.

  Barnes And Noble Nook


  A Nook nem próbált másolni senkit, az elejétől fogva tudta, hogy mit akar, híressé vált egyedi megoldásairól, fejlesztő kedvéről. Három olvasásra szánt géppel jelent meg, mindegyik sajátságos darab a maga nemében. A Nook 1st Edition egy egyedi e-papír kijelzős készülék, aminek az alsó sávja egy érintőképernyős LCD kijelző, ami lehetővé teszi a gombok nélküli navigációt. Ez mára túlhaladott megoldás de akkoriban kifejezetten ügyesnek tűnt. A Nook Color egy LCD kijelzős tablet, amit főleg e-könyv olvasásra optimalizáltak, én nem tudtam kellőképpen értékelni de a piac pozitívan fogadta. Negyedéves bontásban megelőzte a Kindle eladásait. A Nook 2nd Edition érintőkijelzőt, optimalizált energiafelhasználást és karcsú alakot kapott. Sajnos a Barnes And Noble nem szállít Magyarországra de több oldalról is megrendelhető, így az Amazon-ról is.

  Cybook

  Már az elején is drágálltam a többi olvasóhoz képest, ráadásul azóta sem fejlesztettek, hogy utoljára, több mint egy évvel ezelőtt rájuk néztem. 

  Energy Sistem 

  Az Energy Sistem egy spanyol gyártó, nagyon szép olvasói vannak de szinte semmit nem tudok róluk. A tesztek amit olvastam vagy túl szép képet festettek vagy a mai piacon már nem megengedhető anyag választást és minőséget kifogásoltak.

  Iriver


  Az Iriver nagy dobása az volt, hogy legújabb gépe a Google ebookstore hivatalosan támogatott olvasójává vált és így egy csapásra kilépett a távol-keleti gyártók nyugaton oly kaotikusnak látható kavalkádjából. Három fő kiadása jelent meg. Az Iriver Story nekem egy kicsit Kindle hatású.
Az Iriver Cover Story egy továbbfejlesztett e-papír kijelzős, érintőképernyővel megvadított változat. A kijelző visszafelé is működik, stylus-sal lehet jegyzetet készíteni!

Az Iriver Story HD nekem megint egy kicsit Kindle-ös, az első kiadás továbbfejlesztett változata, átgondoltabb, dizájnosabb és mint a nevében is benne van nagy felbontású képernyővel rendelkezik (768 x 1024 pixel). Meg lehet rendelni az Iriver UK-ról de van Magyar oldala is. Furcsa módon a legjobb árakat és az összes modell elérhetőségét az Amazon és az Amazon UK oldalakon láttam. 

  Kobo eReader 

  Talán az egyik legszebb olvasó de nemhogy nem szállít kis hazánkba de még egyéb alternatív forrásból sem rendelhető. Az országban lévő darabok kanadai ismerődök jóvoltából került be. 

  Pandigital Novel 

  Nem szállítanak Magyarországra bár több online áruházból is rendelhetőek a termékei. Nem nagyon tudtam utánunk olvasni, csak néhány tesztet találtam, amik viszont túlzottan sima képet festettek az olvasókról. 

  Kogan eBook Reader

  A Kogan egy szimpatikus Ausztrál cég, szimpatikus megoldásokkal de nem tudok róluk semmit.

  Pocketbooks 

  A Pocketbooks egy honkongi székhelyű cég, több nemzetközi leányvállalattal és Ukrán szoftverfejlesztő központtal. Kifejezetten kreatív és egyedi megoldásaikról híresek, nekem mégis bizonytalan érzésem van velük. Miközben nagyon tetszik a gondolkodásuk, igazából nem találtam egy olyan olvasót sem ami meggyőzött volna, hogy nekem ilyen kell.

  Sony Reader


  A Sony olvasóiról elmondható volt, hogy nem volt se hosszuk se végük. Kezelhetetlenül sokfajta volt belőlük és mindennemű felismerhető koncepció nélkül voltak beömlesztve a cég oldalára. Ezért sokáig nem is írtam az olvasóiról mert nem bírtam kategorizálni őket. A Sony képes volt változtatni és gatyába rázta a kínálatot, az olvasókat három típusra korlátozta emelkedő minőséggel és szolgáltatásokkal: Pocket Edition, Touch Edition, Daily Edition.
A Sony oladláról közvetlenül nem lehet rendelni de több online áruházból viszont igen, az Amazon oldalán a régi és az új modellek is megtalálhatóak. A készülék Magyarországon is kapható, többek között a Líra boltjában.

  Thalia Oyo

  A mai kínálathoz képest kicsit drágább, német piacra készült készülék, azóta sem fejlesztették.

  Wink

  Kifejezetten tetszetős indiai olvasó, sajnos csak Indián belül rendelhető.

  Felmerül a kérdés, hogy újra a Kindle-t választanám-e?
Igen.
A K3 abszolút megállja a helyét.
  A Nook első kiadásának a hibrid megoldása fantáziadús volt ugyan de nekem nem tetszett különösebben, az e-könyv olvasó tabletjük pedig végképp nem. A második kiadás valóban jól sikerült de én nem vagyok annyira odáig az érintőkijelzőért. Keveslem a két darab támogatott formátumot, bár meg lehet bindzsizni de nem szimpatikus. Nem tudom, hogy működik az energiatakarékos hat lapozásonkénti frissítés, mennyire lesz tőle szellemképes a képernyő.
  A Sony nagyon szépen összekapta magát, tényleg. De az olvasóiból, nekem hiányzik az a kis plusz, ami elindítaná a nyálelválasztásomat.
  Egyedül az Irivernél éreztem azt, hogy: tyűha.
Kifejezetten tetszik a Cover Story jegyzetkészítési lehetősége és a Story HD kivitele. Jó pont, hogy ennyi formátumot támogatnak, különösen az olyan kurrens darabokat mint a DOC és a DOCX. De még mindig egy kevésbé ismert cégről van szó. Megítélésében, a Google partnersége kifejezetten sokat nyom a latban. Most azt mondom, hogy talán a legígéretesebb olvasó sorozatot láthatjuk az Amazon Kindle mellett, érdemes figyelni rá.

  Ajánlott oldalak

  Amazon - http://www.amazon.com
  Amazon UK - http://www.amazon.co.uk
  Hetek - http://www.hetek.hu/kindle

  Barnes And Noble - http://www.barnesandnoble.com

  Iriver - http://www.iriver.com
  Iriver UK - http://www.iriveruk.com
  Iriver HU - http://www.iriver.hu

  Sony - http://www.sony.com
  Sony Store - http://store.sony.com
  Líra - http://www.lira.hu  körkép | e-könyv olvasók
 

Válasz erre a bejegyzésre
Felhasználónév:

E-mail:

  Írja be a bal oldalt látható szöveget: