Címlap Blog zoli Az Apple kihúzta a gyufát - egy kis történelem

2011.08.20 09:23:01
zoli


  "A történelmet nem a történészek, hanem a győztes fél írja." Anonim

  Az Apple-ről sokáig pozitív véleményem volt.
Aztán sajátságos marketingjének köszönhetően egyre idegesítőbbnek kezdtem találni.
De most, hogy nekiment Samsungnak végképp kihúzta nálam a gyufát.
Mielőtt erre rátérnék jöjjön egy kis történelem.
Mivel az Apple története nagyon hosszú és szerteágazó, ezért csak azokat a pontokat fogom bemutatni, ami a témába vág.

  Az asztali számítógépek hajnala

  Az asztali számítógépek története Amerika egyetemein kezdődött.
Az egyetemek kutatói osztályainak volt pénzük a számítógépekre és ők állították össze hozzá az oktatást is. Egyetemisták végezték a fejlesztést lelkesedésből, szórakozásból, kockaságból, azon versenyezve, hogy egy adott problémát ki tud megoldani először. Eleinte nem úgy tűnt, hogy ebből bármi produktív kisülhet, a gazdaság értetlenül fogadta a számítástechnika fejlődését.

  Xerox

  A Xerox-ot ma a nyomtatóiról ismerjük leginkább de több olyan elfelejtett technológiát fejlesztettek ki, amiket ma fedeznek fel újra.
Ők alkották meg az e-könyv olvasók, papírszerű, csillogásmentes, matt e-papír kijelzőjét.
Szintén ők lepték meg a világot az első tablet koncepcióval és prototípussal.
És ők találták ki az asztali grafikus környezetet, ahol az egérrel kattogtathatunk az ikonokra, az egérrel és az ikonokkal együtt. Ennek még komoly szerepe lesz a későbbiekben.

  Az Apple


  Az Apple története egy igazi, amerikai, garázsból indított sikertörténet.
1976 április 1-én alapította három fiatal egyetemista (Steve Jobs, Steve Wozniak, Ronald Wayne).  A vas

  A cég első terméke az Apple I-es volt.
Ez volt az első asztali számítógép amelyhez billentyűzet is tartozott és monitort is lehetett hozzá csatlakoztatni, ami abban az időben egy közönséges televízió volt. Az első kiadás nem nagyon bolygatta meg a piacot egyrészt mert némileg megelőzte a korát, másrészt mert nagyon kezdetleges volt.
A hírnevet a második kiadás hozta meg. Számos újítást tartalmazott, több millió darabot értékesítettek belőle.
Az Apple III-as viszont megbukott, olyan tipikus hibák miatt, amivel még találkozni fogunk.
Az egyik fő hiba az volt, hogy a terméket csúnyán túlárazták, a másik pedig az, hogy Steve Jobs nem engedte meg, hogy ventilátort építsenek bele, mert szerinte túl hangos lett volna. (Bakker) A gép így rendszeresen túlmelegedett és ezrek reklamáltak miatta.

  Az asztali grafikus környezet

  Steve Jobs megvásárolta a Xerox grafikus rendszerének a licence-ét, hogy felhasználhassa a saját fejlesztéseiben.
Így született meg a következő sorozat a Lisa, ami két kiadást ért meg.
Ez volt az első üzletileg sikeres modellben értékesített számítógép ami tartalmazta a monitort, a klaviatúrát, az egeret és az asztali grafikus környezetet.
Hosszútávon a Lisa volt az Apple legfontosabb mérföldköve de rövidtávon megbukott. Ennek fő oka a túlárazás volt, 1983-ban tízezer dollárt kértek érte. Ez még mindig jobb mint a Xerox húszezer dolláros ára de nem tudta felvenni a versenyt a Microsoft Windows-al.
A Microsoft sikerének az egyik titka az volt, hogy képes volt érdekelté tenni a gyártókat, hogy támogassák a Windows-t és fejlesszenek rá.
  Itt kezdődött a viszály az Apple és a Microsoft között. A sors iróniája, hogy maga Steve Jobs szolgáltatta ki az új grafikus környezetet Bill Gates-nek, akit megbízott hogy írja át rá a Microsoft sikertermékeit. Természetesen Bill Gates is meglátta a lehetőséget a grafikus környezetben és ő is megvette a Xerox licence-ét, majd saját fejlesztésbe fogott.
Steve Jobs megvádolta Bill Gates-t, hogy tőle lopta a technológiát, válasza kultikus idézetté nőtte ki magát:

  "Steve, ez olyan, mintha mindkettőnknek lett volna egy Xerox nevű gazdag szomszédunk. Ti betörtetek hozzá, hogy ellopjátok a TV-jét, de észrevettétek, hogy mi már betörtünk előttetek és elloptuk".

  Az operációs rendszer

  Az Apple következő sorozata a Macintosh volt, ami több névváltozáson ment keresztül, végül Mac-re rövidült és mai napig él.
Első operációs rendszere a Mac OS volt, ami sok kritikát kapott a rossz memória- és programkezelése miatt. De a hibákat kijavították és a Macintosh szépen fejlődött.
A Mac OS néhány kezdeti hiányossága végül oda vezetett, hogy fejleszthetetlenné vált. Utódja a mai napig is élő Mac OS X lett. Négy különböző operációs rendszerből rakták össze.
(1. Mac OS 9. Ez volt az utolsó Mac OS. 2. NeXTSTEP és OpenStep. Az Apple-t elhagyó majd visszatérő Steve Jobs által fejlesztett operációs rendszer és annak nyílt forrású változata. 3. BSD. Az egyik legrégebbi operációs rendszer család a UNIX, a Berkeley egyetemen fejlesztett változatát BSD-nek hívják (Berkeley Software Distribution). Az Apple változata a Darwin BSD névre hallgatott, aminek volt nyílt forráskódú verziója is az OpenDarwin. 4. Rhapsody. Az Apple több operációs rendszert is fejlesztett ezek egyike a Rhapsody volt.)
Így született meg az Apple OS X, ami az elődje számozását vitte tovább, első kiadása a 10.0 volt.

  iTermékek


  Az első áj-előtagot tartalmazó termék az iMac volt, aminek nagy sikere lett, hamarosan egy másik termék az iBook követte.
A Power Mac G4 is sikeres volt de a Power Macintosh G4 Cube megbukott. Bukása az Apple III-at idézte, túl is árazták és Steve Jobs megint nem engedett bele ventilátort tenni. (Bakker)
Steve Jobs a visszatérte utáni első veszteséges negyedévet produkálta. A számítógép eladások világszerte csökkentek, ekkor kezdett ereszteni a dotkom-lufi, a piac megőrült a befektetők a hajukat tépték.
A válságból az iPod húzta ki a céget, ami óriási sikert aratott, megdobta az iMac eladásokat is. A befektetők rettegtek, hogy mi lesz ha az iPod-ból kifogy a lendület, hiszen a válságból kilábalt Apple két pillérre épült az iMac-re és az iPod-ra. Elkezdetk pletykálni róla, hogy hamarosan megszületik a harmadik pillér is, valószínűleg egy okostelefon képében. És így is lett az iPhone hatalmasat robbantott, majd követte az iPad.

  Láthatjuk, hogy az Apple történetében bőven voltak hegyek és völgyek is.
Átütő sikert az Apple II-es, a Mac(intosh) széria és az iTermékek hoztak.
A cég több válságot is átvészelt, sikere a Mac(intosh) szériával és a Mac OS X-el kezdett felívelni de így is többször megtört.
Diadalmenete az iTermékekkel de különösen az iPod-al kezdődött, és azóta is töretlen.

  Mint említettem eleinte pozitív véleményem volt az Apple-ről de ez mára teljesen megváltozott.
Ennek vannak szubjektív és objektív okai is.
Most nem szeretném ezeknek az ismertetésével rontani ennek a posztnak a hangulatát csak szerettem volna megemlékezni ennek a cégnek a történetéről és szebbik arcáról, mivel a későbbiekben nem ezekkel fogok foglalkozni.  samsung galaxy tab 10.1 | apple ipad 2 | samsung | apple | tabletek
 

Válasz erre a bejegyzésre
Felhasználónév:

E-mail:

  Írja be a bal oldalt látható szöveget: