Címlap Blog zoli Az Apple kihúzta a gyufát - alma a galaxis ellen - düsseldorf

2011.08.24 17:49:19
zoli


  "Good artists copy, great artists steal" - Steve Jobs Picasso

  A tablet piacon részesedés szerint az iPad áll az első helyen 82%-al.
Második helyen, jócskán lemaradva követi őt a Samsung Galaxy Tab 4%-al.
A komoly piaci különbség ellenére az Apple sosem látott persorozatot indított a Samsung ellen, amihez hasonlót egymást jobban megközelítő cégek között sem látni.

  Franz Kafka: A Per

  Április

  Az Apple beperelte a Samsungot.
A vádak között szerepel, hogy a Samsung lemásolta az Apple innovatív technológiáit, egyedi felhasználói felületeit, elegáns és jellegzetes termék- és csomagolás megjelenését.
Összesen tíz Apple szabadalomért, két védjegyért és jogosulatlan termékcsomagolás felhasználásért indult meg a per.
  Az iPad és a Galaxy Tab hasonlóságának ecsetelésére elhangzik a szerintem rendkívül vicces, hat pontként elhíresült meghatározás:

(i) a termék négyszögletes, minden sarkán egyenlő lekerekítéssel
(ii) a termék előlapja sík és átlátszó (klare)
(iii) az sík, átlátszó előlapot egy vékony fém keret veszi körbe
(iv) a kijelző az előlap közepén található
(v) az átlátszó előlap alatt semleges (neutrale) az átmenet a kijelző és az előlap között
(vi) a termék bekapcsolásakor színes ikonok jelennek meg a kijelzőn


  Eme hat pont ráillik a digitális ébresztőórák, sík képernyős televíziók, okostelefonok, e-könyv olvasók és tabletek nagy részére. De erőteljes hasonlóságot mutat az ablakeretekkel és a mikrohullámú sütőkkel is. Magyarán kicsit tágra sikeredett.

  A perrel párhuzamosan több infógrafika is kering a neten ami az Apple és a Samsung termékeit hasonlítja össze. Ezek azt próbálják megmutatni, hogy mennyire hasonlítanak egymásra a készülékek, szolgáltatásaik és csomagolásaik.
Épp csak két fontos információt felejtenek el közölni.
Az egyik az, hogy ezek a hasonlóságok, sőt ennél komolyabbak is megfigyelhetőek más gyártók termékeinél is.
A másik az, hogy ezek a képek a tavalyi termékpalettát ábrázolják. Ráadásul különösen a csomagolás tekintetében sok a terv, ami aztán nem így került boltokba de a csomagolásban van szórás a különböző régiók között is.

  "Az Apple egy új kategóriát hozott létre a piacon a tábla gépeivel, de ami a formát és ötletet illeti akkor a Star trek alkotói is perelhetnék az Apple-t az ötlet lopásért.
Aki szerint ez csak egy poén, az téved ugyanis anno a vízágy első gyártója azért nem tudta levédeni a termékét, mert arról korábban egy sci-fi könyvben Robert A. Heinlein már írt." glad az egyetlen

(Appleblog -  http://appleblog.blog.hu - Az Apple a szemét, vagy a Samsung?)


  Augusztus 9.

  Egy német bíróság ideiglenesen betiltotta a Samsung Galaxy Tab 10.1 forgalmazását az EU országaiban, kivéve Hollandiát.

  Az EU-ban érvényes formaterv szabadalom (Community Design) eljárás egyik sajátságos eleme, hogy nem szükséges az előzetes rendelkezést megelőzően meghallgatni az alperest is, aki így védekezni sem tud.

  A per Hollandiában szeptember közepén fog kezdődni, de nem csak a megjelenés miatt, hanem egyéb szabadalomsértésért is. Hollandia különösen fontos a Samsungnak mert számára ez Európa kapuja, ide érkezik az európai import nagy része.

  Sok kereskedő továbbra is árulja a Galaxy Tab 10.1-est mivel a tiltás nem terjed ki harmadik félre, ha még van a termékből raktáron.

  Augusztus 15.

  Természetesen a Samsung fellebbez, a per augusztus 25.-én folytatódik.

  Kiderült, hogy az Apple hibás képeket nyújtott be a perben.
Nagyon furcsa de az Apple nem vitt egy-egy példányt a kérdéses készülékekből, hanem fotókat nyújtott be róla, az még furább, hogy ezt a bíróság elfogadta.
  Az vád állítása szerint a Galaxy Tab 10.1-es megjelenése az iPad 2-ét másolja, ehhez benyújtottak fotókat is, melyeken a két gép mérete teljesen megegyezik. Ez hamarosan feltűnt a szakértő szemeknek, sajnos nem a német bíróságon, és készítettek egy méretarányos fotót, melyen feltüntették a bíróságra benyújtottat és a kettő közötti eltérést is. A hírt a holland IDG kiadványa, a Webwereld.nl hozta nyilvánosságra.
  A Webwereld szerint a hibás fotó nem feltétlenül rossz indulatú csúsztatás. Lehetséges, hogy egy tavaly áprilisi, végül forgalomba nem kerülő prototípus fotójáról van szó.  Ezt a játékot azóta az Apple a Samsung Galaxy telefonok ügyében is eljátszotta. Szintén megegyező méretű fotókat nyújtott be, nem megegyező méretű készülékekről.

  "A való életben az iPad 2 9.5"×7.31"×0.43"-os méretekkel rendelkezik, míg a Galaxy Tab 10.1 10.1"×6.9"×0.34"-os méreteket tudhat magáénak. És ebben az esetben a méret igen is számít, még ha nem is tűnik jelentősnek. Azonban, ha a két tabletet egymás mellé helyezik a való életben, máris szembeötlő a számos különbség, nem csak külsőleg, de az operációs rendszer kinézetét illetően is.
Ezt nyilván Cupertino-ban is észrevették, és úgy gondolták, házilag orvosolják a problémát. Mint az a képen is látható, nyolc százalékkal szélesebbre nyújtották a Tab képét, mely
így valóban kísértetiesen hasonlít az iPad 2-re. Ez viszont a lényeges az ügy szempontjából, ugyanis az Apple állítása szerint "külsőleg teljes mértékben megegyezik" a két tablet."

(PCPult Online - http://www.pcpult.hu - Átverte a német bíróságot az Apple )


  Augusztus 17.

  A düsseldorfi bíróság módosította azt a határozatát melyben előzetesen betiltotta a Galaxy Tab 10.1-est az EU területén, -kivéve Hollandiát- és kizárólag Németországra korlátozta.
Döntésükben nem a hamisított fotók játszottak szerepet, egyszerűen rájöttek arra, (amit amúgy is sokan megkérdőjeleztek) hogy nem adhatnak ki tiltást olyan cégek ellen amik nem Németországban lettek bejegyezve.

  Az Apple további tervei

  Bár a düsseldorfi bíróság módosított határozata némileg lassítja az ügyet az Apple céljai döbbenetesek.
Be akarja tiltani a Samsung Galaxy Tab 10.1-es mellett a teljes Galaxy termékcsaládot okostelefonostul, tabletesül.
A forgalmazás mellett a készülékek raktározását, importálását és gyártását is megtiltaná.
Ha a tiltás az Apple elképzelései szerint életbe lép, akkor a Samsung költségén, a készülékeket 14 napon belül visszahívatja a boltok polcairól és a raktárakból is.
Törvénysértést fog elkövetni az a kereskedő is amelyik nem küldi vissza a készülékeket.

  Mi lehet a per mögött?


  Az iPad egyetlen jelenlegi riválisa a Galaxy Tab, talán nem véletlen, hogy az Apple ennél a terméknél vette észre, hogy hasonlít a sajátjára. Gondolom, ahogy nő a rivális piaci részesedése, a hasonlóság is nőni fog.

  Az Apple pere azért is meglepő mert voltaképpen az egyik beszállítóját támadta meg.
Többek között a Samsung gyártja az iPhone számára a Flash és a DRAM memóriát, valamint az alkalmazásokhoz használt processzorokat. De folynak tárgyalások kijelzők és processzorok ügyében is.
   Mivel a Samsung nem csak egy gyártó de egyben az Apple alkatrész beszállítója is.
Így két egymásra ellentétes funkciót kell ellátnia, egyrészt gyártania kell a saját termékeit, másrészt alkatrészt is kell készítenie az Apple számára de úgy, hogy ne lépjen rá a saját lábára, magyarán ne sértse a saját érdekeit. Sokan a per mögött azt gyanítják, hogy az Apple így akarja a Samsungot arra kényszeríteni, hogy a saját termékeinek a rovására gyártson neki alkatrészeket, valamint így akar jobb árat kialkudni. Ha meg tudnak ebben egyezni sokan azt jósolják, hogy az Apple hirtelen rájön, hogy a Samsung termékei nem is hasonlítanak annyira az övéire.

  Az okostelefon és tablet gyártók között a fentiektől függetlenül is egy nagy szabadalomháború van kibontakozóban, ami mögött jól sejthetően nem annyira a szabadalmak sérelmezése áll, mint inkább a szabadalmak megszerzése és a piaci részesedés befolyásolása.

  Félreértés ne essék nem vagyok Samsung Fan.
Ha az Apple lemossa a többi tablet gyártót a palettáról az nem az Apple felhasználóknak lesz jó és a többieknek rossz, hanem mindenkinek rossz lesz.
Számtalanszor bebizonyosodott, hogy a centralizáció és monopolizáció nem tesz jót a piacnak de legfőképp még jobban kiszolgáltatja a vásárlókat és a felhasználókat.
Az lenne a megnyugtató ha lenne néhány komoly piaci szereplő, akik elmarakodnak egymással és a piacszerzésért kénytelenek lennének versengeni a vevőkért.
A jelenlegi értelmetlen szabadalmi háborúk megölik a fejlesztéseket és a piacot.
Ez különösen értelmetlen a tablet piacon, hiszen az Apple egy olyan területet akar újra felosztani, ami még ki sem alakult.

  Ajánlott linkek


BBC
http://www.bbc.co.uk
Samsung appeals against European tablet sales ban

Computerworld
http://www.computerworld.com
Apple seeks ban on all Galaxy smartphones, tablets in EU

Engadget
http://www.engadget.com
Apple sues Samsung for 'copying' the iPhone and iPad

Scribd
http://www.scribd.com
Apple Motion for EU-Wide Prel Inj Galaxy Tab 10.1

Telegraph
http://www.telegraph.co.uk
Samsung Galaxy Tab 10.1 blocked in Europe

Webwereld
http://webwereld.nl
Apple levert onjuist bewijs in zaak tegen Samsung  tabletek | apple | samsung | apple ipad 2 | samsung galaxy tab 10.1
 

2011.08.30 14:42:27

Csak a fejlett nyugati országokban értem a lelkesedést a tabok körül, mert ez olyan, mint ahogy náluk van 2. kocsi is. Mert nálunk erre nem telik.
Én is szemezek, de csak egy 7 colos érdekelne, mert az van a hordozható kategóriában (a kindle mellé), de még piszok drágák.

 
 
2011.08.30 20:59:12

Én sem tudtam még választani.
Egyrészt ott vannak a 600 dollár és az a feletti gépek. Ezeket jellemzően PC gyártók készítik, ők úgy gondolkoznak, hogy ha tablet, akkor legyen tablet PC. Klassz gépek de nem akarok klaviatúra nélküli power PC-kel rohangálni.
Aztán ott van a 300-600 dolláros kategória. Ezek kimondottan mobilkommunikációs cégek által készített all-in-one eszközök. Jók de nincsen rájuk szükségem.
Végül ott vannak a 300 dolláros és az alatti tabletek. Mivel olcsóak a gagyit gyártó cégek álltak rá erre a szegmensre. Pedig ezekre van igény. Nem az áruk, hanem az igények miatt. Az emberek valójában egy jó MID-et (Mobil Internet Device) szeretnének.
Egyelőre a gyártók nem a vevőknek gyártanak, hanem a saját alkatrészeiket és szolgáltatásaikat akarják elsütni tabletként. Abban bízom, hogy majd az Amazon rendet fog tenni.

 
 
2011.09.01 12:32:17

Hátha akkor tényleg az amazon durrant vmi kindle félét (ár/minőség) csak tabletben
csak megérzi valaki, hogy ez kellene az embereknek
Kicsit, netre optimalizált, olcsó, de nem gagyi 6-7 col körül
engem megvennének vele

 
 
2011.09.01 18:22:48

Az Amazon "fellelkesítene" egy jó tablettel :-)

 
 
Válasz erre a bejegyzésre
Felhasználónév:

E-mail:

  Írja be a bal oldalt látható szöveget: