Címlap Blog zoli Az E-nap

2011.08.30 07:33:49
zoli


  Végül kisebb-nagyobb viszontagságok árán de szert tettem egy Eee PC X101-esre.
Pofás kis, politikailag környezetvédelmileg korrekt csomagolásban hoztam haza az Extreme Digital-ból.
A dobozra szója tintával nyomtattak, ami 80%-ban újrafelhasznált anyagból készült és 100%-ban újrahasznosítható.  A felső papír rekeszben, egy polietilén tasak rejti a netbookot. Alatta található az akkumulátor és a töltő, a felhasználói kézikönyv és a jótállás.
  Az X101-es háza elég masszív, nem recseg, nem ropog, nem kotyog, meggyőző hatást kelt. A műanyag felülete enyhén strukturált, így nem csúszik de jobban gyűjti az ujjlenyomatokat, mint amennyire számítottam rá. Az már látszik, hogy egy jó borító és egy törlőkendő elengedhetetlen kellék lesz mellette.
Az alján található a sorozatszám matrica. Ez alapján azonosítható a készülék, ezért ha megsérül akkor nem lehet érvényesíteni a garanciát.  A képernyő keretének a bal felső sarkában látható az Eee PC logó, középen a webkamera, bal oldalán a működést jelző LED-el, jobb oldalán a mikrofonnal. Vele átellenben pedig az ASUS logó. A keret fényes fekete műanyag lévén gyűjti az ujjlenyomatokat és a szöszöket.

  A klaviatúra jobb felső sarkában található a ki/bekapcsoló gomb. A miniatürizált billentyűk már a használható méret felett helyezkednek el, kellemesen lehet velük pötyögni.

  Mivel nekem eddig nem volt netbookom (se) így nem tudom összehasonlítani a klaviatúrát, hogy miben tér el a megszokottól (ha van ilyen).
A felső sor az ESC gombbal kezdődik és a számokkal folytatódik, amin helyet kapnak a Ctrl és az Alt kombinációk mellett az Fn kombinációk is, ez a szokásos F1-F12 funkciókat rejti.
A végén a backspace és a Del gomb található, amik Fn kombinációi a Prt Sc és az Insert.
A következő négy sor nagyjából a megszokott módon helyezkedik el.
A CapsLock sorában Fn kombinációkat is találunk: hang ki/be, hangerő le és fel, Wi-Fi, teljes képernyő be/ki, fényerő le/fel.
A jobb szélébe préselték a nyilakat, Fn kombinációikban itt kapnak helyet a PgUp, End, PgDn, Home billentyűk is, valamint itt található a nulla is.
A spacetől balra négy billentyű van: Ctrl, Fn, Home, Alt. Jobbra pedig három: AltGr/Alt, egér menü, Ctrl. 
A klaviatúra alján vannak a szokásos matricák és a tapipad, ami könnyen kezelhető, jól veszi az ujjmozdulatokat.

 
  A klaviatúra jobb alsó élén vannak az állapotjelzők.
Az első az akkumulátor töltöttség jelző. 0-10% között narancssárgán villog, 11-94% között narancssárga, 95-100% között zöld.
A második a merevlemez kijelző, ami jelzi ha használatban van.
A harmadik az áram kijelző, világít ha be van kapcsolva, lassan villog ha alszik és nem világít ha ki van kapcsolva a gép.
A negyedik a vezeték-nélküli és kékfog kijelző.
Az ötödik a Caps Lock kijelző.

  A jobb oldalán található a Micro SD kártya foglalat, fejhallgató/mikrofon bemenet csatlakozó, a jobb oldali USB csatlakozó és a Kensington® lakat csatlakozója.
  A bal oldalán található az akkumulátor töltő csatlakozója, a bal oldali USB csatlakozó, valamint a hűtőnyílások.  Az akkumulátor csatlakoztatása előtt ki kell nyitni a netbookot, mivel a képernyőn lévő fólia és a klaviatúrát fedő műanyag terítőcske belóg a képbe.
Nekem még a géppel való ismerkedés közben lemerült az aksi, kikapcsolt állapotban nagyjából két óra alatt töltött fel.
A felhasználói kézkönyv inkább egy füzetecske. Külhoniul van de érdemes olvasgatni.   Az első indításnál fejeződik be az előtelepített MeeGo operációs rendszer néhány beállítása.
Egyszerű mint a fapapucs, csak követni kell az utasításokat. Ekkor történik meg a rendszer és a klaviatúra nyelvének kiválasztása, jelszó megadása. Lehet telepíteni egy British Council angol nyelvoktató programot (900 MB). Ekkor lehet egyedüli alkalommal lementeni az operációs rendszert USB-re. A kézikönyv azt mondja, hogy 8 GB-nál nagyobb legyen az USB. De a végeredmény nekem csak 3,2 GB lett.
Érdemes a lementéskor töltőre rakni a gépet, mert ha közben lemerül, elszáll a lementés is.
  Ezután a rendszer elindul de az már egy másik történet, melynek elmesélésére máskor kerül sor.  meego | asus eee pc x101 | linux | netbook
 

2011.08.30 14:43:48

OS volt /van rajta gyárilag? gondolom ha Win nem sokáig marad rajta

 
 
2011.08.30 20:48:00

MeeGo van rajta alapból, ami egy Linux disztró mobileszközre. Meglepően jó. Komolyan elgondolkoztam, hogy rajta hagyom. Valószínűleg Linux Mint LXDE-t teszek majd rá dual-boot-ban.

 
 
2011.09.01 12:29:12

én is rajta hagynám, főleg ha gyors és netes cuccokra elég. (kávézóba e.mailt, FB csekkolni)

 
 
2011.09.01 18:18:47

Valószínűleg ennyire gyors semmi nem lesz rajta mivel az Asus szétoptimalizálta.
Ugyanakkor megvannak a határai pl. a szoftvertelepítés az app store-ból amire az Asus azért annyira nem fejlesztett rá de hát ez a szép a Linux-világban, van hozzá közösségi tároló is.
:-)

 
 
2011.09.14 19:12:09

jo kis eszköz, annyit bőven tud mint amennyibe kerül. én már 1 hete használom, meg vagyok elégedve vele. mondjuk sztem 2. gépnek jó az ágyban csetelni meg facebookozni. merem ajánlani!

 
 
Válasz erre a bejegyzésre
Felhasználónév:

E-mail:

  Írja be a bal oldalt látható szöveget: