Címlap Blog zoli Asus X101 - meego menüsor (screenshot)

2011.08.31 07:20:06
zoli


  A harmadik legelterjedtebb operációs rendszer valószínűleg az Ubuntu vagy a Linux Mint. Mindkettő a Linux-magú operációs rendszerek családjába tartozik, amikből 3-400-féle létezik. Ezek egyike az Intel és a Nokia közös gyermeke a MeeGo, amit kimondottan mobileszközökre hoztak létre.
Az Asus a MeeGo 1.2-es kiadását optimalizálta az X101-re, Asus For MeeGo néven. Mivel a MeeGo mobileszközre készült, nem a szokásos asztali operációs rendszerekre jellemzően néz ki (tálca, asztal, ikonok).

  Az első menüpont a Myzone, ami egy nyitóképernyő, voltaképpen az asztalt helyettesíti.
  Bal oldalt láthatjuk a legfontosabb alkalmazásindító ikonokat. (Ezt a felületet megtalálhatjuk az Applications fülön is.)
Asus (app store) alkalmazásbolt, Chromium (Web Browser) böngésző, Mail, Messenger.
A Dropbox egy online tárhely, aminek segítségével bárhonnan és bármilyen gépről hozzáférhetünk az adatainkhoz.
Az AsusVibe egy online média alkalmazás, amivel különböző tartalmakhoz és programokhoz férhetünk hozzá: játékok, könyvek, magazinok, rádió, tanulás, tv, video, zene.
MeeGo Help, User Manual.
Appointment (Találkozók), Tasks (Feladatok) ezek a Time and date menüpontból is elérhetőek.
  Középen alapértelmezetten egy-egy belépőpanel helyezkedik el a Facebookhoz és a Twitterhez.
  Jobb oldalon a legutoljára megnyitott fájlok bélyegkép nézetét láthatjuk.
  Ez az asztal-szerű felület még folytatódik jobbra, az alsó csúszkával el is lehet húzni.  Szinte minden felület, menüpont, alkalmazás kitölti a képernyőt a legjobb helykihasználás érdekében. A felső menüsort mindig elérjük és a Zones menüben találjuk a megnyitott alkalmazásokat, így voltaképpen a tálcát vagy panelt helyettesíti.  Az Internet fül ugyanazt a szerepet tölti be mint a Zones, csak ide a megnyitott vagy utoljára megnyitott weblapok bélyegképei kerülnek.  A Status menüpont foglalja össze a webkettes felületeket. Alapból a Facebook, Flickr és a Twitter van beállítva de adhatunk hozzá más oldalakat is.  A People fülön az azonnali üzenetküldő szolgáltatásokat láthatjuk azt, hogy hova vagyunk bejelentkezve és milyen ismerőseink elérhetőek.  A Media menüpont egy teljes felület a média tartalmak (zene, videó, podcast, rádió) böngészésére, rendezésére és lejátszására.  Applications / Accessories (Alkalmazások / Kiegészítők)
Itt találhatjuk többek között az ablakkezelőt (File Browser) amivel böngészni tudjuk az adatainkat a fenti összesítő felületek nélkül is.    Applications / Games (Alkalmazások / Játékok)
Kedvenc játékom a Frozen Bubble, amiben egy kis pingvinnel (Mivel mással?) kell golyókkal lövöldözni jó kis relaxációs zenére.    Applications / Internet (Alkalmazások / Internet)
Innen és a Myzone-ról is indíthatjuk a Chromium (Web Broser) böngészőt vagy csak egyszerűen balról a kedvenc alkalmazások (Favorite applications) közül.    Applications / Media (Alkalmazások / Média)
Egyik kedvenc képmegjelenítőm még asztali számítógépen is a gThumb Image Viewer.    Applications / Office (Alkalmazások / Iroda)
Mobil eszközre készült operációs rendszereken általában spórolni szoktak a hellyel de itt a teljes OpenOffice.org irodai programcsalád megtalálható.  Applications / System Tools (Alkalmazások / Rendszereszközök)
Itt található a lemez használat elemző (Disk Usage Analyzer) ahol grafikusan megnézhetjük, hogyan állunk szabad hellyel a tárhelyünkön. Egy ehhez hasonló kijelző van a Devices fülön is.  A Devices felület három részre oszlik.
Balra láthatjuk a tárhelyünket és a felcsatolt eszközeinket.
Középen a user mappát ahol az adataink vannak (ezt tudjuk megnézni a fentebb említett ablakkezelővel is: Applications / Accessories / File Browser.
Jobbról pedig a legfontosabb információkat láthatjuk a gépről: akkumulátor töltöttség (ezt akkor is láthatjuk ha a legutolsó fülre bökünk a menüsorban), lemezhasználat, hangerő, képernyő fényesség.  A Network fülön láthatjuk és állíthatjuk be a Wi-Fi kapcsolatainkat.  Ha az órára mutatunk az egérrel, akkor kiírja a dátumot, ha rákattintunk akkor megnyitja a Time and date felületet, ami három részre oszlik. Balra láthatjuk az órát, itt be tudjuk állítani a földrajzi elhelyezkedésünket és azt, hogy 12 vagy 24 órás módban mutassa az időt. Középen és jobbra vannak a Appointment (Találkozók), Tasks (Feladatok) sávok, -amik elérhetőek a Myzone bal oldalán is.


  A legutolsó ikon nem menüpont, hanem az aksi töltöttségét jelzi.
 
  Ezek voltak az Asus For/MeeGo menüpontjai.
Minden mobileszközön, bármilyen operációs rendszert futtassunk is rajta, nagyon fontos a jó helykihasználás és erőforrás kímélés ezért nem mindegy milyen alkalmazásokat telepítünk.
Az elkövetkezendő posztjaimban ezt fogom körüljárni, valamint nemsokára szeretnék más operációs rendszert is kipróbálni az X101-esen.  asus eee pc x101 | meego | linux | netbook
 

2011.09.01 12:27:51

jófajta
magyar nyelv az nincs?

a mi netbookon is küzd a win7 előretelepíttet változatával.

Egyenlőre a netes részt megoldottam egy SplasTop OS cuccossal
http://www.splashtop.com/os
ez csak netelérésre jó chrome-os cuccal

 
 
2011.09.01 18:14:19

A hagyományos MeeGo-t lehet magyarítani ezt az Asus változatot nem tudom, hogy lehet-e, én nem szeretem a magyarítást csak a baj van vele, csak irodai programcsomagokban, böngészőben használok helyesírás ellenőrzést.
Az Asus a Splashtop Linux-ot vagy szebbik nevén Express Gate-et használta először, jó kis cucc, az sem a bonyolultságáról híres, aztán váltott MeeGo-ra. Ugyanakkor szerintem az EasyPeasy-vel jobban jártak volna. A Linux háza tájékán a közösségi fejlesztésekkel nem lehet versenyezni, azt kellett volna felturbózni a gyári driverekkel és alkalmazásokkal.

 
 
2011.11.16 16:24:43

Üdv!
Az a problémám, hogy a billentyűzetet nem tudom magyarra váltani! Nem írja az ékezetes betűket, nem tudok @-ot írni stb! Tudna nekem segíteni? Várom válaszát!

 
 
2011.11.17 09:00:35

Bár a rendszer nem tud magyarul a billentyűzetre van magyar nyelvi kiosztás.
Ezt első bekapcsoláskor lehetett beállítani az első indulás varázslójában.
Utólag nem tudom hol lehet megváltoztatni de utána kérdezek.
"Ez a folyamat eltarthat egy darabig."

 
 
2011.11.17 14:20:32

Szóval, a billentyűzetkiosztásra van program az Asus For MeeGo-ban de nincs hozzá indítóikon. A programot Terminal-ból lehet indítani. A Terminal a Applications / System Tools (Alkalmazások / Rendszereszközök) alatt található. Az alábbi parancsot kell begépelni vagy beilleszteni: gnome-keyboard-properties majd enter. Ez után megjelenik a kívánt beállító felület.

 
 
2012.12.03 14:35:34

Sajnos nekem is hasonló problémám van,de a system toolsban csak egy kereső sor van, ahova hiába írom a megjelölt gnome- keyboard- properties sort
Előre is köszönettel:
Szabolcs

 
 
2012.12.03 21:58:19

A parancsot nem a system toolsban kell kiadni, hanem onnan kell megnyitni a terminált: Applications / System Tools (Alkalmazások / Rendszereszközök).

 
 
2011.11.20 11:19:01

Köszönöm, megoldottam!

 
 
Válasz erre a bejegyzésre
Felhasználónév:

E-mail:

  Írja be a bal oldalt látható szöveget: