Címlap Blog zoli Asus X101 - meego - asus szolgáltatások

2011.09.04 10:25:38
zoli


  Az Asus For MeeGo-ban két Asus fejlesztés is helyet kap.
Az egyik az Asus app store, a másik az AsusVibe.

  Asus app store

  A MeeGo eredetileg a Yum névre hallgató csomagkezelőt használja.

  A Linux-magú operációs rendszereken a csomagkezelő segítségével telepíthetünk programokat, ami némileg eltér a Windows-on megszokottól. A Windows-ra lefordított programokat egy olyan csomaggá generálják amiben minden összetevő megvan, így válik lehetővé a next-yes-finish típusú telepítés.
A Linux-családban az a telepítési módszer terjedt el, hogy a csomagkezelő, felhőkben (cloud) található un. tárolókból (repository, repo) letölti az ott található programok listáját. Telepítéskor megnézi, hogy az általunk kiválasztott programhoz milyen egyéb összetevőkre van szüksége és az egészet együtt letölti majd feltelepíti.
Nagyon sok ilyen telepítő vagy arra is alkalmas program létezik, az egyik ezek közül a Yum (Yellowdog Updater, Modified), ami eredetileg a Yellow Dog Linux csomagkezelője. 


  Az Asus For MeeGo ezt cserélte le a saját csomagkezelőjére ami az Asus app store névre hallgat.

  A netre való csatlakozás egyszerű mint a fapapucs.
A bal oldalt található kapcsolókkal állíthatjuk a Wi-Fit (kapcsoljuk be) és az offline módot.
Ettől jobbra, a képernyő kétharmadán láthatjuk a rendelkezésünkre álló vezetéknélküli hálózatokat. Kattintsunk a Connect gombra majd adjuk meg jelszavunkat.  Az Asus app store ikonja elérhető a Myzone és az Applications felületről is. Nem böngészőben nyílik meg, hanem saját beépített felülete van, ahonnan elérhetőek a különböző kategóriák és ajánlott alkalmazások. Ezen belül vannak ingyenesek és fizetősek is.  Az első ami nekem feltűnt, hogy kevés alkalmazás van és ráadásul ezek közül hiányoznak a legfontosabb, legalapvetőbb programok.
Például a Kommunikáció kategóriában egyedül a Pidgin található, a Zenében egy lejátszó (fizetős) és egy online rádió, A Fotókban egy képszerkesztő és egy képnéző (fizetős).
Ez nagyon-nagyon kevés választék.

  Ha megtetszik egy program és rákattintunk, az adatlapjára jutunk.
Ha először tesszük ezt és még nem regisztráltunk akkor felugrik egy regisztrációs felület. Itt adhatjuk meg a bankkártya adatainkat is ha szeretnénk alkalmazásokat vásárolni.  MeeGo hivatalos és közösségi tárolók

  Az eredeti MeeGo-hoz vannak hivatalos és közösségi tárolók is, amiket hozzá tudunk adni az Asus For MeeGo-hoz.

  Hivatalos tároló: https://meego.com / http://meego.gitorious.org

  Közösségi tároló: http://wiki.meego.com/Community_Repo

  Vannak grafikus felhasználói felülettel rendelkező alkalmazások, amikkel egyszerűen vehetünk fel tárolókat de a MeeGo-ban ilyenek nincsenek, így parancssorból kell hozzáadni őket.
Itt is elég kevés program van de legalább hasznos alapprogramokról van szó.
Az Asus For MeeGo-ból hiányzik a Yum csomagkezelő, így ha felvettük a plusz tárolókat, akkor sem tudunk grafikusan programot telepíteni, hanem csak parancssorból.
A tárolók felvétele és az alkalmazások telepítése parancssori módban nem különösebben bonyolult mint inkább kényelmetlen.

  A legtöbb Linux-magú operációs rendszerhez döbbenetes mennyiségű alkalmazás van, amit a rendszert fejlesztő közösség készít.
Az Asus-nak esélye sincs versenyezni egy ilyen közösséggel.
A gyártóknak sokszor csak addig fűződik érdekük a saját Linux operációs rendszerűk támogatásához, míg eladják őket, hiszen egy ingyenes operációs rendszerrel olcsóbb árat tudnak elérni. Utána már nem sokat foglalkoznak vele. Valjuk be őszintén az Asus sem a Linux-magú rendszerek fejlesztésében jó.
Nem véletlen, hogy a különféle eszközöket gyártó cégek által készített Linux operációs rendszerek ritkán sikeresek.
A MeeGo közössége nem túl aktív, vélhetően azért mert kevesen használják, nem tudja felvenni a versenyt a komolyabb Linux disztribúciókkal, így sokan más operációs rendszert telepítenek helyette -amit én is hamarosan megteszek. Ez gyengíti a MeeGo felhasználói, közösségi, fejlesztői körét.


  AsusVibe

  Az AsusVibe egy online média alkalmazás, amivel különböző tartalmakhoz és programokhoz férhetünk hozzá: játékok, könyvek, magazinok, rádió, tanulás, tv, video, zene.
  Nekem személyesen még egy ilyen összevont média felület sem nyerte el a tetszésemet de elismerem, hogy nagyon szépen össze van rakva:  Az Asus For MeeGo nagy előnye, hogy nagyon egyszerű és könnyen használható, sajnos ez a hátránya is, nagyon nehéz fejleszteni.
Ezért nemsokára ajánlok néhány kimondottan netbook-okra vagy kis erőforrású gépekre fejlesztett Linux operációs rendszert, amit nem számtech-eszköz gyártók készítettek, hanem igazán jól működő közösségek a Linux-családból.
  netbook | linux | meego | asus eee pc x101
 

2011.09.06 13:41:27

Szia!
Én most vettem egy lyen kis asus x101-est amin meego van. Azt olvastam valahol, hogy rpm-et kezel, de még nem próbáltam. Szerinted működőképes? Végülis terminál van rajta hálisten Egyébként én is kacérkodom a gondolattal hogy inkább egy linuxot tennék fel a kis gépre, úgyhogy nagyon várom melyik rendszert ajánlot netbookra. Az egyetlen dolog amiért még gondolkodom az az, hogy a meegoval a gép rendkívül gyors! Egy szempillantás alatt be és kikapcsol! Meg hát ugye 8gb ssd áll rendelkezésemre. Ráadásul asus nem gyártott drivereket ha jól láttam linux alá ehez a géphez. Hát igen ez már nem is egy dolog) Szóval ha tudsz egy olyan disztribuciót ami kevés helyet foglal, jól kezeli a hardwaret, van támogatottsága és hasonlóan gyors, kérlek írd meg e-mailben ( Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. ).

 
 
2011.09.06 21:26:12

Üdv a klubban :-)
A MeeGo-t az Intel Moblin-jából és a Nokia Maemo-jából izzadták össze.
Mindkét elődjével kompatibilis maradt, RPM csomagokat kezel. Ugyanakkor elég speckó linux disztróról van szó, erős kételyem van azzal kapcsolatban, hogy lehetne rá RPM-et telepíteni, az sem világos, hogyan kezelné le a grafikus rendszer -de végül bármi lehetséges.
Én Linux Mint 11 LXDE-t telepítettem rá. Lassabban boot-ol de menet közben már gyorsabb. Az alap telepítés 3 GB, nekem programokkal együtt 4 GB-ot foglal. Az SSD-t lehet cserélni, nem veszik el a garancia és lehet microSD kártyával bővíteni a gépet.
Nagyon meg vagyok vele elégedve. Out-of-the-box kezeli a gépet, rögtön ment rajta minden: grafikus támogatás, wi-fi, webcam... Úgy tűnik az Asus tökéletesen linux kompatibilisra optimalizálta. Egy bug-ja van, induláskor nincs töltőképernyő. Borzalom :-)
(Elküldöm levélben is de kint hagyom a hozzászólásoknál is hátha valakinek segít.)

 
 
2012.03.15 18:29:38

Szia! Tegnap vettem egy ilyen pici gépet mert gariban van a laptopom, feltettem rá egy linux mint 12t, minden megy frankón de nemtom a webcamot hogyan kell bekapcsolni, a linux telepítésnél ment! Tudnál nekem segíteni ebben?
Üdv Gyuri

 
 
2012.03.15 21:46:17

Üdv!
Kell egy program ami kezeli a webkamerát.
Nem tudom, hogy az alap Mint-nek milyen programja van erre, én ezeket használom:
-GTK+ UVC Viewer - http://guvcview.berlios.de
-Cheese - http://live.gnome.org/Cheese
Ha beírod a telepítőbe, hogy webcam akkor tudsz válogatni.

 
 
Válasz erre a bejegyzésre
Felhasználónév:

E-mail:

  Írja be a bal oldalt látható szöveget: