Címlap Blog zoli Asus X101 - meego alternatívák

2011.09.04 10:37:45
zoli


  A MeeGo és az Asus For MeeGo mellett számos linux-magú operációs rendszer létezik, amikről jó tudni vagy érdemes őket kipróbálni.

  Fel szokott merülni kérdésként, mindenkit megnyugtatok, az operációs rendszer cseréje nem érvényteleníti a garanciát.
Mivel én sem voltam vele tisztában, utánakérdeztem az Asus-nál.

Lakatos Zoltan
Üdv kedves Asus!
Nagyon jó az X101-es, imádom!
Azt lehet tudni, hogy ha lecserélem az op-rendszert vagy kicserélem az SSD-t, akkor bukom a garit?
Köszike!

ASUS Magyarország
Kedves Zoltán!
Jó hírünk van, egyik esetben sem veszted el a garanciát, de azért tessék óvatosan cserélni az SSD-t. :)


  Készültek operációs rendszerek kimondottan az Eee PC termék vonalra de ezek mind olyan linux disztrókból származtak amik jobban és gyorsabban fejlődtek így okafogyottá váltak ezek a változatok.
Mára azt gondolom leginkább az Ubuntu vonal van versenyben.
Az a tapasztalat, hogy az X101-es vásárlói főleg Windows felhasználók, akik először az operációs rendszer cseréjekor találkoznak a Linux-családdal. Neki pedig az Ubuntu vonal az egyik legjobb választás, egyrészt mert a rendszer viszonylag könnyen kezelhető, másrészt mert a helyi közösségek elég jó támogatást nyújtanak hozzá. A magyarországi Ubuntu fórum igazán példaértékű munkát végez ezen a téren -is.

  Linux Mint (Linux Mint Xfce)

  Az Ubuntu egyik változata. Hat hónapos lemaradásban van az Ubuntutól, ezért furcsa mód stabilabb nála, mert többet tudnak javítással foglalkozni.
Alapból rendelkezik az Amerikában ingyenesen nem de Európában minden gond nélkül használható videó kodekekkel.
Eleinte csak néhány beállító, frissítő programban valamint a megjelenésben tért el de aztán egyre több saját fejlesztéssel átvette a vezetést az Ubuntutól a Distrowatch listáján.
A GNOME 3 negatív fogadtatása után kezdett a két rendszer egyre inkább elválni egymástól, mert mindkettő saját asztali környezet fejlesztésébe fogott. Az Ubuntu fő kiadása a Unity környezettel, a Mint fő kiadása pedig a Cinnamon környezettel jelent meg. Az X101-esre leginkább a Linux Mint Xfce változatot tudnám ajánlani.
  Honlap: http://www.linuxmint.com / http://linuxmint.hu
  Distrowatch: Linux Mint

  LXLE

  Kimondottan régi gépekre vagy old school felhasználóknak készült.
Belépéskor több stílusú asztali elrendezésből lehet választani, amik más asztali környezetet imitálnak. Ez amúgy is része az LXDE-nek de itt jobban testre szabták.
Alapvetően nem tud semmi olyat, amit a Lubuntu vagy mit a Lubuntuból ne lehetne kialakítani csak itt rögtön ki van alakítva. Szerintem nagyon ötletesen állították össze, nekem nagyon tetszett.
  Honlap: http://lxle.net
  Distrowatch: LXLE

  Peppermint OS

  Fejlesztésénél merítettek a Debian / Ubuntu / Lubuntu / Linux Mint rendszerekből.
Sok felhő-alapú programmal rendelkezik, tartalmazza a Google alkalmazásokat.
Koncepciójában engem emlékeztet minden idők egyik legszebb Linux rendszerére a gOS-re, amivel árultak is netbookokat, sajnos a fejlesztése megszakadt.
  Honlap: http://peppermintos.com
  Distrowatch: Peppermint OS

  Ubuntu (Lubuntu, Xubuntu)

  Az egyik legrégebbi és legkonzervatívabb Linux disztrón a Debian-on alapul, annak stabilitását egészítették ki egy barátságosabb felhasználói környezettel. Egyben az egyik legelterjedtebb Linux operációs rendszer. Legkisebb gépigénye a Lubuntu és a Xubuntu változatoknak van.
  Honlap: http://www.ubuntu.com / http://ubuntu.hu
  Distrowatch: Ubuntu

  A fenti disztrók közül mindegyik LXDE vagy Xfce kezelőfelülettel rendelkezik -vagy ha több felülettel rendelkeznek is, ezeket ajánlom. Ezek bármilyen disztróra telepíthetőek és ugyanúgy be is állíthatóak. Tehát a választás közülük csak annyiban áll, hogy melyik szimpatikus nekünk, mennyire akarunk foglalkozni a beállításokkal, melyik kialakítása testhezállóbb nekünk.

 
Asus Eee PC X101 netbookkal kapcsolatos Ubuntu fórum bejegyzés/ek:
  -Új Asus Eee Pc Linuxal PC X101 - http://ubuntu.hu/node/25955
  netbook | linux | meego | asus eee pc x101 | ubuntu | linux mint | lxde
 

2011.09.28 10:50:26

Szia. Van lehetőség arra, hogy az általad lementett eredeti mee go felkerüljön a netre vagy privátban megkaphassam?

 
 
2011.09.28 20:44:11

Lementettem ugyan, úgy, ahogy a rendszer ajánlotta, még sem lett telepíthető utána, direkt ki akartam próbálni, hogyan működik.
A hagyományos MeeGo-t le lehet tölteni a honlapjáról de ezt az Asus For MeeGo-t én is keresem

 
 
2011.10.20 21:05:46

Helyesbítenék az előző hozzászólásomban. Nem az a probléma, hogy a 2.01-től magyar, hanem az, hogy CSAK onnantól magyar és nekem az 1.01 van fent és nem tudom sehogyan sem frissíteni. Állítólag erre a megoldás az Asus For MeeGo!

 
 
2011.10.20 21:01:42

Helló! Vásároltam egy Asus x101 típusú okosságot, de az a probléma, hogy a Meego 2.01-tól magyar nyelvű. Próbálom telepíteni a hivatalos honlapjáról, de nem sikerül. Nekem is az Asus For MeeGo-ra lenne szükségem. Ha van valakinek valami használható infója azt megköszönném!

 
 
2012.03.04 21:42:00

XP drivereket honnan lehet szerezni? Nem találok googleban...

 
 
2012.03.05 06:30:26

Nyúzom az ASUS-t, hogy nyilatkozzanak driver ügyben de eddig még semmi érdemleges nem történt.
Ellenben a külhoni fórumokon nagyon dicsérik a Driver Pack Solution-t. Ez egy giga driver pack program megnézi, hogy mi kell és fel is telepíti.
Én nem próbáltam de a hivatalos oldalán a 11.8-as verziónál külön ki van emelve, hogy vannak benne driverek az x101-eshez.
http://drp.su/
http://drp.su/download.htm

 
 
2012.03.05 05:56:33

Meghülyült a fórom motor és nem kaptam értesítést a hozzászólásokról.
Nem tudom, hogy aktuálisak-e még.

Akinek nem sikerült a MeeGo telepítés: volt valami hibaüzenet vagy hol történt az elakadás?

Általában két hiba szokott történni. Nincs bootolhatóvá téve az usb, nincs -megfelelően- szerkesztve az x101-es boot beállítása.
Asus X101 - telepítés előtt: http://szemelyesintegracio.hu/blog/viewpost/377

Egyébként a MeeGo támogatása szép lassan le fog állni, egyre több probléma lesz vele, a fejlesztői új rendszert készítenek Tizen néven de még erősen béta állapotnál tartanak: https://www.tizen.org/

Amúgy egyik mobil operációs rendszer sem közelíti meg egy asztali képességeit, lehet, hogy ez majd a jövőben megváltozik de jelenleg erősen korlátozott a használhatóságuk. Ha már Linux rendszert használ valaki, érdemes felzúzni egy teljes értékűt belőle -lásd fenn.

 
 
2012.03.19 21:35:56

Szia!
Már régóta nézegetem ezt a típust (ASUS X101), de az oprendszertől tartok egy kicsit. Szeretnék kérni némi infot. Pl: van-e magyar rendszer, ha nincs azzá lehet-e tenni valami csoda folytán; filmek, zenék, képek ugyanúgy lejátszhatók mint Windowson?; lehet e jelszóval védeni; milyen kockázatai vannak az op cseréjének?
Előre is köszi a választ!

 
 
2012.03.20 06:09:13

Az X101-esen lévő oprendszer a MeeGo.
Ez leginkább egy mobil os-re hasonlít (minthogy annak is készült, rokona az Androidnak), nem a hagyományos asztali rendszer mintájára épül fel (asztal, tálca, ikonok, ablakkezelő), hanem teliberendszer (én így nevezem, ez azt jelenti, hogy egy ablakkezelőbe van integrálva minden). Hát erősen szokni kell és tudni kell róla, hogy ez nem egy teljes értékű operációs rendszer, az a tapasztalat, hogy a legtöbben lecserélik.
A helyzetet bonyolítja, hogy a MeeGo fejlesztése leállt. Az utódja a Tizen pedig még nincs kész.
Így az X101-est nem tudom jó szívvel ajánlani azoknak, akik nem akarják lecserélni a rendszert.

A vas legjobban a Linux-család különböző tagjait kezeli, nem a Windows rendszerkövetelményeire szabták.
Szerintem nézz meg egy Linux-magú rendszert és próbáld ki otthon live-üzemmódban (nem kell telepíteni, futtatható cd-ről, dvd-ről, usb-ről), hogy szimpatikus e neked. Bármelyik praktikusabb lesz mint a MeeGo.
Ugyanakkor a Linux-családnak kisebb a hardware, software, driver támogatottsága. Ezek közül az X101-esen csak a kisebb programarzenált lehet érzékelni -mivel amúgy linuxra optimalizálták. PC-n ez úgy jelenik meg, hogy egy adott funkcióra kevesebb a választék, az új programokat lassabban fordítják le a linux architektúrájára. Ez netbook-on kevésbé lesz zavaró, mivel eleve kevesebb és erőforrás kímélőbb programokat fogunk rajta futtatni, nem ezen fogunk videót renderelni. Ha valaki nem akar teljesen up-to-date lenni vagy nincs valami speciális munkája amihez egyféle alkalmazásra van szüksége akkor minden mást meg fog találni.
Minden linuxka magyarítható.
A programok alapműködése ugyanaz.
Mindent le lehet jelszavazni, lehet több felhasználó, és mindenre lehet csökkenteni a jogosultságokat.
Megkérdeztem az ASUS-t, hogy mennyiben befolyásolja a garit a rendszer cseréje, azt mondták, hogy ők a vasra vállalják a garanciát, nem érdekli őket mit futtat rajta a felhasználó.

Szóval próbálj ki egy rendszert, ugyanúgy kell mintha telepítene az ember. A rendszer betöltődik live-üzemmódban csak nem lépünk tovább a telepítésre, hanem ismerkedünk vele.
A legelterjedtebb Linux-magú rendszerek a Linux Mint és az Ubuntu én nagyjából ezeket is szoktam ajánlani.

A MobaLiveCD egy olyan alkalmazás, ami kifejezetten kezdőknek vagy lusta embereknek készült. Csak le kell tölteni a kipróbálandó linuxkát és betölteni a Mobával, nem is kell újra indítani a gépet, mivel a Moba szépen emulál mindent ami a rendszer futtatásához szükséges.
Futtasson Linuxot Windowson, telepítés nélkül: http://techline.hu/teszt/2008/10/1/20080930_linux_virtualis_gepben

 
 
Válasz erre a bejegyzésre
Felhasználónév:

E-mail:

  Írja be a bal oldalt látható szöveget: