Címlap Blog zoli Asus X101 - telepítés előtt

2011.09.04 16:02:21
zoli


  Ha kiválasztottuk, hogy melyik disztrót szeretnénk kipróbálni akkor nekiláthatunk a felkészülésnek.

  A régi rendszer lementése, letöltése

  Az új rendszert telepíthetjük az Asus For MeeGo-ra is, letörölve vele de mellé is, így két operációs rendszer lesz a gépünkön és induláskor dönthetjük el, hogy melyiket szeretnénk használni.
Bármelyiket is választjuk a régi rendszer telepítőjét gondosan őrizzük meg hátha még használni akarjuk. Az Asus For MeeGo-t első induláskor menthettük le usb-re (recovery) ha ezt elmulasztottuk akkor számolnunk kell vele, hogy ha letöröljük nem tudjuk visszatelepíteni ha meggondoljuk magunkat.
A hagyományos MeeGo letölthető az oldaláról különböző verziókban de az Asus változat nincsen közöttük.

  Ha már használtuk a gépet ne felejtsük el lementeni adatainkat sem.

  Letöltés

  A különféle disztrók könnyedén letölthetőek az oldalaikról, sok oldal támogatja (seedeli) a saját torrentjeit is.

  Pendrive indíthatóvá tétele

   A telepítő fájl .iso lemezképben van. Alapesetben ezt kéne kiírni cd/dvd-re de az X101-esnek nincs optikai meghajtója.
Így két lehetőségünk van.
Az első, hogy csatlakoztatunk hozzá egy usb-s optikai meghajtót. Ezt ma már kevesen választják mivel az optikai meghajtó teljesen kiváltható.
A másik, hogy pendrive segítségével telepítünk, ebben az esetben a lemezképet indíthatóvá kell tennünk.
   Ezt a UNetbootin nevű, multiplatformos programmal tudjuk megtenni, mely elérhető a Linux-család számára, Microsoft Windows-ra és Mac OS X-re is.
Letölthető a honlapjáról de elérhető a különféle disztrók tárolóiból is.
   Pofonegyszerűen működik. Két választásunk van. A distribution bejelöléssel kikereshetjük a listából, hogy melyik disztrót szeretnénk letöltetni vele és indíthatóvá tenni. A diskimage bejelölésével az a már egyszer általunk letöltött lemezképre mutathatunk, hogy azt tegye indíthatóvá. Itt olyan Linux disztró lemezképét is megadhatjuk ami nincs a listában, nekem még eddig mindennel megbirkózott. A telepítés gyorsan befejeződik. Innentől a pendrive telepítő használható. Most már csak a gépet kell rábeszélni, hogy pendrive-ról induljon.  Az Asus X101 BIOS beállításai

  Sokan félnek attól, hogy a BIOS-ban nyúlkáljanak, pedig csak annyi a trükkje, hogy amiről nem tudjuk, hogy micsoda ahhoz ne nyúljunk.

  A számítógép BIOS nélkül csak egy halom vas. Nem lehetne vele semmit sem kezdeni a telepítésről nem is beszélve, hiszen a gép nem tudja magától, hogy mit kell csinálnia. A BIOS közvetít a számítógép és a programok között, melyek közül a legfontosabb az operációs rendszer. A BIOS-ba a számítógép indulása után de még az operációs rendszer betöltése előtt lehet belépni. Itt vannak a gép legalapvetőbb beállításai, amiket néha módosítani kell.


  Az X101 alapból a merevlemezt tekinti boot forrásnak, gyorsított üzemmódban indítja róla az Asus For MeeGo-t. Ezeket a beállításokat kell módosítanunk.
  Csatlakoztassuk a kikapcsolt X101-eshez a pen drive-ot, majd kapcsoljuk be a gépet.
  Az X101-es indulásakor az Fn/F2 billentyűkombinációval lehet belépni a bios-ba.
  A függőleges menüsoron válasszuk a Boot menüpontot (nyil, enter).
Lépjünk be a Boot Device Priority-be (enter).
Lépjünk be a 1st Boot Device-ba (enter).
Válasszuk ki az USB-t amit nagy valószínűséggel így fog jelezni: Removable Dev. és hagyjuk jóvá (nyil, enter).
Majd lépjünk ki (ESC).
  Lépjünk be a Boot Settings Configuration-be (nyíl, enter).
Lépjünk be a Quiet Boot-ba (enter).
Válasszuk ki és hagyjuk jóvá a disabled opciót (nyíl, enter).
Majd lépjünk ki (Fn/F10).
Megjelenek egy párbeszéd panel, engedélyezzük a változásokat (Ok).
  Folytatódik a számítógép indulása.
Lépjünk be a boot menübe (ESC).
Majd válasszuk ki a pendrive-ot -Removable Dev. (nyíl, enter).
  Ezután elindul a telepítő.

  Gyakran ismétlődő hibák

  Hibás lemezkép

  Ha a telepítő nem működik megfelelően akkor felmerül a gyanú, hogy az .iso fájl letöltése közben hiba történt. Ezért célszerű ellenőrizni a lemezképet.
Nagy fájlok ellenőrzésére az MD5-ös számsort alkalmazzák. Ezt a fájl készítője generálja ki, mi pedig le tudjuk ellenőrizni. Ha csak egyetlen bit eltérés van az általunk letöltött fájlban a számsor nem fog megegyezni.
Az MD5-ös számsorra a fejlesztők felhívják a figyelmet a letöltő oldalon. (Mint itt a letöltések aljánál: MD5SUM értékek.)
  Sok különféle program tud MD5-öt ellenőrizni, én valahogy a fájlkezelőkben bízom:
GNOME Commander (Linux-család), Total Commander (Microsoft Windows).

  Hibás telepítő

  Egy adott disztribúciónak lehet hibás a telepítője. Ez a legtöbb esetben úgy jelentkezik, hogy elindul de telepítés közben összeomlik. Érdemes lehet megpróbálkozni egy régebbi verziószámmal. Sok disztrónak van időközi kiadása is, amit két kiadás között, bizonyos időközönként frissítenek. Ha minden kötél szakad akkor egy másik disztrót kell választani. Mivel a Linux-családban 3-400 operációs rendszer van, sok az egymáshoz nagyon hasonló rendszer, könnyen lehet helyettesíteni őket.

  Az .iso fájlokat legegyszerűbb valamilyen célprogrammal lehet indíthatóvá tenni. Ezek általában jól működnek de nem tévedhetetlenek. A UNetbootin is nagyon ritkán -főleg a ritkább disztróknál- de hibázik. Mivel itt két változó van, ki kell próbálni közülük egy másikat.

  BIOS beállítási hibák

  Az ember nem telepít minden nap, nem jegyzi meg a beállításokat. Én is sokszor elhittem, hogy megjegyeztem de nem jegyeztem meg. Ilyenkor felfáradok a saját honlapomra és követem a leírást. Akasztják a hóhért.
  Visszatérő elem, hogy a versenyzők csak az egyes lépéseket végzik el vagy nem mentik el a végén a változtatásokat.
  Ha nem kapcsoljuk ki a Quiet Boot-ot, akkor majd nem tudunk belépni a boot menübe, a meglévő operációs rendszer azonnal el fog indulni.

  Hibás bootolás

  Itt két külön bootolásról van szó vagy ha egymás után csináljuk akkor két külön fázisáról.
Az első eset az, amikor beállítjuk a BIOS-t, a másik amikor telepítéskor kiválasztjuk a forrást -pen drive. A BIOS-ba az Fn/F2 billentyűkombinációval lehet belépni, a telepítéskor a boot menübe pedig az ESC billentyűvel.
Az mindenkinek feltűnik ha nem lépett be a BIOS-ba amikor be akart lépni de a boot menü sokaknak elkerüli a figyelmét, így a gép egyszerűen csak elindul.
Amikor a BIOS-ban megadjuk a pen drive-ot elsődleges boot eszközként, akkor még nem fog az X101-es automatikusan erről indulni, még ki kell jelölni az indulás folytatásában vagy egy következőben a boot menünél is.

  Telepítés

  Telepítési segítséget mindig az adott rendszer honlapján, közösségi oldalain találhatunk.
Mivel az általam ajánlott összes disztró Ubuntu-ra épül, mindegyiknek ugyanolyan lesz a telepítője, annyi eltérés lehet csak, hogy melyik verziószámra épül. Így ha az egyik telepítésével megismerkedünk, a többivel is meg fogunk tudni birkózni.

(Utolsó módosítás: 2013. 01. 02.)  asus eee pc x101 | meego | linux | netbook
 

2011.09.06 13:28:57

Szia!
Szemezek egy ilyen masinával. És bár szinte kizárólag szövegszerkesztésre kellene - többnyire wifitől távol -, kíváncsi vagyok a többi lehetőségemre is.
A sebesség épp emiatt nem is annyira aggaszt. Nem úgy az akku üzemideje. Mik a tapasztalataid? Ebből a szempontból melyik OS lehet a legpraktikusabb számomra?
Mellesleg több tesztben olvastam a JoliOS-ről (volt Joli Cloud), ezzel vannak tapasztalataid?
(pl.: http://shorty1985.wordpress.com/2011/08/24/review-asus-eeepc-x101-meego/)
Köszi az írásokat, üdv!

 
 
2011.09.06 21:47:14

Az aksi 4 órát húzza, így ha valaki tovább szeretné használni, hurcolászni kell a töltőt és áramforrás közelében kell maradni.
Mindenképpen olyan disztrót ajánlanék rá, aminek a lehető legkisebb gépigénye. Itt az asztali környezetet kell figyelembe venni és a programokat. A legkisebb de már teljes értékű asztali környezet az LXDE, meg lehet ennél kisebben is oldani de az már nem asztali környezet lesz hanem csak ablakkezelő (pl. openbox). A programokkal is csínján kell bánni kimondottan a könnyű gtk-s programok között kell válogatni. Nekem fenn van a LibreOffice bonyolultabb munkálatokhoz de legtöbbször az AbiWord-öt használom.
Én a Linux Mint 11 LXDE mellett döntöttem, gépigénye gyakorlatilag nincs, egy teafőzőre is fel lehet telepíteni :-)
http://blog.linuxmint.com/?p=1802
A Joli nagyon szép os de inkább cloud szolgáltatásra optimalizálták. Jár hozzá tárhely és sok program felhőből fut, ami egy csak Wi-Fi-s készüléknél nem olyan jó. Sosem láttam részleteiben nem tudom mennyire kezelhető offline. A Peppermint-et már láttam azon sok felhő program fut és offline is működik, hasonlóan kis gépigénye van mint a Mint-nek :-) Rokon rendszerekről van szó.
Örülök ha tetszettek a blogbejegyzések!

 
 
2012.03.08 13:42:14

Szia megpróbáltam telepíteni a javaslatod alapján a MeeGo-t, de azt irja: Warning: Cannot find root file system!
Create symlink /dev/root and then exit this shell to continiue the boot sequence
Valami ötlet?
Köszi!

 
 
2012.03.09 07:10:05

Hello!
Ez a hibaüzenet akkor jelentkezik ha USB-ről telepítesz de nem az SSD meghajtó a cél, hanem maga az USB. Ezért reklamál a rendszer. Van egy pont ahol megválasztod a telepítés célját, ott az SSD meghajtót kell bejelölni. A jelzések nem mindig világosak, valószínűleg két opció lesz az USB és az SSD, most már tudod melyik nem működik, a következő körben válaszd a másikat.
Egyébként a MeeGo sosem forrta ki magát és a fejlesztését is leállították. Ha van még hozzá támogatás, hamarosan az is megszűnik. Az utódja a Tizen pedig még nincs kész. Az Android pc változata is béta állapotban van. Jelenleg egyik mobil rendszer sem túl bíztató. Ezért szeretem a hagyományos asztali linux rendszereket. Könnyebben telepíthetőek és használhatóak. Ráadásul az általam használt Linux Mint LXDE-nek még a gépigénye sem nagyon haladja meg a MeeGo-ét.

 
 
2012.12.29 08:05:49

Üdv. az előző tanácsod nem volt túl tiszta. A problémám ugyan az mint az előző kérdezőnek:
"Warning: Cannot find root file system!
Create symlink /dev/root and then exit this shell to continiue the boot sequence"
Nos azt értem hogy állítsam át hogy hova telepítsen, de hol?
A meegonak a telepítőjében 3 menüpont van és kalap.
- Boot meego
- Installation Only
- Boot from local Drive
ezen felül még van egy "TAB" lehetőségem ami kidob egy kurzort. Én win párti vagyok ezért nem nagyon vagyok jártas a terminálos bohóckodásban, ezért kérném tőled hogy fejtsd ki hogy hol is kellene ezt beállítani?

 
 
2012.12.29 09:23:09

Lehet, hogy rosszul értelmeztem a kérdést.

A telepítés menete zanzásítva a következő.
Kikapcsolt állapotban csatlakoztassuk a pendrive-ot, bootoláskor át kell állítani a BIOS-ban, hogy az X101-es bootoljon usb-ről. Majd amikor folytatódik a boot, ki kell választani az usb-t. Erről indul a telepítő.
Az telepítő első képernyőjén az Installation Only-t kell választani.
Ezután megjelenik egy rövid parancssor majd a MeeGo boot splash képernyője. Azután megjelenik a nyelvválasztó.
Ezután lehet kiválasztani, hogy mi legyen a célmeghajtó.
Ha itt véletlenül a telepítés forrása van megadva, akkor jelenik meg ez a hibaüzenet -vagy akkor biztosan.
Ezután elindul a particionálás és a fájlok felmásolása. Majd újraindul a rendszer.

Nálad mikor jelentkezik a hibaüzenet?

 
 
2013.01.01 13:45:16

Nálam a hibaüzenet a még a boot splash képernyő előtt.
lehetséges hogy jobb lenne ha először az 1.1-es verzióval próbálnám? ha tudsz emailben válaszolni azt megköszönném. Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

 
 
2012.04.12 21:13:52

Azzal kezdem, Mi TÖK HÜLYÉK VAGYUNK A SZÁMÍTÁSTECHNIKÁHOZ!!!!!
A hétvégén vettünk egy asus x101 ketyerét, viszont feltétlenül szükséges lenne hozzá a skype!!!
Valaki tudna ebben segíteni?
Előre is köszönöm!

 
 
2012.04.12 23:26:10

Nagyjából két lehetőség van.
Az egyik, hogy felraksz egy rendes asztali operációs rendszert, amin könnyedén lehet telepíteni programokat, mivel a MeeGo fejlesztése nagyjából leállt.
A másik, hogy hozzáadsz egy alternatív tárolót (innen, internetről lehet a legkönnyebben telepíteni). Ez nem olyan bonyolult, inkább kellemetlen.
Itt található a MeeGo közösségi tárolója, annak hozzáadásának és a program telepítés menete: http://wiki.meego.com/Community_Repo
http://wiki.meego.com/Community_Repo

Asus Eee PC X101 netbookkal kapcsolatos cikkek: http://szemelyesintegracio.hu/blog-tartalomjegyzek/371-asus-eee-pc-x101

 
 
2011.09.07 20:50:12

szia Zoli! nekem már van egy ilyen gépem, de képtelen vagyok belépni a bios-ba, pedig az általad leírtak szerint próbáltam többször is. a leírt billentyűkombinációval más jelenik meg...
üdv: márk

 
 
2011.09.08 09:42:14

Hotkey Fn/F2-ővel lehet belépni a BIOS-ba. Vannak durva kockák akik pontosan tudják mikor kell lenyomni, én azt szoktam, hogy bootoláskor (lenyomom az Fn billentyűt és közben) folyamatosan nyomogatom az F2-őt. Ezután bejön a BIOS felület.
Neked amúgy mi jött be?

 
 
2011.09.11 00:24:35

sokadikra sikerült, korábban csak egy ablak jelent meg MeeGo felirattal. már fel is raktam az ubuntut a gépre és nagyon jól működik.
köszönöm
mark

 
 
2011.10.25 18:34:19

Kérdésem,win7 kellene a x101re deh csak az,32xes elég rá?és hogy melyiket rakjam fel rá?melyik win7et home,stb..

 
 
2011.10.25 20:53:55

A Windows 7 Home gépigényének szűkösen ugyan de megfelelne, a gyenge pont a háttértár. A Win 7 hivatalos rendszerkövetelményében 16 GB szabad helyet írnak. Ez nem tudom mennyire szükséges, de az X101-es háttértára ennek ugye a fele. Ha van hozzá nagyobb háttértárad, érdemes megpróbálni. Mivel amúgy is szűkösen tesz eleget a rendszerkövetelményeknek a 64-bites verziót javasolnám. Sok sikert, írd meg mire jutottál.

 
 
2011.11.25 15:24:52

NNagyon szépen kösszönöm a leírást!

 
 
2011.11.25 20:06:56

Szivi :-)

 
 
2011.11.27 17:00:34

Hali!
Valahol olvastam, hogy az xp károsíthatja az ssd meghajtót, szerinted ez igaz, vagy csak mende-monda?

 
 
2011.11.28 12:18:00

Kimondottan olyat nem hallottam, hogy károsítaná, sok SSD meghajtónn fut XP, ha lett volna komoly probléma az együttműködésben már lincselés lenne.
Az viszont tény, hogy az SSD technológia újabb mint az XP. Kockázatot jelenthet az, hogy az SSD a sok írogatással elhasználódik és az XP-nek más fájlrendszere és adatkezelési protokollja van mint az utódainak, amik nyílván jobban együtt tudnak működni az új cuccokkal. Szóval kerülni kell minden olyan dolgot, ami a háttérben cseszegeti a meghajtót. Én egy ilyen dologról tudok: a lemeztöredezettség mentesítésről. Ez egyrészt felesleges, másrészt öregíti a meghajtót. De vannak akik nálam jobban nyomják, ők más kockázati tényezőket is felsorolnak amikből én nem sokat értek, mert akkor használtam utoljára Windows, amikor az XP még újnak számított :-)
Ez egy jó kis cikk: http://prohardver.hu/teszt/mindent_az_ssd-krol/bevezetes_ssd-alapok.html
Ez a része kimondottan a Win beállításokról szól: http://prohardver.hu/teszt/mindent_az_ssd-krol/windows_beallitasok.html
Sok sikert!

 
 
2011.11.28 16:57:54

Köszi a bőségesen kimerítő váalaszt. Valószínű hogy a windows mellett maradok,főként a megszokás , illetve a sima otthoni elhasználás miatt. Köszi mégegyszer.

 
 
2011.12.01 14:53:42

tudnátok nekem segiteni!!!! mivel nem volt magyar a meego-m az x101 blk007g re windows embadded thin-t tettünk rá.de nem fain mert a video és audio driver-et meg a web kamerán kivül semmit más drivert nem találunk hozzá. és sok progit be sem tud olvasni,valami hiányos.nos a meego-rol nem lett másolatom az angol miatt és letöröltük,nos már van rá magyarositás meego 1.2-ben és vissza szeretném rakni de az usb-re átalakitás nemmegy magas nekem,tudna valaki 1 kész usb telepitőt juttatni nekem ami a windows-omat le törölné.köszönöm.email,, Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

 
 
2011.12.02 08:43:13

A netbook-on lévő Asus For MeeGo-t nem tudtam jól lementeni és azóta sem tudom senkitől megszerezni.
A hagyományos MeeGo-t innen tudod letölteni: https://meego.com
Ezzel a programmal tudod rávarázsolni USB-re: http://unetbootin.sourceforge.net
A progi multiplatformos és egyszerű mint a fapapucs, csak rá kell mutatni vele a letöltött iso vagy img fájlra és bootolhatóvá teszi az USB-t.
Innentől a telepítés menete már a fentiek alapján történik.
Sok sikert!
ui.: Ha már úgy is zúzol lehet, hogy érdemes lenne kipróbálnod egy hagyományos linux disztrót, szerintem könnyebben kezelhetőek netbook-on. Én a Linux Mint-et használom és nagyon meg vagyok vele elégedve, posztoltam is róla: http://szemelyesintegracio.hu/blog-tartalomjegyzek/371-asus-eee-pc-x101

 
 
2011.12.14 00:46:50

sziasztok..hogyan tudom frissiteni 1.2 re HOGY MAGYAR LEGYEN az opercios rendszer? elöre is kösz a segitséget Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

 
 
2011.12.14 05:49:13

Elküldöm mail-ben de kiteszem hátha másnak is van hasonló problémája.

Az X101-esen lévő Asus For MeeGo a Meego 1.1-ből van kreálva, aminek még nem volt magyar nyelvű támogatottsága. Az Asus For MeeGo-ból nincs nagyobb verziószám, így az 1.2-eshez át kell váltani a hagyományos vonalra, tehát a már meglévő rendszeren belül nem lehet frissíteni. Lehet, hogy technikailag rá lehet frissíteni de összeakadhat egymással a két rendszer, tehát nem javaslom. Az 1.2 innen tölthető: https://meego.com
USB-re a posztban is említett Unetbootin nevű progival lehet tenni, innentől a telepítés a szokásos módon zajlik.
Sok sikert!

 
 
2011.12.24 20:53:22

szia!kaptam egy ilyen asus x101-st.próbáltam hozzá csatlakoztatni a vodafone mobil internet sticket, ami a házi gépemre(windows) automatikusan telepítődött, de erre a x101-re sehogy sem akar felkúszni.mi lehet ennek az oka?sajnos nem nagyon értek hozzá.nem megfelelőek a rendszerkövetelmények ,mert nem windows vagy mac?vagy én lennék ennyire béna?

 
 
2011.12.25 20:58:46

Feltehetően szükség lenne hozzá egy illesztő programra de mivel a Meego-nak nagyon kicsi a támogatottsága nem tudtam utánanézni, hogy mi lenne az.
Szerintem szükség lenne egy teljes értékű operációs rendszerre, egy rendes Linux disztribúcióra vagy egy Windowsra.
Bármelyik Ubuntu alapú Linux disztrót bátran merem javasolni, nekem egy Linux Mint zúz rajta és nagyon meg vagyok vele elégedve. A telepítés előkészítése fent található, maga a telepítés pedig egy további posztban. Bár a Voda csak Win-re és OS X-re támogatja a stick-jeit, azért lelkes Linux disztró felhasználók hegesztettek hozzá drivert a főbb disztrókhoz.
Az XP és a 7-es is működik rajta de a 7-es már feszegeti az erőforrás határait, ezért jobb az XP-nél maradni vagy RAM-ot bővíteni. A Win-t is fel lehet csűrni USB-re ezzel a programmal: http://wintoflash.com/home/en/ A Win telepítése a BIOS beállítása után a már megszokott módon folytatódik.

 
 
2011.12.28 14:02:33

Szia! Első nekifutásra -a megszokás miatt- egy XP prof SP3-at szeretnék feltenni az X101-re pendrive-ról. Azt olvastam valahol, hogy az XP alapból nem ismeri az SSD-t, ezért nem megy fel. Aztán valami ACHI átállítást is írtak a BIOS-ban, és akkor felmegy. Erről tudnál valami info-t adni? Köszi!

 
 
2011.12.28 21:11:06

Az XP régebb készült mint az SSD technológia így kétségtelenül nem a legjobb párosítás de fel lehet rá tenni, igaz hegeszteni kell. A részleteket pontosan nem ismerem mert nagyon régen nem használok Windowst de vannak a témában leírások és fórumok, amik naprakészebbek mint én.
A bizonyíték: http://www.youtube.com/watch?v=6xGVdAHLOps
A leírás: http://www.ocztechnologyforum.com/forum/showthread.php?43460

 
 
2011.12.29 10:50:07

Köszönöm szépen a válaszodat. Ha az XP valamiért mégsem jönne be, a másik elgondolás - az általad is ajánlottak szerint - valamelyik Linux verzió lenne. Ajánlottad a Linux Mint 11 LXDE -t, esetleg az Ubuntu legújabb verzióját is fontolgattam. Számomra a legfontosabb opciók: magyar nyelvű billentyűzet kiosztás, gyors böngésző, Skype video használattal. Ezek az opciók a Linux Mint 11 LXDE-ben, vagy valamelyik másik Linux disztroban benne vannak?

 
 
2011.12.29 19:30:18

Sok sikert az XP telepítéshez!
Ha nem válik be akkor próbálj ki egy linux disztrót.
Igazán bármelyik komolyabb nevű disztró tökéletes asztali használatra: Linux Mint, Ubuntu, Fedora, openSuse... Én csak azért használok Mintet mert adja az Ubuntu felszereltségét de fél éves csúszással készül ezért mindig marad idejük a rendszer csiszolására, így stabilabb mint a vele megegyező verziójú Ubi. Tény, hogy az Ubuntunak van a legnagyobb támogatottsága, közössége, legjobb fórumaik stb. A grafikus asztali környezetek közül a KDE nem igazán való netbook-ra mert zabálja az erőforrásokat. A legelterjedtebb, tehát a legjobban felszerelt a GNOME. A létező legkisebb de még teljes értékű pedig az LXDE, ezt használom én is.
Igazán a különféle disztrók csak az összeállításukban különböznek bármelyiket be lehet állítani bárhogy, megfelelő programok mindent lekezelnek de a legtöbben a te elvárásaid mind alapszolgáltatások. A Debian-Ubuntu alapú disztrókban mind van alapból magyar billentyűzet támogatás. Böngészőkből annyi van mint égen a csillag, kivéve az Internet Explorert, hogy csak a nagyobbakat említsem: Chrome, Chromium, Firefox, Flock, Opera (szerintem ez a leggyorsabb). A Skype ugyanazt tudja Linux disztrókon is, lehet vele használni a video szolgáltatásokat is.

 
 
2011.12.30 13:46:18

Köszönöm szépen, sokat segítettél!

 
 
2011.12.31 09:55:43

Szia! Sok próbálkozáson vagyok túl az x101-gyel. Részsikerek. Csak Linux-szal próbálkoztam. Eredmények:
Linux Mint 11 LXDE - Feltelepült szépen. Skype telepítésnél a jelző csík 16%-nál megáll, azután eltűnik és 0%-ot mutat. És nem történt semmi. Ugyanez volt az Operával is. Tehát nem tudok plusz programot rá telepíteni.
Ubuntu-11.10-desktop-i386: Szépen települt. Skype települt, tökéletesen működött. Chromium böngészőt is felraktam (itt Operát nem találtam). Egyszer csak mindkét böngésző (Mozzilla/Chrom) alatt miután karaktelbevitelt csináltam az egér lefagyott, kurzor nem mozdult. Csak a kikapcsoló gombbal tudtam kikapcsolni a gépet.
Ubuntu-10.04-netbook-i386: Gyorsan települt, böngészés is elég jó, bár a sebessége nem annyira. Itt sincs Opera, de ez már nem lényeges. Skype települt, csak éppen a mikrofon nem jó, kimenő hang nincs. Mindenfélét próbáltam állítani.
Az összesnél: amikor Mozzilla alatt Yotube videot akartam lejátszani, akkor minden esetben kiírta, hogy nem tudja lejátszani, frissítsem a Flash-t. A Flash oldalára lépve kijelöltem egyet a Linux verziókból. Le is töltöttem. De utána nem tudom, hogyan kell telepíteni az SSD-n lévő könyvtárból és hogy melyik állományt. A Linuxos fájlokról csak kevés ismeretem van, ez a Flash frissítés nem a gép baja, hanem az én tudásom hiányossága! :-)
Tudnál valami bíztatót mondani a fentiekkel kapcsolatban?
Ha addig nem olvasnád, akkor BUÉK!
üdv, köszi

 
 
2011.12.31 19:09:24

Plusz programok telepítése: nekem olyabá' tűnik mintha nem engedélyezted volna a plusz tárolókat ezért lehetett gond a telepítésnél. Ezt többek között a Synaptic telepítő programban tudod megtenni: settings / repositories / other software / bepipálás.
Böngészők fagyása: nem találkoztam még ezzel a problémával. Szeretnék valami okosat és bölcset mondani rá de csak annyit tudok, hogy: bakker.
Beépülő -flash- videók lejátszása: vigyázz, hogy ne legyen fenn több flash kodek pl. a gnash ne legyen fenn a flash-el együtt. Nekem a Linux Mint 11 LXDE tárolójában lévő adobe flash is és a mint-flashplugin is jól működik. Viszont volt egy érdekes problémám, nem ment minden flash videó, állítani kellett a flash opcióin:
„Nyisd meg pl. ezt az oldalt: http://gatchel.com/kitten/index.htm –> jobb klikk a videóra –> Settings –> vedd ki a pipát az Enable hardware acceleration mellől.”
Offline program telepítése: ha letöltesz bármilyen .deb kiterjesztésű programot azt tudod telepíteni hasonlóképpen mint Win alatt. Ideális esetben a letöltés mappádba kerül, ott egyszerűen rá kell kattintanod duplán, utána beindul egy telepítő, ami az Ubuntu és származékai esetében a GDebi.
Linuxban gazdag boldog új évet neked!

 
 
2012.01.01 02:17:15

Köszi! Miden ok, sikerült a Mint-et beálltani, és megy minden! Már csak az lenne a hab a tortán, ha az Op. rendszer induláskor a már egyszer felismertetett hálózatra automatikusan ráállna, ugyanez vonatkozik a Skypera, pedig ott be van kattintva a beállításainál az indulás. Most mindkettőt kézzel kell indítani. Nem gond, de az Ubuntunál működött. Itt nem lehet valahogy ezeket beállítani? Köszi üdv 2012-ben!

 
 
2012.01.01 08:52:17

Az LXDE-ben lévő network manager-ben van két opció, amit célszerű bepipálni:
-avalable to all users (mivel rendszergazdaként állítjuk be a netet, a beállítások csak a rendszergazdára érvényesek).
-connect automatically.
Ha igazán durva akarsz lenni, akkor be lehet állítani parancssorban is, a parancssori beállítások mindennel kompatibilisak és mindent felülírnak. Akkor is fog csatlakozni ha nincs net :-) A terminálból lehet elindítani a programot sudo pppoeconf paranccsal.
A Skype-nál azt hiszem csak olyan beállítás van, hogy ha elindítod a programot, akkor automatikusan bejelentkezik. Programok automatikus indítását GNOME alatt a bejelentkezési képernyő nevű programban lehet szerkeszteni, LXDE alatt nem találtam hozzá grafikus programot (illetve van csak nem jelenik meg benne) vagy config fájlt kell túrni hozzá vagy trükközni kell. A config fájl itt található: /etc/xdg/lxsession/Mint-LXDE ide be kell szúrni egy @skype sort.
A trükkös megoldás az, hogy van egy rejtett fájl a /home/felhasználó könyvtárban, ami a ctrl+h-val válik láthatóvá és .config névre hallgat. Itt van egy autostart mappa ide kell bemásolni a Skype indítóikonját innen: /usr/share/applications Ez után automatikusan megjelenik az asztali folyamat beállításai programban bepipálva.

 
 
2012.01.02 18:36:13

Szia! Köszi a segítséget, hgyakorlatilag minden OK, egy dolgot kivéve: a mikrofon elég gyatrául szól, vagyis ha valakivel Skype-on beszélek, akkor az ellenfél elég torzan hallja a hangomat. Az említett, kipróbált Ubuntu 11.10-nél jó volt a mikrofon hangja - de ott ugye fagyott az egér - az Ubuntu 10.04 netbook alatt meg abszolút nem működött a mikrofon, nem volt kimenő hang. Van esetleg tipped, hogyan lehetne egy másik, a mikrofonhoz (is) való drivert a Mint-be applikálni?

 
 
2012.01.02 20:02:46

Örülök, hogy minden sikerült!
Az LXDE-s Mint-ben azt hiszem alapból nincs hangkeverő, fel kéne telepíteni egyet és felhúzni rajta a mikrofon hangerejét. Arra nagyon kicsi esélyt látok, hogy ez driver hiba legyen.
A hangkeverők mind csak grafikus előlapok a hangkezelő programokhoz, amiből nagyjából kettő van a pulse és az alsa, ha jól emlékszem a Mint alapból a pulse-t használja. Ezt jó lenne megnézni a Synapticban, hogy melyik van feltelepítve.
Az alsa grafikus előlap programjai pl: alsamixergui, asoundconf-gtk.
A pulse grafikus előlap programjai pl: earcandy.
De a Synapticban van még egy csomó és az Ubuntu fórumában is rengeteg bejegyzés van róla, hogy melyik a jobb. Én alsa párti vagyok.

 
 
2012.01.05 13:38:50

Szia! Alsa mixert felraktam, huzogattam a mikrofon potméterét. Valamivel tisztább lett a hang, de még mindig nem az igazi. Hallottam, valaki x101-re egy x86 Androidot tett fel. Annál is gondok vannak a mikrofon hangjával, ezek alapján úgy tűnik, hogy nem driver probléma lehet. Viszont amikor korábban egy Ubuntu-t tettem fel (amelyik alatt az egér mindig lefagyott, azt hiszem 11.10-es desktop), akkor ott a Skype kimenő hangja elég jónak tűnt...

 
 
2012.01.05 20:29:31

Az x86-os Android nagyon vicces számítógépen.
Fel kell oldani a képernyőzárat amit egérrel kell elhúzni a képernyőn, Alapból nincs ablaklista váltó, amire persze vannak kiegészítő programok de hasonlóan idegesítő mint MeeGo alatt.
Benne maradt még a telefonfunkció is, teljesen egy okostelefon felület jelenik meg :-) Ha sikerül majd teljesen számítógépre szabni egy nagyon jó rendszer lehet belőle.

 
 
2012.03.17 22:33:15

Szia!
Ha az első induláskor nem tettem meg, akkor később már nem tudom lementeni a Meego-t? Ha mégis, akkor hogyan tegyem, mert a neten még angolul sem találtam meg a leírást, iso fájl nincs a gépen, sajnos ez nekem magas, és muszáj linuxot feltennem a mobilnet miatt.
Köszi előre is!

 
 
2012.03.18 06:43:16

H!
Igen erre csak az első indulásnál van lehetőség.
Ugyanakkor én lementettem még sem sikerült
De a MeeGo nem is ideális rendszer mivel erősen korlátozott lehetőségekkel bír egy asztali változathoz képest. Ezért jobbak a hagyományos asztali linuxkák, én Mint-et használok:
http://szemelyesintegracio.hu/blog-tartalomjegyzek/371-asus-eee-pc-x101

 
 
2012.03.18 16:31:05

Ok, köszönöm, akkor ezek szerint nem tudok mit tenni, ha letörlöm, de nem is baj.

 
 
2012.04.08 20:51:54

szia!

 
 
2012.04.08 20:56:45

Szia!
Szeretném megkérdezni hogy van egy asus x101-brn025g netbook-om és szeretném lefrissíteni rajta a adobe flash playert 11-es verziora , mert van rajta de valami régebbi verzio.Még a gyári meego van rajta.
Köszi Richie

 
 
2012.04.08 23:16:35

A MeeGo fejlesztése már leállt az utódja a Tizen pedig még nem fejeződött be. Elképzelhető, hogy van valami közösségi tároló, amit még fejlesztenek, de ennek sosem néztem utána. Én egy hétig nézegettem a MeeGo-t és utána lezúztam egy rendes asztali linux rendszerrel. Igazán a MeeGo-t sosem sikerült rendesen gatyába rázni, látszott rajta, hogy eredetileg mobilra tervezték. Ha már linux-magú rendszer fut egy gépen akkor már érdemes egy teljes értékű asztali rendszert feltenni.

 
 
2012.04.09 12:05:22

Szia! Köszönöm válaszod! És melyik ( Linux )operációs rendszert ajánlod egy ilyen paraméterű netbook-ra? Az felismeri az összes drivert?
Köszi Richie

 
 
2012.04.09 20:11:53

Nekem nagyon szimpatikus az Ubuntu és a főbb derivátumai.
(Ubuntu: Bodhi, Linux Mint, Lubuntu, Peppermint)
Én magam Linux Mint LXDE-t használok. A gépigénye röhejes, egy kávéfőzőre is fel lehet telepíteni. Írtam is róla pár cikket: http://szemelyesintegracio.hu/blog-tartalomjegyzek/371-asus-eee-pc-x101 Nagyon meg vagyok vele elégedve.

 
 
2012.05.01 17:08:52

Szia!
Honnan tudok Linux mint-et letölteni a pendrivéről boot-ol.Úgy is lehet hogy ne telepítsem fel a gépre csak pendrivéről fusson a linux?

Köszi előre is a választ.

Richie

 
 
2012.05.01 17:15:32

Szia!

Azt még elfelejtettem hogy magyar nyelvűt szeretnék! asus x101-brn025g netbook.

 
 
2012.05.01 21:21:22

Linux Mint lemezképek sok helyen fent vannak én archaikusan az eredeti oldaláról szoktam húzni: http://www.linuxmint.com
A legújabb a 12-es kiadás: http://www.linuxmint.com/release.php?id=17
Az alapkiadás mindig Gnome grafikus felülettel jön ki.
Ha nem tudsz választani itt írok a grafikus rendszerekről: http://szemelyesintegracio.hu/blog/viewpost/430
Én LXDE-t használok mivel az a legkisebb gépigényű környezet, ideális netbook-ra.
A fenti UNetbootin nevű programmal rá tudod zúzni egy usb-re és be tudsz róla bootol-ni. A linux család legtöbb tagja, így a Mint is telepítés előtt kipróbálható mert live üzemmódban indul el. Feláll a teljes operációs rendszer telepítés nélkül és lehet vele ismerkedni. Szinte minden linux disztro tud magyarul, a telepítésnél be lehet állítani. Ettől nagyjából magyar lesz az egész de mivel nincs mindenre fordítás nem lesz tökéletes bár ez a használatában nem nagyon jelent akadályt.
A magyar közösség a Gnome kiadásból szokott készíteni lokalizált telepítőt ez tökéletesen magyar: http://linuxmint.hu/letoltesek

 
 
2012.05.05 16:25:43

Szia!
Letöltöttem a 64bites lxde linux progit.Az iso file volt kiirtam dvd-re,majd felmásoltam pendrive-ra de nem boot-ol be róla.Milyen formátumban kell lenni-e hogy boot-olni tudjon?

Üdv:Richie

 
 
2012.05.05 23:30:10

Önmagában sem a lemezkép sem az usb nem képes a bootolásra.
Bootolhatóvá kell tenni őket.
A fenti cikkben írok egy UNetbootin nevű programról, két kattintással fel lehet tenni a lemezképet usbre úgy, hogy mindkettő bootképes lesz.

 
 
2012.10.06 11:17:09

Szia!

Linux Mint 13-al van tapasztalatod?
Win 7 behal, kevés neki a gép.
Ubuntubol melyiket ajánlod?
üdv

 
 
2012.10.07 14:14:32

A Linux Mint 13 már nem támogatja az LXDE felületet ami a legkisebb erőforrás igényű de már értékelhető grafikus felület. Jelenleg a Cinnamon, a MATE, a KDE, és az XFCE van támogatva. A KDE kivételével mindegyik jó lehet.
Én a Cinnamont még nagyon kiforratlannak látom, kevés a beállítási lehetőség de ez ízlés dolga. A MATE és az XFCE kisebb erőforrás igénnyel rendelkeznek -ebben a sorrendben- és jól össze is vannak rakva.

Az Ubuntuból megint bármelyik jó lehet a Kubuntun kívül. Én az alap kiadás Unity felületéért nem lelkesedem. Itt a Xubuntu a legkisebb erőforrás igényű. Ugyanakkor itt van LXDE kiadás a Lubuntu ami szerintem netbookra a legjobb. Most jobb híján én is ezt használom.
Átszabtam Linux Mint kinézetre.
Asus X101 - lubuntu linux mint kinézettel:
http://szemelyesintegracio.hu/blog/viewpost/467

 
 
2012.12.07 14:45:34

Hello!
Ugyan én már a telepítésen túl vagyok, és windows7 is fut már gépemen, valamiért az FN billentyűs cuccok nem működnek a windows alatt. A meego alatt még ment, miután felraktam a windows 7-et ez vhogy már nem akar működni. Esetleg tudnál nekem segíteni hol és mit kéne beállítani hogy tudjam használni az FN billenytűt illetve a kombinációit? Előre s köszönöm válaszod!

 
 
2012.12.07 20:47:53

Gondolom ez valami driver probléma lesz de egyrészt nem hallottam még ilyenről, másrészt én sem találkoztam ezzel a problémával, mivel nem Win-t használok.
Annyit sikerült kiderítenem, hogy a Driver Pack Solution (DRP) tartalmazza az X101-eshez a Win drivereket: http://drp.su

 
 
2012.12.08 16:50:22

Nos igazad volt ez tartalmata ezeket. Ki is írta nekem sorjba, hogy chipset, asus hotkey, realtek audio, stbstb... Teljesen boldog voltam végre működni fog az FN funkció. De aztán hasra kellett esnem mert vmiért még mindig nem akar menni. Már megpróbáltam frissíteni a drivert mondom hátha ezzel van baj, de azt írja a DRP hogy mindegyik driver megfelelően van telepítve. Ám ahogy már említettem mégsem működnek a dolgok. Ötlet?

 
 
2012.12.09 05:44:48

Utána kérdeztem a Win-es ismerősök között de ők sem tudtak kiizzadni magukból semmi értelmeset. Ránéztem fórumokra úgy tűnik, hogy ez egy általános probléma, nem csak az X101-el fordul elő.
Azon akadt meg a szemem, hogy állítólag az ACPI drivernek is fenn kell lennie a hotkey driver működéséhez.

 
 
2012.12.16 11:15:46

Nos én esküszöm halálra googliztam magam, rákerestem erre az ACPI driverre, melynek köszönhetően millió meg egy program- és driverfrissitő programot letöltöttem de még mindig fenn áll a hiba. Vagy én csinálok valamit nagyon rosszul, vagy a gépem menthetetlen e téren... Viszont utána olvastam kicsit én s a dolgoknak, úgy tűnik gy utility leszedésével talán működhet. De azt se tudom hol kezdjek ehhez hozzá. Tudnál nekem ebben segíteni?
Eddigi minden segítségedet köszönöm, sokat segített!

 
 
Válasz erre a bejegyzésre
Felhasználónév:

E-mail:

  Írja be a bal oldalt látható szöveget: