Címlap Blog zoli Asus X101 - linux mint 11 lxde - asztal

2011.09.11 14:41:13
zoli


  A Linux Mint 11 LXDE telepítése és első indulása után az asztallal találkozunk először, ami eltérhet az általunk megszokott környezettől. Technikailag itt is megvannak az asztal-ikonok-tálca összetevők csak egy kicsit rugalmasabban. Ez nem csak Windows, hanem Linux disztrók felhasználóinak is újdonság lehet, mivel az LXDE nem a legelterjedtebb asztali környezet.

  Üdvözlőképernyő

  Bejelentkezéskor megjelenik egy üdvözlőképernyő (Welcome Screen).
Itt minden téma a Linux Mint hivatalos oldalának valamilyen részére irányít minket.
A csevegőszoba az XChat programot aktiválja, ami egy IRC kliens. 
Ha kivesszük az x-et a Megjelenítés indításkor opció elöl akkor az üdvözlőképernyő nem fog megjelenni többet.
 


  Az internetkapcsolat beállítása

  Mivel internetkapcsolat nélkül a fű se nő, célszerű beállítani.
Ikonja alul a panelen (tálcán) található, a jobb oldali ikonsorban, balról a második.
Ha rányomunk megjelennek az elérhető Wi-Fi kapcsolatok. Válasszuk ki a megfelelő kapcsolatot és adjuk meg jelszavunkat. A program kis "kőrözés" animáció keretében csatlakozik.  Az első frissítés

  Ezután a mellette lévő pajzs ikon, a Frissítéskezelő automatikusan lekér egy indexet az elérhető frissítésekről. Javasolt ezeket telepíteni.  Programok telepítése, szoftverforrások

  Programokat a Synaptic csomagkezelővel és a Szoftverkezelővel telepíthetünk.
Mindkettő a Mint Menü (Start menü), Rendszer-eszközök kategóriából érhető el.
  A Synaptic a régebbi csomagkezelő a Szoftverkezelő az újabb, ráadásul Linux Mint fejlesztés. Mindkettő voltaképpen egy grafikus előlap, ugyanazt csinálják csak máshogy néznek ki. Bármelyiket szeressük is el kell végeznünk néhány beállítást a Szoftverforrásokban.
Ez egy harmadik program, amit el lehet indítani önállóan vagy bármelyik telepítőből.
A legfontosabb beállítás a legjobb sebességű szerver kiválasztása, amin keresztül a telepíteni kívánt programot letölthetjük, és az alapból nem engedélyezett tárolók bejelölése.

  A Linux-magú operációs rendszereken a csomagkezelő segítségével telepíthetünk programokat, ami némileg eltér a Windows-on megszokottól. A Windows-ra lefordított programokat egy olyan csomaggá generálják amiben minden összetevő megvan, így válik lehetővé a next-yes-finish típusú telepítés.
A Linux-családban az a telepítési módszer terjedt el, hogy a csomagkezelő, felhőkben (cloud) található un. tárolókból (repository, repo) letölti az ott található programok listáját. Telepítéskor megnézi, hogy az általunk kiválasztott programhoz milyen egyéb összetevőkre van szüksége és az egészet együtt letölti majd feltelepíti.


  Így tudjuk kiválasztani, hogy melyik a leggyorsabb szerver: 
Szoftverforrások / LinuxMInt Software / Letöltés innen / Other / Select Best Server / Choose Server
Ez a telepítendő programok letöltését tudja meggyorsítani.
  És itt tudjuk hozzáadni a többi tárolót, ami alapból nincs engedélyezve:
Szoftverforrások / Other Software / én mindent be szoktam ikszelni. Lehet hozzáadni külső forrásokat is de nekem -és a legtöbb felhasználónak- ennyi is elég szokott lenni.  Asztal

  Az asztal felbontása 1024x600, ez a tipikus netbook felbontás: 800x480, 1024x600, 1280x800, 1366x768... stb. Ilyen felbontású képernyőképeket most már bármelyik komolyabb háttérkép oldalon találhatunk. Egyik kedvencem: http://interfacelift.com
  Háttérképet cserélhetünk az asztalról és képnézegetőből is.
  Asztalról: jobb katt / Asztal beállításai / tapéta
Innen el tudunk navigálni bárhová a fájlkezelőben. A Linux Mint gyári hátterei a következő útvonalon érhetőek el: /usr/share/backgrounds  Ikonok
 
  Az ikonok egyszerűen letörölhetőek ha nincs rájuk szükség, még a rendszerikonok is.
Amúgy rakhatunk ikonokat az asztalra: Mint Menü (Start menü) / alkalmazás / jobb katt / Asztal hozzáadása

  Panel

  A panel (tálca) a végletekig testre szabható, nem annyira mint a KDE-ben vagy a GNOME-ban de így is jobban mint a Xfce-ben vagy akár a Windowsban.
  Ha a panelre nyomunk egy jobb egeret akkor láthatóvá válik a panel menü: Ablaklista beállításai, Panel-elemek hozzáadása/eltávolítása, "Ablaklista" eltávolítása a panelról, Panelbeállítások, Új panel létrehozása, (Panel törlése).

  Ablaklista

  Itt állíthatjuk be, hogy a megnyitott alkalmazások hogyan látszódjanak a panelen.
Én szeretem ha csak ikonokként vannak jelen a már futó alkalmazások, lapos (átlátszó) gombonként.

  Panel-elemek hozzáadása/eltávolítása

  Erre a Panelbeállítások, Panel kisalkalmazások fül jön fel (lásd lent).

  "Ablaklista" eltávolítása a panelról

  Ez eltávolítja az Ablaklistát, ha visszarakjuk akkor az alapbeállítások lépnek érvénybe.

  Panelbeállítások

  Itt be tudjuk állítani a Méret fülön, hogy hová szeretnék a panelt, milyen széles és magas legyen, mekkorák legyenek rajta az ikonok, valamint be tudjuk húzni a képernyő széléről.
Én lent szeretem tartani, középre állítva, margó nélkül, 75% szélességen, az alap magassággal és ikon mérettel.
  A Megjelenés fülön tudjuk állítani azt, hogy a panel a rendszertémához igazodjon, átlátszó legyen, vagy kép legyen a háttérben. Valamint be lehet állítani a betűkészlet színét.
Én átlátszóra szoktam állítani, a színét feketére, az átlátszóság mértéke pedig 30%. Így átlátszó lesz de a transzparens ikonok is láthatóak lesznek rajta. Ha világos a hátterem és nem szoktam látni a betűket, akkor a betűkészletet fehérre szoktam állítani.
  A panel kisalkalmazások fülön láthatjuk azt, hogy jelenleg milyen alkalmazások vannak a panelen, milyen sorrendben és szünetekkel (távtartó). Tudunk hozzáadni, eltávolítani, szerkeszteni és sorrendet változtatni.
Ha alkalmazást szeretnénk hozzáadni, akkor nyomjunk az Add gombra.
A lista vége felé látható egy bővítmény, ami az alkalmazás-indító névre hallgat. Ez egy kétpaneles alkalmazás rendező, a Mint Menü (Start menü) alkalmazásait pakolhatjuk vele a panelra.
Ez utána meg fog jelenni a Panel kisalkalmazások fülön, ahol tudjuk változtatni a sorrendjét.
Nekem jobb oldalon a Mint Menü (Start Menü), Ablakok minimalizálása, Könyvtár menü és az Ablaklista található.
Bal oldalon az Értesítési terület, Hangerőszabályzó és a Digitális óra található -a dátummal.

  Az értesítési területen látható egy program aminek villám a jele.
Ez a Jupiter. Ez egy teljesítmény beállító alkalmazás.
A MeeGo-ban alapból fennt volt, sőt hardweres gomb is van hozzá az Fn/Space.
Több beállítási lehetősége mellett lehet állítani azt, hogy milyen teljesítményen menjen a netbook: alacsony, közepes, magas.  Új panel létrehozása, (Panel törlése)  

  Lehet több panelt is létrehozni, valamint vannak más panelek, bárok, alkalmazásdokkolók is amiket lehet telepíteni.

  Docky

  Én telepítettem egy dokkolót, mivel netbook-on nagyon nehéz a tapipaddal navigálni a menüben, az asztali ikonokat pedig nem szeretem. 

  Telepítés után a Docky a Mint Menü (Start menü) / Kellékek kategóriából indítható.
Ha rákattintunk a Docky vasmacskájára, áthelyezhetjük bárhová. Nekem a bal oldal tűnt logikusnak, nem veszi le a képernyő magasságát. Ilyenkor megnyílik A Docky beállításai.
Ez vasmacska / jobb kattal is elérhető csak ilyenkor van egy menünk is: Beállítások, Névjegy, Súgó, Kilépés a Docky-ból.  Dokkok

  Én 3D grafikus gyorsítás nélkül használom, így néhány beállítás nem elérhető.
Itt találhatjuk az automatikus indulás beállítását, megválaszthatjuk a témát, elvégezhetünk néhány beállítást, többek között az ikonméretet is megválaszthatjuk és nagyíthatjuk is. Panel móddal teljesen kitölti a képernyőt a széléig.

  Dockletek

  Itt adhatunk különböző alkalmazásokat a dokkhoz. Én csak a Kukát adtam hozzá.

  Segédek

  Különböző alkalmazások vezérlőit is megjeleníthetjük a dokkon.

  Alkalmazásokat, mint ikonokat adhatunk hozzá a Docky-hoz.
A Mint Menü-ből nem lehet ikonokat áthúzni, az asztalról lehet de ha letöröljük őket nem fognak működni, így az egyedüli általam ismert megoldás egy kicsit vad így 2011-ben. A Mint-ben az alkalmazások indító ikonja a /usr/share/applications könyvtárban találhatóak. Innen tudjuk az ikonokat ráhúzni a dokkra, húzd-és-ejtsd módszerrel. Utánna az egérrel tudjuk rendezgetni a sorrendet és a felesleges alkalmazásokat le is tudjuk húzni a dokkról, amik így eltűnnek mind a köd.

  Telepített programok

-Docky (Synaptic vagy Szoftverkezelő)
-Jupiter (Terminal)

  A telepítés egyszerű, én a Synaptic csomagkezelőt szeretem jobban. Induláskor jelszót kér.
Vagy a bal oldali kategóriákból tudunk válogatni vagy a karesőből ha tudjuk a telepíteni kívánt program nevét. Ha megvan a telepítendő program neve akkor jobb kattra jön elő a telepítő menü, ahol a Mark for Installation opcióval lehet kijelölni, majd az Apply gomb után feljön egy párbeszédpanel, ami jelzi, hogy mi is fog történni: mit telepítünk fel, mik a függőségei, kell-e valamit ezért eltávolítani, hány csomagot kell letölteni, telepíteni... Egy újabb Apply után indul el a telepítés. A csomagok először letöltődnek majd a program elvégi a telepítést és a beállításokat, majd jelzi, hogy kész a telepítéssel.  Nem minden alkalmazást érünk el csomagkezelőből sokszor le lehet tölteni magát az alkalmazást és egyszerűen feltelepíteni.
Ilyenkor a GDebi Package Installer indul el. Leellenőrzi, hogy megvannak-e a függőségek majd lehet telepíteni, előtte jelszót kér.

  Vannak komplikáltabb alkalmazások is, ezeknél külső tárolót kell felvenni. Ezt megtehetjük különféle grafikus programok segítségével de Terminal segítségével, parancssorból is.
Grafikus programok közül az Ailurus tud felvenni tárolókat.
De a Terminálos megoldás is hihetetlenül egyszerű.
A Terminált a Mint Menü (Start Menü), Kellékek kategóriájában érjük el LXTerminál néven.
A Linux Mint Termináljának az a különlegessége, hogy mindig egy idézettel nyit.
Minden külső tárolós alkalmazásnak van adatlapja a launchpad oldalon.
Ott meg vannak adva a konkrét parancsok, ami általában három sor:

sudo add-apt-repository ppa:itt jön a tároló neve
sudo apt-get update
sudo apt-get itt jön a program neve

  Az első sor adja hozzá a tárolót, a második sor frissíti az adatbázist, a harmadik pedig feltelepíti a programot. A sudo kifejezés a rendszergazdai jogosultságot jelzi. Mindhárom sort az Enter billentyűvel visszük be, a Terminálon ezután különféle folyamatokat láthatunk futni, ezek akkor vannak kész, amikor megjelenik egy sor a gépnevünkkel, a fehér kurzorral és nem történik semmi.

  Soha ne írjunk semmit a Terminal-ba ha nem tudjuk, hogy mi az vagy nem ellenőrzött, közösségi oldalról származik.
A UNIX/BSD- és a Linux-család nagyon jól ellenáll a vírusoknak és az agresszív programoknak, a legnagyobb veszélyt a felhasználó jelenti.
Ha valami veszélyes parancs kerül futtatásra, akkor azt többnyire a felhasználó maga adja ki.
Pingvinsimogató: 7 Unix parancs, amit soha ne adj ki!  Nézzük a Jupiter konkrét esetét.
Nyissuk meg az LXTerminált, másoljuk be az első sort:

sudo add-apt-repository ppa:webupd8team/jupiter

  Csapjunk az Enter billentyűre, a Terminal elkéri a jelszavunkat, adjuk meg majd Enter.

sudo apt-get update

  Csapjunk az Enterre és várjuk meg míg befejeződik a frissítés.

sudo apt-get install jupiter

  Telepítéskor a Terminal kiszámolja mennyi helyet foglal az új program és rákérdez, hogy szeretnénk-e telepíteni: Folytatni akarod [Y/n]? Csapjunk az y billentyűre majd az Enterre a folytatásért.
  Itt van még egy extra sor, ami az Asus Eee PC támogatása.

sudo apt-get install jupiter-support-eee

  Ugyanaz fog történni mint az előző sornál.
  A program telepítés után elérhető a Mint Menü (Start Menü), Rendszer-eszközök kategóriából, indulás után a panelre tölti magát.


  Természetesen több alkalmazásra lesz szükség egy jól működő operációs rendszerhez mint ez a kettő. A továbbiakban a legszükségesebb és legkisebb erőforrású alkalmazások irányába megyek tovább.  lxde | linux mint | ubuntu | asus eee pc x101 | meego | linux | netbook
 

2011.09.25 18:52:35

Szervusz!

Meg szeretném kérdezni, hogy a harmadik képedtől kezdve mutatott linux mint dizájnt hogyan állítottad be?
(Nekem is x101-esem van, csak fehér és érdekelne, hogy hogyan lett átlátszó a tálcád... ha meg tudnád adni a "hogyant" azt nagyon megköszönném. Mert az látszik, hogy Te is a klasszikus mint dizájnnal kezdted a telepítést aztán - nem írtad le hogy hogyan - de ilyen szép lett a dizájnod )

Köszönöm előre is a segítségedet.

Üdv.: Egy kezdő linux mintes

 
 
2011.09.25 22:34:56

Üdv!

Istenhozottaklubban!

Egy kicsit sok infót ömlesztettem bele a posztba és így néhány fontos részlet elkallódott.
A klasszikus Mint megjelenésen nem sokat változtattam:
-letöröltem az asztali ikonokat
-lecseréltem a hátteret.
-telepítettem a Docky alkalmazásdokkolót.
-testre szabtam az LXDE panelt. Ez utóbbi leírása a "Panel" résznél van.
Röviden, összefoglalva:
Ha nyomsz egy jobb kattot a panelre feljön a menü.
Az Ablaklistánál beikszeltem a "csak ikonok" és "lapos gombok" opciókat. Ettől az ablaklistában a megnyitott alkalmazások ikonokként jelennek meg és átlátszóak lesznek.
A Panelbeállítások-nál módosítottam a legtöbbet. Az én beállításaim (panel/jobb katt/panelbeállítások):
-elhelyezkedés/lent
-igazítás/középre
-méret/75%
-megjelenés/szín (átlátszósággal)/opacity 30%
-megjelenés/szín (átlátszósággal)/color/beállítom feketére
Nagyjából ennyi. Próbálgasd a beállításokat, hogy neked melyik jön be leginkább. Sok sikert!

 
 
2011.10.18 22:02:05

Szia! És azt hogy csináltad, hogy olyan lett az oldalsáv vagy mi bal oldalt, mint a unity-ben?

 
 
2011.10.19 06:43:41

Ez egy Docky nevű GNOME-os program, megtalálható a hivatalos repokban.
Szerintem ez az egyik legjobb dokkoló, normálisan együttműködik a rendszerrel nem kell vele szöszölni. Én egyszerűen bal oldalra tettem mert így jobb a képernyő kihasználtsága.

 
 
2011.09.25 23:24:48

Szervusz!

köszönöm a segítséget.

Részben olyan lett mint a tiéd :-)

Viszont nálam nem lehet középre rendezni,és áttlátszóvá tenni

talán az a baj,hogy nekem GNOME panel 2.32.1 verziójú a panelem?

üdv
b

 
 
2011.09.26 10:27:52

Ááá!
Te nem LXDE-t használsz, hanem GNOME-ot!
Ott egy picit mások lesznek a beállítások de végül meglehet csinálni ugyanezt sőt még többet is, mivel a GNOME nagyobb rendszer, több benne a beállítási lehetőség. Viszont én nagyon régen nem láttam GNOME-ot, már nem emlékszem a beállításokra, ugorj be valami fórumra és kérdezd meg. A Linx Mint-nek is van hazai közössége (http://linuxmint.hu) de az Ubuntu közösség (http://ubuntu.hu) is foglalkozik az Ubi különféle származékaival és jobban pörög a fórum.

 
 
2011.09.26 12:19:51

Köszönöm! Utánanézek! :-)

 
 
Válasz erre a bejegyzésre
Felhasználónév:

E-mail:

  Írja be a bal oldalt látható szöveget: