Címlap Blog zoli Teák és gyógynövény főzetek - kis csészés puer - demmers

2012.02.13 10:14:11
zoli


  Eddig nekem két teaszaküzlet és teázó vált be, ide járok teázni és a teákat is innen veszem.
Rajtuk kívül elég ritkán vásárolok teát máshol, aminek a fő oka az, hogy a legtöbb helyen nincs nagy választék natúr teákból, nem szakszerűen tárolják a teákat amik így átveszik egymás aromáját, a teaszaküzlet dominanciája miatt a teakészítésben kisebb a tapasztalat és úgy vettem észre, hogy a legtöbb helyen az eladók nem igazán teáznak komolyan, márpedig a teákról nem lehet máshogy tapasztalatot szerezni.

  Magyarországon a teakultúra nagyjából a teagyártás melléktermékeként megjelenő filteres teára korlátozódik. Ez nagyjából a tealevelek szárítása, erjesztése után visszamaradó törmelék. Az egyben maradt tealevelek mennek natúr, szálas teának, a törmelék megy a filterbe. Mivel ezt gyakorlatilag úgy söprik össze, a filterbe elég sok minden belekerül még ami nem igazán tea. A teafőzet ízét nagyban befolyásolja ha egy levél az erjesztés után törött el, a törött levél máshogy adja ki az ízét.
  Az egyik legidegesítőbb dolog a natúr teák változó minőségének a kiegyensúlyozása, amikor a különböző szüreteket összekeverik és aromásítják. Ezt az angolok különösen szeretik. Mivel a különféle szüreteknek egy kicsit eltérő a minőségük, ízük, ezért a változó íztartomány kiegyensúlyozására összekeverik a különféle szüretekből származó teákat és bearomásítják. Ettől nagyjából minden teának egyen íze lesz.
  Német barátainknak egy hasonló kaliberű, ipari becsípődése, hogy a nagyobb profitért vagy csak egyszerűen hanyagságból nem megfelelően tárolják a teákat, amik így átveszik egymás aromáját és így minden teában megjelenik ugyanaz az íztartomány. Sok német beszállítóval dolgozó teaszaküzletben csak azok a teák ihatóak, amik jellegükből adódóan légmentesen le vannak zárva, a többi sokszor ihatatlan. A japánok különösen kedvelik a légmentesen záródó teás zacskókat, ez eleinte megütközést keltett bennem de ma már tudom értékelni.
  Ha egy teaszaküzletben kicsi a helyben fogyasztás és az eladók önszorgalomból nem profi teások akkor sajnos előfordul, hogy nincs gyakorlati tapasztalat a teákról. Ezt nem lehet akadémikus módon megtanulni, bemagolni ezt csak tapasztalati úton lehet megszerezni.


  Van néhány teaszaküzlet ami engem annyira nem ragadott meg de meglepően jó minőségű kis csészés puereket forgalmaznak.

  A puer többször erjesztett kínai tea. Kiszárítják, miközben megerjed, majd vissza nedvesítik és újra kiszárítják, miközben újra megerjed. Ezzel különféle variációkban szórakoznak egy darabig. Így egy elég vállalhatatlan kinézetű, hínáros cucmó keletkezik, amit formába préselnek és eltesznek érni. A leggyakrabban préselt formák a téglalap, lepény, nagy csésze, kis csésze. 
A kis csészés puerek maradékokból készülnek, sokszor kóstolónak szánják őket. A minőségük ennek megfelelően széles skálán mozog. Vannak rettenet darabok, amikből már a leforrázás közben lehet látni, hogy nem lesz semmi belőlük de vannak egészen kiváló minőségűek is.


  Sajnos a további puer választék már felér egy istenkáromlással:
-Pu Erh Chocolate Cake
-Pu Erh Lemongarden
-Pu Erh Mango-Maracuja
-Pu Erh Rumos Cseresznye
-Pu Erh Tejszínes Eper
Amikor ezt elmondta nekem az eladó, lefagytam, leakadt a kerék az agyamban és a pillanatra beállt a teljes gondolatnélküliség állapota amiben szinte lehetett hallani ahogy sírnak a Buddhák mennyei világaikban.

  A demmers kis csészés puerjéből két fajtát szoktam látni.
Az egyik egy egyszerű fehér selyempapírba csomagolt, lapos félgömb, a másik egy igényesebb kivitelű hegyes félgömb, matt, mintás csomagolásban.
Nem lehet tudni, hogy pontosan mi is van benne, becsületes neve sem árul el semmilyen extra információt: China Yunnan Pu erh. (Minden puer Kínából jön, a legtöbb pedig Yunnan tartományon keresztül.)


 
  A főzet színe jellegzetesen vöröses-feketés.
Rávakuzva határozottan vöröses :-)  Az illata szolidan földes, tiszta nem érezhető különösebb felhang.
  Az íze ugyanilyen, hozza a papírformát, mély földes íz, sem nem száraz sem nem olajos.
Nem fogunk sírni a gyönyörűségtől, ez egy korrekt, hétköznapi ízvilág.
  Mint minden kis csészés puer ez is jól hordozható, ajándékozható, elkészíthető.
Különösen akkor praktikus ha olyan környezetben vagyunk ahol a tradícionális teakészítés nem lehetséges: jól jön az előre kiporciózott mennyiség, esetleg nem tudunk megfelelően odafigyelni az ízére csak innánk egy jó minőségű natúr teát.

  Főbb adatok

Típus: Puer, sötét puer, kis csészés forma
Név: China Yunnan Pu erh

Hivatalos elkészítés: "Egy golyót fél liter lobogó vízzel felöntünk és 2-3 percig áztatjuk."

Ajánlott elkészítés: Egy golyó, 100°C, 10-30 mp, 3-4x

  1. felöntés: A kis csészés forma másfél perc elteltével kezd szétesni, és két perc múlva már szét is esik de még egyben lebeg. Két és fél perc múlva kezd el színeződni a víz alja, innentől már leönthető ha valaki lágyabban szereti. Három perc múlva optimális a leöntés. Én egy nagyobb gaivant használtam a felöntéshez, nyílván minél kisebb, a víz elszíneződése annál gyorsabb és erőteljesebb lesz.
  2. felöntés: A víz azonnal elszíneződik. Így válik láthatóvá, hogy milyen apró darabokból áll ez a puer. Itt nem meggyőző, hogy miért kéne többet áztatni a teát mint 10-30 másodperc.
  3. felöntés: A víz már nehezebben színeződik, inkább az alja sötétedik be, a teteje már egy lágy vörös tea színét adja. Lehet látni, hogy közeledik a történet vége. Mivel sötétebb nem lesz, nem látom indokoltnak a 30 másodpercen túli áztatást.
  4. felöntés: Itt a vége. Az elszíneződés lejjebb ment, majdnem tisztán le lehet látni az aljára. A csészébe való áttöltéskor természetesen összekeveredik. Határeset de még értékelhető színű és ízű tea keletkezik.


Ajánlott teáskészlet: Kung fu.

Lelőhely: Demmers - http://www.demmers.hu
Súly: 100 gramm
Ár: 1.680 forint  demmers | teázó | étterem | teák. kedvenc | gyógynövény főzetek | puer
 

Válasz erre a bejegyzésre
Felhasználónév:

E-mail:

  Írja be a bal oldalt látható szöveget: