Címlap Blog zoli Teák és gyógynövény főzetek - eszközök - gong fu cha tálca (2012. 02.)

2012.02.20 08:32:14
zoli


  (Ezt a tálcát még tavaly novemberben vettem, így ez egy kicsit elkésett beszámoló de jobb későn mint soha.)

  Bár a teázós eszközeim szépen bővülnek sehol nem találtam egy jó tálcát, ésszerű áron.
Még igazán egy egyszerű, lapos, bambusztálcát sem sikerült találnom. Így sokáig egy autentikus, műanyag reggeliző tálcát használtam a teakészítéshez.
A Hanamiban járva megirigyeltem azt a gong fu cha tálcát amivel felszolgálnak és nagyon megörültem amikor megjelent a teaboltban, le is csaptam rá.

  A gong fu vagy kung fu szabad fordításban a tettek művészetére utal. (A filozófiájában nagyon hasonlít a karma yoga-hoz.) Minden tetthez kötődik egy tudásanyag és egy gyakorlat amivel tökéletesíteni lehet, akár anyagi, szellemi vagy lelki szempontból. Így mindennek megvan a maga gong vagy kung fu-ja.

  Nyugaton főleg a kung fu átírást használják és az esetek túlnyomó részben a harcművészeti alkalmazást értik alatta vagy ami még rosszabb egy bizonyos harcművészetet. Kínában a tettek művészetét hívják gong/kung fu-nak, ennek a harcművészeti alkalmazása a vusu vagy wushu, ami tükörfordításban is harcművészetet jelent. A kínaiak fejében nincs olyan, hogy harcművészetek, csak vusu, harcművészet van. (Ez a felfogás szintén nagyon hasonlít az ősi tudás Indiában fennmaradt, un. védikus felfogására, ahol a harcművészetet úgy határozzák meg mint a védikus tudást: az ami működik.) Olyan mintha a harcművészetet egy metafizikai tartalomnak tekintenék, ami emberi szinten befogadhatatlan de különböző módokon megvalósítható. Ezeket a megvalósításokat hívják stílus irányzatoknak, amit mindig a megvalósító mester, vagy a filozófiai öntőforma nevével fémjeleznek. Ez utóbbi sokszor teológiailag vagy filozófiailag kódolt információ, szándékosan vagy csak a kulturális különbségek miatt elmisztifikálódott.

  Ezt a kifejezést használják a teaszertartásra is csak kiegészítik a cha vagyis tea kifejezéssel. Így a gong fu cha a teakészítés művészetére vagy szertartására utal.
A kínai, jó minőségű teák többször leönthetőek és az öntözgetés miatt dupla fenekű tálcák alakultak ki, amiknek rácsos vagy mintás a teteje, amin keresztül a víz vagy a tea le tud folyni és nem áll meg a tálcán.
  Három okból keletkezik felesleges folyadék.
  Sok teát az első leöntéssel "lemosnak" ez azért fontos mert Kínában autentikus csomagolás a papír ami nem véd a portól. Vannak olyan érlelt teák, amiknek a felületéről célszerű lemosni az érés során ottmaradt organikus de nemes és szükséges szennyeződéseket. Ezt az első leöntést nem isszák meg, hanem kiöntik.
  A kanna és a csésze előmelegítése szintén a teakészítő vízzel történik, voltaképpen csinálnak egy újabb leöntést a kannába és a csészékbe ami felmelegíti azokat, amik így nem hűtik le túlságosan a valódi felöntést. Ez a víz akár lehet a teamosó víz is. Értelemszerűen ezt is kiöntik.
  A sok öntözgetés során a víz vagy a tea óhatatlanul félre megy.

  A gong fu cha tálcára lehet rakni valamilyen agyag figurát amire a feleslegessé vált folyadékot öntik. Ezek sokszor Buddha szobrocskák vagy egyéb figurák, amik/akik az ősi kínai kultúra részét képezik. Így sokszor a tea kiöntése felajánlássá válik.
Ezt a szokást az európai kultúrában is megtalálhatjuk. Valamilyen ital -általában alkohol- elfogyasztásakor az első pohár tartalmát a földnek adták és közben megemlékeztek egy személyről akiknek ajánlották -aki sokszor egy eltávozott hozzátartozó volt.
Én Zalában születtem, ott szokás kimenni a temetőbe és meginni pár pohárkával egy eltávozott hozzátartozóval vagy baráttal, akinek a részét értelemszerűen a sírra vagy a sír melletti földre öntik.
  A tálca ívelt formájú. Oldalról lehet látni az illesztést, ahogy a tálca tetejéhez hozzátoldották a lábakat, amik az ívet adják.
A teteje kazettás kidolgozással rendelkezik, a felületében belevágott minták láthatóak.
Az alja, ami összegyűjti a felesleges folyadékot egy egyszerű, kivehető műanyag tálca, ami nem túl autentikus viszont nem rohad szét. Sok bambusztálca az aljában megállt víz miatt megy tönkre. A két hosszanti oldala és az elején lévő ornamentika faragott, ez lenne a tálca "arca", ezzel néz a vendég felé.
Meglehetősen stabil, stramm darab. Gyenge pontjai amivel vigyázni kell: a két léc amiben az alsó tálca csúszik és az elejére ragasztott ornamentika, ezek hajlamosak nem túl bíztatóan recsegni, egyértelműen nem szabad őket terhelni, különösen mosogatáskor kell óvni őket.

  Főbb adatok

Eszköz: Gong fu cha tálca
Funkció: tálca

Méretek: 41 x 23 x 6 cm

Lelőhely:
http://www.hanami-teahaz.hu / http://www.hanami-teahaz.hu/kieg_teatalcak.htm
Ár: 14.900 forint  gyógynövény főzetek | teák | kedvenc | étterem | teázó | eszközök | gong fu cha | tálca | hanami
 

Válasz erre a bejegyzésre
Felhasználónév:

E-mail:

  Írja be a bal oldalt látható szöveget: