Címlap Blog zoli Asus X101 - közkívánatra: windows telepítés - windows xp, windows 7 és drivereik

2012.03.05 06:36:52
zoli


  Sok kérdést kaptam az X101-es és a Windows kapcsolatáról:
-lehet-e telepíteni rá?
-hogyan kell telepíteni?
-honnan lehet beszerezni a drivereket?
  Csak mire a cikket megírtam már volt 15 olvasó.  (http://coffeecup.hu / Kedvenc háttérkép oldalaim: CoffeeCup)

  Én magam évek óta Linux-magú operációs rendszereket használok, most éppen Linux Mint LXDE-t. Nem is nagyon akartam belemenni a Windows leírásokba de láttam, hogy ezeknek a hiánya nagyon sok embernek problémát okoz. Ezért bármennyire is berzenkedtem a Win "támogatástól" végül valahogy rávettem magam, hogy megírjam ezt a posztot.
  Windowst akkor használtam utoljára, amikor még az XP újnak számított, így ismereteim finoman szólva is elavultnak számítanak.
Őszintén be kell vallanom, hogy ezt a leírást sosem próbáltam ki így előfordulhat, hogy hibás leírást adok vagy olyat ami bonyolultabb a kelleténél.
Ezt folyamatosan javítani fogom a Windowst jobban ismerő barátaim és a visszajelzéseitek segítségével.
Természetesen el kell mondanom, hogy mindenki a saját felelősségére hajtsa végre az itt leírtakat, bár ha lementette az adatait, onnantól kezdve nagy pusztítást úgy sem tud okozni.
Bárki aki csak egy kicsit is konyít valamit a számítástechnikához az tudja, hogy telepítéssel nagy kárt nem lehet okozni.

  Ez ugyanakkor nem akadályoz meg senkit abban, hogy magvas elméleteket dolgozzon ki olyan dolgokat illetően, hogy az XP tönkre teszi az X101-es SSD meghajtóját, minimum fel fog robbanni, beszakítja a tér-idő kontinuumot és megsemmisíti az univerzumot. Igen, az X101-es előtt még soha senki nem telepített XP-t olyan netbookra, amiben SSD meghajtó volt. Ebből is láthatjuk, hogy ez egy tökéletesen X101 specifikus probléma.

  Azt látom, hogy a fenti problémákat sok ember megoldotta már csak nem jutott el odáig, hogy hátrahagyja az utókornak, én ezeket a megoldásokat szeretném most összegyűjteni és folyamatosan frissíteni.

  Az Asus Eee PC X101 netbookkal kapcsolatos cikkeket próbáltam logikai sorrendben megírni, ahogy logikusan megismerkednénk a témával.

  Az Asus X101 - meego alternatívák posztban csak linux-magú operációs rendszereket mutattam be. Akkor nézzük, hogy milyen Windows kiadások futnak az X101-esen.

  • ASUS X101 MEEGO ALTERNATÍVÁK - WINDOWS

  Hivatalos kiadások

  Ezek a Microsoft által készített hivatalos Windows kiadások.

  Windows XP
Hivatalos honlap: http://www.microsoft.com/hu
Wikipédia: Windows XP

  Az XP-nél az a dilemma, hogy régebbi mint az SSD technológia.
Kockázatot jelenthet az, hogy az SSD a sok írogatással elhasználódik és az XP-nek más fájlrendszere és adatkez
elési protokollja van mint az utódainak, amik nyílván jobban együtt tudnak működni az új cuccokkal. Szóval kerülni kell minden olyan dolgot, ami a háttérben használja a meghajtót. Én egy ilyen dologról tudok: a lemeztöredezettség mentesítésről. Ez egyrészt felesleges, másrészt öregíti a meghajtót.
Többen jelezték, hogy az XP nagyon hamar elhízik csak néhány fontosabb program telepítése után és nagyon lassú lesz a rendszer.

  A témáról bővebben:
Prohardver
Átfogó elemzés az SSD-k természetéről
Átfogó elemzés az SSD-k természetéről: Windows beállítások


  Windows 7
Hivatalos honlap: http://www.microsoft.com/hu
Wikipédia: Windows 7

  A 7-esnél a dilemma az, hogy az X101-es nem felel meg a rendszerkövetelményeknek.
Egyrészt a 7-es 16 GB szabad lemezterületet igényel, míg az X101-es SSD meghajtója mindösszesen 8 GB.
Másrészt a 32 bites változathoz 1 GB RAM-ot ajánlanak, a 64 biteshez pedig 2 GB RAM-ot.
Így két lehetőség van.
Vagy kicsinyíteni kell a 7-es méretét a telepítő testreszabásával -lásd lenn- és nagyon takarékoskodni kell az erőforrásokkal.
Vagy növelni kell az SSD meghajtó és a RAM méretét.

  Ezért nem igazán logikus az X101-esre Windowst telepíteni. Ez a kiadás nem erre készült. Ellenben van Windowshoz igazított változata az X101H, ami Windows 7 Starter-t futtat. Ez nagyjából 20-25.000 forinttal drágább mint az alapkiadás. Nagyjából ennyibe kerül egy 64 GB-os netbook vinyó is, tehát a különbözetet máris elbukjuk a fejlesztésél.
  Ezért fontos a tudatos vásárlás, ez a netbook ahhoz a célközönséghez szól, akik már eleve linux-magú operációs rendszert használnak vagy hajlandóak megismerkedni vele.

  Módosított kiadások

  Ezek a felhasználók által készített, módosított Windows kiadások. Mivel nem csak a telepítőt változtatták meg, hanem a lemez tartalmát is -ami sok illegálisan telepített programot is jelent- ezek a módosítások nem jogtiszták. Nincs hivatalos honlap, támogatás de legalább magas a biztonsági kockázat, hiszen nem tudjuk, hogy pontosan mi lett módosítva.

  Windows 7: Windows 7 HUN x86 - NeoWar Edition, Windows Tiny7

  Programok a telepítő lemez testreszabásához

  Lehetőség van módosítani a Windows telepítő lemezt.
Ez annak ellenére ahogyan hangzik jogtiszta dolog. Annyira az, hogy az első program, hivatalos Microsoft kiadás.

 
  AIK
Hivatalos honlap: http://www.microsoft.com/hu
Leírás: Összefoglaló Windows Automated Installation Kit (AIK)

  nlite
Hivatalos honlap: http://www.nliteos.com
Leírás: XP telepítő testreszabása: nLite

  Az nLite után elkészült a vLite is, amivel Vistát lehet testre szabni. A Vista csúfosan megbukott, többek között az erőforrás kezelése miatt így végkép alkalmatlan egy netbookra. A program készítője egyelőre nem tervezi, hogy fejleszt Windows 7-re is. Ami ha eddig nem történt meg, valószínűleg ezután sem fog.

  RT Se7en Lite
Hivatalos honlap: http://www.rt7lite.com
Leírás: Windows7 telepítőlemez készítése

  Az Asus X101 - telepítés előtt posztban írtak továbbra is érvényesek, csupán a Pendrive indíthatóvá tétele változik.

  • ASUS X101 TELEPÍTÉS ELŐTT - PENDRIVE

  Pendrive indíthatóvá tétele

  Windows Xp

  WinSetupFromUsb
Hivatalos honlap: http://www.msfn.org / WinSetupFromUsb
Leírás: Windows XP telepítése pendrive-ról

  A WinSetupFromUsb nevű programot egy Ilko nevű fejlesztő követte el, aki az MFSN fórumában praktizál.

  Windows 7

  Windows 7 USB/DVD download tool
Hivatalos honlap: http://www.microsoftstore.com / Windows 7 USB/DVD download tool
Leírás: Windows 7 Operációs rendszer telepítése USB meghajtóról

  Ezt a programot a Microsoft adta ki, ingyenes és egyszerű mint egy faék. Négy lépésben lehet vele a 7-est usb eszközre másolni.

  Ezután folytathatjuk a telepítés előtti teendőket az Asus X101 - telepítés előtt c. posztban leírt módon és utána elvégezhetjük a konkrét telepítést, ami már nem fog különbözni egy hagyományos Windows telepítéstől.

  • DRIVEREK

  A Windows telepítéssel kapcsolatban felmerül egy speciális probléma, hogy mivel az X101-est nem Windows-al adták ki, ezért nincsenek hozzá driverek.
Azt egyelőre nem tudtam kideríteni, hogy milyen driverek hiányoznak.
Kértem segítséget az Asus-tól, ahol nagyon jó az ügyfélszolgálat és a terméktámogatás de egyelőre még nem szülték meg a választ.
Annyit sikerült kiderítenem, hogy jelenleg a Driver Pack Solution (DRP) tartalmazza szükséges drivereket.

  Driver Pack Solution (DRP): http://drp.su / download

  Remélem tudtam segíteni.
Ha valaki talál hibát a leírásban vagy tud egyszerűbb, jobb megoldásokat azt megkérném, hogy akár a hozzászólásokban, akár mailben jelezze és frissítem a cikket.

  (Utolsó frissítés: 2012. 06. 12.)  windows 7 | windows xp | asus eee pc x101 | meego | linux | netbook
 

2012.04.11 01:21:39

X101 driverei megegyeznek az X1001P cuccival (zömében). Atheros wlan driver itt: http://www.atheros.cz/atheros-wireless-download.php?chipset=26&system=1
Ha ez megvan, a többi sima ügy. VGA Intel 3150, Audio Realtec HDA.
Nekem IDE beállítással működik az XP rendesen, telepítettem az ASUS EEE super hybrid engine progit, amivel 3,5 órát kibír power save modban.
Kipróbáltam egy csomó linux disztribúciót, Ubuntu (gnome, KDE, LXDE), Mint, puppy (3 verziót), stb... megmondom őszintén, nekem a winxp tűnik a leggyorsabbanak, és legkényelmesebbnek. Kövezzetek meg érte. Szerintem a jó driverek sokat dobnak a teljesítményen. Azok a videók, amiket linux alatt nem tudtam HD ben megnézni, az xp alatt hasít.
Netezésre, munkára, levelezésre használom. Win XP home, full office, netes programok, levelezés, és 3,5 giga üres az SSD-n.
Ha kérdés merül fel, állok rendelkezésre.

 
 
2012.04.11 06:35:29

Köszi. Végre egy beszámoló első kézből.
Úgy látom sokaknak okoz problémát az XP telepítése vagy csak egyszerűen félnek tőle.

Ha megadod a driverek listáját amit feltettél berakom a cikkbe.

Gondolom XP Home SP3-at tettél fel.

 
 
2012.04.11 12:50:22

Kipróbáltam én Win 7-el is, de a 8Gb valóban kevés neki, , elindul, de egy idő után hisztizik a helyhiány miatt, ami idegesítő. Gyorsabb, szebb, de nem szórakoztam vele sokat, most már véglegesen XP marad rajta. sp2-t raktam fel, azt találtam ISO ban valahol, de nincs jelentősége. Regisztrálás után upgradelhető. 32bitest javaslom, a 64 bitesnek nincs olyan előnye amiért érdemes lenne felrakni, csak több helyet foglal. A vas ezzel is a végleteit feszegeti, de stabil.

Én a következő tutoriált követtem: http://www.youtube.com/watch?v=aLQFtUvBH6c

NAGYON FONTOS!!! Install előtt be kell menni a gép BIOS-ába és a HDD Sata beállítást AHCI-ről IDE-re át kell állítani! Az XP nem birkózik meg az AHCI vel bootoláskor, és szép fekete képernyővel kiáll, ahol közli hogy nem talál DLL-t, és telepítsd újra. Ezt így kell legyőzni, és így is kell hagyni!
A tutoriál részletesen bemutatja a telepítési folyamatot,. Két lépcsős a telepítés, első részben másolja a telepítő fileokat, utána reboot, és másodikban építi fel a rendszert.
Segítség, hogy nem kell állandóan ki be lépni a BIOSba a boot sorrend állításához, egyszerűen az ESC nyomokdásával rögtön a boot sorrend választáshoz érünk. Ahogy a filmen is látszik, boot usb ról, első fázis indítása, reboot, ismét usb, második fázis indítása. Semmi extra, sima xp telepítés, csak két fázisban. kb 30 perc, ami soknak tűnik, de ha egyszer felépült, gyors lesz!
Célszerű az wlan drivert előre letölteni, és felrakni a pendrivera hamár kész, hogy minél gyorabban nethez férjünk.
Wlan: http://www.atheros.cz/atheros-wireless-download.php?chipset=26&system=1

Előző postomban rosszul emlékeztem, a driverek megegyeznek az Asus EEE X1005HA driverekkel: http://support.asus.com.tw/download/download.aspx?SLanguage=hu-hu

AHCI driver fontos, VGA az Intel GMA 3150, Audio Realtek HDA (5.10.0.5841), webcam gyári windows driverrel müxik, ha a chipset driver telepítve van.
Az enyémben nincs bluetooth, de van amelyikben van. Ahhoz is van driver, az asus support oldalán win7 driver van fenn, elképzelhető hogy megy is vele, ki kell próbálni.

Én az elmúlt 3 hónapban több oprendszert kipróbáltam a vason. Szubjektív véleményem szerint, ezt a vége. ez viszont rendben van, gyors, stabil.
Félni nem kell tőle, ha valami nem stimmel, percek alatt újra lehet húzni a gépet egy linuxal.

 
 
2012.04.12 23:41:49

Köszi. Hát ez önmagában megérne egy cikket...

 
 
2013.09.20 08:28:20

https://downloadcenter.intel.com/Detail_Desc.aspx?agr=Y&DwnldID=19037&lang=eng&wapkw=3150

 
 
2012.05.29 07:10:28

Sziasztok, nekem csak az a gondom, hogy a BIOS-ban még csak véletlenül sincs a vinyónak SATA AHCI és IDE mód beállítási lehetősége. X101. Tipp?

 
 
2012.05.29 17:22:50

Sikerült mégis feltenni az xp home sp3-at, újratettem a boot pendriveot és másodjára sikerült.

 
 
2012.05.29 21:21:24

Na mesélj!
Milyen programokat használtál?
Hogy oldottad meg a vinyót?

 
 
2012.08.13 07:54:14

nekem is asus x101-esem van és a wind7 tvin pc-t használom.elég jól elketyeg vele a 8gb meghajtommal.alapból 4 gb foglal el a szoftver.

 
 
2012.08.13 09:03:47

Jó cuccnak néz ki ez a thin kiadás, köszi!

 
 
Válasz erre a bejegyzésre
Felhasználónév:

E-mail:

  Írja be a bal oldalt látható szöveget: