Címlap Blog zoli Asus X101 - közkívánatra: meego problémák - meego, asus for meego

2012.04.09 07:55:25
zoli


  Az Asus X101-ről írt cikksorozatommal kapcsolatban az egyik legtöbbször felmerülő kérdéskör az X101-es hivatalos operációs rendszerével a MeeGo-val kapcsolatos.

  A problémák több forrásból származnak.
  A MeeGo eredetileg okostelefonra íródott ezért a kezelése drámaian eltér egy klasszikus számítógépen használt operációs rendszertől. Nincs meg a hagyományos asztali környezet, mint ablakkezelő, asztal, ikonok, panel/tálca. Helyette egy telibe-rendszert kapunk, ami egyre jobban terjed a mobil eszközök miatt. Sok gyártó nem akar különböző eszközökre fejleszteni, így egyre többen mozdulnak el egy egységes kezelőfelület irányába, mint az Ubuntu a Unity-vel vagy a Windows a Metro UI-val. 
  Ha valaki túlteszi magát a telibe-rendszer okozta megrázkódtatásokon akkor jön a következő. A MeeGo a Linux-család tagja, ezért teljesen máshogy épül fel mint a legtöbbek által ismert Microsoft Windows. Más a fájl- és könyvtár rendszer, más fajta és más kiterjesztésű programokat használ, egyszóval itt mások a szabályok. Általánosan el lehet mondani, hogy a Linux-család tagjainak kisebb a hardware-software-driver és általános támogatottságuk. Itt exponenciálisan csökken az a lehetőség, hogy átugorhatunk a szomszédba megkérdezni, hogyan kell klaviatúrát magyarítani.
  A legnagyobb problémát az okozza, hogy a MeeGo fejlesztése leállt. A különféle változatait egyes fejlesztői közösségek karbantartják de ez csak ideig óráig lehetséges, ha csak valamelyik közösség nem kezdi el továbbfejleszteni. Így nem jön ki új verzió, új programok, frissítések, elmarad a támogatás.

  Ezekből kifolyólag nem érdemes a MeeGo-t használni, mivel olyan problémákkal rendelkezik, amit még ha meg is tud oldani valaki, akkor is egy megszűnt rendszerről van szó.

  Persze a MeeGo ettől még sokáig forgalomban lesz. Ezért összegyűjtöttem a leggyakrabban felmerülő kérdéseket.

  Hogyan lehet lementeni az Asus For MeeGo-t?

  Az Asus által módosított MeeGo-t elméletileg az első indulással lehet lementeni usb-re. Itt valami hiba lehet a rendszerben mert ez még tudtommal senkinek sem sikerült. Ráadásul ez a változat OEM kiadás ami azt jelenti, hogy nem is lehet sehonnan letölteni.

  Hogyan lehet visszatelepíteni a MeeGo-t?

  A MeeGo telepítése úgy történik mint a legtöbb Linux-magú operációs rendszeré. Telepítés előtt el kell végezni néhány fontos beállítást. A telepítés grafikusan történik, egyszerű mint a fapapucs de pontos telepítési útmutató is van hozzá a MeeGo honlapján.

  Hogyan lehet frissíteni a rendszert?

  Van az Applications / System Tools fülön egy program, a Live Update, ami elvégzi a frissítést. Ugyanakkor az 1.2 kiadás után a fejlesztés leállt, így további frissítés sem várható.

  Hogyan lehet magyarítani a rendszert?

  Az alap MeeGo tud magyarul de az Asus változat nem, a módosításkor nem igazán gondoltak ránk.

  Hogyan lehet magyarítani a klaviatúrát?

  A billentyűzet nyelvét az első induláskor be lehet állítani de természetesen utólag is lehet módosítani.
A billentyűzetkiosztásra van program az Asus For MeeGo-ban de nincs hozzá indítóikon. A programot Terminal-ból lehet indítani. A Terminal az Applications / System Tools alatt található. Az alábbi parancsot kell begépelni vagy beilleszteni: gnome-keyboard-properties majd enter. Ez után megjelenik a kívánt beállító felület.
  Az már látható, hogy a MeeGo nem egy ideális operációs rendszer, és ez nem csak az alapkiadásra igaz, hanem a különféle változataira is. Általában megállapítható, hogy jelenleg nincs egy igazán jól használható mobil operációs rendszer számítógépre.

  MeeGo

  A MeeGo az Intel Moblin és Nokia Maemo kereszteződéséből született.
A project nagy reményekkel indult de sajnos a fejlesztés meglehetősen ellaposodott, végül egy év alatt csak három, meglehetősen alacsony verziószámú kiadást ért meg (1.0; 1.1; 1.2).
Több változata is létezik, amik különböző módon vannak összeállítva, különféle eszközökre optimalizálva.

Hivatalos honlap: https://meego.com
Státusz: Megszűnt
Wikipédia: MeeGo (magyar) / MeeGo (angol)

  Asus For Meego

  Az Asus kiadása az X101-eshez.
Néhány dolgot megváltoztattak az alapkiadáshoz képest. Sok mindent nem kellett vele csinálni, mivel az X101-es alapból linux kompatibilis.
Két szolgáltatás kapott benne helyet az egyik az Asus app store, a másik az AsusVibe.
Ezt kiadást nem lehet letölteni, ahogy azt a linux disztribúcióknál megszokhattuk, mert csak OEM verzió van belőle, tehát a vassal együtt jár.
Mivel az első induláskor a rendszer lementés nem igazán működik, egyéb úton sem vált letölthetővé. Nem tudom, hogy ez hiba vagy az Asus szándékosan csinálta, mert esetleg nem akarta támogatni a többi eszközt a saját rendszerével.

Hivatalos honlap: nincs
Státusz: OEM
Wikipédia: nincs

  Tizen

  A Tizen lenne a MeeGo utódja.
A project erősen béta állapotú.
A fejlesztők között maradt az Intel és néhány MeeG fejlesztő viszont beszállt a buliba Samsung. Sokan arra spekulálnak, hogy a Samsung a Bada operációs rendszer elemeivel fogja gazdagítani a Tizen-t vagy egyenesen beleolvasztja azt.

Hivatalos honlap: https://www.tizen.org
Státusz: Béta
Wikipédia: Tizen (angol)

  Android x86

  Jelenleg a legelterjedtebb mobil operációs rendszer az Android.
Elkezdték forkolni x86-ra vagyis hamarosan megjelenik számítógépre is.
Jelenleg az RC1-es (Release Candidate - Kiadásra Jelölt) változat érhető el.
A rendszert egyelőre valóban lefordították számítógépre de nem optimalizálták. Ennek első jele, hogy rendszerinduláskor a jellegzetes Android képernyőzár fogad minket, amit tapipaddal elhúzni elég mókás, első nekifutásra felér egy ügyességi feladattal is. Egyelőre úgy néz ki, hogy van még mit fejleszteni rajta.

Hivatalos honlap: http://www.android-x86.org
Státusz: RC1
Wikipedia: Android x86

  Jelenleg minden számítógépen használható mobil operációs rendszer köztes állapotban van, vagy már elhalálozott vagy még nem született meg. Amíg a helyzet drámaian nem változik addig nem látok sok létjogosultságot a meglévőkkel való foglalkozásban. Egyikük sem közelíti meg egy teljes értékű operációs rendszer szolgáltatásait.

  Blog tartalomjegyzék / Asus Eee PC X101  netbook | linux | meego | asus for meego | asus eee pc x101 | android | android x86
 

Válasz erre a bejegyzésre
Felhasználónév:

E-mail:

  Írja be a bal oldalt látható szöveget: