Címlap Blog zoli Teák és gyógynövény főzetek - kis csészés puer fail - darlington

2012.05.08 07:28:28
zoli


  A Darlingtonban alapvetően kis csészés puert kerestem de mint kiderült rosszul emlékeztem rá és nem tartanak. De ha már ott voltam megnéztem a puer választékot. Eltekintve attól, hogy nem volt kis csészés puer, a natúr választék nagyobb volt mint a Demmersben ahol egy kivételével minden puer ízesített volt -és nem is akárhogy. (Pu Erh Chocolate Cake, Pu Erh Lemongarden, Pu Erh Mango-Maracuja, Pu Erh Rumos Cseresznye, Pu Erh Tejszínes Eper.) Itt már két natúr puer is volt. Mivel éppen kifogytam a puerből otthon, vettem mindkettőből és kedvesen kaptam kóstolót az egyik ízesített fajtából is.

  Sajnos itt is lehet érezni egy bolti aromát ami a tealevelek nem megfelelő tárolásából ered. Ez sajnos sok német beszállítóval rendelkező cégnél előfordul, mivel a nagykereskedő együtt tárolja a különféle teákat és azok átveszik az aromásított teák illat- és esetleg íztartományát is.

  Szerettem volna valami pozitívabb cikket összeizzadni de nem ment. Mivel tudom, hogy radikális vagyok szeretnék megnyugtatni mindenkit: a Darlington egy klassz teabolt, kedves kiszolgálással. A legtöbb ember úgy is az ízesített teákat szereti és csak szeretné hinni, hogy a natúr teákat részesíti előnyben, mert ezen a címen is ízesített vagy kevert teát vásárol. Szóval a negatív észrevételeimet a legtöbb ember egyáltalán nem fogja tapasztalni a Darlingtonban. Én viszont a natúr teákat szeretem és a hazai teakultúrától rám jön a sikító lábrázás, amikor pedig -nem megfelelően- ízesített, tárolt puerrel találkozom mindig egy leértékelt motoros láncfűrész jelenik meg lelki szemeim előtt.

  A teák elfogyasztása előtt lelkesebb voltam megírni a cikket mint utána befejezni de már elkészült. Alapvetően nem ragadok klaviatúrát, hogy negatív dolgokról írjak. Ott hibáztam, hogy nem figyeltem oda az aroma szennyezettségre. A kis csészés puereket ez általában nem érinti, mert túl tömör a matéria ahhoz, hogy átjárja a levegő, szintén nem érinti azokat a teákat, amiket gyárilag légmentesen csomagolnak. Ezekről továbbra is fogok pötyögni.
  Pu-erh  Ez egy szárazabb puer, a leveleknek nagyon gyenge, lágy illata van, ami egészen a felöntésig nem erősödik fel.
  A levelek nedves állapotukban kellemes földes, dohos illattal rendelkeznek, enyhe főtt mogyoró aromával. A különböző olajos magvakat idéző fantomillat egyáltalán nem idegen a puertől.
  Mindhárom puer közül ennek van a legkiegyensúlyozottabb íztartománya: egy egyszerű de kellemes, a puertől megszokott földes íz.

  Főbb adatok

Típus: Puer, sötét puer, szálas
Név: Pu-erh

Ajánlott elkészítés: 100°C, 10-30 mp, 3-4x
Ajánlott teáskészlet: Kung fu.

Lelőhely: Darlington - http://www.tea-bolt.hu
Súly: 100 gramm
Ár: 1.590 forint  King Of Pu-erh  Ez is egy szárazabb puer, a leveleknek szintén nagyon gyenge, lágy illata van, ami egészen a felöntésig nem erősödik fel.
  A nedves leveleknek jó erős, dohos pince aromája van, egy olyan felhanggal ami engem a mogyoróra és a dióhéjra emlékeztet.
  A leöntésnek jellegzetes puer illata van, földes, trágyás és kissé száraz. A száraz pince aroma és a dióhéj felhang itt már a háttérbe szorul és egy kicsit krémesebbé válik.
  Az íze ugyanazt adja mint amit az illata alapján várnánk.
  Korrekt puer ez de a King megjelölés némiképp túlzás, a negyedik felöntést is alig bírta ki pedig bőkezűen bántam a mennyiséggel. Ez egyébként ettől az árkategóriától teljesen normális csak az elnevezés szállt el kissé.

  Főbb adatok

Típus: Puer, sötét puer, szálas
Név: King Of Pu-erh

Ajánlott elkészítés: 100°C, 10-30 mp, 3-4x
Ajánlott teáskészlet: Kung fu.

Lelőhely: Darlington - http://www.tea-bolt.hu
Súly: 100 gramm
Ár: 2.590 forint  Gyümölcsös pu-erh

  A Darlingtonban járva beszédbe elegyedtem a kedves Teatündérrel a puer választékot illetően és egy kicsit lehordtam neki az ízesített puereket.
A puerek ízesítése csak egy nagyon szűk keresztmetszetben szokott jól elsülni, főleg a virágok állnak jól neki: krizantém, rózsa stb.
A legtöbb ízesített puerrel két probléma szokott lenni.
Olyan dologgal gőzölik össze amivel nehezen lehet. Szép példája ennek a limeos puer, szeretném azt hinni, hogy lime héjjal gőzölik össze de nagyobb a valószínűsége, hogy jobb esetben illóolajjal, rosszabb esetben valami természetazonos aromával. De a csokoládés vagy az epres-joghurtos puernél már világos, hogy mi a helyzet, ráadásul agyonveri a puer ízvilágát.
Aztán sok keveréknél az egyéb ízesítésre használatos növények tipikusan már létező keverékek, amit egyszerűen csak ráhúztak a puerre, aminek az íze kevésbé támogatja ezt a lehetőséget.
Végül az ízesítés a legtöbb esetben elnyomja a puer sajátságos ízét és onnan már nagyjából nem is számít a puer minősége, voltaképpen az is felesleges, hogy puer legyen.
  Ez egy kicsit radikális volt a Teatündérnek és kedvesen adott egy kóstolót a Gyümölcsös pu-erhből. Ilyen kedves gesztust eddig csak az 1000 Teában tapasztaltam.  A Gyümölcsös pu-erh többféle gyümölcsöt és virágot tartalmaz: áfonya, búzavirág, eperlevél, gránátalma virág, körömvirág, narancshéj, papaya, rózsaszirom.
  A teafű illata jó gyümölcsös,  kissé fűszeres hatású, ugyanakkor nem diszkrét, hanem elég erőteljes, amiből a végkifejlet előre sejthető.
  A leöntés illata némileg a gyümölcs kenyérre emlékeztet, jól ki lehet venni belőle az áfonyát.
A különböző illatok kombinációiból néha összeáll egy szubjektív fantomillat amiről én a fekete ribizlire asszociáltam.
Az illatkombináció jól összeállna egy kicsit krémes, mézes hatássá de túl intenzív ezért engem egy kicsit a pot-pourri illatára emlékeztetett. Van egy kicsi nyers, borsos beütése is.
  A gyümölcsök szinte tökéletesen elnyomják a puer jellegzetes ízét, alig jön át valami íz, ami elüt egy átlagos fekete teától. Ha kicsit kihűl a tea, akkor jobban lehet érezni a puer ízét és a gyümölcsök kevésbé dominálnak.
Jól ki lehet belőle venni az áfonyát és a narancsot.
Hasonlóan az illatához, az íze is hozta a fantom fekete ribizlit.
Lehet valami összetevő benne ami megegyezik a szegfűszeggel, mert az ízvilágában is benne van és hasonlóan kellemes, enyhe fogíny zsibbadást okoz. Valószínűleg gyulladáscsökkentő hatása is van.
  Szerintem a gyümölcskeverék egész korrekt bár nekem egy kicsit erőteljes de nem illik a puerhez sem szellemében sem ízvilágában. Szeretnék valami jót mondani róla. Hát jó meleg volt.

  Főbb adatok

Típus: Puer, sötét puer, szálas, ízesített, gyümölcsös
Név: Gyümölcsös pu-erh

Ajánlott elkészítés: 100°C, 10-30 mp, 3-4x
Ajánlott teáskészlet: Kung fu.

Lelőhely: Darlington - http://www.tea-bolt.hu
Súly: 100 gramm
Ár: 1.790 forint

  puer | gyógynövény főzetek | teák | kedvenc | étterem | teázó | darlington
 

Válasz erre a bejegyzésre
Felhasználónév:

E-mail:

  Írja be a bal oldalt látható szöveget: