Címlap Blog zoli Teák és gyógynövény főzetek - kis csészés puer - hanami

2012.05.17 04:34:31
zoli


  A Hanami az egyik legjobb teázó és teaszaküzlet Budapesten -is.
Óriási a teaválaszték, különösen a puer kategóriában. A Teatündér urak nagyon jól értenek a teákhoz, mindenben lehet tőlük tanácsot kérni. A jó minőségű, natúr, szálas teák kategóriájában talán a Hanami a leginkább nyugodt, meditatív teázó, ahogy azt archaikusan elképzeljük egy teaházról.

  Menghai Mini tuo cha - 2005

  Sokszor a kis csészés puereket kevésbé jó minőségű maradékokból préselik.
Ám van a kóstoló kategória, ami egyáltalán nem marad el minőségben az adott manufaktúra préselt puerejei mögött. Ez is egy ilyen darab, sőt még ennél is ilyenebb, hiszen egy 7 éves menghai puerről van szó.

  Menghai egy teatermelő és feldolgozó terület Yunnan tartományban, Kínában. A Menghai Tea Factory pedig az egyik leghíresebb és legrégebbi öregtea termesztő és feldolgozó. Gyakorlatilag ők terjesztették el a préselt öregteát. Ugyanakkor más üzemek is dolgoznak Menghai alapanyagból.

  Azonnal lehet látni a méretén, hogy nem spórolták ki belőle az anyagot és bizony ez egy 5-6 grammos kis csésze. Meggyőző a csomagolása is, ami sok kis csészés puerről nem mondható el.  A préselt tea mintázata nagyon szép, egyaránt tartalmaz leveleket és rügyeket is.
Az illata kellemes puer illat, ugyanakkor elmarad belőle a földes illat tartomány és egy poros, krémes, édeskés illat veszi át a helyét.
  A nedves tealevelek ugyanezt az illatvilágot produkálják csak értelemszerűen erősebben, egy kicsit dohosabb irányt véve -ami az ízében majd egyáltalán nem lesz érezhető.
Láthatóvá válnak a rügyek is.

  A nem igazán jó minőségű kis csészés puerek az első de legkésőbb a második felöntésre teljesen szétesnek egyfajta zaccos, jellegtelen állagra. Ezen azonnal lehet látni, hogy maradékokból készült, zúzalékszerűen összetört vagy összedarált levelekből.
 
  A leöntés színe a már megszokott fekete kávé szín. Az illata édeskés, krémes, mély. Kicsit bele is lehet szédülni. Ilyenkor a szemem előtt mindig a végtelen Yunnani mezők jelennek meg.(http://www.theatlantic.com)

  Az íze tisztán adja a papírformát, a mély, olajos, krémes, vörösboros puer ízt, ami a menghai egyik védjegye.

  Főbb adatok

Típus: Puer, sötét puer, kis csészés forma
Név: Menghai Mini tuo cha - 2005

Ajánlott elkészítés: 100°C, 10-30 mp, 3-4x
Ajánlott teáskészlet: Kung fu.

Lelőhely: Hanami - http://www.hanami-teahaz.hu / Menghai Mini tuo cha - 2005
Súly: 5-6 gramm
Ár: 180 forint / db  hanami | teázó | étterem | kedvenc | teák | gyógynövény főzetek | puer
 

Válasz erre a bejegyzésre
Felhasználónév:

E-mail:

  Írja be a bal oldalt látható szöveget: