Címlap Blog zoli Asus X101 - egy kis történelem: a linux ruhája - disztribúció függő környezetek

2012.09.06 10:30:09
zoli


  Előzmény:

- Asus X101 - egy kis történelem: a linux ruhája - független környezetek

  A KDE 4 és a GNOME 3 felületének a megváltozása sok felhasználót elijesztett és sok programozót pedig arra ösztönzött hogy új, a felhasználók igényeinek jobban megfelelő felületeket hozzanak létre. A KDE 3 életben tartására megjelent a TDE, a GNOME 3-ra pedig a MATE. Néhány fejlesztés azonban ennél is messzebb ment és a független felületek mellett megjelentek a disztribúció függő környezetek, amiket egy adott csapat kezdett el fejleszteni és ezért egy adott disztróhoz kötődnek.  Ubuntu Unity - 2010
- http://www.ubuntu.com / http://unity.ubuntu.com

  Az Ubuntu fő asztali környezete a GNOME volt, 2010-ben indult meg a Unity fejlesztése, ami egy több eszközön is egységesen használható telibe felület, ami szakít az asztal szokásos felépítésével mint az asztal, tálca vagy panel, ikonok, ablakkezelő stb.
A Gnome 3 is ebbe az irányba indult el, ekkor döntött úgy az Ubuntut fejlesztő Canonical, hogy saját felületet hoz létre. Ilyen telibe felületet fejleszt jelenleg a Microsoft is a Windows 8-ra.
A Unity megosztotta felhasználókat volt aki imádta és volt aki utálta. Tény, hogy ez a telibe felület drasztikusan átértelmezi az asztal koncepcióját és bár sokaknak nem teszik de jelenleg erre megy a trend.
  Egyre több disztrón lehet megtalálni Ayatana néven, ez az Ubuntu független változat neve.

  Rendszer követelmény: 1 GB RAM és 1 GHz CPU.

  elementary OS Pantheon (2011)
- http://elementaryos.org

  Ez egy nagyon szép és letisztult környezet ami az Ubuntu Elementary témájából merítette az ihletet. Kezdetben a fejlesztők eléggé fukarkodtak a beállítási lehetőségekkel, ami egy új környezet esetében egyébként teljesen normális de szép lassan megjelentek a modulok. Az Ubuntu híres, azóta elhalálozott beállító modulja a Tweak itt feltámadt elementary Tweaks néven.
A Pantheon szépen fejlődik, kiadásról-kiadásra ígéretes új dolgok jelennek meg benne.
  Ablakkezelője a Gala, a fájlkezelőjéről pedig az Nautilus Elementary.

  Rendszer követelmény: 512 MB RAM és 1 GHz CPU.

  Linux Deepin DDE (Deepin DE) - 2012
- http://www.linuxdeepin.com

  Ez is egy Debian / Ubuntu alapú disztró.
Több asztali környezettel is megpróbálkoztak, eleinte Xfce-vel, majd egy kiadás erejéig LXDE-vel, majd újra visszaálltak Xfce-re, aztán megpróbálkoztak GNOME-al, aztán megelégelték és saját környezet fejlesztésébe fogtak.
Ez egyébként egy kínai disztró, régi nevén Hiweed Linux. Kimondottan kínai felhasználóknak készült de akkora sikere lett, hogy van angol kiadása is.
Az új környezetek közül talán a DDE az egyik legszebb bár a legegyszerűbb is. Annyira szép, hogy sokáig nézegettem, mire tudatosult bennem, hogy alapvetően én ezzel nem sok mindent tudok kezdeni, ugyanis rengeteg beállító modul hiányzik belőle.
  Sok európai felhasználó jelezte, hogy a DDE-nek bizony van gépigénye és elég válogatós a grafikus kártyákat és drivereiket illetően. És valóban a minimum futáshoz Intel Pentium IV 2.0GHz javasolnak de az ajánlott az Intel Core 2 Duo processzor.

  Rendszer követelmény: 512 MB RAM és 2 GHz CPU.

  Linux Mint Cinnamon - 2012
- http://linuxmint.com / http://cinnamon.linuxmint.com

  A Linux Mint-es srácok nagyon sokat dolgoztak azon, hogy életben tartsák a Gnome 2-őt. Egyrészt támogatják a MATE-t és ők kezdték el fejleszteni az MGSE-t is. Ugyanakkor belefáradtak abba, hogy fejlesztés helyett megpróbálnak fenntartani valamit, ami felett úgy tűnik eljárt az idő. Ezért saját asztali környezetet kezdtek építeni.
A Cinnamon a GNOME 3-ra épül de egy másik irányba megy el. Míg a GNOME 3 és a Unity fejlesztésében sokan kritizálták azt, hogy a fejlesztők nem vették figyelembe a felhasználók igényeit, addig a Mint-es csapat kifejezetten erre épít -már megint.
Bár a fejlesztés még korai stádiumban tart, az már látható, hogy a fejlesztők a konfigurálhatóságot, a fejleszthetőséget tartják szem előtt, ami nem mellesleg a Linux-család legnagyobb vonzerejét adja, csak az utóbbi időben sok fejlesztés megfeledkezik erről. Mivel a Linux Mint az elmúlt fél évben átvette a vezetést az Ubuntu-tól, előre megmondom, hogy a Cinnamon előtt még nagy jövő áll.
  Ablakkezelője a Mutter, a fájlkezelőjéről még nincsenek információim.

  Rendszer követelmény: 512 MB RAM és 1 GHz CPU.

  Mindegyik új környezet közös jellemzője, hogy a fejlesztők első körben nem a könnyű testre szabhatóságot tartották szem előtt. Ez az új felhasználóknak kevésbé fog szembe tűnni, mert így is jobb a helyzet mint a Windowsban vagy az OS X-ben. De a régi, öreg motorosok közül sokaknak ez nehezen szokható meg, így sokan maradnak a régi disztró független környezeteknél és kivárnak. Ahogy a fejlesztők is inkább az új felhasználókra gondoltak én is inkább első sorban nekik javaslom az új környezeteket.

  Az X101-eshez igazán egyiket sem javaslom, szerintem célszerű 1 GHz CPU és 1 GB RAM alatt maradni.  netbook | linux | meego | asus eee pc x101 | ubuntu | linux mint | gnome
 

Válasz erre a bejegyzésre
Felhasználónév:

E-mail:

  Írja be a bal oldalt látható szöveget: