Címlap Blog zoli Teák és gyógynövény főzetek - tea figurák

2012.09.22 21:09:34
zoli


  A tea figurák (tea szentek) a kínai teaszertartás talán legkedvesebb kellékei.

  Egyrészről használják őket dísznek, másrészről ajánlanak nekik a teából.

  A tea szertartás kellékei amúgy is nagyon szépek de a tea figurák tudják igazán megdobni a képet. Távol-keleten szokás az asztalra tenni különböző kulturális, mitologikus, vallásos figurákat a teríték részeként.  A tea ajánlása egyszerűen csak a tea figura leöntését jelenti.
Ez lehet a tisztelet jele, illetve vannak olyan érlelt teák amikből az első leöntést amúgy sem szokás meginni.

  Az ital felajánlását az európai kultúrában is megtalálhatjuk. Valamilyen ital -általában alkohol- elfogyasztásakor az első pohár tartalmát a földnek adták és közben megemlékeztek egy személyről akiknek ajánlották -aki sokszor egy eltávozott hozzátartozó volt. Én Zalában születtem, ott szokás kimenni a temetőbe és meginni pár pohárkával egy eltávozott hozzátartozóval vagy baráttal, akinek a részét értelemszerűen a sírra vagy a sír melletti földre öntik.

  Az érlelt teákon olyan szennyeződések vannak amiket le szoktak öblíteni az első felöntéssel.
Az egyik szennyeződés a közönséges por. A puer teák felülete sokszor szokott poros lenni, mivel levegős helyen, papírba csomagolva kell őket tárolni.
A másik szennyeződés az érlelt teák felületén az érés során felgyülemlett organikus de nemes és szükséges szennyeződésekből áll.
Ezt az első leöntést nem isszák meg, hanem kiöntik, alkalmasint a tálcán álló tea figurára, a kannára vagy csak egyszerűen átöntik egy erre rendszeresített edénybe.


  A tea figurák anyaga többnyire agyag akár a kannáké és a csészéké, legtöbbször ugyanazt a festést is kapják.

  Mivel a tea figurák a kínai kultúrából származnak és a kínai szimbolikának a jegyeit viselik magukon ezért sokuk nagyon rejtélyes, misztikus vagy egyenesen furcsa, groteszk. Ezért ebben a sorozatomban bemutatom a főbb alakokat és megpróbálom közelebb hozni őket az európai kultúrkörhöz.

  A legtöbb európai nyelvben a szimbólum kifejezés az ógörög symbolon szóból származik, ami a syn (össze) és a ballein (dobni, tenni) szavak összetételéből áll.
Ehhez legközelebb a kínai fuhao szó áll, ami a fu (rovás, írás) és a hao (jel, szám) szavakból áll. Így hívják az írásjeleket is. Itt az írásjel maga a szimbólum megtestesítője.

  Mivel a kínaiaknál az írásjel a legalapvetőbb szimbólum, ezért sok szimbólum magyarázata az írásból ered. A kínai írásjelek nagy része a tárgy valós, tapasztalható képéből származik, annak a stilizált, torzult változata. Így kapcsolatok jönnek létre az azonos tárgyak, írásjelek, hangalakok között szinte végtelen változatban és minden irányban. Ez szétfeszíti a nálunk ismert homofónia megszokott kereteit és egészen új asszociációs láncot hoz létre.  tea figurák | gyógynövény főzetek | teák | kedvenc | étterem | teázó | eszközök
 

Válasz erre a bejegyzésre
Felhasználónév:

E-mail:

  Írja be a bal oldalt látható szöveget: