Címlap Blog zoli Teák és gyógynövény főzetek - tea figurák - háromlábú holdvarangy

2012.09.23 17:26:07
zoli


  A háromlábú holdvarangy a kínai kultúra egyik ikonikus figurája.
Számunkra az egyik leginkább kultúridegen is.
Megjelenése eléggé fura, alakja egy varangy, aminek három lába van.
A szájában pénzérmét tart ami nem jelenik meg a nevében, a hold viszont csak a nevében jelenik meg az ábrázolásában nem.  Béka / varangy

  Az ősi kínai kultúrában más rendszertant használtak, amiben a béka és annak az egyik alfaja a varangy ugyanabba a kategóriába esett, ezért kulturális szempontból nem is tesznek közöttük különbséget.
A béka és a varangy női szimbólumok. Néhány alfaj váladékából mérgeteket készítettek. A méreg a női princípiumú hadviselés jelképe.  
A hölgyekre első ránézésre nem vet túl jó fényt ez a kapcsolat de ez egy szimbólum. Hogyan jön össze a női princípium a varanggyal? 

  Hold

  Mindkét állatot a Holdhoz kapcsolták. Általában a hüllőfélékről elmondható, hogy az életciklusuk több állomása is kötődik a Holdhoz és meg is babonázza őket.
A hagyomány szerint a harmattal együtt hullanak alá az égből.
Az eső és a béka kapcsolata megtalálható a legtöbb néphagyományban, ahol a béka viselkedése előrejelzi az idő változását, különösen az esőt.

     A kínai filozófia egyik alapfogalma a Taiji, a hatalmas egység vagy óriás határ. A Taiji szüli meg a két elsődleges formát a yin-t és a yang-ot.
  A yin eredetileg a hegy sötét, északi lejtőjét jelentette, szimbólumai: észak, sötétség, halál, föld, hold, páros szám.
A yang eredetileg a hegy világos, déli lejtőjét jelentette, szimbólumai: dél, fény, élet, ég, nap, páratlan számok,
A yin és a yang a nyugati hiedelmekkel ellentétben nem állnak szemben egymással és még csak véletlenül sem harcolnak. Ugyanannak a dolognak a két oldaláról van szó, mint a hegy két lejtője. Kölcsönhatásban állnak egymással és egymás felé, egyensúlyra törekszenek.
A yin és a yang szülik a négy másodlagos formát: erős és gyenge yin, erős és gyenge yang. Ezek további nyolc elemet hoznak létre: ég, levegő, tűz, mennydörgés, szél, víz, hegy, föld.

  A yin és a yang megjelennek antropomorf formában is, mint Taiyang és Taiyin.
Egyben ők a Nap és a Hold istenségei is.
Elvont formáik a napbéli háromlábú holló és a háromlábú holdvarangy.

  A Hold (yin) nem csak a női princípium neve de egyben az ezüsté is. A tejút neve yinhe vagyis ezüst folyó. A Hold ezüstös színe és az ezüst, mint annyi más nyelvben itt is összekapcsolódott, hívják ezüst sarlónak (yingou) is.

  A Holdhoz szorosan kapcsolódik a jáde nyúl, aki a a Holdon a Holdpalota udvarán egy fahéjfa alatt egy mozsárban töri a halhatatlanság elixírjét.

  Három

  Mint sok ősi kultúrában a kínaiban is mindenből három van. Legtöbbször az ég, a föld és az ember egységét jelképezi.

  Háromláb

  A rituális edények hagyományosan három lábúak, utalva a hármas egységre.
Ha egy állat ezt a hármas egységet jelképezi, ennek a követe akkor szintén három lába van.  Pénzérme

  A pénzérmék istensége Liu Hai.
Sokszor együtt ábrázolják a háromlábú holdvarangyal, ami itt pozitív formájában a pénz áldásának, negatív formájában pedig a pénzéhségnek a jele.
Annyi történet van vele kapcsolatban mint égen a csillag.
Egyszer megjutalmazott egy favágót egy kötélhez erősített békával, ami pénzt ad ha a kötelet meghúzzák. Ez egy példa amikor a béka áldást jelent.
Egy alkalommal Liu Hai egy öv végére erősített aranyérmével fogott meg egy békát. Ebben a példában a béka a pénzéhséget jelképezi.
Liu Hai ábrázolása is ez, a kezében egy pénzfüzért tart, aminek az utolsó pénzérméjén egy béka van.

  Az eredeti pénzérme kerek, a közepén egy négyszögletű lyukkal, körben pedig írással. Ez ugyanúgy a hármas egységet jelképezi, a kör az eget, a négyzet a földet, az írás pedig az embert.
Az érméket felfűzve szállították. A fonálra fűzött pénzérme a mai napig a jószerencse és a bőség szimbólumának számít.
A réz (tong) hangalakja megegyezik a közösen, együtt kifejezésekkel. Némi homofón ugrással hagyományosan réz cipőcskéket rejtettek a nászágyba, mert mind a cipőknek mind a házasságnak csak közösen, együtt van értelme.

  Az ősi szakrális városok, azok városvédő istenségei, a férfi és a női princípium és az ő jelképeiket ábrázoló pénzérmék kapcsolatáról már írtam egyszer egy cikkben:
Pénzügyi elemzés: befektetés - befektetési arany - az arany jelentősége a gazdaságban

  Összegzés

  A háromlábú holdvarangy egy klasszikus női jelkép, az indirekt megszerezhető dolgokra utal: bőség, szerencse, egészség, hosszú élet, gazdagság, pénz, eső, jó termés, az ember harmóniája a mindenséggel. Amolyan igazi minden-az-egyben motívum.  eszközök | teázó | étterem | kedvenc | teák | gyógynövény főzetek | tea figurák
 

Válasz erre a bejegyzésre
Felhasználónév:

E-mail:

  Írja be a bal oldalt látható szöveget: