Címlap Blog zoli Teák és gyógynövény főzetek - que she jian

2012.10.17 08:30:03
zoli


  A natúr-szálas-többször felöntős teák és az ízesített-darált-filteres teák között van egy közbülső kategória, ami még a natúr szálasokhoz tartozik, de már aromásítva van, ezek a virággal gőzölt teák.

  A Que She Jian vagyis Madárnyelvecskék egy jázmin virággal gőzölt kínai zöld tea.  Már a teafű illata is mámorító, a jázmin teljesen megelőzi zöld tea illatát, csak többszöri szaglászgatás után tűnik fel, hogy tea is van a zacskóban.

  Ezeknél a teáknál nagyon fontos az aromazáró tárolás, hogy az illóanyagok meg ne lépjenek. Erre jók lehetnek az aromazáró zacskók és a fém tea dobozok is.

  A forrázás 70-80°-os vízzel történik, ami némi magyarázatra szolgál ha valaki nem csinált még ilyet. A közel 100°-os vizet mindenki ismeri de 80°-os vizet sem bonyolultabb készíteni. Öntsük át a felforralt vizet egy vastag falú porcelán vagy kerámia edénybe. Amikor az edény felmelegszik, nagyjából 20°-ot von el a víztől. Sajnos a 70°-ot ezzel a logikával már nem lehet kimérni csak gyakorlattal vagy hőmérővel.

  Én nem szeretem a túl karakteres zöld teákat, ezért általában rövidebb ideig szoktam áztatni őket. A Que She Jian esetében az első felöntést azonnal leöntöm, szinte nem is hagyom ázni és lassan növelem az ázási időt. Inkább érdemes alul áztatni mint túl. Ha túlázik akkor borzasztóan keserű lesz. Ezért hívják az önfegyelem teájának is.

  "Az önfegyelem teája, amennyiben igen kellemes, ha időben szűrjük, ám csúnyán ránkkeseredik, ha figyelmünk másra terelődik, és túlázni hagyjuk." - http://www.1000tea.hu / Que She Jian  A leöntött teafű még lágyabban ontja magából a jázmin illatot és egyben felerősíti a zöld teáét.
  A tea főzet színe kellemes, sárgás. Illatra hozza a jázminvirágot de a zöld tea illatának egy másik oldalát mutatja meg, mert a vízben kioldódott csersav más aromákat hoz magával.
  Az íze mennyei. A zöld tea fanyarkás íze keveredik a jázmin aromájával. Nehéz szavakba önteni, mert ide már költő szükségeltetik.

  Mivel a jázmin gyógynövény természetesen van élettani hatása is.
  Bár az illata miatt romantikus hatást tulajdonítanak neki a jázmin mégsem ebben bajnok.
Valójában a vitalitást növeli, ezáltal energikusabbak leszünk, ez természetesen hatással lehet a nemi vágyra is. De a jázmin egy közvetett afrodiziákum, mert nem ez az elsődleges hatása.
  Egészen kiváló alvás javító, lazító, nyugtató, stresszoldó hatással rendelkezik.
  Nagyszerű hatással van az érzelmekre, jó idegesség, túlzott félelem esetén is.
  Elősegít minden olyan folyamatot amihez le kell nyugodni: antidepresszáns, gyulladásgátló, köhögéscsillapító, köptető. Hölgyeknél csökkenti a menstruációs panaszokat.


  Főbb adatok

Típus: Zöld, virággal gőzölt
Név: Que She Jian

Elkészítés: ~ 4 gramm, 70-80°C, exponenciális felöntés, 4-5x
Ajánlott teáskészlet: Kung fu.

Lelőhely: 1000 Tea - http://www.1000tea.hu
Súly: 50 gramm
Ár: 1.250 forint  1000 tea | tea | teázó | étterem | kedvenc teák | gyógynövény főzetek | zöld tea
 

Válasz erre a bejegyzésre
Felhasználónév:

E-mail:

  Írja be a bal oldalt látható szöveget: