Címlap Blog zoli Teák és gyógynövény főzetek - tea figurák - macska

2012.10.17 11:06:11
zoli


  A macska figurája általában díszként jelenik meg a teakultúrában, nem öntik le, nem ajánlanak neki teát.
Sok kínai és japán teázóban, étteremben látható macska figura különböző testtartásban, amik közül az integető, szerencsehozó forma a legelterjedtebb.
  Sokszor még a távol-keleti emberek sem tudnak válaszolni arra a kérdésre, hogy mitől van ilyen kiemelkedő szerepe a macskának.
  Ha a macskát mint szimbólumot elkezdjük kutatni akkor sok zsákutca után előbb vagy utóbb eljutunk az ősi Kínába. Ezután válik érthetővé a cicák távol-keleti kulturális expanziója. Valószínűleg Kínából jutott Koreába, majd onnan Japánba -mint annyi minden más. Sok után gyártott legenda próbálja megmagyarázni a macska jelentőségét de a mezőgazdasági hasznán túl nem kapunk magyarázatot a misztikus kulturális szerepére.

  Mezőgazdaság(http://wall.alphacoders.com)

  Sok mezőgazdasági kultúrában nagyra tartották a macskák rágcsáló irtó tevékenységét.

  Ez Kínában kiegészült azzal, hogy a patkányok különösen nagy veszélyt jelentettek az ősi Kína számára oly fontos selyemiparra, mivel megették a számukra nagyon ízletes selyemhernyógubókat.

  Misztérium(http://coffeecup.hu / Kedvenc háttérkép oldalaim: CoffeeCup)

  Szintén elterjedt nézet, hogy a macskák misztikus képességekkel rendelkeznek.
  Erre aztán a cicusok még rá is dobtak egy lapáttal.
Ez abból adódik, hogy a macskák természetükből adódóan konfliktuskerülő módon viselkednek az emberrel. Megpróbálnak olyan magatartást felmutatni ami a legkevésbé válthat ki agressziót. Ennek a próbálgatása nagyon rejtélyes fényben tünteti fel őket: ide-oda téblábolnak, a fejüket mozgatva különböző szögből szociálisan néznek ránk stb.
Ezt legmesteribb módon a norvég (normand) erdei macska tudja csinálni. A tömött bunda jobban felerősíti a macskák természetesen ívelt száját, ami jóságos mosolyt kölcsönöz neki.
Szeretik követni az embereket és nagyon barátságosan viselkednek.
A nem éppen szociális érzékükről híres Vikingekre ez olyan hatással volt, hogy macska alakot öltött erdei tündéreknek tartották őket.
Ezután bedorombolták magukat az északi legendáriumba és csakhamar minden oroszlán alak macskára változott. Végül ők hozták az ajándékokat a gyerekeknek, a csomagolásuknál fogva, a farkukra akasztva.
  De a macskák legendás követő képessége a tudósokat is ámulatba ejtette.
Ha egy cicának jó kapcsolata alakul ki egy emberrel akkor képes akár több száz kilométeres távolságból is hazatalálni. Ez meglepő lehet annak a sztereotípiának a fényében, hogy a macskák nem hűségesek de ilyet több állat is tud, nincs benne semmi különleges.
A macskák megfűszerezték ezt a történetet annyival, hogy akkor is megtalálják a gazdájukat ha az időközben ismeretlen helyre költözik.
Ennek tipikus története az amikor egy család költözés miatt kénytelen elajándékozni a macsekot. Ezután a család elköltözik. De néhány hét vagy akár hónap múlva a cicus, legnagyobb meglepetésükre, betoppan az új lakhelyükre.
Ezt a jelenséget tudományosan is vizsgálták és a pszí-követés elnevezést adták neki.
Az elnevezés Dr. Joseph B. Rhine-tól (Duke Egyetem) származik aki 1953-ban -akkor még- titkos kísérleteket végzett az amerikai hadsereg megbízásából, a háziállataink parapszichológiai képességeinek a feltárására.

  Kínában sok állatot egy kategóriában kezeltek, így a macskát és a tigrist is. Mindkettőnek szellem és démonűző, irtó tulajdonságot tulajdonítottak. De mivel tigrisekkel elég körülményes barátkozni, a templomi és a családi démonűző szerep a macskára hárult. Így a macska felbukkanását szerencsés jelnek vélték, míg az elpusztulása szerencsétlenségnek számított.
Több templomban is mutattak be áldozatot a macskaszellemnek.

  Művészet(http://www.hicats.com)

  A macska nyugaton is kedvelt témája a művészeknek. Ez Kínában sincs másként. Gyakori témája a kínai piktúráknak.

  Tipikus kínai homofón kapcsolat van a "macska" és a "nyolcvanéves" szavak között mert mindkettőt "mao"-nak ejtik.
Szívesen ajándékoznak macskát ábrázoló művészeti alkotásokat jókívánságként vagy a nyolcvanadik születésnapra. Előző esetben hosszú életet kívánnak, az utóbbiban pedig boldog és hosszú öregkort.
Szokták pillangóval is ábrázolni (hudie) mert a szó vége (die) a hetven éves korra utal, itt a megajándékozottnak hosszú életet és boldog öregkort kívánnak.
Előszeretettel ábrázolják bambusszal (zhu - kiejtése megegyezik a kíván szóval) és szilvavirággal (mei - kiejtése megegyezik a minden szóval). Ennek a képi jelentését valahogy így lehetne fordítani: Boldog és hosszú öregkort kívánok!

  Ugyanakkor a macskákat sokszor nagyon zavarosan ítélték meg.
Van ahol szerencsés, van ahol balszerencsés előjelnek tekintették és előfordult, hogy a gonosz átalakulását látták benne a védelmezővé.
A fengshui is így dolgozta fel az alakját. E szerint a jinmao (aranymacska, szerencsehozó macska) szerencsét, bőséget és védelmet nyújt. A szeme lehet nyitva vagy csukva, arca vidámságot sugároz, sokszor mosolyog is. Egyik vagy mindkét mancsa a magasban van, ami az áldás és a védelmezés jele. Úgy tartják, hogy a bal mancsával adja az áldást és a jobbal védelmez.
A fengshui aranymacskájának van egy hátoldala is. Itt az arca komor, a mancsában pedig egy seprűt tart. Ez a védelmező, szellem és démon űző oldala, valamint elsöpri a problémákat és az aggodalmakat.
Innen már csak egy lépés volt az integető macska.
Távol-keleten nagyra értékelik az arany középutat, az egyensúlyt. Az integető macska keze ezt az egyensúlyt jelképezi. A keljfeljancsi típusú babák is nagy tiszteletnek örvendenek, mert bárhogy is lökik meg őket, mindig visszanyerik az egyensúlyukat.   
  Ezt a szimbolikát vették át a Koreaiak és a Japánok is de időközben elveszett a dolog értelmezése.
A japán változat maneki neko (integető macska) névre hallgat és ő ihlette a Hello Kitty figuráját is.  eszközök | teázó | kedvenc étterem | teák | gyógynövény főzetek | tea figurák
 

Válasz erre a bejegyzésre
Felhasználónév:

E-mail:

  Írja be a bal oldalt látható szöveget: