Címlap Blog zoli Teák és gyógynövény főzetek - teázók - 1000 Tea

2012.11.12 07:25:37
zoli


  Ez volt az egyik legelső posztom de szerkesztés helyett véletlenül letöröltem és a Google segítségével tudtam csak visszaállítani. Avagy poszt nem vész el csak átalakul.


  Talán sehova nem járok annyit teázni mint a Váci utcai 1000 Teába.
Egyrészt összebarátkoztam a Teatündér hölgyekkel és urakkal, másrészt rászoktattak a natúr teákra, harmadrészt nagyon jó hangulatú kis helyről van szó.
Be szoktam ugrani ha van egy lyukas órám (bár ezzel nagyon kell vigyázni mert a hely szelleme nem enged el olyan könnyedén, az 1000 Teában máshogy telik az idő) és éppen arra járok, ha barátokkal, ismerősökkel találkozom.
  Könnyű elmenni mellette a Váci utca forgatagában, nem nagyon van frontális reklámja csak oldalsó. Egy kis belső körgangos udvarban bújik meg, ami nagyon praktikus nyáron, jókat lehet kint ücsörögni.
Maga a teázó funkcionálisan két részre oszlik a teaszaküzletre és a teázó részre, ami a gyakorlatban egyben van, egy légtérben.
A szaküzletben vannak előre csomagolt és kimérve kapható teák. Nagyjából ezeket lehet fogyasztani is. Mindegyik jó minőségű, natúr tea. Lehet róluk felvilágosítást kérni, megnézni, megszaglászni, lehet velük barátkozni.
  Mind a beszállítók, mind a teázó megfelelően tárolja a teákat, így az illat és íz tartományok nem keverednek. Sajnos ez nem mondható el minden piaci szereplőről.  A tealap nekem hosszú ideig értelmezhetetlen volt, el tudtam olvasni de nem értettem belőle semmit, úgy éreztem magam mint egy funkcionális analfabéta. Ha nem barátkoztam volna össze a dolgozókkal és a törzsvendégekkel, nem jártam volna ide teázni. Így viszont a teával együtt vettem magamhoz a teakultúrát is.

  A teacserjék között, bár sok fajta van, nincs olyan sok különbség, mint az erjesztési eljárások között, ezek teszik igazán sokfélévé a teát.
A szüret után a tealeveleket szétválogatják, néhányukat hőkezelik (párolás, pirítás), kiterítik és kiszárítják, ekkor természetes módon megindul az erjedés -fermentáció.
Az erjedés mértéke hatással van a teafőzet színére, egyben ez a teafüvek osztályozásának legtöbbször alkalmazott módszere. Eszerint van fehér, zöld és vörös tea. Nyugaton a vörös teát a fű színe alapján fekete teának hívják.
Van két speciális erjesztési eljárás, a puer és az oolong teáké.
A puer többször erjesztett kínai tea van zöld és sötét változata is. Gyakorlatilag komposztálják a tealeveleket. Nagy halmokban nedvesítik, erjesztik, forgatják. Majd formákba préselik, amik általában kis és nagy csészéket, lepényeket, kicsike téglákat formáznak. Van bambuszba töltött puer is, ami átveszi a bambusz jellegzetes illatát és hatással van az ízére is. A puerre kifejezetten jó hatással van a szakszerű tárolás, érik akár a jó bor. Léteznek 30-50 éves puerek is.
Az oolong teáknál mesterségesen szabályozzák, megállítják az erjedési folyamatot.
A másik kedvelt felosztás a teatermő vidékek szerint történik: india, kína, korea, japán stb.
  Az 1000 Tea tealapja is így épül fel, teatermő vidékek szerint és ezen belül az erjesztés típusa szerint.


  A legtöbb tea kínai vagy japán és ennek megfelelő nevekkel is rendelkezik. Némelyik név teljesen egyszerű, funkcionális, némelyik viszont teljesen elvont, ember legyen a talpán aki ebből ki tud silabizálni valamit.
Suj hszien: Vízitündér.
Da hong bao: Vörös köntös.
Vu long csa: Fekete sárkány.
Gokudzsoucsa: A legeslegjobb tea.
Formóza bi luo csung: A tavasz jáde csigái.
Feng huang tankong (mi lan): A Főnix választása.
  Minden teát a hozzá leginkább illő kannával és csészével szolgálják fel. Van egyszer felöntős és többször felöntős üzemmód, attól függően, hogy az adott teánál mi a hagyomány. Az előző esetben egy kannát kapunk amiben el van készítve a tea és abból töltögetünk a csészénkbe, az utóbbinál egy kis kannácskához vagy kannaként funkcionáló csészéhez (gaiwan) kapunk egy forró vizes kannát is, amiből többször felönthetjük a tealeveleket.

  A többszöri felöntés sajnos nem igazán terjedt el, egész Budapesten alig néhány teázó alkalmazza.

  Maga a teázás nem egy idegbeteg cselekmény, a tealap bogarászásától a tea utolsó cseppjének felhörpöléséig optimális esetben eltelik egy órácska. Tehát nagyjából ennyit érdemes is rászánni.
Ezt az időt nem olyan nehéz eltölteni, sőt nehéz csak ennyit eltölteni. Ez a teázó hangulatának és törzsközönségének köszönhető. A törzsközönség meglehetősen vegyes de nem túl meglepő módon jelentős részük vonzódik a keleti kultúrákhoz és kevésbé kötődik a mai főáramlatú trendekhez. Könnyen lehet barátkozni és jókat beszélgetni, nagyon érdekes témák tudnak kikerekedni.  Főbb adatok

Név: 1000 Tea
Cím: 1056 Váci u. 65.
Telefon: 3-378-217
Weboldal: http://www.1000tea.hu / Facebook oldal  1000 tea | tea | teázó | étterem | kedvenc | teák | gyógynövény főzetek
 

Válasz erre a bejegyzésre
Felhasználónév:

E-mail:

  Írja be a bal oldalt látható szöveget: