Címlap Blog zoli Teák és gyógynövény főzetek - tea figurák - jáde nyúl

2012.11.16 07:04:20
zoli


  A nyúl (akárcsak a háromlábú holdvarangy) egy női, hold szimbólum.
  Gyakori ábrázolása, hogy a fehér jáde nyúl, a Holdon egy fahéjfa alatt egy mozsárban töri a halhatatlanság elixírjét.
Mint kép, a maga nemében ez is egy kultúrsokk. De lebontva ez is egyszerű elemekből áll.

  Jáde

  A jáde elnevezés a spanyol pietra de ijada elnevezésből ered, ami ágyékkövet jelent, mert a hagyomány szerint jó vesebántalmak és hátfájás ellen..
Ez került át az angolba mint jade és ezt honosította meg Weöres Sándor jáde néven.
  Szinte minden tulajdonsága ráillik egy másik féldrágakőre a nefritre is, aminek ráadásul hasonló vesevédő hatást tulajdonítanak. Neve a görög nephros, vese szóból ered.
A nefrit tulajdonságairól sokat elmond, hogy hívták balta kőnek is.
  Mivel nagyon könnyű őket összekeverni, mindkettő jáde néven futott, ha meg kellett őket különböztetni akkor a nefrit és jádeit neveken tették.
  Mindkettő nagyon szívós ásvány, sok használati tárgy, szerszám, fegyver alapanyagául szolgált. Az indiánok többre becsülték még az aranynál is.

  Egyes ásványok annyira jól bírják a terhelést, hogy nem tud eljárni felettük az idő, a mai napig nem tudjuk őket helyettesíteni. A GT Advanced Technologies jelenleg azon dolgozik, hogy az okostelefonoknál és tableteknél használt biztonsági üveget, amely az érintőkijelzőt védi, zafír lappal helyettesítsék.
A zafír a gyémánt után a legkeményebb ásvány. Üvegként használva rendkívül ellenálló a karcolással és a töréssel szemben, még abban az esetben is ha szándékosan földhöz vágják.
Egyetlen probléma vele, hogy harmincszor drágább mint a jelenleg használt biztonsági üveg a Gorilla Glass. Ezért most olyan hajszálvékonyságú zafírlap előállításával kísérleteznek, ami gazdaságilag is versenyképes lehet a biztonsági üveggel szemben.


  Az ősi Kínában a jáde számított a legértékesebb ásványnak.
Ritkasága, értékessége szépsége miatt mindig az isteni, különleges, értékes dolgok szimbóluma volt.
A gyöngyházfénye miatt a női szépséget és erényt is jelképezi.
Legritkább színváltozata a fehér, ezért minden jáde szimbólumnál a fehér szín fokozó hatású.

  Nyúl

  A nyúl a legtöbb kultúrában így a kínaiban is női, hold szimbólum.
Míg mi a Hold krátereiből egy egérre asszociálunk a távol-keletiek inkább egy nyulat láttak benne. Így lett a nyúl a Hold szimbóluma.
Ugyanakkor a Hold-nyúl szimbólum az egész eurázsiai ősi kultúrában megtalálható.

  A védikus írások leginkább Indiában maradtak fenn, ezért helytelenül helyi, indiai mitológiaként utalnak rájuk de mint minden ősi tudás ez is univerzalista, nem kötődik a mai földrajzi vagy nacionális elképzeléseinkhez.
  Itt a Legfelsőbb Személynek van női párja Rádharáni, egy másik nevén Haré, akinek kedvenc állata a nyúl.
  Vicces de a Kelták hare néven hívták a nyulat, így került az angol nyelvbe is. Alakját szintén azonosították a Holddal.

  Sokan tulajdonítanak a Keltáknak indiai eredetet.
  Az Indiában fennmaradt ősi kultúra szerint az univerzumot az első élőlények egy különleges csoportja az ősnemzők (pradzsápati) népesítették be. Daksa az egyik leghíresebb közülük, tizenhárom leányt nemzett, köztük Ditit és Danut.
Danu leszármazotjjai a Dánavák, az ősi India területét elhagyva ők népesítették be észak-Európát.
Általánosan elfogadott, hogy a Dánavák kapcsolatban álltak indiai, szanszkrit területekkel és Görögországon keresztül vándoroltak észak-Európába. A Tíz Király Háborúja alatt vándoroltak el India ősi területéről. Elhozták magukkal a védikus kultúra egy részét, ugyanakkor sajátságosan átdolgozták azt. Az ő verziójukban nem veszítettek és elüldözték őket Indiából, hanem ők nyertek és önszántukból jöttek el. Az északi mitológiákban sokszor felcserélődnek a szerepek és a jókból rosszak lesznek és fordítva.
Az Eddába így sok védikus motívum került, voltaképpen az Edda nem más mint a védikus irodalom észak-Európai átdolgozása, aztán néphagyomány útján történő folyamatos átalakulása. Ez nem egyedülálló a történelemben. Véda: Yeda (héber), Oida (görög), Edda (germán).
  Hold

   A kínai filozófia egyik alapfogalma a Taiji, a hatalmas egység vagy óriás határ. A Taiji szüli meg a két elsődleges formát a yin-t és a yang-ot.
  A yin eredetileg a hegy sötét, északi lejtőjét jelentette, szimbólumai: észak, sötétség, halál, föld, hold, páros szám.
A yang eredetileg a hegy világos, déli lejtőjét jelentette, szimbólumai: dél, fény, élet, ég, nap, páratlan számok,
A yin és a yang a nyugati hiedelmekkel ellentétben nem állnak szemben egymással és még csak véletlenül sem harcolnak. Ugyanannak a dolognak a két oldaláról van szó, mint a hegy két lejtője. Kölcsönhatásban állnak egymással és egymás felé, egyensúlyra törekszenek.
A yin és a yang szülik a négy másodlagos formát: erős és gyenge yin, erős és gyenge yang. Ezek további nyolc elemet hoznak létre: ég, levegő, tűz, mennydörgés, szél, víz, hegy, föld.

  A yin és a yang megjelennek antropomorf formában is, mint Taiyang és Taiyin.
Egyben ők a Nap és a Hold istenségei is.
Elvont formáik a napbéli háromlábú holló és a háromlábú holdvarangy.

  A Hold (yin) nem csak a női princípium neve de egyben az ezüsté is. A tejút neve yinhe vagyis ezüst folyó. A Hold ezüstös színe és az ezüst, mint annyi más nyelvben itt is összekapcsolódott, hívják ezüst sarlónak (yingou) is.

  Fahéjfa

  A Fahéjfa a Holdpalota udvarán áll. A hagyomány szerint valaki éjjel mindig megpróbálja kivágni de reggelre mindig visszanő. Ez utalhat tágabb értelemben a hold állandó megújulására, szűkebb értelemben pedig a halhatatlanság nektárjára.

  Elixír

  A halhatatlanság elixírje egy gyűjtőfogalom általában a halhatatlanság füvét (zhi) értik alatta.
Ezt sokan sokféleképpen képzelték el és különböző növényekkel próbálták meg azonosítani.
Egy legenda szerint a Keleti-tenger egy szigetén terem.

  Sokan az indiai ashwagandha (withania somnifera) mennyei változatával azonosítják.
A Rámáyana történetében Hanuman mennyei ashwagandhával kelti életre Ráma királyfit.
  eszközök | teázó | étterem | kedvenc | teák | gyógynövény főzetek | tea figurák
 

Válasz erre a bejegyzésre
Felhasználónév:

E-mail:

  Írja be a bal oldalt látható szöveget: