Címlap Blog zoli Teák és gyógynövény főzetek - tea figurák - teknős

2012.12.01 08:10:48
zoli


  A teknős azon kevés figurák közé tartozik, aminek nyugati elmével is értékelhető szimbolikája van.
Ennek az az oka, hogy nem homofónián alapul, hanem általános tulajdonságok elvonatkoztatásán.

  Lassú, kitartó mozgása miatt a kitartás, állhatatosság, állóképesség, erő és a hosszú élet jelképe lett. Mindazonáltal ezekkel a tulajdonságokkal valóban rendelkezik is. A hosszú élethez csatolták a bölcsességet, majd az emberfeletti világgal való kapcsolatteremtést is.

  A kínai mitológiában Ao, egy hatalmas teknős, a világóceánban tartja fenn a mindenséget.
Ebből adódóan a teknős a vizek de különösen a folyók és a folyami hajózás védőszentje lett.  Lehetetlen nem észrevenni a hasonlóságot Kúrmával, a hatalmas világteknős alakjával, akit a főleg Indiában fennmaradt védikus szövegek írnak le.
Visnu (aki nem az indiai istenség, hanem Isten neve ind nyelven) tíz fő megjelenési formájából (dasávatára: tíz megnyílvánulás) Kúrma a második.  Kúrma 

  Kúrma Visnu teknős alakú inkarnációja. A kúrma szó jelentése "teknős". Általában félig ember, félig teknős alakban láthatjuk. Gyakran négy karral ábrázolják. A felső két kezében korongot és kagylókürtöt, az alsó kettőben pedig buzogányt és lótuszt tart. Kezeit néha áldásosztó és védelmező helyzetben is láthatjuk. Páncélja támasztékként és forgócsapként szolgált a Mandara-hegynek, amikor azt a félistenek és a démonok köpülőrúdnak használták (lásd később a "Kumbha-méláról" szóló történetet). A démonok és a félistenek e hegy segítségével köpülték ki a tejóceánt, amelyből így a halhatatlanság nektárját nyerték. Ez az örök életet adó nektár cseppent le a föld különböző pontjaira, s a Kumbha-méla ünnep során erre az eseményre emlékeznek a hinduk milliói. Bár Kúrma nagy tiszteletnek örvend Indiában, mindössze egyetlen temploma van, az Andhra Pradesh állambeli Srikurman (Kúrma-ksetra) városában. E város Visakhapatnamtól száz kilométerre északkeletre, Purítól pedig kétszáz kilométerre délnyugatra található a Bengáli-öböl partján. Az eredeti templomot a hagyomány szerint Kr. u. 200 körül építették. A templom jelenlegi épületének falai azonban mindössze hétszáz évesek. A múrti két kőből áll, melyek kb. 65-70 cm hosszúak, s a földből jönnek elő. Ezek képviselik Srí Kúrmadeva fejét és testét. Generációk hosszú sora óta imádják itt e teknősinkarnációt, akire valamennyi vaisnava nagy szeretettel és tisztelettel emlékezik. - Tóth-Soma László: Egyszerűen és érthetően a Hinduizmusról (Egyházfórum Kiadó, Budapest, 1998)
  eszközök | teázó | étterem | kedvenc | teák | gyógynövény főzetek | tea figurák
 

Válasz erre a bejegyzésre
Felhasználónév:

E-mail:

  Írja be a bal oldalt látható szöveget: