Címlap Blog zoli Teák és gyógynövény főzetek - simao jin dong hui yuan gu cha

2013.01.03 08:05:31
zoli

 
  Simao Jin Dong Hui Yuan Gu Cha - 2013

  Ez a puer tégla nem a könnyen morzsolható kategóriába tartozik, kőkemény, elkel hozzá a puer kés. Nekem a megbontásához még így is finoman ütnöm kellett a kést. Ha a leválasztott levélkék nem elég vékonyak morzsolni is nagyon nehéz.
A puer téglákhoz képest szokatlanul nagy 250 grammos kiszerelést kapott.  A keménységének megfelelően az első egy-két felöntés nehezen oldja, egy kicsit tovább kell áztatni, a teafű csak a második-harmadik felöntésre kezd szétesni.
Ezután ki is adja a száraz, földes, diós illatát. A diós aroma a főzetben már jobban dominál és ez adja az ízvilágának a legjavát is.
  A főzet színe kevésbé fekete, inkább a vöröshöz áll közelebb, így a klasszikus fekete teára hasonlít. A klasszikus fekete teát mi a fű színe alapján hívunk feketének de a kínaiak a főzet színe miatt vörösnek neveznek. Szokták is mondani, hogy az igazi fekete tea nem a vörös, hanem a puer. Hát ez nem az, inkább a kettő között van.  Ez ahogy szoktam mondani egy korrekt hétköznapi puer, extrák és meglepetések nélkül. Minőségben a kis és nagy csészés puerek körül ólálkodik. Ideális gyors, reggeli vagy munkahelyi teázáshoz.

  Simao Jin Dong Hui Yuan Gu Cha - 2014

  Amikor megkóstoltam az idei eresztést leesett az állam.
Ezúttal a tégla sokkal könnyebben volt morzsolható és gyorsabban is ázott ki.
Az íze pedig sokkal mélyebb, olajosabb lett. Néhány felöntés után kijön belőle az általam vörösborosnak nevezett fantomíz, ami a kifejezetten jó puerek egyik ízjegye.
  Ez a puer eddig is jó vétel volt de most különösen az.

  Ritkán lehet ekkora minőségi változást tapasztalni két évjárat között. Nem is tudom igazán, hogy ez miből adódik.
Elképzelhető, hogy ez egy keverék, mint annyi más tégla puer is és ezúttal jobb alapanyagból dolgoztak vagy a feldolgozás sikerült jobban.
Mindegy. Örülünk...  Főbb adatok

Típus: Puer, sötét puer
Név: Simao Jin Dong Hui Yuan Gu Cha

Elkészítés: ~ 4-8 gramm, 100°C, 60 mp, 4-6x
Ajánlott teáskészlet: Kung fu.

Lelőhely: 1000 Tea - http://www.1000tea.hu
Súly: 250 gramm
Ár: 3.100 forint  puer | gyógynövény főzetek | teák | kedvenc | étterem | teázó | tea | 1000 tea
 

Válasz erre a bejegyzésre
Felhasználónév:

E-mail:

  Írja be a bal oldalt látható szöveget: