Címlap Blog zoli Teák és gyógynövény főzetek - tea figurák - vízibivaly

2013.01.05 21:53:53
zoli


  A vízibivaly -hasonlóan a teknőshöz- szintén azon kevés figurák közé tartozik, aminek nyugati elmével is értékelhető szimbolikája van, mert nem homofónián alapul, hanem az általános tulajdonságai elvonatkoztatásán.  A vízibivaly Ázsiából származik. Innen került tenyésztés útján Afrikába és Európába. Magyarországon a XVI. századtól tenyésztették, aminek a II. Világháború csaknem teljesen véget vetett. Számuk jelenleg csak néhány tucatra tehető.
  A vízibivaly a szarvasmarhafélék közé tartozik de annál nyugodtabb természettel rendelkezik. Bár az emberekkel szemben félénk, a gazdájával kifejezetten jó kapcsolatot tud kialakítani, engedelmesen és kedvesen viselkedik. Csak akkor válik agresszívvá, ha kimondottan felingerlik és sarokba szorítják, akkor viszont lévén, hogy egy 600-800 kilós állatról beszélünk, kő-kövön nem marad.
Igavonó ereje 50%-al nagyobb a szarvasmarháénál. Kezes természete és óriási teherbíró képessége miatt mindenhol előszeretettel hasznosították a mezőgazdaságban.
Teje hófehér, sűrűbb és kiadósabb mint a tehéntej, olyan sajtok készülnek belőle mint a mozzarella, a feta és a cheddar.

  Kínában a kiemelt helyzetét a rizsföldeken végzett mezőgazdasági munkák kapcsán nyerte el. Akkora becsben tartották, hogy húsának a fogyasztása nem terjedt el.
  A vízibivaly alakja összekapcsolódott a bőséggel, varázserőt tulajdonítottak neki, mellyel előzi a gonosz szellemeket.
  Gyakran ábrázolják Laozi-val, a taoizmus alapítójával, aki a legenda szerint egy vízibivalyon utazott.
Szintén kedvelt motívum egy kisgyerek vagy bivalypásztor kisfiú alakja, aki képes a szeretetével irányítani a hatalmas állatot. Ez a kép jól rámutat az apró dolgok fontosságára, amin nagy dolgok múlnak. (http://www.krishna.com)

  Indiában inkább a szarvasmarhát favorizálják abból is a brahman típust vagy közkedveltebb nevén a zebut. Szintén áldáshozó és védelmező erőt tulajdonítanak neki. Úgy tartják, hogy az univerzumot irányító, nagy hatalmú megvilágosodottak mind képviseltetik magukat a tehén alakjában, teremtő energiájukon keresztül. A tehén így a szeretet, a jóság és a gondoskodás szimbóluma.
  Visnut és Sivát gyakran ábrázolják együtt tehénnel vagy bikával.
(Visnu nem a hindu istenség, hanem a Legfelsőbb Személy egyik neve. Amikor teremt és fenntart akkor hívják Visnunak, amikor pusztítva újrateremt akkor pedig Sivának.)
Hogy, hogy nem Siva egy hatalmas bikán járja az univerzumot.  
A Visnu-formák közül a legbensőségesebb a híres Krisna-forma, aki legszívesebben egy tehénpásztorfiú szerepét játssza. Ez a forma túl van a teremtő formákon, nem lát el semmilyen funkciót, csak a híveivel van kapcsolatban, erre utal a pásztor szerep is.
  eszközök | teázó | étterem | kedvenc | teák | gyógynövény főzetek | tea figurák
 

Válasz erre a bejegyzésre
Felhasználónév:

E-mail:

  Írja be a bal oldalt látható szöveget: