Címlap Blog zoli Teák és gyógynövény főzetek - eszközök - maté készlet

2013.02.05 08:46:29
zoli


  A maté egy dél-amerikai, Yerba nevű fának (Ilex paraguariensis) a levele.
Névadója a matí, ami egy tökféle (Lagenaria vulgaris), a helybéliek hagyományosan ebből fogyasztották a maté teát, növényi szár szívószállal.
A maté készletek idővel egyre tartósabbá, személyesebbé váltak.
A tök szája fémborítást kapott, a növényi szárt pedig felváltotta a bombilla, ami egy, szűrős, szétszedhető, fém szívószál.
Mind a készletben, mind a teafogyasztás hagyományában két irányzat alakult ki, az argentin és a brazil.
A brazil irányzatban megjelentek a maté tök alakját imitáló -fa, fém, üveg- ivóalkalmatosságok is.  Beavatás

  A tök belseje teljesen nyers, ezért be kell avatni.
Egy éjszakán keresztül kell áztatni, mintha forrázatot készítenénk vízzel és matéval, csak benne hagyjuk. A tök belsejének a bolyhos felszíne felázik, kiszáradáskor pedig teljesen a tök belsejére feszül.

  Elkészítés

  A forrázat készítése nagyon egyszerű.
Öblítsük ki, egy kicsit melegítsük fel forró vízzel a kalabászt (tök).
Igény szerint megrakjuk matéval a tököt, majd rászorítjuk a nyitott tenyerünket a szájára és néhányszor összerázzuk, majd néhányszor ráütünk a tök szájára, az így keletkezett vákuum eltávolítja a levelek felületéről a port.
Ezután elfordítjuk 45°-al és felöntjük vízzel úgy, hogy a víz a levelek alá folyjon be és ne áztassa el rögtön az egészet. A maténál így oldják meg a többször felöntést, a levelek fokozatosan áznak át, így nem keseredik be a forrázat.
Majd a bombillát belehelyezzük a tökbe, a belső ívét követve úgy, hogy ne nyomjuk le vele a leveleket.
Egy adag levél többször felönthető az erősségétől és a mennyiségétől függően.
A többszöri felöntéskor már nem kell eltávolítani a bombillát de úgy kell beleönteni a vizet, hogy ne mossa maga alá a leveleket, hanem aláfolyjon.

  Túl keserű a maté?

  Az argentin maté kevesebb szárat tartalmaz a növényből, ezért kevésbé keserű, érdemes lehet ezzel kezdeni az ismerkedést.
  A hagyomány nem szabályozza mereven az egy adagnyi maté levél mennyiségét, a víz hőmérsékletét és az áztatási időt. Minél kevesebb levelet rakunk bele, minél jobban visszahűtjük a vizet, minél gyorsabban megisszuk annál kevésbé lesz keserű.
Célszerű ezekkel játszani és kikísérletezni a számunkra optimális kombinációt. Idővel megszokjuk a maté ízét és erre már nem kell annyira odafigyelnünk de az egyéni ízlés továbbra is megmarad.

  Túl forró a bombilla?

  Mint fentebb is említettem nincs pontosan megadva a víz hőmérséklete. Általában 100 fokos vízzel készítik de van aki visszahűti 80 fokosra, ami egyébként általánosan irányadó hőmérséklet a gyógynövényeknél. De a matét áztatják hideg vízben is.
  Sokan élnek a sufni tuning nyújtotta lehetőségekkel és a bombilla végére ráapplikálnak egy darabka műanyag szívószálat, ami az anyagából eredően kevésbé tartja a hőt.  Főbb adatok

Eszköz: Maté tök
Funkció: felöntő és ivó edény
Méretek: átmérő, magasság, szélesség ~ 8 cm
Űrmérték: 150 ml

Eszköz: Bombilla
Funkció: szívószál
Méretek: hosszúság 17 cm

Lelőhely: http://1000tea.hu  bombilla | maté tök | maté | 1000 tea | eszközök | teázó | étterem | kedvenc | teák | gyógynövény főzetek
 

Válasz erre a bejegyzésre
Felhasználónév:

E-mail:

  Írja be a bal oldalt látható szöveget: