Címlap Blog zoli Táplálkozás kiegészítők - ayurveda - dabur

2013.02.24 20:30:23
zoli


  Az Áyurvéda (Hosszú-élet Tudománya) az ősi orvoslás Indiában fennmaradt ága.
Egyszerre jelent egy ősi tudást, ami a tanítómesteri láncolatokon szállt alá és később írásos formába foglalták és az ezen alapuló hagyományt.

  Az Indiában fennmaradt ősi, lelki tudás sokáig csak szájhagyomány formájában létezett.
Meg kellett tanulni versmérték és próza szerint is, így tudták biztosítani a veszteségmentes átadást.
Az Áyurvéda ezen belül egy téma volt, ide tartozott minden ami az orvoslást érintette.
 
Ez a gyógyító tudás a tanítómesteri láncolatokon szállt alá, amely a hagyomány szerint Dhanvantaritól ered, aki a Legfelsőbb Lény gyógyító formája, ez mind a mai napig egy elő tanátadási vonal Indiában.
  A hagyomány szerint a Legfelsőbb Lény irodalmi megjelenése Vyászadéva kezdte el rendszerezni és leírni az ősi tudást (véda). Az Ayurvéda itt is egy téma. Ha valaki meg szeretné tanulni akkor a Száma és a Yadzsur védát kell tanulmányoznia, mert ebben vannak az alapok. De az Áyurvédához tartozik minden olyan részlete a védikus írásoknak, amik érintik az orvoslást.
Először Csharaka (nem azonos a későbbi Csharakával aki i. e. 300 körül élt) készített összefoglaló művet az Áyurvédából, később a tanítómesteri láncolat sok jeles képviselője kiegészítette ezt. Ma ezt az írás gyűjteményt hívjuk Áyurvédikus irodalomnak.
Nyugaton ezeknek az egyszerűsített, nyugati életvitelre optimalizált változatai jelennek meg a könyvesboltokban.
   Az Áyurvédában is léteznek tapasztalati úton kikísérletezett módszerek, ugyanúgy mint a nyugati orvoslásban. A védikus világkép elfogadja a tudományos bizonyítást és a filozófiai spekulációt, amennyiben az a védikus tudáson alapul.


  Az Áyurvéda kedvenc gyógyszerei a testtípusokon alapuló táplálékok, azok koncentrátumai, amiket ma táplálékkiegészítőknek hívunk.
A kiegészítők csoportosíthatóak nyugati kiosztás szerint is: multi-vitamin (Cshyawanprasha), c-vitamin (amla), multi-ásvány (shiladzsit), fehérje (algafélék).  Multi-vitamin: Chyawanprash (Vita Jam, Amla Lekvár)
30 napi adag 1900 HUF  Az egyik leghíresebb kiegészítő a Cshyawanprasha, ami egy gyógynövénypaszta. Fő összetevője az amla (india egres) aminek egyetlen szemében 3000 mg szerves c-vitamin található. Egyben ez a legnagyobb c-vitamin tartalmú és leghatékonyabb antioxidáns hatású növény.

  Amiért általában más növényekről szoktuk olvasni ugyanezt annak két oka van.
Az egyik az, hogy a nyugati orvostudománynak elég nagy pofon volt az Áyurvéda felfedezése. Egy olyan több ezer éves gyógyászati rendszer, ahol a gyógyszerek többségének nincs mellékhatása, a betegségek nagy részét jóval az első nyugati szempontból is értékelhető tünet megjelenése előtt be lehet azonosítani. A lista végtelenségig folytatható, az Áyurvéda szinten minden területen forradalmit alkotott.
A másik pedig az, hogy sok áyurvédikus gyógynövény, így az amla is rendkívül érzékeny az ipari termesztésre, feldolgozásra és szállításra. Nagyon könnyen oxidálódik és lecsökken a hatása, ezért kevésbé van a kutatások és a kereskedelem középpontjában.


  Az eredeti recept Csyavana Risié, akit több védikus írás is megemlít, róla nevezték el  Csyavanprashának, aminek a leggyakrabbi írásmódja a Chyawanprash. Mivel az eredeti recept tartalmaz olyan összetevőket is amik mára nem elérhetőek, több változata is ismert, igazából minden áyurvédikus gyártónak megvan a saját féltve őrzött receptje. 
Minden változat egy sötét barnás-vörös színű paszta, fűszeres illattal. Ízre egy fűszeres, enyhén csípős, édeskés, nem túl nagy élvezeti értékű lekvárról van szó.

  A Dabur Chyawanprash terméke nyugaton Vita Jam és Amla Lekvár néven is fut, mivel ezt egyszerűbb kiejteni, kulturálisan bedobozolni. 

  C-vitamin: Jelen pillanatban nem találtam igazán ütős c-vitamin kiegészítőt.  + Multi-ásvány: Shilajit
30 napi adag 4100 HUF  A siladzsit is egy igazi áyurvédikus különlegesség, amihez hasonlót is nehéz lenne találni. Ez egy növényi gyanta, ami a nyári melegben szivárog a Himalája szikláiból. Elképesztő nyomelemtartalommal és ebből kifolyólag hatékonysággal rendelkezik.
Első pillantásra egy fekete kőnek tűnik de fogásra már kiderül, hogy annál puhább, ragacsosabb. Szoba hőmérsékleten is lassan ugyan de szivárog. Indiában meg lehet vásárolni így is de a szállítás miatt általában kapszulázzák.

  "36 betegen fél év alatt próbáltuk ki a fenti készítményt osteoporosisos esetekben. Az osteoporosis mintegy 30%-ban változó kor utáni, 70%-ban inaktivizációs eredetű volt. A betegek állapotát szubjektív skálával (fájdalom), ill. densitometriával (csontosodás állapota) vizsgáltuk. A fájdalom az esetek több mint a felében 50%-kal csökkent, a mozgásképesség és közérzet jelentősen javult. A közérzet javulása minden esetben megjelent. A densitometriás vizsgálattal az athrophia csökkenése volt észlelhető. Összességében a szer azonos hatáserősségű a kontrollként alkalmazott injekcióval." - http://www.garuda.hu


  + Fehérje: Spirulina Plus
30 napi adag 2700 HUF

Összesen: 30 napi adag 8700 HUF  Sajnos a Dabur nyugatra sok termékéből butított verziót készít, mert a szállítás miatt már eleve nyugaton is gyártatnak, ide viszont sok gyógynövényt nehéz épségben leszállítani, illetve az eredeti receptekre nem mindig kapnak engedélyt. A külföldi rendeléssel is a butított nyugati termékeket lehet megvenni, az indiai rendelés pedig alapból felejtős.
Ezért én Chyawanprashból eleve dupla mennyiséget ettem.
  Vannak olcsóbb beszerzési lehetőségek mint különféle nagykerek és közbülső kereskedők ez azonban erősen ismeretség függő lehetőség.

  Ajánlott oldalak

  Dabur: http://www.dabur.com / http://www.garuda.hu

  Magyar Ayurveda Gyógyászati Alapítvány: http://www.ayurveda.hu
  dabur | táplálkozás kiegészítők | ayurvéda
 

2017.07.07 18:31:26

Nagyon sajnálom hogy lebutitott termék kapható csak-mennyi javulásról maradhatunk le?Másrészt nem tudom ,hogy lehet közvetlenűl az indiai gyártók valamelyikétől nagy megbizhatóságú termékre szert tenni...s általában mennyibe kerül?Postán küldik az esetleges megrendelt terméket?Köszönöm ,ha valaki választ ad a kérdéseimre.

 
 
2017.07.07 20:52:01

A Baidyanath-é az egyik legjobb: http://www.baidyanath.org Tőlük is lehet rendelni, de el lehet kapni az Amazonon is.

 
 
Válasz erre a bejegyzésre
Felhasználónév:

E-mail:

  Írja be a bal oldalt látható szöveget: