Címlap Blog zoli Táplálkozás kiegészítők - kolloid

2013.03.16 21:44:10
zoli


  A hiedelmekkel ellentétben a táplálék kiegészítők nem új keletű dolgok, mindig is használtuk őket csak nem mindig így hívtuk.

  A legrégebbi táplálékkiegészítő az emberiség írásos történelmében a Chyawanprash, aminek névadója egy Csyavana nevű indiai szent. Az Indiában fennmaradt ősi irodalom több helyen is megemlékezik az úriemberről és a gyógynövénylekvárjáról. Azért nem tudjuk pontosan datálni a keletkezését, mert csakhamar kifutunk a nyugati történelemtudomány keretei közül. Az Áyurvédikus orvoslással kezdett el terjedni 3.500 évvel ezelőtt.
Az emberiség két legrégebbi megszakítatlan orvoslási hagyománya a kínai Öt Elem tan és az indiai Áyurvéda évezredek óta használ kiegészítőket, olyan környezetben is ahol tökéletes az éghajlat és egész évben van friss zöldség és gyümölcs.

  Mivel folyamatosan csökken az élelmiszereink mikrotápanyag tartalma, a mesterséges adalékoké viszont ezzel ellentétben emelkedik, a kiegészítőkre nagyobb szükség van mint valaha.
A kiegészítők eleinte kis dózisú, egy összetevős, szintetikus készítmények voltak, később váltak nagy dózisú, komplexebb, szintetikus készítményekké. Sajnos hamar kiderült mi a hosszútávú ár amit fizetni kellett érte. A szintetikus készítményeket nem tudja megfelelően értelmezni a szervezet ezért irreális mértékben rakódnak le és halmozódnak fel a szervezetben, sokszor több kárt mint hasznot okozva ezzel.
Így a figyelem egyre inkább az organikus készítmények felé fordult, amiről viszont jóval kevesebb kutatási anyag állt rendelkezésre. Míg a szintetikus kiegészítőkről tudni lehetett mennyi az ajánlott mennyiség, az organikusakról már nem. Nagyon hamar kiderült, hogy egy hatóanyag mennyisége milligrammban megadva valójában nem ad semmilyen használható információt, pusztán egy mennyiséget jelöl. Ezért teljesen más kritérium rendszer kezdett kifejlődni.

  Komplexitás. Nyugaton a táplálékkiegészítők története egyes elemek pótlásával indult. Mindig volt egy összetevő, ami éppen sztárolva volt. A legújabb kutatások a legősibb elképzelések irányába húznak, miszerint a tápanyagok függőségben vannak egymástól ezért megfelelő számban és arányban kell együtt állniuk.
  Kolloid formátum. Az emberi szervezet legjobban a növények által átalakított, un. kolloid formátumot tudja a leghatékonyabban megemészteni.
  ORAC érték (Oxygen Radical Absorbance Capacity - Oxigéngyök vagy szabadgyök Elnyelő Képesség).
  Organikus összetétel. A táplálkozás kiegészítőket kis mennyiségben vesszük magunkhoz, nagy felszívódású formában ezért fontos, hogy a lehető legtermészetesebb forrásból származzanak.

  Így az ideális táplálék kiegészítő komplex felépítésű, organikus, kolloid formátumú.
Az alábbiakban olyan könyvekből, tanulmányokból, kutatási anyagokból idézek, amik a kolloidok szerepét és felszívódását emelik ki. És folyamatosan frissítem, ahogy új információhoz jutok.  "Háromféle ásványi anyag van, amelyekre külön figyelmet kell fordítanunk.

  Az első típus a fém formájú ásványok. Ezeket általában kövekből nyerik ki. Felszívódásuk 8-12%. Ha elérjük a 25-40 éves kort, a felszívódásuk 3-5%-ra csökken. Nagyon rossz, ha olyasmit szedünk, mint a kalciumlaktát, ami közönséges fém-ásvány. Tegyük fel, hogy 1000 mg-os tablettákban van.
Akik naponta 2 tablettát szednek, sokan mondták: „Doktor úr, én nagyon sok kalciumot szedek. A rádióban hallottam egy adást az ízületgyulladásról, és naponta 2000 mg kalciumot szedtem, de az nem volt jó hatással az ízületgyulladásomra, sőt, rosszabbul lettem”.
Kérdezem: „Pontosan milyen kalciumkészítményt szedett?” Válasz: „Kalcium-laktátot”. Hát itt van a hiba, mert ebből a mennyiségből csak 250 mg a fém-kalcium, a maradék 750 mg pedig laktóz és tejcukor. Ha figyelembe vesszük, hogy ebből csak 10%-ot tudunk hasznosítani, a 250 mg-nak a 10%-a 25 mg. Vagyis ha két tablettát szedünk belőle, akkor az nem 2000 mg kalcium, hanem csak 50 mg. Úgy néz ki, hogy a szükséges kalcium-mennyiség beviteléhez az ilyen tablettából naponta 90-et kell bevennünk, minden evéskor 30-at. És ne felejtsük a maradék 59 ásványt.

  A 60-as években a mezőgazdaságban elkezdték alkalmazni „Cal added” (kalcium hozzáadásával készült) ásványokat. Ezek olyan fém-ásványok, amelyekben a fématom be van burkolva aminosavakkal, proteinekkel és enzimekkel. Ez a forma 40%-ig növeli a felszívódást. Éppen ezért vetette rá magát az ötletre az élelmiszeripar.

  A harmadik csoport a kolloid-ásványok. Ezek rendelkeznek a legnagyobb abszorpciós képességgel, márpedig az abszorpció, a felszívódás érdekel minket elsősorban.
A kolloid-ásványok 98%-ig felszívódnak, ami 2,5-szer több, mint a „Cal added” ásványok, és tízszer több, mint a fém-ásványok felszívódása. A kolloid-ásványok csak folyadék formában léteznek, és csak nagyon apró részecskékben, 7000-szer kisebbek a vörösvérsejtnél. Minden részecske negatív töltést hordoz, a vékonybél fala pedig pozitívat, elektromágneses mező keletkezik, amely a bélfal felé koncentrálja a fémrészecskéket. Mindez együttvéve 98%-os felszívódást eredményez."

  Cím: Dead Doctors Don't Lie (Halott Orvosok Nem Hazudnak) - könyv, audio cd
Író: Dr. Joel D. Wallach
Kiadó: Wellness Publications
Megrendelhető: http://www.drjwallach.com

  "Az ásványi kiegészítők hatásosabbak ionizált folyadék szuszpenzió formájában, melyet fulvic sav erősít, így a testbe 98%- os beépülésük várható, szemben a megszokott 48%-os aránnyal, illetve fémásványok vonatkozásában 10-12%-os aránnyal. A testünk nyersanyagként használja az ásványi anyagokat. A test nem tudja előállítani ezeket, ebből következően jelen kell lenniük azokban az ételekben és italokban, amelyeket fogyasztunk. Sajnálatos módon, mint már említettük, a szokásos étrendünk nagyon szegény ásványi anyagokban, és ez több, mint 150 súlyos táplálkozási betegséget idézhet elő, melyek egyre növekvő mértékben sújtják társadalmunkat...
...Mielőtt az ásványi anyagokat hasznosítani lehetne, át kell alakítani a megszokott mikro-kolloid formába."

  Cím: A Világ Rák Nélkül, A B-17 Vitamin Anyagcsere-terápia Kézikönyve
Író: A Világ Rák Nélkül Alapítvány
Kiadó: A Világ Rák Nélkül Alapítvány
Megrendelhető: http://worldwithoutcancer.org.uk

  (Utolsó frissítés: 2013. 03. 16.)  táplálkozás kiegészítők | kolloid
 

Válasz erre a bejegyzésre
Felhasználónév:

E-mail:

  Írja be a bal oldalt látható szöveget: