Címlap Blog zoli Teák és gyógynövény főzetek - zhu ye pu erh cha

2013.04.10 18:48:20
zoli


  Ez egy különleges bambuszban érlelt puer.
A préselésig ugyanúgy készül mint minden sötét puer, a tealeveleket többször megerjesztik de aztán nem formába préselik, hanem bambuszszárba töltik.
A bambusz úgy van levágva, hogy az egyik vége a barázdájánál fogva, természetes módon zárt, a másik felét bambuszlevéllel zárják le és öntik be agyaggal.
Ezután a bambuszrudat parázs felett megsütik, ez leállítja az erjedést és ekkor veszi át a tea a bambusz aromáját.
A bambusznak mindig a gyökérzet feletti első tagját használják, mert ennek a legerősebb az aromája.

  A bambuszszár elképesztően erős, nem véletlenül használják gyakorlatilag mindenre, még házat is lehet belőle építeni. Ehhez a legalkalmasabb bambuszféle Indiában terem.



(A Vasztu ősi tudománya)

  A szárt keresztben esélytelen eltörni de hosszában könnyedén lehet egy kés segítségével hasítani. A préselt tea teljesen kitölti a szárat de helyenként természetes módon el van törve, így darabokban ki lehet venni.

  Innentől a teázás menete a megszokott mederben folyhat tovább.
Az első leöntés után kibontakozik a levelek jellegzetes mély, földes, dohos aromája.
A tea első körben még lehet vörös de utána magabiztosan átvált a sajátságos fekete színébe.
Míg az illatában még csak bujkál a bambusz aromája, az ízében már egyértelműen lehet érezni.
A bambusz aromája illik a puerhez, mivel ugyanolyan földes alapja van de a sötét puerhez képest frissebb, "zöldebb" hatást kelt.



  Főbb adatok

Típus: Puer, sötét, bambusz puer
Név: Zhu Ye Pu Erh Cha

Elkészítés: ~ 4 gramm, 100°C, 30-60 mp, 3-4x
Ajánlott teáskészlet: Kung fu.

Lelőhely: 1000 Tea - http://www.1000tea.hu
Súly: 100 gramm
Ár: 4.200 forint



  puer | gyógynövény főzetek | teák | kedvenc | étterem | teázó | tea | 1000 tea
 

Válasz erre a bejegyzésre
Felhasználónév:

E-mail:

  Írja be a bal oldalt látható szöveget: