Címlap Blog zoli Teák és gyógynövény főzetek - eszközök - yixing teáskészlet

2013.06.12 22:34:53
zoli


  A kínai szertartásos teakészítés egyik fő eleme a yixing kanna.

  Ez egy agyag kanna amit teázás előtt forró vízzel felmelegítenek. Úgy működik mint egy kis kályha, melegen tartja a teát.
Egyrészt azoknál a teáknál jön jól amik 100 fokos vízzel készülnek és nem jó ha az eszköz a felmelegedésével hőt von el vagy könnyen kihűl. Másrészt kifejezetten jól jön hideg időben, amikor a tea könnyen kihűl.
  Kína leghíresebb cserépvárosa Yixing, itt bányásszák azt a különleges megkövesedett agyagot (zisha ni - lila agyag) amiből ezek a kannák, csészék és egyéb eszközök készülnek. A köveket megdarálják és ezután újra agyagot készítenek belőle.
Az agyag sok ásványt, különösen vasat tartalmaz, amitől a kanna erősebb és rugalmasabb, a felülete pedig simább lesz, mint más agyagkannáké.

  A yixing kanna él és lélegzik, saját egyénisége van.
A porózus agyag légáteresztő de ugyanakkor vízzáró réteget is képez.
  Átveszi a tea aromáját ezért minden fő fajtához másik kannát használnak.
Így maga a kanna is hozzájárul a tea ízéhez. Képes lehet feljavítani egy gyengébb tea ízét. Sőt hosszabb használat után, pusztán a forró víz teát old fel az agyagból és a felületéről.

  Én nem igazán találtam számomra megfelelő yixing kannát, ezért az 1000 Tea csapatát kértem meg, hogy hozzanak nekem Kínából.
Letisztult vonalvezetésű, egyszerű de elegáns darabot szerettem volna, vörösagyagból, ami gömbölyded és szalag köti össze a fedelét és a fülét. Az elképzelésem az volt, hogy ugyanabból az agyagból legyen a kanna és a csészék is, valamint nagyobb csészéket szerettem volna amikből rendesen lehet inni.
Később derült ki, hogy a yixing agyageszközök között nagyon ritka a készlet, a kannák és a csészék általában eltérő keverésből és stílusból származnak.
Ennek ellenére sikerült felkutatni egy mestert akinek voltak komplett készletei is. A készlet ugyanabból az agyagból és stílusban készült, magán viseli a mester saját névjegyét is.

- a mester és a kannám -

  Ez úton is köszönöm az 1000 Teás csapatnak ezt a gyönyörű yixing teáskészletet!

  A kanna doboza tipikus, kínai, cirádás, mágnescsatos szövettel borított darab.
A dobozon belül egy meglepően igényes kis szütyőke rejti a kannát.
Az a fajta kínai gagyi amit mi ismerünk, Kína nagy részén ismeretlen és főleg nyugati piacra készül. Az élménybeszámoló szerint a teák és az eszközök döbbenetesen jó minőségűek.- a kanna kicsomagolás közben -

  A csészék jó nagyok, kissé laposak, a peremük pedig szándékoltan szabálytalan.
Pont jól belefekszenek az ember tenyerébe.- a teljes szett -- a mester névjegye -

  Ma már rendesen beleszaladtam az éjszakába, így a beavatás holnapra marad. - a beavatás -

  A kanna füle az átlagosnál nagyobb és vékonyabb. Ez biztos fogást ad neki, több hely marad az ujjaknak, kisebb az esély, hogy hozzáérnek a forró kannához és kevésbé melegszik át.
A vörös szalag térfonott része szolgál támasztékul a hüvelykujjnak vagy a mutatóujjnak, attól függően, hogy melyikkel fogjuk meg a fedelet leöntés közben. Ez általában nagyon praktikus de azoknál a fedeleknél, amiknek nincs pereme, amit meg lehetne támasztani az ujj körmével, az egyetlen lehetőség, hogy ne égessük meg a kezünket.
A kanna csőre nagyon jól van kiképezve, egyenletesen engedi át a folyadékot és szép ívet ad neki, nem akadozik és nem folyik meg.
  A csésze teával is nagyon jól belefekszik az ember tenyerébe, kényelmesen lehet belőle inni. Mivel fél decis nem kell túl sűrűn újra töltögetni. Nekem pont ez a méret az ideális.

  Bár ez egy egyedi beszerzésű darab de most különösen ajánlom az 1000 Tea felkeresését, mert sok gong fu cha tálca, tea és teaszent, yixing kanna és csésze, valamint utazó szett érkezett Kínából. 

  Főbb adatok

Eszköz: Yixing teáskészlet
Funkció: leöntés, csésze.

Űrmérték
Kanna: 150 ml
Csésze: 50 ml

Lelőhely: Yixing, Kína  gyógynövény főzetek | teák | kedvenc | étterem | teázó | eszközök | gong fu cha | yixing | 1000 tea
 

Válasz erre a bejegyzésre
Felhasználónév:

E-mail:

  Írja be a bal oldalt látható szöveget: