Címlap Blog zoli Teák és gyógynövény főzetek - tai ping hou kui

2013.08.14 07:40:10
zoli


  A Tai Ping Hou Kui (Nagy Lapos Majom Király), a legnagyobb levelű zöld tea amit valaha láttam.

  Egy különleges teafajtából (Shi Da Cha - Nagy Datolyaszilva Tea) készül, ami a Huang-shan falvaiban (Kína, Anhui tartomány) terem.

  Anhui, Kína nyugati részén található. Neve két híres városának (Anqing és Huizhou ma Huangshan) az összevonásából származik. Sok kiváló teatermőterület van itt, így Anhui neve védjegyévé vált a magas minőségű zöld teáknak.
A Huang-shan (Sárga-hegy) egy 1200 négyzetkilométer kiterjedésű, mesebeli szépségű hegység. Hetvenkét hegycsúccsal rendelkezik, legmagasabb a Lianhua-feng (Lótusz-csúcs),  1864 méterrel.
Itt található Tai Ping városa, alatta terül el a Sárga-hegy legnagyobb mesterséges tava is, ami szintén Tai Ping névre hallgat.
A legjelentősebb termőterületei ennek a teának a Tai Ping körüli falvak, a leghíresebb értelemszerűen a névadó Hou Kui.
(http://www.wallpaperso.com)

  A termőterületre jellemző a kifejezetten a magas ásványi anyagtartalom, a nagy napi hőingás, a magas páratartalom és az állandóan köd.
Egyszer szüretelik egy évben, május-június hónapban.
A leveleket néhány percig, 100C°-on sütik. Ezután kézzel megsodorják őket, majd kifeszített hálók között lelapítva megszárítják. A háló lenyomata jól kivehető a levelek nagy és lapos felületén.  Természetesen a Tai Pingnek is van legendás eredete.
Egyszer egy nőstény majom elveszett kölyke keresésére indult de nem találta sehol. Néhány nap keresés után a végkimerültségtől összeesett és maghalt. Egy földműves találta meg és együttérzésből eltemette úgy, mintha egy családtag lett volna és a helyi szokás szerint egy vad teacserjét ültetett a sír fölé.
Egy év múlva véletlenül a sír felé járt és megdöbbenve látta, hogy a teacserje hatalmasra nőtt. Az elhunyt majom szelleme ekkor megszólalt és közölte vele, hogy ez a teacserje az ő ajándéka, ápolja gondosan és soha nem fog éhezni. Így kezdődött el a Tai Ping termesztése.
A hegy elnyerte a Hougang (Majomhegy), a földműves faluja a Houkeng (Majomfalu), a tea pedig a Houkui (Majomkirály) nevet.
  A legendában jól látható az eltávozott lelkek tisztelete és a belőle származó áldás. Nagyon hasonlít a Tie Guan Yin legendájára.

  A leveleknek szárazon lágy, füves illatuk van, ami leöntve krémesebbé és klorofillosabbá válik.
A leöntés színe halványsárga, az illata a fűhöz képest zárt.
Az íze nagyon kellemes, nagyon lágy. Nem keseredik.

  Főbb adatok

Típus: Zöld
Név: Tai Ping Hou Kui

Elkészítés: ~ 4 gramm, 70-85°C, exponenciális felöntés, 8-9x
Ajánlott teáskészlet: Kung fu.

Lelőhely: 1000 Tea - http://www.1000tea.hu
Súly: 50 gramm
Ár: 2.600 forint  zöld tea | gyógynövény főzetek | kedvenc teák | étterem | teázó | tea | 1000 tea
 

Válasz erre a bejegyzésre
Felhasználónév:

E-mail:

  Írja be a bal oldalt látható szöveget: