Címlap Blog zoli Teák és gyógynövény főzetek - eszközök - filteres palack

2013.09.04 08:26:44
zoli


  A nyugati teakultúrában az egyik legnagyobb kihívás a teakészítés mobilizálása.
Míg sok távol-keleti országban ez a hétköznapok része, mindenhol vannak egyszer használatos eszközök és a különböző teafajtáknak, különböző hőmérsékletű víz, addig nyugaton a teakészítés kultúrája évszázadokkal lemaradt a tea kereskedelme mögött.

  Először kereskedelmi méretekben a Hollandok hajóztak be teát Európába 1610-ben, Párizsba 1635-ben és Londonba 1650-ben. Ezután csatlakozott az Angol Kelet-Indiai Társaság is az európai teakereskedelemhez. A tea eleinte nagyon drága volt így az arisztokrácia ismerkedett meg vele először de hamarosan megjelent a patikákban is.

  A kínaiaknak nem volt tapasztalatuk a tea, karavánokkal vagy hajóval történő szállításáról a világ másik felére, ami azt illeti senkinek sem volt. A jó minőségű teákat a kínaiak papírba és bambuszlevélbe csomagolták, aztán fém, fa vagy gyékény dobozba tették. A kevésbé jó minőségű teák viszont nagyon megsínylették a nedves, sós tengeri levegőt, átvették a raktér de különösen a szigetelésre használt kátrány szagát.

  A teafogyasztás korai időszaka maga volt a horror.
Csak kevesen tudták, hogyan kell elkészíteni szakszerűen a teát.
Feljegyeztek olyan eseteket, hogy a megfőzött tealeveleket kenyérrel ették, míg a főzetet kiöntötték.
Az angolok a kávéskészletet alakították át teáskészletté de ez a folyamat évtizedeket vett igénybe. Míg teafogyasztás már az 1650-es évek óta létezett, a teáskanna (teapot) kifejezés nyomtatva csak 1705-ben jelent meg. Belegondolni is szörnyű, hogy addig mit művelhettek.


  A jó minőségű, natúr, szálas, többször felöntős teák és a tradicionális teakészítés a megfelelő eszközökkel csak néhány évtizeddel ezelőtt kezdett el széles körben terjedni. Ez nagyon megnehezíti a mobil teakészítést.

  A jó minőségű zöld teákat lehet a legrugalmasabban elkészíteni, mivel kiáznak akár hideg vízben is de közben nem keserednek meg. Ezt nyugaton "tradicionálisan" vizes palackban szokták megoldani.  Ez a megoldás gyors, egyszerű és praktikus de van két hátulütője.
Egyrészt nehéz fogyasztás közben elkerülni a tealeveleket, mind a foggal való szűrés, mind a pohárba való kiöntés kalandos. Másrészt ha melegebb vízzel próbálkozna az ember a vizes palackok eldeformálódnak.
Erre a problémára készültek távol-keleten a hőálló, filteres palackok.
Ezekből van egyszer és többször felöntős változat. Az utóbbi a tea kung-fuzását teszi lehetővé.

  Egyszer felöntős, filteres palack


 
A filteres palack használata egyszerű mint a faék: tea, víz, állás a víz hőmérséklete szerint és fogyasztás.
A palack jól zár, könnyedén hordozható és van hozzá egy dizájnos fül is.
A lecsavarható kupak alatt lévő csőrön keresztül lehet belőle inni közvetlenül is.
A szűrő meglepően jól működik csak a por finomságú levéltörmelék jön át rajta. Tehát célszerű nagy levelű teát használni és elkerülni a levelek átöntését, hogy a törmelék ne kerüljön az üvegbe. 
Nagy előnye, hogy a szűrő a palack nyakánál helyezkedik el, sok esetben ezt úgy oldják meg, hogy egy szűrő patron kerül az üvegbe, amiben a tealevelek nem tudnak rendesen elkeveredni a vízzel.  Kipróbáltam a palackot forró vízzel is.
Nem csak a jó minőségű zöld teák áztathatóak leöntés nélkül de a kínai öreg teák (puer) is.
Bár maga a palack hőállónak tűnik, a tetejében lévő tömítés már nem. Ha a palack megdől annyira, hogy a tea eléri a tömítést akkor az finoman de átereszti.
Valószínűleg a gyártó más palackjai azok amik alkalmasak a forró vizes áztatásra, ez a darab inkább a hideg és a langyos vízzel elkészíthető teákhoz illik.

  Főbb adatok

Eszköz: Filteres palack
Funkció: leöntés, kanna, szűrő

Űrmérték: 580 ml

Lelőhely: http://www.flyingbirdteahouse.co.hu
Ár: 1.780 forint

  Ajánlott oldalak

Flying Bird - blog: http://bambuszcsipesz.blog.hu

JiKang Plastic: http://jikangplastic.com (Water pc bottle series)  filteres palack | flying bird | gyógynövény főzetek | teák | kedvenc | étterem | teázó | tea
 

Válasz erre a bejegyzésre
Felhasználónév:

E-mail:

  Írja be a bal oldalt látható szöveget: