Címlap Blog zoli Teák és gyógynövény főzetek - gyógynövények - gyömbér

2013.09.26 20:17:39
zoli


  "Winter is coming."

  Nemrég találkoztam azzal a remek ötlettel, hogy a puert elkészítésekor gyömbérrel gőzölik össze. Kicsit barátkoznom kellett a gondolattal, mivel alapból bizalmatlanul állok mindenféle aromásításhoz. A natúr, szálas teáknak ritkán áll jól ha ízesítik őket. De ez a kombináció egy igazi telitalálat. Ráadásul kifejezetten jó ilyen hűvös, szeles, nyálkás időben.

  A puer többször erjesztett kínai tea. Kiszárítják, miközben megerjed, majd vissza nedvesítik és újra kiszárítják, miközben újra megerjed. Ezzel különféle variációkban szórakoznak egy darabig. Így egy elég vállalhatatlan kinézetű, hínáros cucmó keletkezik, amit formába préselnek és eltesznek érni. A leggyakrabban préselt formák a téglalap, lepény, nagy csésze, kis csésze.
A puer többek között fűtő és emésztésjavító hatással rendelkezik. Bármikor fogyasztható de ősztől kezdve nagyobb mennyiségben szokták használni, remek téli tea.


  A gyömbér szintén fűtő és emésztésjavító hatással rendelkezik. Az Indiában fennmaradt ősi, gyógyászati rendszer az Áyurvéda azt tartja róla, hogy az egyetlen fűszer ami úgy emeli meg a belső hőt és az emésztés tüzét, hogy nem zaklatja fel a szervezetet. Divatosan ma ezt úgy mondanánk, hogy nem savasít. Távol-keleten évezredek óta fogyasztják a gyömbéres italokat meghűlés és emésztési problémák ellen. Ez nyugaton is elkezdett terjedni de jellemzően itt ezt a két problémát külön kezelik. Pedig a felső légúti betegségek nagy része emésztési probléma.
  A puert többféleképpen is el lehet készíteni.
Tradicionálisan kannában vagy gaiwanban szokták ritkább esetben egyszer felöntősen és ezen belül ki lehet áztatni hideg vízben is. A puer azon ritka teák közé tartozik, amit egyrészt nem lehet túláztatni, nem fog megkeseredni, másrészt ha túl tömény lett akkor vízzel utána lehet hígítani.
  A gyömbéres puerhez az egyszer felöntős elkészítési mód a legjobb.
Nagy általánosságban 4 gramm puerrel, fél liter vízzel és 3-5 perc áztatási idővel lehet számolni.
  A gyömbért célszerű felkarikázni és gyufaszál vastagságúra vágni.
Hozzá lehet adni a teafűhöz, hogy azzal együtt ázzon vagy bele lehet tenni a kannába, ahol egészen addig fog ázni amíg isszuk.
Gyömbérügyileg egy pár hüvelykujj vastagságú szelettel érdemes számolni, igény szerint.  Ban Zhang gyömbérrel

  Azt még nem sikerült kitapasztalnom, hogy a gyömbérhez a szárazabb vagy az olajosabb puer illik jobban. Első választottam egy olajosabb darab, a Ban Zhang lett.  A gyömbi aromája azonnal megtöltötte a kannát már amikor beletettem felvágva de tökéletesen átjön a pueren keresztül is.
Meghagyja a puer mély és földes ízét és ezt fűszerezi meg, attól függően, hogy mennyit tettünk bele. Ha sokat mint én, akkor nagyon megfűszerezi :-)  Ajánlott cikkek

- Teák és gyógynövény főzetek - ban zhang  gyömbér | puer | gyógynövény főzetek | teák | kedvenc | étterem | teázó | tea | hanami | 1000 tea
 

Válasz erre a bejegyzésre
Felhasználónév:

E-mail:

  Írja be a bal oldalt látható szöveget: