Címlap Blog zoli Teák és gyógynövény főzetek - ételek - a legjobb rágcsák tea mellé (2014)

2014.01.23 08:52:39
zoli


  Az 5 +1 legjobb rágcsa tea mellé

  Míg távol-keleten az emberek leggyakrabban valamelyik főétkezés keretében teáznak, addig nyugaton legtöbbször az étkezések között.
Egy igazán jó minőségű tea mellé nincs értelme összetettebb ételt kanyarítani, mert nagyon befolyásolja az ízérzékelést és elvonja a figyelmet a teáról. De az egyszerűbb kísérőknek már lehet létjogosultságuk: emelik a teázás és a társas kapcsolatok fényét, lefoglalják a csersavat és a koffeint. Vagy csak az ember rágcsálna valamit teázás közben.

  Pita, toast  A pita és a toast kenyér nagyon praktikus mert bármivel meg lehet tölteni őket, a variációk végtelenek. Én sokszor használok toastnak hagyományos kenyeret is, vékonyabbra szeletelve, a nagyobb szeleteket félbevágva.
Kedvenc töltelékem az aszalt paradicsom, erős paprika, (oltó nélküli) kézműves sajt mix.

  Nincs kedved pitával bütykölni? Menj az 1000 Teába és próbáld ki melyik töltött pita illik legjobban a kedvenc teádhoz!

  Mochi  A mochi (rizssütemény) ragacsos rizsből készült japán sütemény.
Tradicionálisan úgy készül, hogy megfőzik a rizst és fa mozsarakban ragacsos péppé, voltaképpen tésztává zúzzák, majd kézzel megtöltik és megformázzák.
Egy ünnep is kapcsolódik hozzá, melynek keretében lelkesen püffölik a rizst (mochi) egy mozsárban (usu), fa kalapács (kine) segítségével, ez után kapta az ünnep a mochitsuki nevet.
Az elkészítésének van egy szelídebb változata is, ahol a kiindulási alap nem rizs, hanem rizsliszt.

  A mochinak több kategóriája is létezik, előszeretettel tálalják teával.

  A mochi készítés elég furcsa elsőre, érdemes inkább készen venni. Lehet kapni szinte minden japán, kínai boltban és természetesen az ikonikus Józsefvárosi Kínai Piacon is.
Nincs kedved a susnyásban mochira vadászni? Látogasd meg a Marumotót és próbáld ki kulturált körülmények között!

  Olajos mag  Kínában hagyományosan fogyasztják az olajos magokat, főleg a tökmagot tea mellé.
A bennük lévő olajok egyrészt nagyon egészségesek, másrészt lefoglalják a csersavat és a koffeint. Minden olajos mag játszhat: mandula, török mogyoró, napraforgómag, diákcsemege pisztácia, tökmag és egyéb keverékek. Célszerű kerülni a sós magokat, mert a só tönkreteszi a tea ízét.

  Ne dőlj be az előrecsomagolt olajos mag, aszalt gyümölcs keverékeknek! Készítsd el a saját keveréked, úgy ahogy te szereted! Az nem lesz tele sós mogyoróval és az ára is barátságosabb lesz.

  Tea sütemény  A nyugati teafogyasztásra kezdetben az igen alacsony minőségű, filteres tea volt a jellemző.
A hagyományos, natúr, szálas, többször felöntős teák csak jóval később kezdtek el teret hódítani de az arányok mind a mai napig a filteres teáknak kedveznek.
  Mivel Indiában nagy hagyománya volt a tejes, cukros, fűszeres gyógynövényfőzeteknek és teáknak az Angolok eltanulták tőlük ezt az ízesítést. Sajnos válogatás nélkül elkezdték alkalmazni minden teára.
  Mivel a filterbe a szálas tea gyártásának a törmeléke kerül, értelemszerűen gyengébb a minősége, nem hozza ki a tea valódi ízét vagy az élvezhetetlenségig lerontja. Ezeknél a teáknál az agyatlan tejezés, cukrozás, citromozás kifejezetten jól jött.
  És ezen a ponton ugrottak be a teasütemények is.
A teasütemények koncepciója jóval régebbi mint a nyugati teázás de jelen formájukat ekkor nyerték el és indultak világhódító útjukra.
  A teasütemények jól illenek a filteres ízvilághoz, fogyaszthatóbbá teszik azt.
Bár a hagyományos teákat ütik, hiszen az édes sütemény után nem érvényesül a tea fanyarkás íze de még ezen a területen is tudtak érvényesülni.
Egyrészt benne van a kultúrában és mint süti önállóan is megállja a helyét, másrészt ha valaki túlteázza magát a száraz sütemény kifejezetten jól enyhíti a tüneteket.

  Nekem a dán vajas sütik a kedvenceim. A legjobban a Jacobsens Tivoli Tin termékvonal tetszett.

  Bor, sajt, szőlő szentháromság  Ami nyugaton a bor, az távol-keleten a tea.
Tökéletesen helyettesítik is egymást.
Még az étkezésben betöltött szerepük is megegyezik. Jól bontják az étkezés után a gyomorba és a belekbe került zsírokat, olajokat, így nagyban segítik az emésztést.
Hasonló kísérő ételek állnak nekik jól.
  A bor, sajt, szőlő egy tipikus minimalista fogás volt a mediterráneumban.
A bort bármilyen nektár helyettesíthette, esetünkbe ez ugye a tea, szőlő helyett pedig sok esetben olíva bogyót használtak.
A sajt egy érdekes eset. Ami nyugaton a sajt az a mediterráneumban a zsíros túró/sajt, Indiában a chana, Kínában pedig a tofu. Mindegyik voltaképpen kicsapott fehérje, csak az első három tejből készül, a negyedik pedig szójából. Ezekkel is érdemes lehet játszani.
Előszeretettel társítottak vagy helyettesítették a fenti összetevők valamelyikét kenyérrel vagy  lepénnyel.

  Ennek a fogásnak a legérzékenyebb része a jó sajt. Így hirtelenjében a Szimpla piacot tudnám ajánlani ez ügyben. Nagyon finom oltó nélküli sajtokat is lehet kapni, ahol az erjedésért csak a tej és a pince természetes ökoszisztémája felel.

  Laphet  Burma egyike azon kevés országnak ahol a teát nem csak isszák, hanem fogyasztják is.
A laphet egy burmai ételkülönlegesség, ami savanyított teát takar de hívják teasalátának is.
Több fajtája is van és meglehetősen változatosan használják. Helyet kap a szertartásokban, a társadalmi eseményeken, az étkezésben és a gyógyászatban is.
Nem túl meglepő módon élénkítő hatással bír, emésztés javító és vezérli az epét.
Fogyasztják magában, fűszerekkel, olajos magokkal, gyümölcsökkel és zöldségekkel, akár tengeri herkentyűkkel is. Tálalása a salátától az egytálételig terjed.

  A Yuzana az egyik híres gyártó aki zacskós formátumban is árulja, a Laphet típusa pedig egy egyszerű savanyított teát jelent olajos magokkal.
  italok | ételek | gyógynövény főzetek | teák | kedvenc | étterem | teázó
 

Válasz erre a bejegyzésre
Felhasználónév:

E-mail:

  Írja be a bal oldalt látható szöveget: