Címlap Blog zoli Hétköznapi Áyurvéda - Háború A Tél Ellen - Az 5 legjobb hőterápiás ital

2014.02.19 08:45:41
zoli


  Az 5 +1  legjobb hőterápiás ital

  Az Áyurvéda mindig egyensúlyra törekszik, ezért már-már taoizmust idéző módon ajánl mindig ellentétes terápiát egy adott problémára.

  A téli és a két változó évaszak (a tavasz és az ősz) időjárásában ez a probléma a száraz hideg és a nedves hideg. Ez még sokszor nyáron is problémát jelent, amikor hirtelen esik a hőmérséklet és nem a hideg, hanem a hiretelen hőingás visel meg minket.

  A száraz hideg a váta felhalmozódását segíti, ami áll éterből és levegőből, mindkettő könnyű, mozgékony és hideg.
A nedves hideg a kapha felhalmozódását segíti, ami áll földből és vízből. Mindkettő nehéz, mozgékony és hideg.
Mindkettő ellen-terápiája a melegítés.
Száraz hideg esetében beköszön még a hidratálás is. Sok emberben nem tudatosul a hideg miatt, hogy télen is ugyanúgy ki lehet száradni mint nyáron, nyilván lassabban de a száraz hideg fantasztikusan húzza ki belőlünk a vizet.
A nedves hideg esetében fontos minden szárító folyamat ami megelőzi a kapha felhalmozódását vagy elősegíti a felhalmozódását. Mivel a száradás hűt, ezért ebben az időben a szárításnál kulcsfontosságú, hogy meleg legyen.
A másik két dosha ellen a pitta tud dolgozni, ami áll tűzből és vízből. A tűz könnyű, mozgékony (mint a váta) de meleg. Víz nehéz, mozgékony (mint a kapha) de meleg.

  Ilyenkor jót tesz nekünk minden meleg, tüzes (tűz elem) ital (víz elem).
Ennek a kettőnek az ötvözete minden olyan folyadék ami erős, csípős, fogfehérítős, maró, meleg, savas.
Ezek mind jók felső légúti megbetegedésekre és emésztési problémákra.
  A téli hőterápiának -is- az lenne a lényege, hogy megelőzésként használjuk, egyrészt mert ez az Áyurvéda nagy ideája, másrészt mert hatékonyabb, harmadrészt mert szórakoztatóbb is.

  Fekete Tea ¹  Az indiai hagyomány jól ismeri a fekete teát és kifejezetten ajánlja felső légúti megbetegedésekre. Kínai testvéreink úgy szintén.
Mivel ők jobban kidolgozták a teakategóriákat két erjesztett teát is megkülönböztetnek a vöröset és az öreg teát vagy puer.
Mi a vörös teát feketének hívjuk a levelek színe alapján, ők vörösnek a főzet színe alapján.
Nálunk az öreg tea vagy puer kevésbé terjedt el, a kínaiak ezt hívják igazi fekete teának, mert a főzet színe valóban fekete.
Mindkettő jó de itt is érvényes, hogy minél feketébb annál jobb, a puer vagy pontosabban a shu (sötét) puer a legjobb.

  Igazi, jó, téli teakülönlegesség a füstös ízű Lapsang souchong.
A puerek közül a Pu Erh Tou Cha az egyik legjobb ár-érték arányú darab hétköznapokra, míg a Menghai dayi - yue chen yue xiang - 2008 már egy komolyabb történet.
Minden fekete tea nagyon jó gyömbérrel is de a puer gyömbérrel a csúcs.
A japánok eddig csak zöld teát készítettek de az utóbbi időben elkezdtek kísérletezni a fekete teával és a puerrel is.

  Gyömbéres Limonádé

  A limonádét mindenki szereti de kevesen tudják, hogy a citrom Indiában gyógynövényként van számon tartva. A citrom savanyú ízénél fogva fűt de a cukor édes ízénél fogva már hűt. Ezért jobb erre a célra mézet használni, mert a méz íze elsőre ugyan édesnek tűnik de valójában csípős. Erről könnyen meggyőződhetünk, ha forgatjuk egy kicsit a szánkban a mézet, egy idő után enyhén csípőssé válik. Ezt a hevítő hatást tudjuk még növelni gyömbérrel, ami amúgy is jól áll a limonádénak.

  Gyömbéres Gyógynövény főzet

  Natúr gyömbértea

  -5 dkg darált gyömbér
  -0,5 dl 80 °C vízzel leöntve
  -pálmacukor vagy méz igény szerint

  Gyógytea alapú gyömbértea

  -5 dkg darált gyömbér
  -5 dkg gyógynövény
  -0,5 dl 80 °C vízzel leöntve
  -pálmacukor vagy méz igény szerint

  Ideális gyógynövény tea alap a gyömbérhez voltaképpen bármi lehet ami harmonizál az ízével. Én az ázsiai citromfüvet favorizálom, egyrészt azért mert szenzációs íze van, másrészt azért mert eleve jó felső légúti megbetegedésekre, gyomorpanaszokra és kiváló idegnyugtató is.
  Ha mézet használunk azt utólag keverjük bele a teába, amikor az már fogyasztható hőmérsékletre hűlt.
  A főzetet 5 perc után lehet fogyasztani. Le lehet szűrni egyszerre is de akár poharanként is.

  Forró Narancslé

  A forró narancslé nem a vitamintartalmától jó, hanem attól, hogy meleg is és savas is, nagyon jól rendbe rakja az emésztést és jó minden felső légúti betegség ellen.
Egy áyurvédában járatos barátom ajánlotta nekem, akit felhívtam egy kezdődő gyomorrontás tüneteivel, hogy most azonnal mondjon valami sufni tuning receptet. Elmondatta velem, hogy milyen alapanyagok vannak körülöttem és végül a forralt narancslevet ajánlotta. Elsőre kicsit furcsának tűnt de kiválóan működött. Azóta is használom ha nem jó a gyomrom vagy kapar a torkom és nincs gyömbér a közelben.
Én úgy szoktam készíteni, hogy felforralok vizet és összeöntöm 1:1 arányban narancslével, így pont fogyasztható lesz hőmérséklet ügyileg.

  + Kávé  A kávé az egyik híres termogén italunk, átmenetileg megemeli a belső hőt.
Időről-időre mindig fordul a kocka, hogy most a kávé éppen egészséges vagy egészségtelen, ezen még angol tudósok el fognak pörögni egy darabig. A tapasztalat azt mutatja, hogy az egész a kávé minőségén és a fogyasztás kultúráján múlik.
Télen a legjobb kávé a fekete, minél feketébb annál jobb.
  A kávét eredetileg is keverték gyógynövényekkel, ez a hagyomány úgy tűnik, hogy a hálózatos kereskedelemnek hála visszatérőben van.
A hálózatok követték el szinte az összes nagy táplálkozás kiegészítős forradalmat az utóbbi időben, most úgy tűnik a kávén van a sor.

  Nekem a Sisel kávéi jöttek be a legjobban, a Black, a Latte és a Mocha, mert sok klassz gyógynövény van bennük.

   + Maté ¹  A maté egy dél-amerikai, Yerba nevű fának (Ilex paraguariensis) a levele.
Névadója a matí, ami egy tökféle (Lagenaria vulgaris), a helybéliek a mai napig ebből fogyasztják a maté teát.
Európa számára a jezsuita misszionáriusok fedezték fel, akiknek hamar nyilvánvalóvá váltak a maté áldásos hatásai. Egészségügyi leírásainak vége-hossza nincs, esetünkben most csak a termogenikus hatását emelném ki.
A matét általában teaként és tradicionálisan tökből (maté vagy kalabász), fém szívószállal (bombilla) fogyasztják.
A matéhoz szoktak adagolni cukrot és gyógynövényeket. Természetesen reszelt gyömbérrel még ütősebb a hatása.

  Matéból több fajta van, mint a Taragui Yerba Mate vagy a Rosamonte Yerba Mate de van belőle meglehetősen jó üdítő is a Club-Mate.

  Jó egészséget és jó főzőcskézést!

  ¹ Ezek a natúr, szálas, többször felöntős teák és gyógynövények elsőre kicsit bonyolultak lehetnek de tegyetek magatoknak egy szívességet és ne szívassátok magatokat filteres teával. Nagyon kevés olyan filteres tea van, ami mennyiségileg és minőségileg is elfogadható. Inkább menjetek el az 1000 Teába és próbáljátok ki az igazi teákat!  Az 5 legjobb hőterápiás ital | Háború A Tél Ellen | Hétköznapi Áyurvéda
 

Válasz erre a bejegyzésre
Felhasználónév:

E-mail:

  Írja be a bal oldalt látható szöveget: