Címlap Blog zoli Hétköznapi Áyurvéda - Rekviem a tejért

2014.05.06 10:44:20
zoli


  Az utóbbi időszakban nagyon elharapódzott a tej démonizálása és a vegetáriánusok türelme sem végtelen. Ezért előhalásztam a lovagi páncélomat az ágy alól és elkezdtem élezni a harci baltámat.
Most végig kéne vennem a tejjel kapcsolatban felmerülő problémákat de inkább a tejfogyasztás kultúráját mutatnám meg, a végére világos lesz miért.
A tej csak szűk keresztmetszetben fogyasztható, aki ettől eltér annak biztosan megyűlik vele a baja. És biztosan a tejet fogja hibáztatni érte nem saját magát, valahogy így: -Én biztosan nem vagyok hibás, tehát akkor a tej az!

  Egy kis bevezető  A tejfogyasztásnak Indiában van a legrégebbi és legnagyobb kultúrája, ahol a szarvasmarha egyik alfaja a zebu őshonos versenyző. Hogy miért csúsztak rá ennyire a zebukra az indiaiak annak több oka is van.
  A zebuk kicsit eltérnek az általunk ismert közönséges szarvasmarhától. Elsőnek az tűnik szembe, hogy sokkal formásabbak, mint az agyonhízlalt, sorozatgyártott hústehenek. Védjegyük a vállpúp és a nyakon csüngő bőr. A fejük hosszúkásabb, már-már kutyaszerű és úgy is tudnak nézni. A tehenek nagyon szépek, a bocik pedig egyenesen imádnivalóak.   
  A bika kiváló igásállat de nem azért mert erős, hanem mert kifejezetten szeret nehéz dolgokat húzni, cipelni. Erre nem kell különösebben ösztönözni. Meg kell tanulni bánni vele de jól láthatóan akkor boldog ha nehéz dolgokat húrcibálhat. Amolyan gyúrós srác.
  A hinduk hagyományosan nem fogyasztják el a szarvasmarhákat. Úgy tartják, hogy az állati  fehérje és zsiradék egyetlen kultúrált forrása a tej, a tejtermékek és tejkészítmények.
Az indiaiak rengeteg tejterméket és tejkészítményt ismernek, ételek végeláthatatlan sorát készítik el így, náluk az édességek alapvetően tej- és nem gabona alapúak.
  Ezért a tehénhez természetes módon kapcsolódik a bőség, a gazdagság, a szeretet és a gondokodás. Indiában az anya pozíciót nem csak a biológia anyához kapcsolják, hanem mindenkihez aki gondoskodik, így mindenkinek legalább hét anyukája van: a szülőanya, a dada, a tanítómester felesége, a király felesége, a bráhmana felesége, a földanya és a tehén.
  A védák, az indiában fennmaradt ősi tudás írott és hagyományozott formái tisztelnek minden életet. Csaknem egyedülálló módon ezt kiterjesztik az emberen túl, minden élőlényre és magára az ökológiai térre is. Ezért van, hogy minden handa-banda ellenére Indiában még mindig azért vegetáriánus az emberek többsége, mert a kultúra tartalmazza azt az egyszerű koncepciót, hogy mind egy csónakban evezünk. Ha kárt okozunk az ökoszisztémának, akkor saját magunk alatt vágjuk a fát.
A védákon belül az Áyurvéda (Hosszú-élet-tudománya) mint ősi írás és mint hagyomány pontos utasításokat tartalmaz a tejfogyasztást illetően. Ezeket sehol sem láttam rendszerezve de mivel hajlamos vagyok a kockulásra, ezért én önhatalmúlag összegereblyéztem a főbb pontokat.

  1. A tej egy megbonthatatlan ökoszisztéma  A tejre filozófiai szempontból jobb úgy gondolni, hogy a tej nem különálló elemekből áll, hanem csak tejatomokból és kész. Ez arra irányítja a figyelmet, hogy lehetőleg ne barmoljuk össze minden ipari beavatkozással.
  A legjobb tej az erőszakmentes, szabadtartású tehenészetekből származik. Tehát nem vágják le a teheneket azután sem, hogy már nem adnak tejet, hanem nyugdíjba helyezik őket. Ez nekünk furcsa lehet de ezt hívják hálának. Miután egész életünkben a tehén tejét ittuk és így az anyánknak számít, megölni őt, miután már nem vesszük többé hasznát, nagyon sokat elmond a társadalomról. Ez a gyakorlat nem emberi kultúra és jól megmutatja azoknak az élőlényeknek a sorsát nagyszerű társadalmunkban, akik nem tudják magukat megvédeni.
Ilyen tehenészetekből még csak kezdemények vannak, egyelőre nem tudnak kereskedelmi szinten megjelenni.
  Aztán jön a szabadtartású biotehenészet. Ez abban tér el az előző kategóriától, hogy átadják a teheneket a vágóhídaknak miután nem adnak több tejet. De maga a lefejt tej minősége kifogástalan.
  Harmadik kategória gyakorlatilag nincs, minőségben lejebb már nem érdemes menni, különösen, hogy ma már a biotej szinte mindenhol elérhető: bevásárlóközpontokban, bioboltokban és piacokon.
Természetesen a biotej jóval drágább de később lesz róla szó, hogy a tejet nem kell vedelni. A napi ajánlott mennyiséget figyelembe véve mindenki aki meg tudta venni a reggeli italt, az meg tudja venni a kereskedelmi forgalomba kapható legjobb minőségű tejet is.

  A legjobb a teljesen feldolgozatlan, frissen fejt tej de a kereskedelmi forgalom miatt bizonyos előfeldolgozás megengedhető különösen, hogy ezek léteztek a tejipar előtt is.
  Az egyik ilyen feldolgozás a szűrés vagy pörgetés, ami fizikai úton eltávolítja a tejben a tejnél nehezebb szennyeződéseket és a tejzsír egy része is kicsapódik ilyenkor. Ezt fel lehet használni tejtermékekhez és tejkészítményekhez.
  A sokat vitatott pasztőrözés a hiedelmekkel ellentétben egy természetes tartósítási folyamat. Indiában is szokás, hogy a tejet felforralják fogyasztás előtt. Maga a pasztőrözés még ennél is finomabb eljárás, mert csak 71,7 °C hőmérsékleten bár 15 másodpercig történik. Ez nem károsítja komolyan a tejet.
Az utóbbi időben egy másik nagy hisztériává a nyers konyha vált, mert a hőkezelés állítólag megöli a tápanyagokat. De ez így nem igaz, ez jelentősen függ a hőkezelés módjától. Az egyik legérzékenyebb mikrotápanyagunk a C-vitamin. A C-vitamin 60 fok körül kezd el lebomlani de ez a lebomlási folyamat egészen 200 fokig tart. Szívós kis dög, mi nem bírnánk eddig.
Az UHT-val (Ultra High Temperature Treated - Ultra Magas Hőfokú Kezelés) már vannak fenntartásaim. Egyrészt otthon sem forraljuk fel a tejet 100 fok főlé, másrészt az UHT eljrás eredményezi azokat a fura ízű tejeket, amik hűtés nélkül is eltarthatóak három évig.

  Vannak olyan ipari feldolgozási eljárások amik drámaian beavatkoznak a tej ökoszisztémájába. Ez azért fontos mert a folyamat a végén nem tejet fog eredményezni.
Ha egy tejből kicsapatjuk a tejzsír nagy részét, ezt egyéb állati és növényi zsírokkal pótoljuk és ultrahanggal vagy sűrített levegővel szétzúzzuk, akkor az tejnek nevezhető-e még?
  A homogenizálás során a tejzsírt összetörik sűrített levegővel vagy ultrahanggal. Nehéz megmondani az értelmét és azt, hogy mi viszi erre a népeket de azt várják tőle, hogy ettől majd emészthetőbb lesz. A könnyebb emészthetőségért valóban sokat lehet tenni de a homogenizálás nem igazán praktikus, mivel így a tejzsír golyócskák képesek átszivárogni a bélfalon és az emésztőrendszer megkerülésével beszívárogni a vérbe.
  A legaggasztóbb azonban a hozzáadott érték, a tejzsír altarnatív visszapótlása egyéb állati vagy növényi zsírokkal. Illetve a tej vitaminozása, amibe még akár a halolaj is belefér.
Ezt viszont viszonylag könnyen ki lehet szűrni az összetétel átolvasásával.
Az ideális tej összetétele a következő:
-100% tehéntej powered by Mariska.
Ha ennél bonyolultabb a cimke akkor az nem tej csak annak hívják.
Természetesen van egy másik lista is ez a kémiai összetétel, ez a tej természetes összetétele.
Szóval a történet innen indul, ha tejet akarunk inni, akkor tejet vegyünk!

  2. A tejfogyasztás ideje  A védák felhívják rá a figyelmet, hogy az anyagi világ törvényei nem állandóak, hanem az idő hatására folyamatosan oszcillálnak.
Az idő a Legfelsőbb Személy képviselője, a leghatalmasabb lelki eredetű, anyagi energia. Változását a nap, a hold és az évszakok jelzik.
Ezt a jelenséget a modern biológia is ismeri, a hormonháztartásunk folyamatosan oszcillál napi és havi szinten.
A férfiak hormonháztartását inkább a nap, a nőkét pedig inkább a hold határozza meg.
A növények között a gabonák fejlődését inkább a nap, a zöldekét pedig inkább a hold irányítja.
Nappal az oxidációs, égető emésztés működik, éjjel pedig a hold típusú, lebontó emésztés. A magyar emésztés szavunk is erre utal.
  A tej gyakorlatilag folyékony zöld, a tehén által füvekből és zöldségekből biotranszformált folyékony esszencia. Így ez a legszélsőségesebb hold típusú táplálékunk.
Bár nappal is meg tudjuk emészteni, a legjobban a nap sötét tizenkét órájában, este és reggel hat között tudja feldolgozni a szervezet.
  Ennek komoly következményei vannak minden problémára ami a tejjel kapcsolatban felmerül, amiről még később lesz szó. Most legyen elég annyi, hogy nagyon beszédes az, amikor valaki azt mondja, hogy nehezen tudja megemészteni a tejet.
Lehet bármennyire jó a nap típusú, nappali, férfias, akaratlagos emésztésünk a tej egy női táplálék. Ezt azt jelenti, hogy nem lehet férfias erővel, közvetlenül irányítani. Olyan mintha macskát próbálnák erővel idomítani. A tejnek a hold típusú, éjszakai, nőies, közvetett, ösztönös emésztésre van szüksége. Akinek ezzel az analógia lánccal bármilyen szinten problémája lesz, annak a tejjel is problémája lesz és fordítva akinek gondja van a tejjel, annak gondja lesz a hold típusú dolgokkal is. Ezért van, hogy sok embernél a tejallergia és a macskaallergia együtt van jelen.
  Az idő hatását az anyagi törvényekre a tudósok sem értik. A tejjel folytatott kísérleteknek ez az egyik legnagyobb problémája. Ha egy tudós túljutott azon a problémán, hogy esetleg nem is tejet vizsgál, hanem valami tejnek nevezett kotyvalékot akkor ez a következő hiba. Nem mindegy, hogy milyen napszakban vizsgálják a tej, a szervezetre gyakorolt hatását.
  Az idő más esetben is befolyásolja a tej emésztését. A védák mindig a tapasztalható dolgokra hívják fel a figyelmet, ezért számolnak holdhónapokban, mert a hold változását lehet tapasztalni, míg a nap-naptári hónapot nem. Amikor telik a hold akkor inkább az anabolikus (építő) hatás érvényesül, amikor pedig fogy akkor inkább a katabolikus (lebontó). Ha valaki nagyobb mennyiségű tejet fogyaszt akkor tapasztalhatja, hogy telő holdkor nehezebb, fogyó holdkor pedig könnyebb feldolgozni a tejet.
A tej erőteljes hűtő hatással rendelkezik, konkrétabban hűt (váta, kapha) és ezen belül vizesít (kapha). Ezt hívják kaphásító hatásnak. A kapha vízből és földből áll. Mindkettő hideg, súlyos és nehezen mozog. A kapha a gyomorban lakik, ha elkezd felgyűlni akkor a gyomorban és a felsőlégutakban lehet először érzékelni, mint nyálkát.
Ezért a tej jobb száraz, nyári időben ám nedves és hideg időben vigyázni kell vele, mivel ilyenkor a nyákosító hatása sokkal erősebb. Ezt természetesen test típusnak megfelelő fűszerrekkel ki lehet egynesúlyozni de erről majd később.
Van olyan ismerősöm aki világ életében tejallergiás volt, mindig ha megkívánta a tejet abból baj lett de várandósan ez teljesen elmúlt majd szülés után újra visszatért. Ez is mutatja az idő változásának a hatalmát az anyagi törvényszerűségek fölött.
  A tejet legjobb este hat után de még lefekvés előtt egy-két órával fogyasztani.
Nyugtatja az elmét, megkönnyíti az elalvást. Egész éjjel lefoglalja az emésztést, erősíti annak hold típusú, méregtelenítő hatását. Nyugodt, pihentető és mély alvást biztosít.

  3. A tej elkészítése  Az Áyurvéda a leghatékonyabbanak, a lehető legkevesebb ipari feldolgozáson átesett tehéntej, esti fogyasztását tartja. A következő lépés tehát a tej megfelelő elkészítése.

  Tejforralás

  A tejet tartósítás céljából is érdemes felforralni de a legjobb forrón is fogyasztani.
A tej kiegyensúlyozza és megnyugtatja az elmét és ezen a téren a legerősebb hatást forrón éri el.
A tej hidegen alapvetően kaphásító (víz és föld) hatással rendelkezik mivel vizes és sűrű.
Aztán van benne váta (éter és levegő) elem is mivel hűtő hatása van, hidegen meg pláne. Ugyanakkor kiegynsúlyozza a vátát, mivel a benne lévő víz és zsiradék miatt nem rendelkezik szárító hatással.
Van benne pitta (tűz és víz) is hiszen vizes. Viszont a pittában a víz a tűz miatt meleg. Ezért jó a tejet melegen inni, mert így csökken a hűtő hatása és a pittát is kiegyensúlyozza.
  A tejet egyszerűen forraljuk fel és hagyjuk kihülni a kívánt hőmérsékletre.
Ha a forralt tejet átöntjük egy kerámia pohárba vagy kancsóba, mire átmelegíti azt, nagyjából húsz fokot ad le a hőmérsékletéből. Ami azt jelenti, hogy lassan lehet majd szürcsölgetni.

  Testípusnak megfelelő fűszer

  A tej ízének nagyon jól állnak a fűszerek, növelik a hatását és könnyítik az emésztését. Bizonyos hatásait megfelelő fűszerekkel lehet csökkenteni és növelni, valamint a kívánt irányba terelni.
  Ha valaki nem ismeri az áyurvédikus testtípusát az elhagyhatja a fűszerezést vagy ízlés szerint alkalmazhatja a neki leginkább tetszőbbet.
  A tejet a fűszerekkel együtt forraljuk fel, majd szűrjük le.

  Édesítés

  A tejet -is- legjobban nádcukorral vagy pálmacukorral lehet ízesíteni.
A nádcukrot a finomítatlan cukornádlé sűrítésével, akár kristályosításával állítják el, hűtő hatással rendelkezik.
A pálmacukot több pálmaféle nedvéből is sűrítik, a friss pálmacukor állaga a karamellhez hasonló, fűtő hatással rendelkezik.
Mindkét cukorfajta természetes, finomítatlan cukor, mivel sűrítéssel készül ezért tartalmazza a hozzá kapcsolódó tápanyagokat. Így a szervezet fel tudja ismerni, meg tudja emészteni és a felesleget ki is tudja üríteni. Nem rakódik le, ha ésszel fogyasztjuk nem is hízlal.
  A fűszerekkel együtt adjuk a tejhez forralás előtt.

  Megfelelő dózis beállítása

  Az a megfelelő dózis, amitől nyugodtan és mélyen alszunk.
Ha az alvás nyugtalan akkor a dózist növelni kell, ha reggelre istálló íze lesz a szánknak akkor pedig csökkenetni kell.
Az ajánlott adag egy evőkanál és fél liter között változik attól függően, kinek mekkora a testsúlya, milyen a testtípusa és milyen az emésztése, ez utóbbi folytán az európai embernek ez 1-2 dl körül szokott lenni.

  4. A tej egészségügyi hatása  A tej szárazanyagtartalma zsírból, fehérjéből, cukorból, vitaminokból és ásványi anyagokból áll. 
  A tejzsír elsőre elég rosszul hangzik de a különválasztásából készül a már értékelhető hangzású tejszín, és a kiköpüléséből pedig a vaj. A vajnak van egy tartósítási eljárása, amikor kiégetik a szárazanyagtartalmát. Szanszkritul ghi-nek, magyarul pedig vaj aljának hívják.
Az így kapott aranysárga folyadék hűtés nélkül is eltartható, kiválóan lehet vele sütni-főzni, nagyon finom és egy páratlan zsiradékforrás. Az Áyurvéda kiemeli a szerepét az emésztés és az izületek egészségének megőrzzése terén. Szó szerint megolajozza a szervezetet.
  A tejfehérje két részből áll, a kazeinfehérjéből és a savófehérjéből.
A kazein hidegen hajlamos összeállni, ezért melegen könnyebben emészthetőbb, ezért is jó a tejet felmelegítve inni.
A tejsavó fehérje az egyetlen aminek egyszerre van lebontó (katabolikus) és építő (anabolikus) hatása. Remek salaktalanító, kiválóan lehet tőle fogyni, ugyanakkor építi a sovány izomszövetet, ezért a yogik és a harcművészek, sportolók nagy becsben tartják.
  A tejcukor, más néven laktóz nagy mumus pedig csodákat művel azzal aki meg tudja emészteni.
Segíti az ásványi anyagok felszívódását. Tehát az az elképzelés, miszerint a tejfogyasztás pl. kálciumhiányt okoz, nem igaz. Ugyanakkor komoly anyagcsere zavarokat okozhat azoknál, akik nem tudják megemészetni.
A belőle képződő tejsav általánosan javítja az emésztést és gátolja a káros bélbaktériumok elszaporodását a vastagbélben. Sokan a tej fehérje tartalma miatt azt gondolják, hogy a tej jó táptalaja a fertőzéseknek de ennek pont az ellenkezője az igaz, mivel a tejcukor gátolja a bacik elszaporodását.
  A tej a deka szóban jelenlévő betűk által jelzett vitaminokat tartalmazza.
Az év sötét hat hónapjában, amikor kénytelenek vagyunk nélkülözni a napsütés egy jelentős részét a tej egy különösen jó D-vitamin forrás, bár önmagában nyílván nem elég.
  Kiváló minőségű, kolloid ásványokat tartalmaz, különösen foszfort, kálciumot, káliumot, magnéziumot és szelént.
Jelentős a kálcium tartalma, a napi ajánlott 800 mg-hoz képest, 2 dl tej 240 mg-ot tartalmaz.

  Az Áyurvéda szerint a tej kiváló módon táplálja a szervezetet, jó hatással van az emésztére és a vele párban álló immunrendszerre.
A tej jól táplálja és építi az agyszövetet és az idegrendszert, nyugtatja az elmét és segíti az intelligencia és a memória működését. Nyugati kutatások is alátámasztották, hogy a tejet fogyasztó gyerekek jobb eredményeket érnek el memóriateszteken.
A tej hűtő (váta, kapha) hatással rendelkezik és ezen belül vizesít (kapha), ezért van, hogy fehérje és zsírtartalma ellenére nagyon jó szomjoltó és kiválóan hidratál. 

  5. A kapcsolatunk a tejjel mint pszichoprofil  A védák, az indiában fennmaradt ősi tudás írott és hagyományozott formáinak az egyik kedvenc témája a kötőerők (guna).
A kötőerők a kozmikus és az egyéni tudat minőségei.
Minden tett alapja a motiváció, ami viszont egy előző tett visszahatása.
Amikor végrehajtunk egy tettet, annak az az egyik hatása, hogy egyre nagyobb kedvet kapunk ahhoz, hogy legközelebb is megtegyük. Így alakulnak ki a szokások.
A tett és a hozzá tartozó visszahatás neve szanszkritul karma (tett), amikor pedig megnyílvánul mint hatás akkor pedig guna (kötőerő, ami megköt).
A kötőerők különféle kategóriákat (szerepeket, hatásokat) hoznak létre amik rabul ejtenek minket de egyúttal lehetőséget adnak a változásra is.
  Három kötőerő van: a jóság, a szenvedély és a tudatlanság (ignorancia).
Pszichológia szemponból a tudatlanság a passzivítás, a szenvedély a túl- és alul kompenzáció, a jóság pedig a harmónia.
  Az étellel való kapcsolatunk is bekategorizálható a kötőerők szerint. Ez azért fontos téma, mert az étkezés gyakorolja az egyik legnagyobb hatást a tudatunkra. Rendszeresen csináljuk, ez az egyik legalapvetőbb szokásunk, az így bevitt tápanyagokból épül fel a szervezetünk és az idegrendszerünk, ami nagy hatással van a tudatunkra.

  "A jóság minőségében levő étel meghosszabbítja az élettartamot, megtisztítja az ember létét, erőt, egészséget, boldogságot és elégedettséget ad. Az ilyen tápláló étel édes, lédús, zsíros* és ízes.
A túl keserű, túlságosan savanyú, sós, csípős, száraz és égető ételt a szenvedély kötőerejében levők kedvelik. Az ilyen étel fájdalmat, kedvetlenséget és betegséget okoz.
A tudatlanság minőségében élők a fogyasztás előtt három óránál tovább főzött, ízetlen, állott, bűzös, rothadó és tisztátlan ételt szeretik."
  Bhagavad-gítá 17. fejezet: A háromféle hit, 08-10. vers.
  *A zsíros itt kaphásat (víz és föld), tehát pépeset vagy olajosat jelent.

  A tehenet és a tejet a jóság minőségéhez kapcsolják, mert ezt a hatást váltja ki az elmében és a testben.
Ennek az az oka, hogy a tehén nagy szeretettel és gondoskodással meditál a borján, ez indítja el a tejtermelést is. Ha egy tehenet szépen tartanak, akkor is elindul a teje ha neki nincs borja de lát egy másik tehenet ahogy gondoskodik a borjáról. A yogik tartanak tehenet tehenészeten kívül is, ahol nincs bika így borjú sem. Megtudják csinálni azt, hogy elinduljon a tehén teje csak attól, hogy szeretettel bánnak vele.
Ez a meditáció hatással van a tejre és a mi elménkre is.

  Aki jóság kötőerejében van vagy elkezdi az ahhoz tartozó tetteket gyakorolni és így a jóság kötőereje elkezdi kifejteni a hatását felette.
Természetéből adódóan szereti a teheneket, a tejet, a tejtermékeket és a tejkészítményeket. Különösen a tejet, a tejszínt, a vajat, az írót (a vajgyártás mellékterméke) és a ghít (tisztított vaj) Illetve a tejből készülő csanát (túrósajt), tejsavót (a túrókészítés mellékterméke) és a joghurtot.
Ugyanakkor a tejfogyasztás pedig segíti a jóság minőségének a térnyerését.
Ezért aki a jóság felé tendál, a felett a tej fennakadás nélkül ki tudja fejteni a hatását. Számára a tej egészséges, erőt és nyugalmat ad.
  Ezek az emberek vonzódnak a hold típusú analógia lánc főbb elemeihez úgy mint lelki élet, meditáció, relaxáció, műveltség, tudás.
Természetesnek veszik, hogy a  Legfelsőbb Személy helynek, időnek, körülménynek és az emberek természetének megfelelően több lelki irányzatot teremtett. Nem függőleges, egymással versenyző vallásokban gondolkoznak, hanem azokra vízszintes tudatszintekben és megvalósításokban.
  Tudásukban is kifinomultak tudják, hogy mindennek megvan a maga tudása és technikája.
  A női princípiumot mint erőt látják ami áthat mindent, ez nyílvánul meg a nőkben is de nem azonos a női nemmel és a szexualitással.

  Aki túl szenvedélyes a felett a tej nem tudja fennakadások nékül kifejteni a hatását. Vagy túlságosan rajongani (túl kompenzáció) fog a tej iránt vagy túlságosan írtózni (alul kompenzáció) fog tőle.
Jobban kedveli az erjeszett tejtermékeket mint a tejföl és a kefír. Különösen kedveli az érlelet sajtokat, azokon belül is a különlegesebbeket.
Mivel kevésbé tudják megemészteni a tejet, nekik sokkal jobban oda kell figyelniük a tejfogyasztás kultúrájára, körültekintőbben és kevesebbet kell fogyasztaniuk. Ösztönösen érzik, hogy nekik a savanyított tejtermékek tesznek jót és ez így is van, mert az hűti őket. Ugyanakkor az érlelet sajt rossz ötlet, mert erjeszt és csak fokozza a hőt és a szenvedélyességet.
  A lelki és a szellemi életben is szélsőségesek. Lelki stílus irányzatok helyett vallásokat látnak, még elismerik a többit de a sajátukat tartják a legjobbnak.
  A tudást hajlamosak túl vagy alulművelni de inkább elhanyagolni és leginkább a technikákra figyelnek, azok közül is valami titkos és misztikus technikára, a nagy dobásra, valami különlegesre.
  A női princípiumot általában a nőkkel, a bőséggel, a gazdasággal és a szexualitással azonosítják.

  Azok az emberek akiknek nehéz sorsuk van és ezért nagyon zavartak, passzívak többet kaptak a tudatlanság kötőerejévből a kelleténél.
Természetükből adódóan nem szeretik a tejet és nem is tesz nekik jót, nehezen vagy egyáltalán nem tudják megemészteni és megbetegszenek tőle. Erre yogik úgy is szoktak hivatkozni, hogy a tejet egészségtelennek tartják, míg a tehénhúst nagyon egészségesnek.
Jobban kedvelik a mesterséges tejtermékeket, mint a tejgyártás melléktermékeiből születő permeátumokat, egészségesnek tartják a margarint.
Nekik kell a legjobban odafigyelniük a tejfogyasztásra, ha bármilyen kis mértékben is de meg tudják még emészteni akkor azt a mennyiséget célszerű elfogyasztani, nehogy elveszítsék a képességet és a sors vissza ne vonja a fel nem használt lehetőséget. A mesterséges tejtermékeket szeretik jobban de nekik a savanyítottak megfelelőbbek.
  A hold típusú analógiák értetlenséget és durvaságot váltanak ki belőlük. Ha vallásosak akkor általában teológiailag nem műveltek, babonásak, vallásukat vagy egyházukat az egyedülinek tartják. Előszeretettel választják szét a vallásos és a világi történelmet, a vallásosat elfogadva, a világit pedig figyelmen kívül hagyva, mert nem tudják összeegyeztetni őket.
  A tejellenes filozófia az egyik legerősebb formájában az amerikai evangelizmusban van jelen, ugyanakkor itt az egyik legerősebb a vallásos intolarencia is. Kultúrált formában ugyan de a dominionizmus elveti a többi vallás létjogosultságát és a vallásos elveket minden esetben szó szerint értelmezi. Ez egy meglehetősen férfias, közvetlen értékrend, nem csoda, hogy nem tudják értékelni a nőies, közvetett energiájú tejet.
  A tudás helyett inkább a tudatlanságot választják, mindent leegyszerűsítenek, úgy tartják, hogy nem kell semmihez ragaszkodni, törekedni felé. Ők napjaink ezoterikus műveinek legfőbb célpontjai, a kifinomultabb technikákat is elutasítják, pusztán vágynak a dolgokra. Bevonzzák, megrendelik az univerzumtól.
  Nehezen tudnak szembenézni a női princípiummal mert fenyegetést látnak benne.
Amit egész nap el tudtak nyomni magukban erővel az éjjel visszatér és már nem lehet erővel elnyomni többé. Ezért nem szeretik az éjszakát és a sötétet, az egyedüllétet és a nyugalmat.
A meditáció és a relaxáció sokszor félelmet vált ki belőlük.
Éjszaka nehezen tudnak aludni ezért inkább fenn vannak és dolgoznak vagy szórakoznak.
Rossz viszonyban vannak az álmaikkal, ritkán emlékeznek rá, nem tudják értelmezni és gyakran félnek tőlük.
Nem értik, hogy ha valami megszólítja bennük a tudatalattit, ezért előszeretettel démonizálják a tudattalan szimbólumállatait (bagyoly, farkas, macska) de legfőképpen a női nemben látnak gonosz cselszövőt és csábítót.

  Természetesen a kötőerő elmélet csak irányokat, arányokat és tendenciákat jelez. Ha valaki szereti a tejet még nem lesz jóség kötőerejében és ha allergiáss rá attól még nem biztos, hogy jellemző rá a tudatlanság kötőereje okozta tompaság és elutasítás. Mindazonáltal minnél több találata van valakinek a hold típusú analógia láncból egy kötőerőben, annál nagyobb a valószínűsége, hogy az nagymértékben hat rá.
Sok esetben valaki csak azért tudja megemészteni a tejet mert kisgyermekkora után is ivott és sokan azért nem képesek erre, mert a családjuk nem volt tejfogyasztó. A legtöbb tejjel kapcsolatos emésztési rendellenesség nem természetesen alakul ki, hanem gyártják őket. A család, a kultúra, a divat és az élelmiszeripar. Ezt a következő pontokban majd látni fogjuk.
A tej és a kötőerők kapcsolata akkor jön ki a legerőteljesebben, amikor valaki meg tudná emészteni a tejet de valamilyen ideológia miatt ezt nem teszi. Ez az ideológia az ami a legjobban bekategorizálható a kötőerők szerint.

  6. Amikor valóban vigyázni kell a tejjel  Laktózérzékenység (laktózintolarencia)

  Becslések szerint az emberek 75%-a, valamilyen mértékben nem tudja lebontani a tejben lévő laktózt, vagyis a tejcukrot. Ilyenkor a lebontatlan tejcukor nem szívódik fel, hanem a belekben marad.
Nem mindenkinél ugyanazért vagy ugyanolyan mértékben jelentkezik ez a probléma. A csökkent laktózkapacitás mértékében a szervezet továbbra is képes megemészteni a tejet.
  Az orvostudomány három fő okot különít el.
  Született laktózérzékenység, ez a legtisztább eset. Nem kell mindenkinek tejet fogyasztani, pláne nem bármi áron.
  Elsődleges intolarencia. Környezetileg előidézett érzékenység, akkor fordul elő, amikor valaki tejet nem fogyasztó családban vagy társadalomban nő fel. A szoptatás után, ha a gyermek nem találkozik többet tejjel, a laktóz lebontó képesség folyamatosan csökken, jellemzően az első négy év alatt 90%-al. Ha legközelebb felnőttként találkozik tejjel, nagy valószínűséggel problémái lesznek vele. A laktóz lebontó képesség ezért legjobban a pásztor népeknél maradt meg.
Ez a képesség nem genetikailag programozott, hanem szoktatni lehet hozzá a szervezetet. Japánban, ami egy klasszikusan tejet nem fogyasztó kultúra volt, nő a tejfogyasztás és csökken a tejérzékenység, az emberek egyszerűen hozzászoknak a tejhez. Már kisebb a laktózintolarencia arányuk, mint Nyugat-Európában.
  Másodlagos intolarencia. Környezetileg előidézett érzékenység, akkor fordul elő, amikor valakinek valemilyen bélfertőzése van. Sok esetben gluténérzékenység okozza és a gluténmentes diéta hatására el is múlik.
A másodlagos intolarenciát értelemszerűen nem azért kell kezelni, hogy hősünk tejet tudjon inni, hanem azért mert akut bélfertőzése van.
  A hiedelmekkel ellentétben a bélflóra képes alkalmazkodni a felhalmozódott laktózhoz és képes azt le is bontani. A problémát pont ez okozza, a nem megfelelő felszívódás helyetti lebontás nagy mennyiségű gázt termel, ez okozza a tüneteket: puffadás, felfúvódás, hasmenés, gyomorgörcs.
Ezek klasszikus váta felhalmozódási tünetek amiket lehet csökkenteni a tej felforralásával és valamilyen hevítő fűszer alkalmazásával. Ugye emlékszünk rá, hogy a tejfogyasztás áyurvédikusan egy evőkanálnál kezdődik? Ilyen mennyiségeket megfelelő elkészítéssel még sok laktózérzékenységel küszködő ember is problémamentesen el tud fogyasztani, így tud részesülni a tej áldásos hatásaiból, annak negatív következményei nélkül. 
  A laktózérzékenységet nagyon könnyű a tünetek alapján félrediagnosztizálni különösen ha valaki nem is orvos, hanem lelkes amatőr. A laktóz egy nehezen emészthető dolog, ha valaki túl sok tejet fogyaszt akkor a laktózérzékenységhez nagyon hasonló tünetek fognak jelentkezni nála de magát az intolarenciát nem lehet kimutatni.
  A laktózérzékenységet az Áyurvéda klasszikus emésztési rendellenességként tartja számon.

  Tejallergia (tejfehérje-intolerancia)

  A tejallergia valódi, klasszikus ételallergia. Míg a laktózérzékenység nem betegség és a csökkent laktózkapacitás mértékében továbbra is lehet tejet fogyasztani, addig a tejallergia esetében a tünetek a mennyiségtől függetlenül jelentkeznek.
A tejallergia a tejfehérjére (kazein, laktalbumin) adott immunválasz. Klasszikus és változatos allergiás tüneteket képes produkálni a szervezetben gyakorlatilag bárhol.
Az egy éves gyerekek 25%-a érintett lehet de a legtöbbjük három éves korukra kinövi és csak 10%-uknál lehet továbbra is számítani rá.
  A hiedelmekkel ellentétben nem csak a tehéntej képes tejfehérje-intoleranciát okozni, hanem minden más állaté is, az agyonfavorizált juh- és kecsketejet is beleértve.
  Mivel ez fehérjeallergia ezért akár az anyatej is okozhat ilyet. Az anyatejnél valamilyen étel révén jut be az allergén a tejbe, ha ezt ki tudják szűrni, akkor az allergia is megszűnik. Mivel ez teheneknél kicsit problémásabb ezért a tehéntejen rajtaragadt, hogy allergén.
  Sokan arra voksolnak, hogy régen azért volt kevesebb tejallergiás mert a teheneket normálisan tartották, magyarán kevesebb allergént legeltek be.
Különösen érdekes, hogy az indiai vadtehén, a zebu teje sokkal kevesebb allergiás reakciót vált ki, mert egy másféle kazein van benne. Vagy ez nem az ok? Lehet, hogy az az ok, hogy nincs agyonklónozva és normálisan tartják?

  A tejallergia a hiedelmekkel ellentétben sok esetben gyógyítható.
Az amerikai Mount Sinai Orvosi Egyetem Jaffe Ételallergia Intézetének kutatói rájöttek arra, hogy ha egyre növekvő mennyiségben adnak valakinek olyan ételt, ami hőkezelt tejet tartalmaz, az csökkenti a tejallergiát. A magas hőmérsékleten a tejfehérje kicsapódik és így csökken az allergizáló hatása, ha fokozatosan növelik a mennyiséget, a szervezet jó eséllyel hozzászokhat. Ezzel a módszerrel jelentős, 47%-os gyógyulást értek el.

  Mivel ez allergia, ezért valamiről szól. Az allergén kivált egy hatást amivel összekapcsolódott de nem az allergén okozza az allergiát, a problémát, hanem csak jelzi azt. Amit jelez az az, hogy valami probléma van a tudatunkban a női analógia láncon. Ez gyermekkorban tipikusan az anyával való kapcsolatra utal. A kapcsolat alatt azt értem amit a gyermek tudattalanul megél belőle, különösen az anya iránt érzett de nem tudatosult félelmeit illetően.
Ez egy komoly probléma, ami komoly belső munkát igényel. De talán mégse varjuk ezt a tehenek nyakába. Emlékezzünk, hogy a védák hét anya pozíciót tartanak számon: a szülőanya, a dada, a tanítómester felesége, a király felesége, a bráhmana felesége, a földanya és a tehén.

  7. A tejhisztéria vámszedői  A laktózérzékenység (laktózintolarencia) aránya Európában nagyjából 10%. Ez nem azt jelenti, hogy az emberek 10%-a egyáltalán nem tudja megemészteni a laktózt, hanem azt, hogy az emberek 10%-a csökkent laktóz megemésztési képeséggel rendelkezik.
A laktózérzékenyek 30%-a képes a tünetek megjelenése nélkül elfogyasztani 2,5 dl tejet, 50%-uk pedig akár 5 dl tejet is képes elfogyasztani probléma nélkül. Az Áyurvédikus mérce szerint ez bőven elegendő.
A teljes vagy a nagyon erős intolarencia esetére készültek a laktózmentes tejek, amikből a nevükkel ellentétben nem vonták ki a laktózt, hanem hozzáadták a megemésztéséhez szükséges enzimet.
  A tejallergia (tejfehérje-intolerancia)  az egy évesnél fiatalabb gyermekek 25%-át érinti, ám négy éves kor után ez 10% alá csökken. Ez még tovább csökken ha a gyermek rendszeresen fogyaszt hőkezelt tejjel készült ételeket.
Az erős és jelenleg nem gyógyítható tejallergia esetén, magas fehérjetartalmú, növényi tejeket ajánlanak.

  Itt két dolgot érdemes megfigyelni.
  A tej nemfogyasztásával pont nem megoldjuk a problémát, hanem súlyosbítjuk. A tej megemésztése bizonyos fokig tanulható, a szervezetet hozzá lehet szoktatni mind a laktózérzékenység, mind a tejallergia esetén. Ha indokolatlanul elhagyjuk a tejet, a laktóz lebontásának a képessége tovább fog csökkenni, az allergia pedig egyre nőni fog.
  A növényi és laktózmentes tejek piacának természetes módon gátat szab a laktózérzékeny és tejallergiás emberek száma. Az ipar viszont szereti feszegetni a saját határait.
Így született meg az a narratíva, hogy a tej nem emberi táplálék, nem tudjuk megemészetni, valójában minden ember laktózérzékeny és tejallergiás. Amikor valakinél diagnosztizálják az valójában nem a betegséget jelzi, hanem a már akut állapotot.
Szeretném azt hinni, hogy ez egy jószándékú, véletlen félreértés az ipar részéről csak az a baj, hogy nem hiszek a véletlenekben. Ebben az ágazatban óriási pénz van, ami a tejhisztéria fokozásával egyre inkább növelhető.

  A tejellenes marketing nagyon jól meg tudja szólítani az emberek tudattalanjában azt a turbulenciát, amit a női princípiummal való fel nem dolgozott kapcsolatuk okoz. Így képes a tejfogyasztást egy természetellenes szokásnak bemutatni. Akinek pedig a hold típusú analógia láncon bármi problémája van, annak ez egy érzelmileg elfogadható dolog lesz, egy idő után logikusnak fog tűnni, sőt akár megvilágosító erejű is lehet, a maga tévedésbe burkoló módján. 

  (Utolsó frissítés: 2014. 06. 05.)  Rekviem a tejért | Hétköznapi Áyurvéda
 

Válasz erre a bejegyzésre
Felhasználónév:

E-mail:

  Írja be a bal oldalt látható szöveget: