Címlap Blog zoli Okostelefon - Xiaomi Hongmi - Beállítások: Factory reset (Lite mode)

2014.05.14 11:46:08
zoli


  A MIUI eredeti kiadása kínai és angol nyelveken érhető el.
Sok oldal azonban a Xiaomi telefonjait már a MIUI Multilanguage ROM-al forgalmazza.
Ez egyrészt nem tetszik mindenkinek, sok felhasználónak az az első dolga, hogy visszarakja az eredetit, másrészt a Multilanguage ROM-nak sok furcsa tulajdonsága van.
Az egyik ilyen, hogy nem kedveli a Lite mode-ot.

  A Lite mode

  A MIUI beállításaiban (Settings) van egy akadálymentesített felület (Lite mode) szép nagy feliratokkal, csempékkel ellátva, amivel vissza lehet butítani a készüléket igény szerint a korral nehezebben haladó vagy az érintőképernyőt nehezebben látó versenyzőknek.
Gondoltam kipróbálom. Hiba volt.  A Lite mode és a nagy fekete semmi

  A Lite mode kiválasztása után újra kellett indítani a telefont. Ezután megjelent egy minimalista nyitóképernyő. A feloldása után az értesítési területet kellett volna látnom alatta a csempékkel de ehelyett csak az értesítési területett láttam és alatta semmi, csak a nagy fekete űr. Szépen odafagyva minden ahogy kell. A felületen nem lehetett navigálni, nem fogadott semmilyen gesztust.
Egy idő után megjelent egy párbeszédpanel ami tájékoztatott, hogy a rendszer nem tudja kiosztani a rendszergazdai jogosultságot.
Eközben az óra járt, ha kaptam valamilyen üzenetet, azt hallottam, hívást sem fogadni sem indítani nem tudtam. A hívás nyitóképernyőjének feloldása után ezúttal nem a fekete fagyhalál várt, hanem egy szürke. A változatosság gyönyörködtet ugye.
Mivel nem volt grafikus felület ezért nem tudtam sem használni a telefont, sem visszaállni normál módra. Kipróbáltam a kötelező gyakorlatokat: újraindítás, ki-be kapcsolás, akkumulátor ki-be stb. De sajnos minden egyes alkalommal visszatértem a Lite mode fagyott változatához.

  Utánna néztem a Google segítségével, hogy mi a teendő.
Az első pillantásra is látványos volt, hogy ez nem egy sűrűn előforduló probléma, nagyon kevesen írták le, megoldást pedig egyáltalán nem találtam.

  Aggasztó volt látni, hogy többen azt írták, hogy ebben az esetben a Factory reset sem működött nekik. Ez elsőre nekem sem működött de aztán sikerült. Elképzelhető, hogy rossz menübe jutottak, amit az is alátámaszt, hogy többen kínai nyelvű menüről írtak de a szervíz menü angol. De erről részletesen írok lent.

  Regisztráltam az angol és a magyar MIUI fórumra, hátha a MIUIer-ek láttak már ilyet. A magyar fórumon nem találkoztak még a problémával, az angol fórumon láttak már ilyet de megoldást ők sem tudtak mondani.
  Lelki szemeim előtt megjelentek a haverok sakálmosolyba öltözve, hogy: -"Jók ezek a kínai telefonok Zoli, látom neked is bejött a történet! Rendelsz legközelebb is?"
  A következő ötletem a Xiaomi hivatalos honlapja volt. Ott három chat-et is találtam, ebből a szingapúri az angol volt.

  A magyar MIUI fórumon nagyon segítőkészek voltak, az angol fórumra irányítottak és felajánlották, hogy felteszik a kérdésemet, ha nem boldogulok.
  Az angol fórumon is segítőkészek voltak, ők Reflash-t javasoltak amihez linkeket is kaptam. A kocka hevrok is ezt ajánlották de még le akartam játszani a történetet a Xiaomi-val.
  A Xiaomi chat szolgálatáról elmondható, hogy megértették, a vevőszolgálat is termék. A nemzetközi vásárlók nagy része, a hasonló termékek között ez alapján fog szelektálni. Nagyon segítőkészek voltak, össze-vissza törték magukat, hogy orvosolják a problémát.
Az egyetlen zavaró dolog az volt, hogy nagyon hamar bezárult a chat ha nem válaszoltam időben. Ezt nekem kétszer is sikerült eljátszani. Néha nem volt világos, hogy mit írnak így lassabban olvastam és mellette még befotóztam nekik a Lite mode széjjelfagyott felületét is.

  Factory reset


  Miután elmondtam a problémát és ők végigzongorázták a kötelező gyakorlatokat végül eljutottunk a Factory resetig.

  1. Telefon kikapcsolás

  A telefon ki/be kapcsolása a power gombbal történik. Ez a Hongmi esetében a hangerőszabályozó gomb alatt van, nehéz eltéveszteni.

  2. Bekapcsolás

  A szervíz menübe a power gomb és a hangerőszabályozó gomb lefelé nyomásával lehet jutni.

  Így jutottam én is a kínai nyelvű menübe mert nem lefelé nyomtam a hangerőszabályozót, hanem fel. Az egy másik menü. Tehát a szervíz menübe a power gomb és a hangerőszabályozó gomb lefelé nyomásával lehet jutni.

  A szervíz menű nagyon vicces, csak amikor meglátja az ember nem csapkodja a térdét a nevetéstől, ilyen apró betüket telefonon még nem láttam. Azonnal elő is halásztam egy nagyítót.

  3. Válasszuk a Recovery menüpontot

  A menüben a hangerőszabályozó lefelé nyomásával tudunk navigálni és a felfelé nyomásával tudunk választani.

  Nekem is sikerült össze-vissza nyomkorásznom mindent, mivel reflexből a power gombbal próbáltam választani. Tehát a hangerőszabályozó lefelé nyomásával tudunk navigálni és a felfelé nyomásával tudunk választani.

  4. Találkozás az Android robottal

  Megjelenik egy Android robot animáció, ezúttal a power gombbal tudunk továbblépni.

  5. Wipe data / factory reset menüpont

  Ezután egy menübe jutunk, ahol ki kell választanunk a wipe data / factory reset menüpontot.

  6. Yes - delete all user data menüpont

  Fogunk látni egy listát, ahol minden kapcsoló no-ra van állítva, közöttük lesz egy hosszú sor ez a Yes - delete all user data menüpont, ezt kell választanunk.

  7. Újraindítás

  Visszatér a robot képe és elindul egy parancssor. Ezután a power gombbal újraindíthatjuk a telefont.

  8. Első indulás

  Ugyanazt a felületet fogjuk visszakapni, mint első induláskor és néhány beállítás után a kezdőképernyőre jutunk.
Látni fogjuk, hogy a beállításaink és a programjaink zöme megmaradt (ha SD kártyát használtunk) de a környezet jelentős renoválásra szorul. Én egy negyed óra alatt mindent visszarendeztem a helyére.
  A SIM kártyát valószínűleg újra be kell olvastatni, ha a rendszer nem ajánlja fel akkor a Contacts / menü gomb / Import/Export útvonalon utólag is bepótolható.

  Ajánlott fórumok

  MIUI Magyarország: Xiaomi Hongmi 1 Light Mode

  MIUI Official Community: User Guide For Lite Mode on Xiaomi Redmi

  Ajánlott oldalak

  MIUI: http://en.miui.com

  MIUI Android: http://miuiandroid.com / http://miuiandroid.hu

  Xiaomi: http://www.mi.com/en  redmi | red rice | hongmi | miui | android | xiaomi | okostelefon | lite mode | factory reset | miui multilanguage rom
 

Válasz erre a bejegyzésre
Felhasználónév:

E-mail:

  Írja be a bal oldalt látható szöveget: